Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
5. A Magyarok Világszövetségének története
  2018-02-15 13:15:49, csütörtök
 
   
  II. FEJEZET/3. rész:1938-ra jellemző a NÉPISÉG megjelenése az irodalomban, valamint a NÉPI-URBÁNUS ellentét kialakulása
*
Ami a MAGYAR FÖLDOSZTÁST illeti: 1920-ban jelentős tömegek kaptak kevés földet. Ez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy a társadalomban létező gazdasági és szociális feszültségek megszűnjenek.
1938-ban, Magyarországon 372 hercegi, grófi, őrgrófi, és bárói címet viselő férfi és nő tulajdonában volt 1000 katasztrális holdat meghaladó földterület, vagyis: nagybirtok. Pl. Festetics György herceg 69423 holdas, ill. Esterházy Pál herceg 223287 holdas uradalommal rendelkezett.
*
A mintául szolgáló FINN MODERNIZÁCIÓVAL számos MAGYAR ÍRÓ FOGLALKOZOTT.
A finn földkérdés rendezése, a paraszt-polgárosodás sikeres északi mintája elsősorban KODOLÁNYI JÁNOS (Suomi, illetve Suomi titka) és ERDEI FERENC (Parasztok) munkáin keresztül ,,szivárgott be" Magyarországra a két háború között.
KODOLÁNYI utazóként kiemelte a modern tömegközlekedési és telefonhálózatot, amelyek az elzárt településeket kapcsolták be Finnország véráramába.
ERDEI, pedig azt emelte ki, hogy a két háború között Finnországban kisajátítottak minden 200 hektár fölötti földbirtokot, és azokon 20 hektár alatti parasztbirtokokat alapítottak. ,,Itt volt legenyhébb a földreform, viszont itt volt a legjobb a birtokmegoszlás már korábban is" - írta, amikor a balti államok földosztásához hasonlította a finn agrárreformot a Parasztokban.
A nagy előfutár és kortárs, SZABÓ DEZSŐ kivételével a mozgalom meghatározó egyéniségei egyaránt a húszas években robbannak be a magyar irodalmi életbe.
*
A népi írók - közvélekedés szerint: DARVAS JÓZSEF, ERDÉLYI JÓZSEF, FÉJA GÉZA, GULYÁS PÁL, ILLYÉS GYULA, KODOLÁNYI JÁNOS, NÉMETH LÁSZLÓ, SZABÓ PÁL, TAMÁSI ÁRON, VERESS PÉTER és mások - az 1930-as években szociográfiai művekkel hívták fel a figyelmet a falusi viszonyok lehetetlenségeire.
Ugyanők - Gulyás Pál, Fülep Lajos, Németh László, legkivált Sárközi György közreműködésével és szerkesztésében - az évtized közepén, 1934 és 1938 között, politikai elgondolásokat is kifejezve, kiadták folyóiratukat: a VÁLASZ-t..
*
A NYUGAT harmadik nemzedékének tagjai között - a sokféle irányból érkező és tartó költőkre egyaránt jellemző volt az élénk szociális érdeklődés, mégpedig nem csupán világnézeti területen, hanem határozott elköteleződés módján. A jelenős tehetségek - így, vagy úgy - vállalták a nagy nemzedék örökségét, de előbb-utóbb mindegyik függetlenedni akart.
A nemzedék legjelentősebbjei: SZABÓ LŐRINC, ILLYÉS GYULA, JÓZSEF ATTILA.
JÓZSEF ATTILA tájékozódott a legtöbb irányban, 1929-re ő került szembe legélesebben a NYUGAT-tal, BABITS elleni kritikáival...
*
ERDÉLYI JÓZSEF, lázongó népbarát indulatai a perbefogott Lovaspoló a Vérmezőben csaptak a legmagasabbra. Később, zsidóellenessége jut érvényre a VIRRADAT-ban megjelentetett Solymosi Eszter vére c. versében.
*
A JELENBEN is téma SOLYMOSI ESZTER, a kis libapásztor lányka rituális meggyilkolása. Nem árt, ha elgondolkodunk azon a bizonyos nyilatkozaton, amit egy magát nemzetinek valló és neki helyeslő ifjabb politikus nyilatkozgatott 2011-ben a HETI VÁLASZ-nak!
- "... ahogy azt sem értem, hogy az ügyészség miért maradt önálló hatalmi ág. Nem tudom miért nincs kormányfelügyelet alatt. Ha például az 1880-as években sem lett volna ott, még ma is tartana a tiszaeszlári per, így viszont a koronaügyész odament Nyíregyházára ejtette a vádat és vége lett a nemzetközileg kínos pernek."
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=256215&kid=83010&sort=
*
Boross Péter szerint helyes volt, hogy a ,,koronaügyész" akkor ejtette a gyilkosok elleni vádat!
MI A TITKOS ÜZENETE ENNEK?
Az, hogy büntetlenül továbbra is lehet gyilkolászni az egyszerű magyar embert! Mert, a mindenkori FELMENTÉS PAKTUM formájában 28. éve érvényben van!
*
Visszatérve, SOLYMOSI ESZTER-hez, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy 2013-ban bejárta az internetet egy eltitkolt MUNKÁCSY-nak tulajdonított festmény is, melynek témája az a rituális gyilkosság, amelynek a kis magyar lányka áldozata lett.

