Regisztráció  Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2017-10-03 17:35:06, kedd
 
   
  Az ecet kétféle módon készülhet, ipari előállítással és biológiai úton, az alapvető különbség az alapanyagban, valamint az előállítás módjában áll. Ecettel ízesíthetünk leveseket, főételeket, izgalmasabbá teszi a köreteket, desszerteket, pikánssá varázsolja a különböző mártásokat, krémeket és töltelékeket. Elég csak pár csepp ízben és aromában harmonizáló ecet, hogy megbolondítsuk a hagyományos fogásokat.
Ha kimondjuk az ecet szót ma Magyarországon, a többségnek a zöld flakonos, iparilag előállított ecetsav, egy savanyú, ,,maró anyag" jut az eszébe. Mire is használjuk az ecetet manapság? Kávéfőző tisztításra, vízkőmentesítésre és óvatosan mérve a jól ismert ételecettel savanyúbb ízt adunk a bablevesnek vagy a lencsefőzeléknek. Méltatlan kép egy olyan alapanyagról, amelynek alkalmazása az emberiség hajnaláig visszanyúlik.

Kis ecettörténelem

Nem lehet pontosan meghatározni azt a véletlent, amikor az emberiség felfedezte az ecetet, de vannak az ókori Mezopotámiához köthető adatok, melyek ecethez hasonló folyadékot említenek. Az ecet egyidős vagy még idősebb az emberi civilizációnál, már hozzávetőlegesen Krisztus előtt 5000-ben ismerték, nagyra becsülték, és az élet számos területén felhasználták. Az Ó- és Új Testamentumban olvashatunk arról, hogy az ecetet frissítő italokhoz használták, és gyógyhatása miatt alkalmazták. Hippokratész, a híres görög orvos számos munkájában és könyvében ír az ecetről. Mézzel kevert almaecetet javasolt légúti bajokra, sebek gyógyítására használta, valamint a lepra legjobb ellenszerének tartotta.

Konyhai alapanyagként is régre nyúlik vissza az ecet alkalmazása, az időszámításunk utáni 1. században Apicius római mesterszakács, szakácskönyv-író különféle receptekben említi meg az ecetet, mint a tartósítás, pácolás és a savanyítás fontos hozzávalóját. Az ecet jelentős szerepet játszott a magyar ember táplákozásában is, hazánkban már a honfoglalás idején ismerték a borecetet. Eleink erősen fűszerezték ételeiket, előkelő helyet foglalt el az ételkészítésben és a tartósításban is az ecet.

A magyar név az ecet latin megfelelőjéből, az acetum szóból ered, és savanyút jelent. Az angol nyelvben használt vinegar (ecet) szó az ófrancia “vin aigre" kifejezésből eredeztethető, aminek jelentése savanyú bor. A savanyú bor tulajdonképpen maga az ecet vagy ecetkészítmény.

Az alapfogalmakat a Magyar Élelmiszerkönyv a következőképpen definiálja: Az ecetkészítmények olyan ecetsavat tartalmazó termékek, amelyek élelmiszerek ízesítésére és tartósítására valók. Az ecet olyan termék, amelyet mezőgazdasági eredetű nyersanyagok kettős fermentációjával (alkoholos-ecetsavas) állítanak elő.

Az ecetsav egy szerves vegyület, képlete CH3COOH. Az ecetsav adja az ecet savanyú ízét és jellegzetes illatát. Az étkezési minőségű ecetsavat a fa száraz lepárlási termékeiből vagy szintetikus úton állítják elő, amely - és ezt hangsúlyozni kell - közvetlen fogyasztásra nem kerülhet. Az ecetsavat élelmiszer adalékanyagként E 260-nal jelölik.

Ecet előállítása

Az ecet kétféle módon készülhet, ipari előállítással és biológiai úton, az alapvető különbség az alapanyagban, valamint az előállítás módjában áll.

Az ipari ecetkészítményeket ipari alkoholból (mezőgazdasági eredetű alapanyag vagy kőolajszármazék) készítik Frings-féle bükkfaforgácsos eljárással, ezáltal gyorsan, nagy mennyiséget lehet előállítani. Lehetségesek más utak is, pl. a metilalkohol karbonilezése. Előfordulnak olyan ipari előállítással készült ecetek a boltok polcain, melyeket tovább ízesítenek, ezáltal létrehozva gyümölcs- vagy boreceteket. Mivel azonban ezek nem valódi gyümölcsből készült ecetek, ezért mindig tartalmaznak színezéket, hozzáadott adalékanyagot, például cukrot, amitől édesebb lesz a termék, vagy aromát, ízfokozót, amitől pedig megkapja a gyümölcsös jelleget az ecet. Érdemes tehát mindig elolvasni vásárláskor a terméken lévő összetevőket. A Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete rögzíteni kívánja a bor- és gyümölcsecet gyártásának szabályait, megakadályozva ezzel azt, hogy biológiai erjesztésű ecetet elő lehessen állítani mesterséges alapanyagból.

