Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2017-12-19 20:12:54, kedd
 
  Az írás tükrében
grafológia és önismeret útkeresőknek

A beszéd önkifejezési eszköz. Ám nemcsak az árul el rólad sokat, hogy mit mondasz, hanem az is, ahogyan mondod.

A beszédstílusból, a hanghordozásból és a beszédtempóból megismerhető, hogy mekkora életerővel rendelkezel és milyen lelki sérülésekkel küzdesz.

Milyen jellemvonásokat takarnak az egyes beszédstílusok?
A jellemzőket ne azokra értsd, akik fizikai betegségük, fogyatékosságuk miatt küzdenek beszédproblémákkal, hanem azokra, aki egyébként tudnak tisztán és normálisan kommunikálni, ha akarnak. Ám bizonyos helyzetekben, kapcsolatokban átváltanak, előnyben részesítik valamelyik beszédstílust.

A hangos, harsány
Zavaró lehet, ha egy társaságban valaki a szükségesnél nagyobb hangerővel kommunikál, holott nem is veszekednek, nincs zavaró külső zaj, és senki sem küzd hallásproblémával (még) a társaságban. A harsány, hangoskodó stílus tolakodónak és tapintatlannak hat, nem képes tiszteletben tartani mások határait, nem képes a helyzetnek megfelelően viselkedni. Mintha kitört volna rajta a feltűnési vágy. A hangos, harsány beszédstílus sokszor figyelhető meg azoknál az embereknél, akik sokgyerekes vagy többgenerációs családban nőttek fel, ahol, ha mindenki egyszerre beszélt, csak a hangerővel lehetett győzni, és kivívni a figyelmet, a saját akarat és igények érvényesítését. Gyakori azoknál is, akiket oda nem figyelő, a gyermek érzéseire és igényeire süket, érdektelen szülő nevelt.

A fojtott hangon, motyogó
Ha ilyen emberrel társalogsz, szinte érzed, hogyan nőni kezd a füled, ahogy próbálod meghallani, amit mondani akar. A suttogó, fojtott hangon beszélő embert gyermekkorában gyakran lehurrogták, nem voltak kíváncsi a véleményére, ,,Téged, senki sem kérdezett!"- mondták neki, ezért felnőttként is fél hangot adni vágyainak, igényeinek.

A monoton altató
A mély vagy halk, egysíkú monoton stílus igencsak unalmas és leginkább altató hatással van a hallgatóra. A monoton stílus azokra az emberekre jellemző, akik bizonytalanok, nem mernek kitárulkozni, elnyomják érzelmeiket. Nem mernek spontának, önfeledtek lenni, mert félnek az elutasítástól, illetve, hogy kinevetik őket. Ha egy kicsit több szenvedélyt és lelkesedést engedélyeznének maguknak, életük és kapcsolataik és színesebb és élettel telibb lehetne.

A nazális nyafka
Az orr az öntudat és az önbecsülés jelképe. Ha valaki orrhangon beszél, az olyan, mintha folyton náthás lenne. Az eltömődöttnek ható orr jelzi, hogy valami eltorlaszolja, gátolja a belső önelismerés és önelfogadás útját. A nazálisan beszélő ezért inkább mások visszajelzésére, megbecsülésére áhítozik. Nagy az elismerés utáni vágya, ami gyakran megfelelési kényszerrel társul és függőségi helyzetben tart. Hiszen, ha mások elismerését ki akarjuk vívni, akkor úgy és azt kell tennünk, amit mások szerintünk elvárnak tőlünk. Lemondunk személyes igényeinkről, vágyainkról, és végül már fel sem ismerjük azt, ami a szívünknek igazán fontos lenne. Ha ezt el karjuk kerülni, meg kell tanulnunk saját magunk értékelni a tetteinket, önmagunkat, és újra kezünkbe venni életünk irányítását.

A pösze selypítő
Előfordul, hogy valaki felnőttként is hajlamos néha úgy beszélni, mint egy kislány, aki ,,olyan kis aranyosan selypít". Ez a beszédstílus gyengeséget, gyámoltalanságot, tanácstalanságot sugall, ami gyakran felébreszti a partnerben a gondoskodási vágyat, a segítőkészséget. A pöszeség és a selypítés tehát mentesíti az embert attól, hogy döntéseket hozzon, felelősséget vállaljon, vagyis felnőjön. Nagyon érdekes, hogy az így beszélő ember csak bizonyos helyekben, illetve kapcsolatokban hozza ezt a beszédstílust - pedig tud ő rendesen is, ha akar - amivel eléri, hogy az adott szituációban ő játszhassa a gyerek szerepet, a másik pedig legyen a szülő.

