Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2017-09-26 21:05:55, kedd
 
  ÉRTELMEZÉS, MAGYAR SZEMMEL
A MAGYARSÁGTUDAT MEGHATÁROZÁSA

Kivonat a Magyarságtudat és nemzeti stratégia c. tanulmányból

Dr. Marácz László Amsterdami Egyetem előadó tanára

Dr. Ing. Sebestyén-Teleki István a Zürichi Műszaki Egyetem előadó tanára

A magyarság globális közösségben él a világon. Ezért a vezetése szintén globális, ill. világot átfogó koncepció szerint történhet. Történelmileg nincs területhez kötve, létezett már a mai Magyarország megalapítása előtt is. Továbbá -egészében- nem határozható meg faji jegyek alapján. Közismert, hogy a magyarság történelme folyamán nagyon sokféle népet, kultúrát befogadott, asszimilált. Ezért az egyik leginkább elfogadott erkölcsi normája a tolerancia és befogadó készség a ,,Minden magyar felelős minden magyarért!“ erkölcsi normával egyidőben. A magyarságtudat meghatározásában nem lehet tehát döntő a terület vagy valamilyen általánosított faji jegyek. Magyarellenesnek tekinthetőek azok a törekvések, melyek a magyarságot egy banális jogi státuszra egy magyarországi állampolgárságra akarják korlátozni, ugyanis ezzel lehetővé teszik nem-magyarok tömeges bevándorlását és ezeknek egy egyszerű jogi aktussal magyarrá való nyilvánítását. A magyarságtudatnak ennél mind térben, mind időben tágabb dimenziója van.


Magyarnak lenni az a szellemi-kulturális állapot, globális közösségi életforma, amit a közös történelmi múlt és emlékezet (az ősi mondák és legendák, a nyelvi kötelékek, a szimbólumok, a Szent Korona, kettős kereszt,...), a közös kulturális normák (szabadságszeretet, erkölcs, tolerancia,...) határoznak meg, valamint az egyén azon felelősségteljes vállalása, mely szerint az összmagyarság érdekében alkotóan gondolkodik és cselekszik.

A magyarságot meghatározó fenti jegyek egyike sem döntő külön-külön. Gróf Széchenyi István ifjú korában gyengén beszélt magyarul. Vannak német, román, szlovák, szerb, stb. nevű vagy fajilag a délszlávokhoz, cigányokhoz, stb. tartozó rendes magyar emberek. Sajnos léteznek olyanok is, akiknek megadatott, a leszakított területek magyarságához vagy második generációs emigránsokhoz képest, az a szerencse, hogy mindvégig magyar iskolákba járhassanak, egyetemi tanszékvezető professzorok, rektorok, vezető politikusok lehessenek, mégis a magyarság megátalkodott -birtokon belül lévő-, esküdt ellenségei.

A magyarság marginalizálódásában fontos szerepe van a magyarság tudattartalma torzításának; illetve egy hamis magyarságtudat kiművelésének. A magyarságtudat meghatározása kizárólagosan területi, illetve faji koncepciókkal magyarellenes provokáció! Résen kell lenni, mikor a magyarság túléléséhez fontos magyarságtudati jegyek semlegesítése folyik, mert ennek célja nem egyéb, mint a harci és az önvédelmi szellem kiirtása. Az önvédelmi szellem semlegesítése a Bach-korszak óta tart. Akik ezen fáradoznak, maguknak ugyanakkor az erőszak legkegyetlenebb és legmagyarellenesebb monopóliumát követelik (lásd AVO). Egészséges magyarságtudat nélkül azonban a magyar-kérdésben nem lesz előrehaladás. Ezt jól tükrözi a magyar-szlovák viszony makedón-görög viszonnyal való összehasonlítása.

