Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2017-07-04 22:22:38, kedd
 
  Az öt leghalálosabb méreg a világon

A méreg és a mérgekkel való gyilklás nagyjából egyidős az emberiséggel, és számos borzasztó dolgot elkövettünk vele. Ékes példája annak, hogy az emberiség közelről sem csak szépre meg jóra használja a tudományt, hanem leírhatatlan borzalmakat művelünk vele - méghozzá saját embertársainkkal.

Arzén





Az arzén az egyik legerősebb, és a legközismertebb mérgünk. Egy, a földkéregben természetes állapotában gyakran előforduló elem, már az ősidők óta ismert az emberiség előtt. Kémiai elemként elsőként J. Schroeder izolálta 1640-ben.
Méregként a leggyakrabban a fehér arzént használják (arzén-trioxid), nevezik a mérgek királyának, és a királyok mérgének is. Már 10-50 mg is mérgező, 60-120 mg pedig halálos. Hányást, hasmenést, görcsöket és bénulást okoz, több napig is eltart, mire az áldozat belehal a mérgezésbe. Ellenméregként aktivált szén vethető be, vagy pedig vas(III)-hidroxid, pépesítve.
Érdekes, hogy csekély (pár milligrammnyi) mennyiségben nem veszélyes a szervezetre, sőt, erősíti azt. Hosszabb távú fogyasztása esetén az ember teste hozzászokik, és nagyobb mennyiségeket is jobban kibír. (Mindezek ellenére én nem ajánlanám senkinek, hogy kísérletezzen vele otthon).
A történetek szerint Borgia Lukrécia modenai hercegné kedvelt gyilkossági módszere volt, hogy egy üreges gyűrűbe fehér arzént rakott, és egy óvatlan pillanatban az áldozat ételébe, italába juttatta. Raszputyint is arzénnal mérgezték meg, és mostanában Napóleon halálát is ennek a szernek tudják be a történészek. Mivel sem illata, sem különösebb íze nincs, kifejezetten alkalmas szer gyilkosságokhoz.

Cián





Szintén elég ismert méreg. Bár a köznyelvben ciánként hivatkoznak rá, mi most a cianidról beszélünk, ami só formájú, és a Hidrogén-cianidból készíthető, általában Kálium-cianid, vagy Nátrium-cianid. Nagyon erős méreg.
Már 2.6 mg is halálos belőle az emberre. Blokkolja a sejtek oxigén ellátását, mivel a cianid megköti a sejtekben a vasat, és így az adott sejt "megfullad". Nagyon hamar eszméletvesztést okoz, és különös gyorsasággal vezet halálhoz, általában hirtelen szívleállással. Az áldozatnak a halála után sok esetben jellegzetes, keserű mandulára emlékeztető szaga van.
A II. Világháborúban sokan használták öngyilkosságra, a náci párt felső vezetése körében: Hitler, Eva Braun és Hermann Göring voltak a leghíresebb esetek. A gázkamrákban használt gázt is cianidból állították elő.
Az egyik leghíresebb esete a Jonestowni tömeges öngyilkosság volt, ahol Jim Jones, egy szekta vezetője 912 követőjét utasította arra, hogy cianid-koktéllal vessenek véget saját életüknek. A cianid felelős a világon a legtöbb méreggel kioltott emberéletért - elég csak a második világháború gázkamráinak áldozataira gondolni.