A dadogó
A dadogás lelki hátterében a bizonytalanságérzet, az önkifejezés hiánya áll. A dadogást gyakran valamilyen szorongás, gátlás váltja ki, aminek gyökere a problémás szülő-gyermek kapcsolatban, családi viszonyokban nyúlik vissza. A túlzott szigor, a túlzott engedékenység, vagy a túlvédő hozzáállás azt sugallja a gyermek számára, hogy a szülő - elégedetlenségből vagy félelemből - nem fogadja el olyannak, amilyen. Ez kisebbrendűségi érzést, befelé fordulást okoz. A dadogókat rengeteg kritika, megszégyenítés éri, ami tovább növeli szorongásukat. Aki csak bizonyos helyzetekben, emberekkel kapcsolatban (pl.: csak az anyjával szemben) dadog, annak fontos felismernie, hogy mi a szerepleosztás, és hogy ezen változtathat az önbecsülésének, önbizalmának fejlesztésével.

A hadaró
Aki pergő stílusban, nagyon gyorsan beszél, annak rendkívül magas az aktivitási szintje, sok az energiája, amit a beszédben vezet le. A hadaró ember lélekben és fizikailag is állandóan rohan, nem tud sokáig megmaradni egy helyben, erős a versengési kényszere. Türelmetlen és elégedetlen, állandó riadókészültségben van, fél, hogy lemarad valamiről. A gyors beszéd azokra jellemző, akit gyermekkorukban állandóan sürgettek, siettettek. (,,Egyél gyorsabban! Öltözz fel gyorsabban! Siess már, elkésünk miattad!") A hadaró bár állandóan tesz-vesz, mégis mindig időzavarban szenved. Egészsége megőrzése érdekében meg kell tanulnia lazítani, pihenni, fel kell ismernie, hogy mi az, ami valóban fontos, mi az ami neki fontos, és mi az, ami inkább csak mások érdekét, elvárásait szolgálja.

A locsi-fecsi
Míg a hadaró gyorsan beszél, a locsi-fecsi sokat - nagyon sokat, szinte képtelen abbahagyni a szövegelést, mindig eszébe jut valami, amit feltétlenül el kell még mondania. Szabadulni tőle szinte lehetetlen, és energetikailag teljesen lemerít. A locsi-fecsi egyfajta energiavámpírként követeli ki magának a figyelmet, amiből feltölti lemerült energiakészletét. A sok és folyamatos beszédnek a másik haszna egyrészt az, hogy aki beszél, az irányít, az uralja a helyzetet, másrészt, pedig amíg ő beszél, addig csak arról van szó, amit ő akar, és a másiknak nincs módja (se ideje, se ereje) kellemetlen témákat bedobni.
A locsi-fecsi könnyen megérheti, hogy egy idő után mindenki kerülni fogja, ha nem hajlandó változtatni a stílusán, és nem hajlandó megtanulni a hallgatás művészetét.

A belebeszélő
Aki folyton közbekotyog, befejezi helyettünk a mondatot, kijavít, pontosít, az nem tiszteli, sőt leértékeli a másikat. Állandó közbeszólásaival a domináns, irányító szerepet akarja megszerezni. Ez a másik fölé kerekedő hozzáállás valójában kompenzáció, amivel bizonytalanságát és kisebbrendűségi érzését szeretné ellensúlyozni. Aki folyton közbevág, annak valamelyik szülője túl határozott, domináns vagy kritikus személy volt, ezért a gyermek kevés elfogadásban, feltétel nélküli szeretetben részesült. Felnőttként maximalista, tökéletességre törekvő, türelmetlen, csekély tolerancia szinttel rendelkező személy.
Sokat javíthat kapcsolatain, ha felismeri, hogy az is szerethető, aki esetlen és hibázik, mert éppen esendőségétől olyan emberi.