A makedón-görög konfliktus a független Makedónia létrejöttekor robbant ki. A görögök szerint erre azért került sor, mert ők három okból kifolyólag a független Makedóniától fenyegetve érzik magukat. Először: a makedón alkotmány egy passzust tartalmaz, mely szerint Makedónia mindent megtesz annak érdekében, hogy a körülvevő államok területein élő makedónokat felszabadítsa. Másodszor: a makedón állam címere és zászlója azt a csillag mintát ábrázolja, amely a mai Görögország területén fekvő Verghina helységben található Nagy Sándor apjának a sírjából került elő. Harmadszor: a görögök szerint Thesszaloniki makedón városként való említése azt mutatja, hogy Makedónia be akarja kebelezni ezt a várost, hogy szabad kiutat nyerjen az Égei-Tengerhez. Görögország, holott elismeri, hogy a makedón állam jelenleg katonailag túl gyenge, mégis fenyegetve érzi magát és fenntartja azt a jogot, hogy saját érdekeit előbbre helyezze, preventív politikát folytasson. Konkrétan Görögország nem hajlandó elismerni Makedónia függetlenséget, esetleg csak akkor, ha ez megváltoztatná nevét. A ,,fiatal“ országot továbbra, a nemzetközi államközösség akarata ellenére is gazdasági embargó alá helyezi.

Magyarország sem kevésbé fenyegetett Szlovákia által, mint Görögország Makedónia által.

-Először: a szlovák alkotmány preambuluma azt állítja, hogy a független Szlovákia Nagy-Morávia történelmi jogutódja[ii]. Szlovák irredenta aberráció szerint Nagy-Morávia határai keresztülvágják Magyarországot.[iii] A szlovák preambulum kitételét nem lehet másképpen értelmezni, mint indirekt területi követelés Magyarországgal szemben.

-Másodszor: a szlovák címer és a zászló a kettős keresztet ábrázolja. A kettős kereszt az Árpádházi királyok címere, s ily módon a magyar államcímer része. Itt eltulajdonítás miatt jogi probléma merül fel.

-Harmadszor: Szlovákia elterelte egyoldalúan minden nemzetközi egyezménnyel ellentétesen a Dunát, módosítva ezáltal a magyar-szlovák államhatárt, veszélyeztetve Magyarország vízellátását. Magyarország nem alkalmazott gazdasági embargót Szlovákia ellen, mert fenyegetve érzi magát; sőt magyar részről még tiltakozás sem hallatszott. Ennek a magyarellenes politikának az okait fel kell tárni!

Magyarország állítólag egyfajta indirekt stratégiát folytat, ami viszont sehogy sem mutatkozik hatékonynak, sőt: például Magyarország alkotmánya nem deklarálja a magyar nyelv hivatalos státuszát, úgy, ahogy ezt minden európai ország teszi. Az alkotmány megfogalmazói szerint ez jó példát ad majd a románoknak, szerbeknek, szlovákoknak, de még az osztrákoknak is. A baj csak az, hogy ez egyúttal a magyar identitást gyengíti, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a szomszédországok nyomáseszközök alkalmazása nélkül nem fognak nyelvi engedményeket tenni. Igy az indirekt stratégia kontra-produktívvá válik. Hasonló a helyzet a szomszédországoknak példaadó magyarországi kisebbségi törvénnyel is. Nyomáseszközök bevetése nélkül kizárt, hogy a szomszédországok engedményeket fognak tenni a saját “kisebbségeiknek". A magyarországi kisebbségek helyzete ilyen módon túlságosan felértékelődik. Max van der Stoel, az EBEÉ kisebbségi kérdésekkel foglalkozó komisszárja, a magyar külügyminiszternek címzett 1993.XI.8 kelt levelében azt javasolja, hogy a magyar kormány széleskörű lehetőségeket teremtsen a magyarországi szlovákok kibontakozásához, hiszen az előző magyar rezsimek asszimilációs politikája negatívan hatott a szlovák nyelv oktatására.





