Regisztráció  Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2017-10-03 17:35:06, kedd
 
   
  Az ecet kétféle módon készülhet, ipari előállítással és biológiai úton, az alapvető különbség az alapanyagban, valamint az előállítás módjában áll. Ecettel ízesíthetünk leveseket, főételeket, izgalmasabbá teszi a köreteket, desszerteket, pikánssá varázsolja a különböző mártásokat, krémeket és töltelékeket. Elég csak pár csepp ízben és aromában harmonizáló ecet, hogy megbolondítsuk a hagyományos fogásokat.
Ha kimondjuk az ecet szót ma Magyarországon, a többségnek a zöld flakonos, iparilag előállított ecetsav, egy savanyú, ,,maró anyag" jut az eszébe. Mire is használjuk az ecetet manapság? Kávéfőző tisztításra, vízkőmentesítésre és óvatosan mérve a jól ismert ételecettel savanyúbb ízt adunk a bablevesnek vagy a lencsefőzeléknek. Méltatlan kép egy olyan alapanyagról, amelynek alkalmazása az emberiség hajnaláig visszanyúlik.

Kis ecettörténelem

Nem lehet pontosan meghatározni azt a véletlent, amikor az emberiség felfedezte az ecetet, de vannak az ókori Mezopotámiához köthető adatok, melyek ecethez hasonló folyadékot említenek. Az ecet egyidős vagy még idősebb az emberi civilizációnál, már hozzávetőlegesen Krisztus előtt 5000-ben ismerték, nagyra becsülték, és az élet számos területén felhasználták. Az Ó- és Új Testamentumban olvashatunk arról, hogy az ecetet frissítő italokhoz használták, és gyógyhatása miatt alkalmazták. Hippokratész, a híres görög orvos számos munkájában és könyvében ír az ecetről. Mézzel kevert almaecetet javasolt légúti bajokra, sebek gyógyítására használta, valamint a lepra legjobb ellenszerének tartotta.

Konyhai alapanyagként is régre nyúlik vissza az ecet alkalmazása, az időszámításunk utáni 1. században Apicius római mesterszakács, szakácskönyv-író különféle receptekben említi meg az ecetet, mint a tartósítás, pácolás és a savanyítás fontos hozzávalóját. Az ecet jelentős szerepet játszott a magyar ember táplákozásában is, hazánkban már a honfoglalás idején ismerték a borecetet. Eleink erősen fűszerezték ételeiket, előkelő helyet foglalt el az ételkészítésben és a tartósításban is az ecet.

A magyar név az ecet latin megfelelőjéből, az acetum szóból ered, és savanyút jelent. Az angol nyelvben használt vinegar (ecet) szó az ófrancia “vin aigre" kifejezésből eredeztethető, aminek jelentése savanyú bor. A savanyú bor tulajdonképpen maga az ecet vagy ecetkészítmény.

Az alapfogalmakat a Magyar Élelmiszerkönyv a következőképpen definiálja: Az ecetkészítmények olyan ecetsavat tartalmazó termékek, amelyek élelmiszerek ízesítésére és tartósítására valók. Az ecet olyan termék, amelyet mezőgazdasági eredetű nyersanyagok kettős fermentációjával (alkoholos-ecetsavas) állítanak elő.

Az ecetsav egy szerves vegyület, képlete CH3COOH. Az ecetsav adja az ecet savanyú ízét és jellegzetes illatát. Az étkezési minőségű ecetsavat a fa száraz lepárlási termékeiből vagy szintetikus úton állítják elő, amely - és ezt hangsúlyozni kell - közvetlen fogyasztásra nem kerülhet. Az ecetsavat élelmiszer adalékanyagként E 260-nal jelölik.

Ecet előállítása

Az ecet kétféle módon készülhet, ipari előállítással és biológiai úton, az alapvető különbség az alapanyagban, valamint az előállítás módjában áll.

Az ipari ecetkészítményeket ipari alkoholból (mezőgazdasági eredetű alapanyag vagy kőolajszármazék) készítik Frings-féle bükkfaforgácsos eljárással, ezáltal gyorsan, nagy mennyiséget lehet előállítani. Lehetségesek más utak is, pl. a metilalkohol karbonilezése. Előfordulnak olyan ipari előállítással készült ecetek a boltok polcain, melyeket tovább ízesítenek, ezáltal létrehozva gyümölcs- vagy boreceteket. Mivel azonban ezek nem valódi gyümölcsből készült ecetek, ezért mindig tartalmaznak színezéket, hozzáadott adalékanyagot, például cukrot, amitől édesebb lesz a termék, vagy aromát, ízfokozót, amitől pedig megkapja a gyümölcsös jelleget az ecet. Érdemes tehát mindig elolvasni vásárláskor a terméken lévő összetevőket. A Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete rögzíteni kívánja a bor- és gyümölcsecet gyártásának szabályait, megakadályozva ezzel azt, hogy biológiai erjesztésű ecetet elő lehessen állítani mesterséges alapanyagból.

