Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2017-10-03 17:09:25, kedd
 
  A férfiak és nők közti kommunikációs különbségek eredete

Napjainkban elterjedt az a vélemény, hogy a férfiak és nők egyenlő adottságokkal és képességekkel rendelkeznek. Tudósok, antropológusok és szociobiológusok kutatásaikkal megcáfolják ezt az állítást. A tudomány kezdi bebizonyítani, hogy egymás ellentéte a férfi és női gondolkodás. Kijelenthetjük, hogy a férfiak és nők merőben eltérnek egymástól. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csupán mások. A férfiak és nők folyamatosan vitatkoznak egymás véleményén, elképzelésén, hozzáállásán, valamint a másik viselkedésén. Amennyiben beismerjük, elfogadjuk ezeket a nemek közti különbségeket, úgy saját magunkat, párunkat, ellentétes nemű kollégáinkat is jobban el tudjuk fogadni, meg tudjuk érteni. Párkapcsolatainak is sikeresebbek és boldogabbak lehetnek.

De mi az alapja a férfiak és nők közti különbségeknek?

A nő és a férfi más-más evolúciós fejlődés végtermékei, s ezt a munkamegosztás kényszere hozta magával. Míg a férfi vadászott, addig a nő gyűjtögetett. A férfi megvédte a családot, a nő gyereket nevelt. Következésképpen testük és agyuk merőben másképp fejlődött. Ahogy testük megváltozott, hogy jobban alkalmazkodjék sajátos funkcióihoz, úgy változott az agyuk is. A férfiak erősebbek és magasabbak lettek a nők többségénél, és agyuk is feladatukhoz alkalmazkodva fejlődött. A nők általában elégedettek voltak, ha a férfiak távol jártak és munkájukat végezték, míg ők otthon a barlangban a tüzet táplálták, és agyuk az életük során betöltött feladatukhoz idomult.

Évmilliók során a férfi és női agyszerkezet e szerint különböző irányban fejlődött. Ma már tudjuk, hogy a két nem máshogy dolgozza fel az információt. Másképp gondolkozik. Másban hisz. Más meglátásai vannak, mást tesz első helyre és másként viselkedik.



Az 1960-as évektől fogva több, véleményét erőszakosan kinyilvánító csoportosulás is arra próbált rávenni minket, hogy tagadjuk meg biológiai örökségünket. Azt állítják, hogy kormányok, vallások és oktatási rendszerek valójában a férfiak nők elnyomására szőtt összeesküvése: összejátszanak, hogy a rendes nőket rabságban tartsák. Ha a történelmet nézzük, ez látszólag igaznak is tűnik. De azért fel kell tennünk a kérdést: ha nők és férfiak egyformák, amint ezt ezek a csoportosulások állítják, hogyan uralkodhattak a férfiak ilyen korlátlanul a világ felett? Az agyműködést feltáró tanulmányokból sok választ kaphatunk erre is. A nők és férfiak nem egyformák. Esélyegyenlőség szempontjából ugyan egyenlőek, de velük született képességeik tekintetében kifejezetten nem azok. Az, hogy a férfiak és nők egyenlőek-e, politikai vagy morális kérdés, de hogy egyformák-e, az tudományos kérdés.

Az 1980-as évek vége óta rohamosan nőtt a férfi és nő, illetve a női és férfi agy működése közti különbségekkel kapcsolatos kutatások száma. Fejlett számítógépes agyletapogató berendezéssel először láthattuk, hogyan működik az agy ,,élőben", és az emberi elme beláthatatlanul tágas térségeire vetett első pillantásunk nyomán a férfi és nő közti különbségekre vonatkozó kérdések közül többre is sikerült választ találnunk.