http://s9.images.www.tvn.hu/2016/04/04/16/05/
www.tvn.hu_c11ba49108a2483c0346ff3af063454f.jpg

Eme festmény kapcsán azonnal megindult Munkácsy ellen a lejáratós média-hadjárat.
*
De, hogy pontosabb információink is legyenek, miről szól a ,,TISZAESZLÁRI-PER", ezen a linken található könyvet ajánlom elolvasásra.

http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=271067&kid=172935&sort=

Részlet a könyvből: http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=271067&kid=172936&sort=

Egy korabeli tanúvallomás:
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=271067&kid=172938&sort=
*
Visszatérve 1938-hoz, amikor JÓZSEF ATTILA, ,,önként" feküdt a sínekre... Akkoriban is a sznob középszert kellett volna ,,kiszolgálni". ,,...az igazat mondd ne csak a valódit;" -gondolatával árulja el magát. (Thomas Mann üdvözlése 1937 január.)
József Attilát végül, az a szörnyű ellentmondás kergette az őrületesen elviselhetetlen életérzésbe, hogy nem kaphatta meg Flórát! Kristálytisztán átélhető minden gyötrelme, amit megírt Illyés Gyuláné a ,,József Attila utolsó hónapjairól" c. könyvében.
*
Valójában az történt, hogy József Attila hatalmas intellektualitása sehova ,,nem fért be"! A ,,proletárok" (plebs) is kiverték maguk közül, amikor szemináriumot akart tartani nekik Csepelen. (Csengey is megjárta ezzel.) Az ,,uraknak" (urbánus) viszont nem volt elég úri...
A munkaadóknak, pedig túlontúl intellektuális volt. A verseit sem tudta úgy megjelentetni, hogy az folyamatos megélhetést biztosított volna számára. Egy ilyen ,,lángoló" elmének elfogadhatatlan az a vegetálás, amire élete utolsó időszakában kényszerült testvére balatoni nyaralójában...
*
A kor ellentmondásossága tükröződik ebben a versében is: a kommunizmus szót fasiszta jelzővel írja: ,,fasiszta kommunizmusét -,,
*
József Attila: VILÁGOSÍTSD FÖL
(részlet)
VILÁGOSÍTSD föl gyermeked:
A haramiák emberek;
a boszorkák - kofák, kasok.
- Csahos kutyák nem farkasok!
Vagy alkudoznak, vagy bölcselnek,
de mind-mind pénzre vált reményt;
ki szenet árul, ki szerelmet,
ki pedig ilyen költeményt.

mivelhogy rend kell a világba,
a rend pedig arravaló,
És, vígasztald meg, ha vigasz
a gyermeknek, hogy így igaz.
Talán dünnyögj egy új mesét,
fasiszta kommunizmusét -
hogy ne legyen a gyerek hiába
s ne legyen szabad, ami jó,
*