Biológiai ecetek előállíthatóak szinte minden olyan alapanyagból, ami erjeszthető szénhidrátot tartalmaz, így valamilyen alkoholos erjedéssel létrehozott alkoholtartalmú anyagból (például bor, pezsgő, sör), gyümölcsökből (például szőlő, alma, dinnye, körte, bogyós gyümölcsök, datolya, kókusz), gabonafélékből (például rizs), zöldségekből (például burgonya, cékla), mézből, cukornádból ecetsav-baktériumok segítségével.

Az ecet készítéséhez csak meghatározott alap- és segédanyagok használhatók fel, előállításához szükség van etil-alkoholra vagy etil-alkoholt tartalmazó folyadékra (például borra vagy gyümölcsborra), kiegészítő tápanyagokra (például foszfor, nitrogén, ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok), kifogástalan minőségű ivóvízre, ecetsav-baktériumra, levegőre (oxigén) és erjesztő berendezésre.

A biológiai erjesztéssel történő ecetgyártás két lépésben történik, az első fermentáció az alkoholos erjedés, ahol az élelmiszer természetes cukortartalmából (szőlőcukorból) élesztő segítségével etil-alkoholt állítanak elő, szén-dioxid és hőfejlődés kíséretében. A második fermentációban a keletkezett etil-alkoholból ecetsav-baktérium segítségével, elegendő oxigén jelenlétében ecetsav keletkezik, víz és hőfejlődés kíséretében . Az erjesztés addig történik, amíg az ecet alkoholtartalma kellően lecsökken.