A XX. század javarészében e különbségeket a társadalmi szoktatással magyarázták, vagyis azt állították, hogy szüleink és tanáraink beállítottsága miatt vagyunk azok, akik, ők viszont a társadalom hozzáállását tükrözik viselkedésükben. A kislányokat rózsaszínbe öltöztették és játékbabát nyomtak a kezükbe, a kisfiúkat kékbe öltöztették, játékkatonát nyomtak a kezükbe és labdarúgómezt húztak rájuk. A kislányokat babusgatták és simogatták, a kisfiúkat hátbaveregették és rájuk szóltak, hogy ne bőgjenek. Mostanáig abban a hitben éltünk, hogy a megszülető baba agya tiszta lap, amire a tanárok ráírhatják a gyerek választásait és azt, hogy mit részesítsen előnyben. A most rendelkezésünkre álló biológiai bizonyítékok fényében azonban kissé más kép rajzolódik ki arról, hogy miért gondolkodunk úgy, ahogy. A kutatások eredményei meggyőzően támasztják alá, hogy hozzáállásunkért, preferenciáinkért és viselkedésünkért jórészt hormonjaink és agyunk beidegzése felelős. Ez annyit tesz, hogy ha kisfiúk és kislányok egy lakatlan szigeten nőnének fel, ahol nem lenne szervezett társadalom és szülők, akik irányítanák őket, a lányok azért csak babusgatnának, simogatnának, barátkoznának és babáznának, a fiúk meg szellemi és fizikai viadalokat vívnának társaikkal, és mindenki számára érthető alá- és fölérendeltségi viszonyt építenének ki.



Evolúciós szerepköreink a túléléshez szükséges biológiai készségekkel és érzékeléssel is elláttak bennünket. Mindazt, amit oly gyakran boszorkányságnak, természetfeletti erőnek és női intuíciónak neveznek, az 1980-as évek óta kutatják és mérik, és kiderült, hogy az egész a nő minden téren kifinomultabb érzékelési képességére vezethető vissza.

A nők egyszerűen fogékonyabbak a testbeszéd, a hangból kiérződő hangulatok, hanglejtés és más érzékszervi ingerek árnyalataira. A nő igen kifinomult érzékei jelentősen hozzájárulnak a kamaszlányok koraérettségéhez. Tizenhét éves korukra a lányok többsége felnőttként viselkedik, míg az ugyanilyen korú fiúk idétlen, gyerekes tréfákkal szórakoztatják egymást. Nem annyira arról van szó, hogy a nőknek szuper érzékeik vannak, mint inkább arról, hogy a férfiaké hozzájuk viszonyítva eltompult.

A férfi és női agy működése is teljesen különböző. A ma ismert kutatási adatok mind egyet bizonyítanak: a férfi agya specializált, rekeszekre osztott. A férfi agynak olyan a felépítése, hogy egyszerre egy meghatározott célorientált feladatra képes összpontosítani, és a legtöbb férfi vallja is, hogy ,,egyszerre csak egy dolgot tud csinálni". Ha olvasás közben letapogatnák a férfi agyát, kiderülne, hogy ilyenkor jóformán süketté válik. Ezzel szemben a nő agya több feladat egyidejű ellátására is alkalmas. Egyszerre több, merőben különböző dolgot tud csinálni, az agya soha nincs üresjáratban, mindig aktív. Képes egyszerre telefonálni, egy új receptet kipróbálni, miközben a tévét nézi. Egyszerre vezet, festi ki magát, hallgatja a rádiót és beszél a kihangosított mobiltelefonon. Mivel a nők agyuk mindkét féltekéjét használják, sokuknak nehezére esik a jobb kezüket a baltól megkülönböztetni. A nők mintegy 50%-a képtelen azonnal rávágni, melyik melyik, s előbb egy azonosításra szolgáló gyűrűt vagy szeplőt keresnek a pillantásukkal. A férfi, aki vagy csak jobb vagy csak bal agyféltekéjét használja, sokkal gyorsabban különbözteti meg a jobbat a baltól.