Biológiai ecetek előállíthatóak szinte minden olyan alapanyagból, ami erjeszthető szénhidrátot tartalmaz, így valamilyen alkoholos erjedéssel létrehozott alkoholtartalmú anyagból (például bor, pezsgő, sör), gyümölcsökből (például szőlő, alma, dinnye, körte, bogyós gyümölcsök, datolya, kókusz), gabonafélékből (például rizs), zöldségekből (például burgonya, cékla), mézből, cukornádból ecetsav-baktériumok segítségével.

Az ecet készítéséhez csak meghatározott alap- és segédanyagok használhatók fel, előállításához szükség van etil-alkoholra vagy etil-alkoholt tartalmazó folyadékra (például borra vagy gyümölcsborra), kiegészítő tápanyagokra (például foszfor, nitrogén, ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok), kifogástalan minőségű ivóvízre, ecetsav-baktériumra, levegőre (oxigén) és erjesztő berendezésre.

A biológiai erjesztéssel történő ecetgyártás két lépésben történik, az első fermentáció az alkoholos erjedés, ahol az élelmiszer természetes cukortartalmából (szőlőcukorból) élesztő segítségével etil-alkoholt állítanak elő, szén-dioxid és hőfejlődés kíséretében. A második fermentációban a keletkezett etil-alkoholból ecetsav-baktérium segítségével, elegendő oxigén jelenlétében ecetsav keletkezik, víz és hőfejlődés kíséretében . Az erjesztés addig történik, amíg az ecet alkoholtartalma kellően lecsökken.