 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: tanácstalanságot, energiakészletét, bizonytalanságát, gyámoltalanságot, közbeszólásaival, visszajelzésére, engedélyeznének, jellemvonásokat, kisebbrendűségi, beszédstílusból, hanghordozásból, segítőkészséget, fogyatékosságuk, gyermekkorukban, megszégyenítés, megbecsülésére, beszédtempóból, energetikailag, tapintatlannak, kapcsolatokban, gyermekkorában, beszédstílusok, érvényesítését, önbecsülésének, fejlesztésével, tökéletességre, többgenerációs, szerepleosztás, eltömődöttnek, ellensúlyozni, elutasítástól, bizonytalanok, beszédstílust, esendőségétől, szorongásukat, eltorlaszolja, írás tükrében, beszéd önkifejezési, beszédtempóból megismerhető, egyes beszédstílusok, társaságban valaki, szükségesnél nagyobb, helyzetnek megfelelően, feltűnési vágy, hangerővel lehetett, saját akarat, gyermek érzéseire, fojtott hangon, monoton altató, mély vagy, monoton stílus, emberekre jellemző,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Somlyó Zoltán - Orgonával  Az ember emlékekből áll  Nem kell hozzá fürdőruhás  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Szép estét kedves látogatóimna...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Minden tavaszból őrizz..  Ma van a magyar költészet napj...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Különleges  képre írva  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Szép estét  Tavaszi este  Bornyi Veronika haiku verse  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Anyámról való emlékek  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Hogyan válunk hűségesekké?  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Egyszerű  A hagyma antibakteriális hatás...  Robin Wight pitypang szobra  Magamnak  Sorsunk miatt...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Paul David Tripp Április 15  A Magyar Költészet napja alkal...  Az ember  Mindig lesz olyan  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  képre írva  Az ember emlékekből áll  Jó nap volt  József Attila – Keresek ...  39 ígéret  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jázmin  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  különleges  A sorsod  Paul David Tripp Április 12  Önmaga ellenére  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Vannak emberek  Emlékezz 
Bejegyzés Címkék
írás tükrében, beszéd önkifejezési, beszédtempóból megismerhető, egyes beszédstílusok, társaságban valaki, szükségesnél nagyobb, helyzetnek megfelelően, feltűnési vágy, hangerővel lehetett, saját akarat, gyermek érzéseire, fojtott hangon, monoton altató, mély vagy, monoton stílus, emberekre jellemző, kicsit több, nazális nyafka, önbecsülés jelképe, eltömődöttnek ható, belső önelismerés, nazálisan beszélő, elismerés utáni, szívünknek igazán, pösze selypítő, beszédstílus gyengeséget, gondoskodási vágyat, selypítés tehát, embert attól, beszédstílust &#8211, adott szituációban, gyerek szerepet, másik pedig, dadogás lelki, önkifejezés hiánya, dadogást gyakran, problémás szülő-gyermek, túlzott szigor, túlzott engedékenység, túlvédő hozzáállás, gyermek számára, szülő &#8211, dadogókat rengeteg, anyjával szemben, aktivitási szintje, beszédben vezet, hadaró ember, versengési kényszere, gyors beszéd, hadaró gyorsan, locsi-fecsi sokat, locsi-fecsi egyfajta, másik haszna, másiknak nincs, locsi-fecsi könnyen, hallgatás művészetét, másik fölé, gyermek kevés, tanácstalanságot, energiakészletét, bizonytalanságát, gyámoltalanságot, közbeszólásaival, visszajelzésére, engedélyeznének, jellemvonásokat, kisebbrendűségi, beszédstílusból, hanghordozásból, segítőkészséget, fogyatékosságuk, gyermekkorukban, megszégyenítés, megbecsülésére, beszédtempóból, energetikailag, tapintatlannak, kapcsolatokban, gyermekkorában, beszédstílusok, érvényesítését, önbecsülésének, fejlesztésével, tökéletességre, többgenerációs, szerepleosztás, eltömődöttnek, ellensúlyozni, elutasítástól, bizonytalanok, beszédstílust, esendőségétől, szorongásukat, eltorlaszolja, engedékenység, kapcsolatain, beszédstílus, szituációban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 983
  • e Hét: 2946
  • e Hónap: 6288
  • e Év: 58996
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.