Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Magyar Anya
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Műszaki vizsga a közeljövőben–egy vagyonba is kerülhet
  2015-09-01 20:40:10, kedd
 
   
  Műszakira vinni az autót - azaz műszaki vizsgára állítani, az autótulajdonosok életében nem tartozik a vágyott, örömteli események közé. Szinte csak a gond van vele. Időbe, pénzbe kerül, ahogy az autó idősödik, lehet, hogy nagyon sok pénzbe. És ezt megsokszorozza, ha az autónk a modern technika vívmányaival is felszerelt.

Miért erőltetik ránk a hatósági műszaki vizsgát? És mit vizsgálnak? Jobbára tudjuk a választ.
Az autó a társadalom, közösségi létünk veszélyes fegyvere, ölni tud, ha nincs meg a műszaki biztonsága, ha szennyezi a környezetet, mérgezi az élővilágot. (Ha minden rendben van, akkor sem veszélytelen, hiszen a fegyverviselő is tud ,,eredményes" lenni...)
Ellenőrizni kell tehát időnként az autók közlekedésbiztonságát meghatározó szerkezeteit és környezetszennyezésének mértékét. Ehhez még jöhet néhány tétel, mely a ,,játékszabályok" betartására vonatkozik, például a kötelező biztosításra, a papírok rendben létére.
A dolog társadalmi felelősség, de mint mondják, ezt segíteni kell hatósági erővel is. Ha mindenki évenként a szervizekben ellenőriztetné autóját a rendszeres karbantartás keretei között, akkor nem lenne erre szükség. Sajnos nem így van, ezért valóban kell a műszaki vizsga!

Közbevetés. Ha a szervizátvizsgálás évenkénti és kellően dokumentált (szervizkönyv), miért ne válthatná ki a mai műszaki vizsgát? Mert visszaélésre is lehetőséget teremt? Miért, a műszaki vizsga nem?
Amikor a ,,szocialistában" bevezették a műszaki vizsgát (helyesnek tartottam akkor is), első sorban a haszongépjárműveknél volt olyan célja is, hogy a hadra fogható (értsd háborús mozgósítás) járművekről pontos képet nyerjenek az illetékesek.
Jól karbantartott járműveknél a műszaki vizsga, nem mondom, hogy vágyunk rá, de nem gond és nem is túl nagy összeg. A gondos átvizsgálás látlelete az autósnak megnyugtató. Ha nem viszi rendszeresen szervizbe az autóját, akkor ez az egyetlen szakszerű műszaki megvizsgálási alkalom. (A felkészítés pedig a javítók jövedelemforrása.)
Tudnak példát arra, hogy van ebben a folyamatban sumák? Csak áttolják a vizsgán az öreg hibás szerkezeteket? És így köztünk járnak a potenciális gyilkosok. Remélem ez ritka, mint a fehér holló...

Mit néznek a vizsgabiztosok a műszakin?

A technológia ősi és jobbára változatlan. Fontos a felfüggesztés, a fék, a kormány, kritikus helyeken a korrózió, a világítás, a jelzőberendezések, nálunk nézik a lengéscsillapítót, egyéb szerelvényeket, például a vonóhorgot és persze még sok tétel van. A környezetvédelmi vizsgálat a kipufogógáz szennyezésre terjed ki. Mindezekre lehet mondani, hogy klasszikus tételek. Ez rendjén is van.

A mai autóknál volna-e még valami, amit át kell vizsgálni?

Van és egyre több lesz! A modern autótechnika talán legfontosabb vívmányai a közlekedésbiztonságot segítő rendszerek. A vezetőtámogató asszisztensek többnyire a gépkocsivezetői hibák következményeinek mérséklésére, kivédésére szolgálnak és kiválóan teljesítenek. Háromféle is van belőlük:
- figyelmeztető, vezetést segítő, megelőző,
- baj esetén közbelépő, kivédeni igyekvő,
- bajt esetén annak hatását mérséklő.
Mondhatnánk: mi kell még?. Ezek a bennülők biztonságát szolgálják, épségünket őrizik és védik.

Mivel műszaki - gépészeti és elektronikai - rendszerek a javából,
el is romolhatnak.
Mert tudjuk, ami el tud romlani, az el is romlik.


Ha az őrző-védő angyalok cserben hagynak, potenciálisan csökken a biztonságunk. Mondhatja valaki, nem baj, nem javíttatom meg, vagyok olyan rutinos autóvezető, hogy kivédjem a kritikus helyzeteket. (,,Nem volt ABS korábban, mégis megálltak az autók. Igaz, de gyakran az árokban, vagy a fatövében, vagy egy másik közreműködésével.)

Bizonyos szempontból van egy rossz hírem!

