Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szép napot mindenkinek!
  2018-01-20 12:27:30, szombat
 
  Joan Chittister: Az évek ajándéka-részletek a könyvből!

Az évek tovasuhantak anélkül, hogy észrevettük volna, s most már túl késő megtenni azokat a változtatásokat, melyeket a megbánás követel tőlünk. Túl késő elutazni oda, ahová mindig is vágytam, túl késő új munkát találni, túl késő kiköltözni az erdőbe, egy kunyhóba, vagy éppen túl késő a nagyvárosba költözni, ahol biztosan minden nagyobb, nagyszerűbb, jobb. Túl késő újrakezdeni, és ezúttal jobban csinálni. S ami a legrosszabb, a megbánás mindig azt firtatja, hogy először is miért tettem azt, amit tettem. Márpedig én nem tudom.
A visszatekintés kényszere arra sarkall, hogy megmagyarázzam magamnak és másoknak, mit miért tettem - vagy, ami még rosszabb, megokoljam, hogy mit miért nem tettem.
Napjaink már meg vannak számlálva , halljuk a szívünk szavát -, és mit tettünk a nekünk kiszabott idővel? Lassan és titokban a múlt legalább annyi figyelmet kezd követelni tőlünk, mint a jelen. Sőt olykor még többet.
De nem csak a múlt okoz csalódást, amikor a megbánás eluralkodik rajtunk. A tépelődés észrevétlenül a jelenre is átterjed. Megkeseríti mindazt, ami közvetlenül itt van. Elnehezíti a lépteinket. Bárhol vagyunk most, bármit teszünk, valami mást tehettünk volna. Valami kielégítőbbet. Valami fontosabbat. Valami értékesebbet.
Majd a múltbeli választásaink , azok a dolgok, amiket nem tettünk meg ,kezdik elhalványítani annak fényét, amit megtettünk. A mi lehetett volna- gondolata a lelkünket mardossa. Úgy tűnik, mintha a dolgok átgondolásáról, az évekről való számot vetésről lenne szó. De mélyen legbelül inkább kudarcként, mint megértésként éljük meg. Mit kezdtünk az életünkkel? Mi lett belőlünk?
Azon kapjuk magunkat, hogy kezdünk mindent átgondolni, amit valaha is tettünk. Régi barátok bukkannak fel újra, és az életünket az ő életükhöz képest ítéljük meg. Nem azon töprengünk sokat, hogy ők mit tettek, hanem hogy mi mit nem tettünk meg.
Mindezzel alapjaiban kérdőjelezzük meg az életünk lényegét. Miért ezt tettük, miért nem azt, és miért mulasztottunk el valami mást? A lélek fényei kezdenek kihunyni. Az életünkön olyan szürkeség uralkodik el, amilyet azelőtt soha nem ismertünk. Az utolsó ítéletre bízzuk magunkat , és félünk a kudarcainktól.
A megbánás belátásnak tünteti fel magát. De hogyan is nevezhetnénk spirituális éleslátásnak azt, hogy tagadjuk a megtörténtekben rejlő jót annak kedvéért, ami nem történt meg? Nem, a megbánás nem belátás, hanem magunk állította akadály a lélek előtt. A megbánás segítségével nem vagyunk képesek felfogni, hogy az élet teljességéhez számos út vezet - mind különböző, mind egyedülálló.
Megbánást gyakorolni kezdetben meglehetősen egyszerűnek, sőt ártatlannak tűnik, de van benne valami megváltozhatatlan. Lényünk középpontjába húz le minket, besavanyodunk és elnehezülünk, és csapongó képzeletünk csapdájába esünk. A megbánás légvárakat épít, hamis életet teremt, mi pedig bánjuk, hogy az éppen élt életünket éljük. Rengeteg időt töltünk azzal, ami volt, nem pedig arra figyelünk, ami most van.