Bürök





A foltos bürök, vagy bürök egy 100-120 centi magasra növő, fehér virágzatú, kétnyári növény. Általában csak 1800 méteres tengerszint feletti magasságban terem, elhagyatott helyeken. Júniusban és júliusban virágzik.
Régebben igen közkedvelt méreg volt, a híres ókori görög filozófus, Szókratész is ily módon halt meg: bürökpohár néven volt ismert az a kivégzési módszer, amit azokra szabtak ki, akiket istenkáromlásban vagy az ifjúság tévútra vezetésében találtak bűnösnek. Hannibál is ezzel a méreggel lett öngyilkos.
Fő hatóanyaga a koniin, egy sárgás, átlátszó, olajszerű állagú folyadék, ami kifejezetten erős szagú (egérhúgyra emlékeztet), és maró, csípős íze van. Vízben oldódik, alkoholban pedig kifejezetten jól oldódik. 750 mg a halálos dózis az emberi szervezet számára, és nagyon fájdalmas, kellemetlen halálhoz vezet: lebénítja a szervezetet, először a az alsó végtagok bénulnak le, majd a méreg fokozatosan halad felfelé, végül pedig teljes öntudat mellett áll be a légzésképtelenség. Az áldozat végig tudatánál van, és úgy fullad meg. Általában 3-6 órán belül beáll a halál.

Sisakvirág





A Sisakvirág, vagy a "Mérgek királynője" (akonit, farkasfű) hegyek és dombok árnyékosabb területein nő, májusban és júniusban virágzik. Viszont egyesek kertbe is ültetik, dísznövényként. Fő hatóanyaga az akonitin, emberre és állatra nézve is halálos méreg. A görög mitológia szerint egy istennő, Hekaté fedezte fel, és szent növényként tartják számon.
Bár a fő hatóanyaga az akonitin, emellett még más méreganyagokat is tartalmaz. A mérgét szabad szemmel is látni lehet, ugyanis a növény sárgás-fehéres pora tartalmazza azt. Az íze nagyon erős, és savanyú, keserű. Alkoholban jól oldódik, vízben már sokkal kevésbé.
Bár már 1 mg is halálos lehet, 3-4 mg általában már biztos halált okoz. A növény érintése is halálos. Feltéve, hogy az áldozat túléli, a mérgezés következményeként tartós szívproblémák alakulnak ki. A mérgezéstől számított 10-30 percen belül fellépnek a tünetek: égető, bizsergető érzés a szájban, nyelvben, majd a torokban, végül az egész testben. Émelygés, hányás, hasmenés lép fel, látás és hallászavar, görcsök, hipotómia, izombénulás, és jeges érzés a vénákban.
Az orvostudomány jelen állása szerint nincs rá semmilyen ellenméreg. A legcélravezetőbb a hánytatás, gyomormosás, és ha még képes enni a beteg, akkor aktív szén, mi megköti a méreg fő hatóanyagát.