Európában a fő ecettermelő országok Franciaország, Olaszország és Spanyolország.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: ecetkészítmények, fermentációjával, lencsefőzeléknek, cukortartalmából, hozzávetőlegesen, alkoholtartalmú, adalékanyagként, következőképpen, kőolajszármazék, bükkfaforgácsos, ételkészítésben, alkoholtartalma, élelmiszerkönyv, megakadályozva, civilizációnál, megbolondítsuk, gabonafélékből, mezopotámiához, testamentumban, ecetkészítmény, előállításához, alapfogalmakat, ecettörténelem, időszámításunk, magyarországon, táplákozásában, előállíthatóak, tulajdonképpen, fermentációban, megfelelőjéből, karbonilezése, mezőgazdasági, adalékanyagot, előállítással, meghatározott, gyümölcsborra, ecet kétféle, alapvető különbség, előállítás módjában, különböző mártásokat, hagyományos fogásokat, ecet szót, zöld flakonos, ecetet manapság, bablevesnek vagy, olyan alapanyagról, emberiség hajnaláig, emberiség felfedezte, ókori Mezopotámiához, ecet egyidős, emberi civilizációnál, élet számos, Magyar Élelmiszerkönyv, Gyümölcsecetgyártók Egyesülete,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
06.20. 11:51 NAV: a feltételes adóbírság-kedvezmény hatására már több mint 4,9 milliárd ...
06.20. 11:51 Gyűjtést indított iraki segélyprogramjának támogatására az Ökumenikus Segél...
06.20. 11:51 Adriai gázmezőhöz jutott a Mol leányvállalata
06.20. 11:41 Krónika 2. rész (napirend előtt: alaptörvény, Stop Soros, kereszténység)
06.20. 11:21 Politológus: az EU támadássorozatot folytat Magyarország ellen
06.20. 11:01 Vb-2018 - Orosz sajtó: a szbornaja legújabb kori történelmének legjobb ered...
06.20. 10:51 Magyar labdarúgó-válogatott - Rossi: ez életem egyik legboldogabb napja
06.20. 10:51 Vb-2018 - A FIFA elégedett a bíráskodással és a videobíró alkalmazásával
06.20. 10:51 Vb-2018 - Először nyert ázsiai csapat dél-amerikai ellen
06.20. 10:41 Megjelent magyarul Bruce Dickinson önéletrajzi könyve
Tudjátok ?
Mit jelenthet egy kilátón az, hogy MR.F?
Találd ki a hiányzó 3 szót?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Melyik város neve van elrejtve ezen a képen?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Úton lévők  Képek  Elfáradt dal  Kovács Anikó  Képek  Jó éjszakát!Szép álmokat!  Szép naplementés kép...  Komolyzene  Elfáradt dal  Képek  Kun Magdolna: Apák  Nem minden sikerül úgy...  Vihary Elek: Eltűnt boldogság  Te  Keserű Karácsony  Képes idézetek  Hogyan tisztítsuk meg a májunk...  Benyó Judit  Szabó Irma Éva: Éljünk újjászü...  Csapdába csalt pillanat  Hétfő  Csak-csak megvirrad  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Szép naplementés kép...  Szeretnék  Június 17. SZENTHÁROMSÁG ÜNNEP...  Kun Magdolna: A csend szavai  Évközi 11. vasárnap Déváról - ...  Toldalaghy Pál: Templomfülke  Köszönöm...  Aranyosi Ervin: Apának lenni ...  Nem minden sikerül úgy...  Szép női kép...  Hatos Márta  Kellemes kávézást  Évközi 11. Vasárnap. 2018.06.1...  Szia  Szeretnék  Toldalaghy Pál: Templomfülke  Te  Reményik Sándor  Fehér chion luciliae virág  Négy pappal gazdagodott a Vesz...  Főnix röpte  Négy pappal gazdagodott a Vesz...  Tallóztam  Hogyan tisztítsuk meg a májunk...  Kölyök kutya  Közös gondolkodás a háláról a ...  Az igazi koldus  Reményik Sándor: Minden jól va...  Dorosné Éva szép képei, szerke...  Az életet igazán csak akkor él...  Képek  Png nő  Jó éjszakát!Szép álmokat!  Képek  Aranyosi Ervin: Szavakkal szer...  Köszönöm...  Kosztolányi Dezső – Egy ...  Várnai Zseni: Megyek feléd...  Idézetek - gondolatok  Kun Magdolna: A csend szavai  Szép gondolatok...  Képes idézetek  Szeretem a könyvet,  Nyári kép  Ligeti Ernő: Vers a valóság ke...  Szép estét és jó éjszakát kívá...  előrelépés Isten Szolgája Mind...  Benyó Judit  Június 18.  Ferenc pápa: Emlékezzünk meg i...  Gerbera szívvel  Napi áhítat- Isten háza népe  Turistaszezon!  Szia  Komolyzene  Kukába vele  Győzelem  2018.06.17 Szentmise tanévzáró...  Várnai Zseni: Megyek feléd...  Levél 6.18  Képes idézetek  Csak-csak megvirrad  Szép napot és hetet kívánok  Jó szórakozást hozzájuk!  Hogyan tisztítsuk meg a májunk...  Évközi 11. vasárnap Déváról - ...  2018. június 18., hétfői Napis...  Vörös rózsák  Keresztény történet - A kísé...  Szép napot mindenkinek!  Ligeti Ernő: Vers a valóság ke...  Képes idézetek  Hatos Márta: Elküldöm hozzád  Film Két apának mennyi a fele  Turistaszezon!  Szép estét és jó éjszakát kívá...  Látogatóim 
Bejegyzés Címkék
ecet kétféle, alapvető különbség, előállítás módjában, különböző mártásokat, hagyományos fogásokat, ecet szót, zöld flakonos, ecetet manapság, bablevesnek vagy, olyan alapanyagról, emberiség hajnaláig, emberiség felfedezte, ókori Mezopotámiához, ecet egyidős, emberi civilizációnál, élet számos, ecetet frissítő, híres görög, lepra legjobb, ecet alkalmazása, időszámításunk utáni, savanyítás fontos, ecet jelentős, magyar ember, honfoglalás idején, ecet latin, acetum szóból, angol nyelvben, ófrancia &#8220, ecet vagy, következőképpen definiálja, ecetkészítmények olyan, ecet olyan, szerves vegyület, ecetsav adja, ecet savanyú, étkezési minőségű, ecetsavat élelmiszer, metilalkohol karbonilezése, boltok polcain, gyümölcsös jelleget, terméken lévő, ecet készítéséhez, biológiai erjesztéssel, első fermentáció, alkoholos erjedés, élelmiszer természetes, második fermentációban, keletkezett etil-alkoholból, erjesztés addig, ecet alkoholtartalma, ecetkészítmények, fermentációjával, lencsefőzeléknek, cukortartalmából, hozzávetőlegesen, alkoholtartalmú, adalékanyagként, következőképpen, kőolajszármazék, bükkfaforgácsos, ételkészítésben, alkoholtartalma, élelmiszerkönyv, megakadályozva, civilizációnál, megbolondítsuk, gabonafélékből, mezopotámiához, testamentumban, ecetkészítmény, előállításához, alapfogalmakat, ecettörténelem, időszámításunk, magyarországon, táplákozásában, előállíthatóak, tulajdonképpen, fermentációban, megfelelőjéből, karbonilezése, mezőgazdasági, adalékanyagot, előállítással, meghatározott, gyümölcsborra, alapanyagként, tartósításban, eredeztethető, mesterszakács, ellenszerének, spanyolország, franciaország, gyümölcsökből, felhasználták, szőlőcukorból, tartósítására, , ,
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 1424 db bejegyzés
Összes: 14509 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 472
  • e Hét: 3728
  • e Hónap: 28358
  • e Év: 284199
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.