Ha egy autót a védőangyalokkal gyárilag felszereltek, azoknak az autó élete végéig működőképesnek kell lennie! Ezt nem csak tulajdonosi jól felfogott érdekből kell biztosítani, hanem erre a törvény szigorával is kényszeríteni kell. A vonatkozó EU rendeltekből ez kiolvasható.
Mi ennek a következménye? Az, hogy a műszaki vizsgán ezek létezését (mert kiszerelhetik) és működőképességét előbb, utóbb ellenőrizni kell. Valamelyest ez már ma is így van, mert az ezen rendszereket felügyelő fedélzeti diagnosztika visszajelzéseit a vizsgabiztosnak figyelnie kell, a kijelzéseket le kell fényképeznie. Ha hibát jelez, nem alszik el a kontroll lámpa a gyújtás ráadása után kis idővel, vagy a motorindítás után, fel van adva a lecke. Kérdések tömege zúdul ránk. Mire is vonatkozik a kijelzés? Érinti-e a közlekedésbiztonságot vagy környezetvédelmet? Milyen mértékű a hiba? Közvetlen veszélyforrás-e vagy nem? Érvényesíthető-e a forgalmi vagy nem?
Van még egy érdekes probléma. A fedélzeti diagnosztikának vizsgálati rutinjai, vizsgálati ciklusai, vannak, melyeket le kell futtatnia ahhoz, hogy eredményt kapjunk. Nem biztos, hogy ezek maradéktalanul teljesültek közvetlenül a vizsgálat előtt.(Szakemberek tudják, hogy ez a readiness.) Lehet baj, csak még nem tudjuk.
Honnan lehet viszonylag teljes képet kapni? Az autó irányítóegységeinek (mondják közkeletűen a vezérlők) kiolvasásával, mert ott találhatóak az állapotinformációk. A lehetőség adott: a központi diagnosztikai csatlakozón keresztül (ebből csak egy van egy autóban és az is világegységes) minden efféle adathoz a vizsgáló személy hozzáfér.
A kiolvasó rendszerteszter ma az autójavítók legfontosabb szerszáma.
A hatósági vizsgán ez biztosan nem fog menni, és nem csak időhiány miatt, mert:
- Milyen általános műszer kell?
- Lesz-e teljes lefedettség?
- Rendszerezettek-e az adatok vizsgaszempontból?
- Tudja-e a műszer valamennyi nyelvet (értsd kommunikációs protokollt)?
- Tudja-e a műszer, hogy a vizsgált autót eredetileg milyen közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi rendszerekkel szerelték fel?
- Hozzáfér-e a pillanatnyi állapotinformációkhoz?
- Lehet-e a kiolvasottak alapján az elmarasztalásról dönteni?

A kérdés fontossága, a törvény szava arra készteti a szakembereket, hogy a fenti kérdésekre válaszolni tudó, egységes vizsgaműszert készítsenek. Ne találgassanak! Ezt a németek készítették és folyamatosan fejlesztik. Létrehoztak egy non-profit céget a vizsgálószervezetek és az állam, amelyiknek a kifejlesztés a feladata. A drezdai központú cég neve FSD, Fahrzeugsystemdaten GmbH. A vizsgáztatás szolgáló speciális rendszerteszter a HU-Adapter nevet kapta (HU a német műszaki vizsga neve), ma már csak HUA néven említik.
A német vizsgáztatási rendszerbe, idén nyár közepétől használatát kötelező érvénnyel bevezették, de most a próbaüzem, a validálás folyik. Mint hírlik, van bőven gond a bevezetés körül, de ez még a németeknél sem kell, hogy meglepetést okozzon: valóban nagyon új dologról van szó. És ez még csak nagyon a kezdet! A teljes vizsgálati mélységig több lépcsőben, évek múlva akarnak elérni.
(Ami mindig is szimpatikus volt a német hatósági műszaki intézkedésekben, hogy átgondolják, a teendőket lépcsőzik és sok időt adnak a bevezetéshez. Nálunk számos intézkedés dec. 15-én jelenik meg a közlönyben és a követő január 1-től lép érvénybe. Majd sürgősen módosítgatják. Gondolhatják, mi lesz ennek az eredménye. Régi igazság: minden rendelet annyit ér, amennyi végrehajtható belőle.)
Térjünk vissza a mentőangyalok vizsgálatára! Az út kijelölt, lassan, megfontoltan menni kell rajta, nekünk, magyaroknak, magyar közlekedési hatóságnak is. A gondot nem is a műszaki megvizsgálás mikéntje fogja okozni, hanem a következmények. Öreg autón, ha egy asszisztens elromlik és azt meg kell javítani (legyen az például egy radaros rendszer), az autó azonnal gazdasági totálkáros lesz.
De nagyon igaz ez a környezetvédelmet szolgáló emissziótechnikára is. Tudjuk, mibe kerül egy koromszűrő, egy nox-szonda, egy tárolókatalizátor. Ezek egyike is gazdasági totálkárossá teszi az autót!
Megvizsgálandóak a kompromisszum lehetőségei! Majd, ha utolértük a nyugatot (beszélnek néhányszor 10 évről...), akkor keményen szigoríthatunk. Ha túlzottan bekeményítünk, félő, hogy ezzel csak a műszaki ,,okos" megoldásokat és korrupciót fogjuk erősíteni.
(De hátrább az agarakkal! Ha egy ESP ma még a vezető által kikapcsolható, akkor ennek hibája nem is kifogásolható, ha egy kameratámogatású járművilágítás egy vezetői kapcsolással visszaállítható hagyományos tompítottra, miről beszélünk.)