Sajnos, a magyarok 1938-ban megtartott II. Világkongresszusáról és a MAGYAROK VILÁGSZÖVETSÉGÉNEK megalakulásáról nem találtam - a bevezető szövegben olvashatón kívül - adatot. Viszont, találtam egy könyvet, melynek
,,Magyarok világkongresszusainak tárgyalásai" a címe és megrendelhető: 18.000,- Ft-ért, itt:
https://www.antikvarium.hu/konyv/harsanyi-zsolt-suranyi-miklos-a-magyarok-vilagko ngresszusanak-targyalasai-548830
*
(Folyt. köv.)
*
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tömegközlekedési, közreműködésével, telefonhálózatot, zsidóellenessége, elviselhetetlen, kristálytisztán, szerkesztésében, megalakulásáról, nyilatkozgatott, elfogadhatatlan, modernizációval, birtokmegoszlás, magyarországra, földosztásához, megjelentetett, elgondolásokat, kisajátítottak, magyarországon, elgondolkodunk, intellektuális, tulajdonított, nyíregyházára, nemzetközileg, agrárreformot, finnországban, kommunizmusét, szociográfiai, településeket, folyóiratukat, meggyilkolása, szemináriumot, függetlenedni, elköteleződés, társadalomban, legmagasabbra, nyilatkozaton, társadalomban létező, mintául szolgáló, finn földkérdés, modern tömegközlekedési, elzárt településeket, balti államok, finn agrárreformot, nagy előfutár, mozgalom meghatározó, húszas években, magyar irodalmi, népi írók, 1930-as években, falusi viszonyok, évtized közepén, sokféle irányból, Magyarok Világszövetségének, MAGYAR FÖLDOSZTÁST, Festetics György, Esterházy Pál, FINN MODERNIZÁCIÓVAL, MAGYAR ÍRÓ FOGLALKOZOTT, KODOLÁNYI JÁNOS, ERDEI FERENC, SZABÓ DEZSŐ, DARVAS JÓZSEF, ERDÉLYI JÓZSEF, FÉJA GÉZA, GULYÁS PÁL, ILLYÉS GYULA, NÉMETH LÁSZLÓ, SZABÓ PÁL, TAMÁSI ÁRON, VERESS PÉTER, Gulyás Pál, Fülep Lajos, Németh László, Sárközi György, SZABÓ LŐRINC, JÓZSEF ATTILA, Solymosi Eszter, SOLYMOSI ESZTER, HETI VÁLASZ-nak, Boross Péter, TITKOS ÜZENETE ENNEK, FELMENTÉS PAKTUM, SOLYMOSI ESZTER-hez, Thomas Mann, József Attilát, Illyés Gyuláné, József Attila, VILÁGOSÍTSD FÖL, MAGYAROK VILÁGSZÖVETSÉGÉNEK, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Robert Merle tollából  A Magyar Költészet napja alkal...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Minden tavaszból őrizz..  Ott van  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Mindig lesz olyan  Annyira tisztelem a szabadságo...  Egyszerű  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Magyar költészet napja  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  képre írva  Jázmin  Anyák napjára  39 ígéret  József Attila – Keresek ...  Robin Wight pitypang szobra  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Pitypang szökőkút  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Alvó cica  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Az ember  Jó éjszakát  James Allen  Töröld le  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Anyák napjára  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Müller Péter tollából  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Különleges  "Ez egy csoda"  Spenót fasírttal  Megígért békesség  Baranyi Ferenc - N i n c s  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Erdei gyöngyvirág  Szívek  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Különleges  Ott van  Pitypang szökőkút  Egy gondolat 
Bejegyzés Címkék
társadalomban létező, mintául szolgáló, finn földkérdés, modern tömegközlekedési, elzárt településeket, balti államok, finn agrárreformot, nagy előfutár, mozgalom meghatározó, húszas években, magyar irodalmi, népi írók, 1930-as években, falusi viszonyok, évtized közepén, sokféle irányból, élénk szociális, jelenős tehetségek, nagy nemzedék, nemzedék legjelentősebbjei, legtöbb irányban, perbefogott Lovaspoló, bizonyos nyilatkozaton, magát nemzetinek, ügyészség miért, 1880-as években, koronaügyész odament, nemzetközileg kínos, gyilkosok elleni, egyszerű magyar, mindenkori FELMENTÉS, figyelmet arra, eltitkolt MUNKÁCSY-nak, lejáratós média-hadjárat, linken található, korabeli tanúvallomás, sznob középszert, igazat mondd, őrületesen elviselhetetlen, folyamatos megélhetést, ilyen &#8222, kommunizmus szót, haramiák emberek, boszorkák &#8211, rend pedig, gyerek hiába, magyarok 1938-ban, bevezető szövegben, tömegközlekedési, közreműködésével, telefonhálózatot, zsidóellenessége, elviselhetetlen, kristálytisztán, szerkesztésében, megalakulásáról, nyilatkozgatott, elfogadhatatlan, modernizációval, birtokmegoszlás, magyarországra, földosztásához, megjelentetett, elgondolásokat, kisajátítottak, magyarországon, elgondolkodunk, intellektuális, tulajdonított, nyíregyházára, nemzetközileg, agrárreformot, finnországban, kommunizmusét, szociográfiai, településeket, folyóiratukat, meggyilkolása, szemináriumot, függetlenedni, elköteleződés, társadalomban, legmagasabbra, nyilatkozaton, megrendelhető, információink, megjelentetni, tiszaeszlári, gyilkolászni, parasztokban, nyaralójában, foglalkozott, legélesebben, rendelkezett, ellentmondás, hasonlította, munkaadóknak, tájékozódott, koronaügyész, tanúvallomás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5265
  • e Hét: 6645
  • e Hónap: 7592
  • e Év: 43533
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.