 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: kibontakozásához, összehasonlítása, állampolgárságra, magyarellenesnek, szomszédországok, felelősségteljes, meghatározásában, legkegyetlenebb, magyarságtudati, kisebbségeiknek, keresztülvágják, magyarországgal, nyomáseszközök, függetlenséget, megváltoztatná, magyarságtudat, magyarországot, veszélyeztetve, eltulajdonítás, általánosított, felértékelődik, magyarellenes, magyarságához, felszabadítsa, koncepciókkal, asszimilációs, meghatározása, semlegesítése, délszlávokhoz, emigránsokhoz, megátalkodott, magyarországi, nyilvánítását, bevándorlását, thesszaloniki, tanszékvezető, magyarság globális, vezetése szintén, magyarság történelme, egyik leginkább, magyarságtudat meghatározásában, terület vagy, banális jogi, magyarországi állampolgárságra, egyszerű jogi, magyarságtudatnak ennél, közös történelmi, nyelvi kötelékek, közös kulturális, egyén azon, összmagyarság érdekében, magyarságot meghatározó, MAGYAR SZEMMEL, MAGYARSÁGTUDAT MEGHATÁROZÁSA, Marácz László Amsterdami Egyetem, Sebestyén-Teleki István, Zürichi Műszaki Egyetem, Szent Korona, Gróf Széchenyi István, Nagy Sándor, Konkrétan Görögország, Görögország Makedónia, Szlovákia Nagy-Morávia,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Martin Buber, A haszidim meséi  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Tavaszi este  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Az ember  Esterházy Péterre emlékezünk  Magyar költészet napja  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  40 felett  képre írva  Nevelőszülőkhöz adták,  Zilahy Lajos mondta  Egy barátság története  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Isten hűségének mértéke  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Szép estét kedves látogatóimna...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Márai Sándor tollából  Horváth Szilvia tollából  Nem kell hozzá fürdőruhás  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Magamnak  Emlékezz  Paul David Tripp Április 13  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Különleges  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Egy párkányon  Anyák napjára  Mindig lesz olyan  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Az ember  IGEN így  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Paul David Tripp Április 15  Nevelőszülőkhöz adták,  Borzasztó  40 felett  Paul David Tripp Április 12  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Gebhardt Nóra versei II. 
Bejegyzés Címkék
magyarság globális, vezetése szintén, magyarság történelme, egyik leginkább, magyarságtudat meghatározásában, terület vagy, banális jogi, magyarországi állampolgárságra, egyszerű jogi, magyarságtudatnak ennél, közös történelmi, nyelvi kötelékek, közös kulturális, egyén azon, összmagyarság érdekében, magyarságot meghatározó, leszakított területek, magyarság megátalkodott, magyarság tudattartalma, hamis magyarságtudat, magyarságtudat meghatározása, magyarság túléléséhez, önvédelmi szellem, erőszak legkegyetlenebb, magyar-szlovák viszony, makedón-görög konfliktus, független Makedónia, görögök szerint, független Makedóniától, makedón alkotmány, passzust tartalmaz, körülvevő államok, makedón állam, csillag mintát, sírjából került, nemzetközi államközösség, szlovák alkotmány, független Szlovákia, szlovák preambulum, szlovák címer, kettős keresztet, kettős kereszt, magyar államcímer, magyar-szlovák államhatárt, magyarellenes politikának, magyar nyelv, alkotmány megfogalmazói, magyar identitást, szomszédországok nyomáseszközök, indirekt stratégia, szomszédországok engedményeket, saját &#8220, magyarországi kisebbségek, magyar kormány, magyarországi szlovákok, előző magyar, szlovák nyelv, kibontakozásához, összehasonlítása, állampolgárságra, magyarellenesnek, szomszédországok, felelősségteljes, meghatározásában, legkegyetlenebb, magyarságtudati, kisebbségeiknek, keresztülvágják, magyarországgal, nyomáseszközök, függetlenséget, megváltoztatná, magyarságtudat, magyarországot, veszélyeztetve, eltulajdonítás, általánosított, felértékelődik, magyarellenes, magyarságához, felszabadítsa, koncepciókkal, asszimilációs, meghatározása, semlegesítése, délszlávokhoz, emigránsokhoz, megátalkodott, magyarországi, nyilvánítását, bevándorlását, thesszaloniki, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1295
  • e Hét: 4371
  • e Hónap: 7713
  • e Év: 60421
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.