Foglaljuk össze az eddigieket!

A modern gépjárműtechnika alkalmaz olyan közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi megoldásokat, melyek egyértelműen mindannyiunk érdekét szolgálja. Ezeknek működniük kell, ezek működését a hatóságnak ellenőriznie kell. Ez a kor és a rendeletek, na meg a józanész szava. Az ellenőrzés mikéntje kidolgozás, bevezetés alatt áll, a vonatkozó adatbázisok folyamatos frissítése is megoldottnak látszik. Ha egyszer egy ilyen rendszert kidolgoztak, egy dolgunk lehet, azt át kell vennünk (esélyünk sincs sajáterős megvalósításra).
Okosan, megfontoltan, kellő időt hagyva. Ámen.

Dr. Nagyszokolyai Iván
Az Autótechnika folyóirat főszerkesztője


Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Címkék: környezetvédelmi, közreműködésével, megvizsgálandóak, jövedelemforrása, működőképességét, kameratámogatású, gépjárműtechnika, elmarasztalásról, autótulajdonosok, vizsgabiztosnak, visszajelzéseit, visszaállítható, rendszerteszter, védőangyalokkal, gépkocsivezetői, intézkedésekben, diagnosztikának, rendszerezettek, járművilágítás, szigoríthatunk, érvényesíthető, megsokszorozza, következmények, ellenőriztetné, maradéktalanul, vezetőtámogató, főszerkesztője, szerelvényeket, működőképesnek, megvalósításra, szocialistában, vizsgabiztosok, játékszabályok, megvizsgálási, kiolvasásával, kompromisszum, autót –, autótulajdonosok életében, autó idősödik, modern technika, hatósági műszaki, műszaki biztonsága, kötelező biztosításra, papírok rendben, dolog társadalmi, szervizekben ellenőriztetné, rendszeres karbantartás, műszaki vizsga, műszaki vizsgát, hadra fogható, gondos átvizsgálás, autósnak megnyugtató, Fahrzeugsystemdaten GmbH, Nagyszokolyai Iván,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Parmezános tepsis krumpli
Sajtos,sonkás buci
Kemencés harcsa egészben
Hússal töltött tészta
SAJTSZÓSZOS TÉSZTA
GOFRI
Isteni Csörögefánk
Céklafőzelék almával-burgonyával
Kinder Tejszelet
Hideg őszibarack krémleves
még több recept
Véleményezd!
11.20. 23:44 Az Európai Bíróság elrendelte a bialowiezai fakivágások azonnali leállításá...
11.20. 23:04 Curling Eb - Újabb két magyar vereség
11.20. 22:54 Ügyészségi eljárás indult egy francia szocialista politikus ellen egy antis...
11.20. 22:23 Nemzeti konzultáció - Kövér László: a migráció nem áll le
11.20. 22:14 Férfi kosárlabda vb-selejtező - Fiatal magyar csapat játszik Lengyelországb...
11.20. 22:13 Jégkorong Erste Liga - Dunaújvárosi siker Székesfehérváron
11.20. 22:04 Illegális bevándorlás - Takács Szabolcs: "messze vagyunk még attól, hogy me...
11.20. 21:54 Németh Szilárd: az LMP botrányt csinált a parlamentben
11.20. 21:33 Bajai András a Magyar Sí Szövetség új elnöke
11.20. 21:24 Brexit - Az Európai Gyógyszerügynökséget Amszterdamba, az Európai Bankhatós...
Tudjátok ?
Segítesz ilyet gyártani?
Átkódoltassam a nyomtatómat?
Jók maradtak e mind a kamionosok?
Beszél itt vki japánul?
Ismered az élet játékát?
még több kérdés
Blog Címkék
Enigmák: Nem kívánatos az embe...  Boldog név napot  A nagy várakozás  Köszöntő név napra!  Hull a pelyhes fehér hó  Jó éjszakát! Pihentető...  Eötvös József idézet  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Boldog név napot  Őszi fa  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Kellemes vasárnapot  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Áldott vasárnapot - Annamarytó...  Benedek Aladár: Késő őszszel ....  Évközi 33. vasárnap. 2017.11.1...  Szép napot kívánok!  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Erzsébet napi köszöntő  Én szeretet nélkül nem tudok é...  Minden ember hibázhat és hibáz...  Idézet az életről  A nagy várakozás  Ludi Delfino  Szíves keret  Szőke István Atilla könyvbemut...  Áldott - békés Vasárnapot kívá...  Egy kis nasi délutánra  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Kun Magdolna: Ha boldog vagy.....  