Készítette: Kovács Dóra, Rigó Petra, Wippelhauser Anna
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: természetfeletti, koraérettségéhez, szociobiológusok, boszorkányságnak, viselkedésünkért, következésképpen, rendelkezésünkre, megkülönböztetni, hozzáállásunkért, csoportosulások, esélyegyenlőség, beláthatatlanul, összpontosítani, fölérendeltségi, hátbaveregették, viselkedésükben, összejátszanak, tanulmányokból, szórakoztatják, munkamegosztás, különbségeknek, beállítottsága, pillantásukkal, kijelenthetjük, különbségekkel, antropológusok, alkalmazkodjék, mobiltelefonon, különbségekre, fogékonyabbak, kutatásaikkal, agyletapogató, alkalmazkodva, berendezéssel, kifinomultabb, szerepköreink, tudomány kezdi, másik viselkedésén, nemek közti, férfi más-más, munkamegosztás kényszere, férfi vadászott, férfi megvédte, férfiak erősebbek, férfiak távol, tüzet táplálták, életük során, 1960-as évektől, rendes nőket, történelmet nézzük, csoportosulások állítják, férfiak ilyen, Kovács Dóra, Rigó Petra, Wippelhauser Anna,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  David Mamet gondolata  Cserépváralja  Facebookon kaptam  különleges  Szép estét kedves látogatóimna...  A felvilágosodás...  Csomó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amellett, amit az emberek  Facebookon kaptam  Az élet nem más  Idézetek a magányról  Facebookon kaptam  Reggeli kávé  azzal harcolj  Szép estét kedves látogatóimna...  A húsvéti bárány  Jó éjszakát  A gyulladáscsökkentő étrend se...  Egy rohanás az élet  Steel - Május festmény  Facebookon kaptam  Mosoly  Facebookon kaptam  Szép estét  Márai Sándor, eredeti nevén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Gebhardt Nóra versei II.  Spenót  József Attila - Kopogtatás nél...  Előled is hozzád  Facebookon kaptam  Egyszerű  Az ideges katicabogár  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Áldás  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Cserépváralja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi süt  Az én Miatyánkom  Esti kép  A Balaton-felvidék tanúhegye  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kitaszítva  Esti kép  Cserépváralja  József Attila – Keresek ...  Vidámság  Facebookon kaptam  Mi volt e hatalom értelme  Vidámság  Egyszerű  Tekintsd Őt hűnek  Az ember  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Az ő hű vezetése  Vicces reggeli  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Levél öregségemre  Kitaszítva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Vicces reggeli  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áldások a terhekből  Az én Miatyánkom  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
tudomány kezdi, másik viselkedésén, nemek közti, férfi más-más, munkamegosztás kényszere, férfi vadászott, férfi megvédte, férfiak erősebbek, férfiak távol, tüzet táplálták, életük során, 1960-as évektől, rendes nőket, történelmet nézzük, csoportosulások állítják, férfiak ilyen, világ felett, agyműködést feltáró, tudományos kérdés, 1980-as évek, emberi elme, társadalmi szoktatással, társadalom hozzáállását, kislányokat rózsaszínbe, kisfiúkat kékbe, kislányokat babusgatták, kisfiúkat hátbaveregették, hitben éltünk, megszülető baba, tanárok ráírhatják, gyerek választásait, most rendelkezésünkre, kutatások eredményei, lakatlan szigeten, lányok azért, túléléshez szükséges, hangból kiérződő, kamaszlányok koraérettségéhez, lányok többsége, ugyanilyen korú, nőknek szuper, férfiaké hozzájuk, férfi agya, férfi agynak, meghatározott célorientált, legtöbb férfi, férfi agyát, agya soha, tévét nézi, kihangosított mobiltelefonon, jobb kezüket, baltól megkülönböztetni, azonosításra szolgáló, természetfeletti, koraérettségéhez, szociobiológusok, boszorkányságnak, viselkedésünkért, következésképpen, rendelkezésünkre, megkülönböztetni, hozzáállásunkért, csoportosulások, esélyegyenlőség, beláthatatlanul, összpontosítani, fölérendeltségi, hátbaveregették, viselkedésükben, összejátszanak, tanulmányokból, szórakoztatják, munkamegosztás, különbségeknek, beállítottsága, pillantásukkal, kijelenthetjük, különbségekkel, antropológusok, alkalmazkodjék, mobiltelefonon, különbségekre, fogékonyabbak, kutatásaikkal, agyletapogató, alkalmazkodva, berendezéssel, kifinomultabb, szerepköreink, kihangosított, agyféltekéjét, labdarúgómezt, hozzájárulnak, különbségeket, adottságokkal, csoportosulás, uralkodhattak, bebizonyítani, összeesküvése, meghatározott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 82
  • e Hét: 730
  • e Hónap: 4072
  • e Év: 56780
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.