Nadragulya




A maszlagos nadragulya, vagy nadragulya hazánkban is terem, a mérsékelt öv talán legmérgezőbb növénye. A népi kultúrában számos néven ismert: álomhozófű, farkasbogyó, farkascseresznye, mérges cseresznye, bolondítófű, szép asszony füve, veszett fű, ördögfű. Falak és romok környékén nagyon gyakori.
A legmérgezőbb része a bogyója, ami mivel édes ízű, és némiképp hasonlít a cseresznyére, számos áldozatot követelt már, főleg a gyerekek körében. A felnőttekre halálos dózis 100 mg, a gyerekekre azonban már ennek a fele is végzetes. A nadragulya mérge kifejezetten erősen és gyorsan támadja meg az agyat, és bénulásos halálhoz vezet 24-36 órán belül.
A termésen kívül a levél és a gyökér is mérgező, a levél virágzás idején, napos, nyári időben, a gyökér 2-3 éves korában, ősszel vagy tavasszal tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. 50-100 cm magasra nő, levelei kb. 15 centi hosszúak. Június és augusztus között virágzik.
A nadragulya Európában, Ázsia nyugati részén és Afrika északnyugati részein őshonos. Viszont sokfelé termesztik is: Indiában, Pakisztánban, az Amerikai Egyesült Államokban, Brazíliában és Európában. A növény kivonata pupillatágító hatású, a középkorban az olasz nők a szemükbe csepegtették, hogy kívánatosabbak legyenek (innen is a nemzetközileg ismert neve, a Belladonna).
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: eszméletvesztést, legcélravezetőbb, istenkáromlásban, embertársainkkal, farkascseresznye, gyilkosságokhoz, legközismertebb, ellenméregként, öngyilkosságra, méreganyagokat, dísznövényként, kívánatosabbak, világháborúban, szívleállással, pupillatágító, mennyiségeket, kísérletezzen, leggyakrabban, nemzetközileg, szívproblémák, orvostudomány, leghalálosabb, milligrammnyi, gázkamrákban, öngyilkosság, emberéletért, kifejezetten, legmérgezőbb, pakisztánban, földkéregben, gyorsasággal, emberiséggel, gázkamráinak, leírhatatlan, északnyugati, mennyiségben, mérgekkel való, emberiség közelről, egyik legerősebb, legközismertebb mérgünk, földkéregben természetes, emberiség előtt, fehér arzént, mérgek királyának, királyok mérgének, áldozat belehal, ember teste, történetek szerint, üreges gyűrűbe, óvatlan pillanatban, áldozat ételébe, szernek tudják, Borgia Lukrécia, Hermann Göring, Amerikai Egyesült Államokban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png cica  képre írva  s immár én is felragyogva, ért...  Mi lenne ha  Leonardo da Vinci gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Png telefon  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Png csokor  Boldog születésnapot a ma ünne...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Irgalom és ítélet  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Nevem  Facebookon kaptam  Png telefon  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szép estét kedves látogatóimna...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Adakozás  Akarat  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Akarat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Sokan azt tartják  Png kutya  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Lóhere  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png nő  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Krisztinától  A másik dolog,  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Makszim Gorkij gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Hiányzik  Őrizkednünk kell...  Idő  Png rózsa csokor  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Rátalálsz  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png telefon  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Albert Einstein gondolata  Elköszönt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Reggel van  Facebookon kaptam  képre írva 
Bejegyzés Címkék
mérgekkel való, emberiség közelről, egyik legerősebb, legközismertebb mérgünk, földkéregben természetes, emberiség előtt, fehér arzént, mérgek királyának, királyok mérgének, áldozat belehal, ember teste, történetek szerint, üreges gyűrűbe, óvatlan pillanatban, áldozat ételébe, szernek tudják, köznyelvben ciánként, cianidról beszélünk, sejtek oxigén, cianid megköti, adott sejt, halála után, náci párt, leghíresebb esetek, gázkamrákban használt, egyik leghíresebb, szekta vezetője, cianid felelős, legtöbb méreggel, második világháború, foltos bürök, 100-120 centi, híres ókori, ifjúság tévútra, méreggel lett, halálos dózis, emberi szervezet, méreg fokozatosan, áldozat végig, görög mitológia, mérgét szabad, növény sárgás-fehéres, növény érintése, áldozat túléli, mérgezés következményeként, mérgezéstől számított, egész testben, orvostudomány jelen, maszlagos nadragulya, népi kultúrában, legmérgezőbb része, gyerekek körében, felnőttekre halálos, gyerekekre azonban, nadragulya mérge, termésen kívül, levél virágzás, legtöbb hatóanyagot, nadragulya Európában, növény kivonata, szemükbe csepegtették, nemzetközileg ismert, eszméletvesztést, legcélravezetőbb, istenkáromlásban, embertársainkkal, farkascseresznye, gyilkosságokhoz, legközismertebb, ellenméregként, öngyilkosságra, méreganyagokat, dísznövényként, kívánatosabbak, világháborúban, szívleállással, pupillatágító, mennyiségeket, kísérletezzen, leggyakrabban, nemzetközileg, szívproblémák, orvostudomány, leghalálosabb, milligrammnyi, gázkamrákban, öngyilkosság, emberéletért, kifejezetten, legmérgezőbb, pakisztánban, földkéregben, gyorsasággal, emberiséggel, gázkamráinak, leírhatatlan, északnyugati, mennyiségben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 396
  • e Hét: 919
  • e Hónap: 10102
  • e Év: 62810
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.