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Katona Bálint: Maradék idő  Katona Bálint: Maradék idő  NÉZZ A SZEMEMBE, és kiolvashat...  Ludi Delfino  Enigmák: Nem kívánatos az embe...  Piros gerbera  FINA Rövid pályás V.K. úszás 2...  Mai kép 101  Ludi Delfino  Aranyosi Ervin: A szeretet jó!  Ludi Delfino  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Ludi Delfino  Hegyen, völgyön mély a hó  Jó reggelt!  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  2 hét múlva advent  Ildykó barátnőmtől  HeadwatersWilderness  Szép estét...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Ludi Delfino  Szülinapi keret  Piros gerbera  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  V. Hugo, idézet a jövőről  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Szent-Gály Kata idézet a fényr...  NÉZZ A SZEMEMBE, és kiolvashat...  A nagy várakozás  Kellemes hétvégét  Png rózsa  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Herda László: A vadvirág.  Hull a hó, hull a hó  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Gombák  Kata......SZERETETTEL  Kun Magdolna: Ha boldog vagy.....  Mai kép 101  Őszi csokor  Csak akkor beszélj..  napi cic  Derűs szép napot  Erzsébet nap  Ludi Delfino  Egy diktátor magánélete  Szép napot kívánok!  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Tandari Éva: Annyit érek én...  Ludi Delfino  Mi a valóság?  Hihetetlen: CSÉSZEALJHÁBORÚ - ...  Mi a valóság?  Szép a havas táj , de hideg  Szép napot mindenkinek!  Csak akkor beszélj..  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Hallottátok mit mondott??  Jó éjszakát! Pihentető...  Kellemes vasárnapot - Gizuska 
Bejegyzés Címkék
autót &#8211, autótulajdonosok életében, autó idősödik, modern technika, hatósági műszaki, műszaki biztonsága, kötelező biztosításra, papírok rendben, dolog társadalmi, szervizekben ellenőriztetné, rendszeres karbantartás, műszaki vizsga, műszaki vizsgát, hadra fogható, gondos átvizsgálás, autósnak megnyugtató, egyetlen szakszerű, felkészítés pedig, javítók jövedelemforrása, folyamatban sumák, öreg hibás, potenciális gyilkosok, fehér holló&#8230, környezetvédelmi vizsgálat, kipufogógáz szennyezésre, modern autótechnika, vezetőtámogató asszisztensek, gépkocsivezetői hibák, bennülők biztonságát, őrző-védő angyalok, kritikus helyzeteket, másik közreműködésével, rossz hírem, védőangyalokkal gyárilag, autó élete, törvény szigorával, műszaki vizsgán, ezen rendszereket, vizsgabiztosnak figyelnie, kontroll lámpa, gyújtás ráadása, motorindítás után, forgalmi vagy, érdekes probléma, fedélzeti diagnosztikának, vizsgálat előtt, lehetőség adott, központi diagnosztikai, vizsgáló személy, kiolvasó rendszerteszter, autójavítók legfontosabb, hatósági vizsgán, adatok vizsgaszempontból, műszer valamennyi, vizsgált autót, kiolvasottak alapján, elmarasztalásról dönteni, kérdés fontossága, törvény szava, fenti kérdésekre, németek készítették, non-profit céget, drezdai központú, vizsgáztatás szolgáló, német műszaki, német vizsgáztatási, validálás folyik, bevezetés körül, teljes vizsgálati, német hatósági, teendőket lépcsőzik, követő január, mentőangyalok vizsgálatára, műszaki megvizsgálás, asszisztens elromlik, radaros rendszer, autó azonnal, környezetvédelmet szolgáló, kompromisszum lehetőségei, műszaki &#8222, vezető által, kameratámogatású járművilágítás, vezetői kapcsolással, modern gépjárműtechnika, hatóságnak ellenőriznie, józanész szava, ellenőrzés mikéntje, vonatkozó adatbázisok, ilyen rendszert, dolgunk lehet, környezetvédelmi, közreműködésével, megvizsgálandóak, jövedelemforrása, működőképességét, kameratámogatású, gépjárműtechnika, elmarasztalásról, autótulajdonosok, , ,
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 71 db bejegyzés
e év: 1304 db bejegyzés
Összes: 22752 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1809
  • e Hét: 18309
  • e Hónap: 154019
  • e Év: 2053047
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.