Európában a fő ecettermelő országok Franciaország, Olaszország és Spanyolország.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: ecetkészítmények, fermentációjával, lencsefőzeléknek, cukortartalmából, hozzávetőlegesen, alkoholtartalmú, adalékanyagként, következőképpen, kőolajszármazék, bükkfaforgácsos, ételkészítésben, alkoholtartalma, élelmiszerkönyv, megakadályozva, civilizációnál, megbolondítsuk, gabonafélékből, mezopotámiához, testamentumban, ecetkészítmény, előállításához, alapfogalmakat, ecettörténelem, időszámításunk, magyarországon, táplákozásában, előállíthatóak, tulajdonképpen, fermentációban, megfelelőjéből, karbonilezése, mezőgazdasági, adalékanyagot, előállítással, meghatározott, gyümölcsborra, ecet kétféle, alapvető különbség, előállítás módjában, különböző mártásokat, hagyományos fogásokat, ecet szót, zöld flakonos, ecetet manapság, bablevesnek vagy, olyan alapanyagról, emberiség hajnaláig, emberiség felfedezte, ókori Mezopotámiához, ecet egyidős, emberi civilizációnál, élet számos, Magyar Élelmiszerkönyv, Gyümölcsecetgyártók Egyesülete,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
Mustáros, gombás csirkemell
Madártej
Régimódi krumplis palacsinta
még több recept
Véleményezd!
02.22. 14:14 Kínában terjeszkedik az NNG magyar autóipari szoftverfejlesztő
02.22. 14:13 Pyeongchang 2018 - Medalie de aur pentru echipă masculină a Ungariei la pro...
02.22. 14:13 Letöltendő szabadságvesztésre ítélték Lengyelországban a kommunista állambi...
02.22. 14:11 Fidesz: a TI azt a két országot támadja, amely kerítést épített
02.22. 14:03 Baszk lap: még idén dönt saját felosztásáról az ETA
02.22. 14:03 Választás 2018 - Liberálisok: a népjóléti bizottság nem tárgyalta meg az or...
02.22. 14:02 Románia 800 millió eurót veszíthet az uniós strukturális alapokból
02.22. 14:02 Debreceni polgármester: a város gazdasága iránt jelentős a német érdeklődés
02.22. 14:02 Saját gyártmányú védett mobilokat kapnak az orosz katonai vezetők
02.22. 14:01 Március elsején nyílik az Utazás 2018 kiállítás
Tudjátok ?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Számolnivaló. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Készíts immunerősítő italt!  Szép napot  Kedd  Koosán Ildikó: Hópehelytánc (m...  Február 20.  Felhőpamacsok  Szép kép...  Gyönyörű kép...  Kereszt  Szép estét, kellemes pihenést  Kellemes kirándulást  Szép estét!  Boldog és örömteli szép napot ...  Egy nő medált csináltatott lev...  A mai időjárás: hull a hó  Tejes pite  Kecskés Borbála: Idők szava  Köszöntelek !  Tündöklő kert  Téli kép  Látogatóim  Csodás csokor  Vizsgák Balassagyarmaton  Felszín és mély  Jézus és apostolai egyszer áth...  Cica az ablakban  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Szép kép...  Tallóztam  Szeretettel !  Téli táj.  Eszkimó szelet  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Hiszek a  Esik a hó  Png nő  Happy Birthday  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Télutó  Koosán Ildikó: Hópehelytánc (m...  Egy csokor nefelejcs  jobbulást kívánok  Nagy csokor sárga rózsa Csné. ...  A dél-koreai pénisz park a slá...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Szép gondolatok...  Jó reggelt  jobbulást kívánok  Vizsgák Balassagyarmaton  Használható ötletek, tippek  Romantika az esőben  Kellemes estét  Csokor vàzàban  David Brainerd hagyatéka  Bornemisza Attila: Budai kertü...  Vecsey Kiss Mária: Majd elold...  Szép napot !  Ne lopjatok, ne tagadjatok le ...  Szép szíves kép !  Köszöntelek !  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  David Brainerd hagyatéka  Csukás István: Hideg szél fúj.  Isteni kegyelem Anyja...  Jó reggelt  Téli táj.  Ó Ember!  Hamvazószerdai érseki mise Ege...  Ó Jézus Krisztus legdrágább Vé...  Eszkimó szelet  Nagyböjti kalendárium  A hegyi beszédben Jézus így sz...  Virágos  Élve temették el a brazil nőt  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Szép kép...  Messze vagy tőlem , s mégis o...  Szép gondolatok...  Jó reggelt  Koosán Ildikó: Hópehelytánc (m...  Bornemisza Attila: Budai kertü...  Amikor megöregednek  Virágos  Kellemes új hetet:)  Szép kép...  Csodás csokor  Mert az Úr szemei az igazakon ...  Felhőpamacsok  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Használható ötletek, tippek  Szép szíves kép !  A hegyi beszédben Jézus így sz...  Kellemes esti kikapcsolódást  Kellemes új hetet:)  Élve temették el a brazil nőt  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Tejes pite  Gyönyörű kép...  Szép délutánt 
Bejegyzés Címkék
ecet kétféle, alapvető különbség, előállítás módjában, különböző mártásokat, hagyományos fogásokat, ecet szót, zöld flakonos, ecetet manapság, bablevesnek vagy, olyan alapanyagról, emberiség hajnaláig, emberiség felfedezte, ókori Mezopotámiához, ecet egyidős, emberi civilizációnál, élet számos, ecetet frissítő, híres görög, lepra legjobb, ecet alkalmazása, időszámításunk utáni, savanyítás fontos, ecet jelentős, magyar ember, honfoglalás idején, ecet latin, acetum szóból, angol nyelvben, ófrancia &#8220, ecet vagy, következőképpen definiálja, ecetkészítmények olyan, ecet olyan, szerves vegyület, ecetsav adja, ecet savanyú, étkezési minőségű, ecetsavat élelmiszer, metilalkohol karbonilezése, boltok polcain, gyümölcsös jelleget, terméken lévő, ecet készítéséhez, biológiai erjesztéssel, első fermentáció, alkoholos erjedés, élelmiszer természetes, második fermentációban, keletkezett etil-alkoholból, erjesztés addig, ecet alkoholtartalma, ecetkészítmények, fermentációjával, lencsefőzeléknek, cukortartalmából, hozzávetőlegesen, alkoholtartalmú, adalékanyagként, következőképpen, kőolajszármazék, bükkfaforgácsos, ételkészítésben, alkoholtartalma, élelmiszerkönyv, megakadályozva, civilizációnál, megbolondítsuk, gabonafélékből, mezopotámiához, testamentumban, ecetkészítmény, előállításához, alapfogalmakat, ecettörténelem, időszámításunk, magyarországon, táplákozásában, előállíthatóak, tulajdonképpen, fermentációban, megfelelőjéből, karbonilezése, mezőgazdasági, adalékanyagot, előállítással, meghatározott, gyümölcsborra, alapanyagként, tartósításban, eredeztethető, mesterszakács, ellenszerének, spanyolország, franciaország, gyümölcsökből, felhasználták, szőlőcukorból, tartósítására, , ,
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 207 db bejegyzés
e év: 489 db bejegyzés
Összes: 13574 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1047
  • e Hét: 7217
  • e Hónap: 32894
  • e Év: 87273
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.