A megbánás kísértés, mely arra csábít, hogy olyasmiért epekedjünk a múltban, ami soha nem létezett, ahelyett hogy új energiát vinnénk változó jelenünkbe! Ilyenkor nem fordítjuk hasznunkra az öregedés folyamatát. A korosodás egyik feladata - egyik ajándéka - ugyanis az, hogy megbékéljünk azzal, akik vagyunk, és ne keseregjünk amiatt, amik nem vagyunk. Amikor alábecsüljük magunkat, akkor megkérdőjelezünk, kétségbe vonunk mindent, amik vagyunk és amik voltunk. Kételkedünk Istenben, aki megteremtett és az út végéig elkísér bennünket.
A korral járó megbánás azonban kegyelem is lehet. Talán éppen megbánásra van szükségünk ahhoz, hogy újra kapcsolatba kerüljünk azzal az erővel, mely mindenekelőtt elhozott minket ehhez a pillanathoz. A megbánásnak két arca van: az egyik a bukásaink megbánása, amely gyökeresen különbözik a másiktól - az életünkben meghozott döntéseink megbánásától.
Amikor megbánással gondolunk azokra az utakra, melyek elhoztak oda, ahol most vagyunk, a jövő elvesztését kockáztatjuk. Az új lehetőségétől fosztjuk meg magunkat. Nem vesszük észre, hogy ezek az új utak, melyeket taposunk, éppoly életet adók, éppoly jók lehetnek, Isten éppannyira áthatja őket, mint azokat az utakat, melyeken a múltban jártunk.
Amikor viszont megbánjuk azt, amit soha nem kellett volna megtennünk - például ártottunk más hírnevének, bántottunk valakit, akit szerettünk, az előléptetés vagy a megbecsülés miatt letértünk az igazság ösvényéről, vagy olyan módon vétkezünk saját testünk ellen, hogy az fizikai vagy érzelmi leépüléshez vezetett , tudjuk, hogy valami értékes fejlődött ki bennünk. Hatalmas megvilágosodás felismerni, hogy az évek, melyek megtartottak, ugyanannyira gyarapítottak is bennünket. Sokkal lényegre törőbbek vagyunk, mint fiatal korunkban, bármit tettünk is a múltban, és bárhol voltunk is, amikor azt cselekedtük.
Amikor belénk nyilall a megbánás, azzal életünknek egy új szakaszához érkezünk el. A megbánás arra ösztökél, hogy áttekintsük azokat az eszményképeket és indítékokat, melyek elhoztak idáig. Emlékeztet azokra, akiket szerettünk, az irányokra, melyek továbbvittek, és a kötelezettségekre, melyeket elvállaltunk és melyeknek eleget is tettünk. A múltban meghozott döntéseink tettek azzá bennünket, akik most vagyunk. Azok az utak, amelyekre nem léptünk rá, talán ugyanide vezettek volna. De az is lehet, hogy nem.
Bárhogy legyen is, most, tisztábban látva és tudatosabban arra, hogy az évek mit hoztak nekünk, ahelyett hogy mit nem hoztak - megérthetjük, miért vagyunk azok, akik vagyunk. Feltétlenül vissza kell tekintenünk. Minden lehetséges módon fel kell tennünk magunknak a kérdést, miért vagyunk ott, ahol vagyunk. És azt is meg kell kérdeznünk magunktól, miért nem tettünk meg mindent, amit legalábbis valamikor meg akartunk tenni, amit meg kellett volna tennünk.
A válaszokból, az indítékokból kiderül, kik vagyunk valójában. Amikor újra átgondoljuk múltbeli választásainkat, a fő kérdés az, vajon minden egyes választás előidézte-e a kívánt fejlődést bennünk. Az általunk választott élet vajon elhozta-e számunkra az életnek azt a teljességét, melyet Isten mindannyiunknak kíván?





Link



 
 
0 komment , kategória:  Videók  
Címkék: megkérdőjelezünk, változtatásokat, választásainkat, megtörténtekben, mindannyiunknak, megvilágosodás, megmagyarázzam, eszményképeket, elhalványítani, átgondolásáról, visszatekintés, besavanyodunk, mulasztottunk, középpontjába, kérdőjelezzük, teljességéhez, mindenekelőtt, gyarapítottak, kudarcainktól, kielégítőbbet, lehetőségétől, észrevétlenül, választásaink, megteremtett, nevezhetnénk, éleslátásnak, alábecsüljük, kockáztatjuk, megbánásától, elnehezülünk, megbékéljünk, segítségével, meglehetősen, ugyanannyira, megtartottak, megértésként, évek tovasuhantak, megbánás követel, nagyvárosba költözni, megbánás mindig, visszatekintés kényszere, szívünk szavát, nekünk kiszabott, múlt legalább, múlt okoz, megbánás eluralkodik, tépelődés észrevétlenül, múltbeli választásaink, lelkünket mardossa, dolgok átgondolásáról, évekről való, életünk lényegét, Joan Chittister, Kételkedünk Istenben,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Latinovits Zoltán tollából  Pitypang szökőkút  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Alvó kislány  Gebhardt Nóra versei II.  40 felett  Nagy és kis csodák  Csend  Mindent de mindent visszakap  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Különleges  A Magyar Költészet napja alkal...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam Mírjam bará...  különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Azért kaptad  Esterházy Péterre emlékezünk  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Otthon  Pitypang szökőkút  Csend  Facebookon kaptam  Töröld le  Reményik Sándor: Pierrot &...  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  különleges  Annyira tisztelem a szabadságo...  Nagy és kis csodák  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  képre írva  Magamnak  Különleges  Vidámság  Tavaszi este  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép álmokat!  James Allen  Baranyi Ferenc - N i n c s  Szép estét kedves látogatóimna...  József Attila - Kopogtatás nél...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Különleges  Ott van  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  James Allen  Különleges  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Magamnak  jó reggelt  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép álmokat!  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Előfordul, hogy  A felvilágosodás...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Segíts neki dicsérni Téged  Bornyi Veronika haiku verse  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Szép estét kedves látogatóimna...  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
évek tovasuhantak, megbánás követel, nagyvárosba költözni, megbánás mindig, visszatekintés kényszere, szívünk szavát, nekünk kiszabott, múlt legalább, múlt okoz, megbánás eluralkodik, tépelődés észrevétlenül, múltbeli választásaink, lelkünket mardossa, dolgok átgondolásáról, évekről való, életünk lényegét, lélek fényei, életünkön olyan, utolsó ítéletre, megbánás belátásnak, megtörténtekben rejlő, lélek előtt, megbánás segítségével, élet teljességéhez, megbánás légvárakat, megbánás kísértés, öregedés folyamatát, korosodás egyik, korral járó, bukásaink megbánása, másiktól &#8211, életünkben meghozott, jövő elvesztését, múltban jártunk, előléptetés vagy, megbecsülés miatt, igazság ösvényéről, fizikai vagy, megbánás arra, múltban meghozott, indítékokból kiderül, kívánt fejlődést, általunk választott, megkérdőjelezünk, változtatásokat, választásainkat, megtörténtekben, mindannyiunknak, megvilágosodás, megmagyarázzam, eszményképeket, elhalványítani, átgondolásáról, visszatekintés, besavanyodunk, mulasztottunk, középpontjába, kérdőjelezzük, teljességéhez, mindenekelőtt, gyarapítottak, kudarcainktól, kielégítőbbet, lehetőségétől, észrevétlenül, választásaink, megteremtett, nevezhetnénk, éleslátásnak, alábecsüljük, kockáztatjuk, megbánásától, elnehezülünk, megbékéljünk, segítségével, meglehetősen, ugyanannyira, megtartottak, megértésként, indítékokból, megérthetjük, tudatosabban, értékesebbet, elvállaltunk, tovasuhantak, továbbvittek, újrakezdeni, képzeletünk, elvesztését, válaszokból, legrosszabb, megbánással, megbánásnak, átgondoljuk, eluralkodik, kételkedünk, közvetlenül, keseregjünk, fontosabbat, ártatlannak, pillanathoz, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 274
  • e Hét: 4931
  • e Hónap: 8273
  • e Év: 60981
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.