Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A karácsony története
  2013-11-23 16:31:29, szombat
 
   
  .



Karácsony A karácsony egy keresztény ünnep, amelyen Jézus Krisztus születésére emlékeznek. Assisi Szent Ferenc az ünnepek ünnepének tartotta a karácsony ünnepét. Minden év december 25-én tartják világszerte. Annak ellenére, hogy a karácsony egy tradicionális keresztény ünnep, sok nem-keresztény ember ünnepli világszerte a szeretet ünnepeként.

A modern és népszerű ünneppel együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, a különböző mintázatú üdvözlőlapok küldése, templomi ünneplések, karácsonyi ebéd és ünnepi hangulatú tárgyakkal való díszítés, mint például karácsonyfa állítás, karácsonyi égők, girlandok, fagyöngyök és krisztustövisek elhelyezése, díszítése.

A karácsonyi ünnep szellemiségéhez, és jellegéhez hasonló ünnepek már korábban is léteztek. Miután a kereszténység államvallássá vált, hamarosan hivatalos ünneppé nyilvánították Jézus születését. Ezt az eseményt a 4. századtól kezdték ünnepelni, január 6-án Epifánia (Epiphaneia) néven vízkereszt ünnepén.

Karácsony ünnepe 325-ben került át december 25-re, az első nikaiai zsinat döntése alapján. A kereszténység legfontosabb hitvallásává vált. I. Constantinus római császár kiadta a milánói ediktumot és ezek a fontos lépések a kereszténység elterjedését és államvallássá válását segítették. A karácsony időpontjának kiválasztása nagy valószínűség szerint azért esett december 25-re, a téli napforduló közelébe, mert a római birodalom két korábbi államvallásának ünnepe is ekkor volt: 25-én végződtek a római szaturnáliák, és aznap volt a Dies Natalis Solis Invicti, a Napisten születésének napja.

A keresztény vallási ünnep Jézus születésének történetére épül. Jézus születésének történetével új vallási tartalommal töltötték meg a pogány ünnepet. A keresztény hit szerint Jézus a próféták által megjövendölt Messiás, aki megváltja az emberiséget a bűntől. A Biblia leírása szerint Jézus szegényes körülmények között született, egy istállóban, mert senki nem fogadta be a házába a várandós Máriát, Jézus édesanyját a születés estéjén. A történet szerint napkeleti bölcsek (,,háromkirályok") indultak útnak ajándékokkal köszönteni a születendő Messiást, és egy fényes csillag vezette el őket Jézushoz.

1647-ben Oliver Cromwell minden karácsonyi ünnepséget betiltott és illegálissá nyilváníttatott, mivel erkölcstelennek tartotta a mulatságot a szentnek tartott napon. Angliában a tiltást csak 1660-ban, Cromwell halála után oldották fel.

A 16. században a reformáció új tartalommal töltötte meg a karácsony ünnepét is. Az addigi templomi liturgia kezdett beköltözni a házakba. Az emberek a Biblia otthoni forgatása révén a vallásos ünnepeket és szertartásokat elkezdték otthon is ünnepelni. Kialakult sok karácsonyi szokás, például a karácsonyfa-állítás az evangélikusoknál Németországban. A 18. században már egész Németországban szokás volt karácsonyfát állítani. Innen jutott el a 19. században előbb Ausztriába, majd egész Európába, a kivándorlókkal az Újvilágba, és így kezdett meghonosodni az egész nyugati keresztény világban.

A karácsonyfákat kezdetben édességekkel és gyümölcsökkel díszítették fel, később kezdett kibontakozni az üvegdíszek megjelenése. A karácsony megünneplése egyre inkább kezdett szokássá válni a nem vallásos családok körében is, a szeretet, a béke ünnepeként, a vallásos keresztényi rítusok egy részét átvéve.

Napjainkban, az európai zsidó-keresztény kultúrkörben a karácsony népszerű és sokakat érintő ünneppé vált, amely mindenki számára más-más jelentést hordoz. Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születésnapjának fénypontja a karácsonyi misén való részvétel (24-én éjfélkor vagy 25-én napközben). A református keresztények szentestén, azaz 24-én istentiszteleten vesznek részt, majd másnap úrvacsorát vesznek. December 24-én hagyományosan a katolikus családok böjtölnek (karácsony böjtje), és csak este fogyasztják el a böjti vacsorát. Ez eredetileg alma, dió, méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül (böjtös bableves), végül mákos guba volt, de újabban kialakult hogy hal, illetve töltött káposzta kerül ilyenkor az asztalra.
December 25-én következik a karácsonyi ebéd vagy karácsonyi vacsora. A család, esetleg a nagyobb rokonság ilyenkor összegyűlik, hogy együtt fogyassza el a karácsonyi ételeket. A magyaroknál a bensőséges családi együttlét általában 24-e estéje (szenteste), míg a nyugat-európai országokban többnyire 25-e. A nem vallásos, de keresztény kultúrkörbe tartozók számára a karácsony általában a szeretetet, a családi együttlétet jelképezi. Karácsonykor elterjedt szokássá vált megajándékozni szeretteinket. Az üzletek és áruházak a szentestét megelőző hetekben igyekeznek kihasználni az ajándékozás szokását és reklámdömpinggel próbálják bevételüket többszörözni - ezzel sokszor pusztán fogyasztási lázzá torzítva az ünnep hagyományos és valódi lényegét.

Régebben a betlehemezés a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi szokások közé tartozott, amely egy több szereplős dramatizált játék volt és az egész országban ismertek, nagyon sok helyen ma is gyakorolják.

Magyarországon a szocializmus idején a vallásos hátterű ünnepet fenyőünneppel helyettesítették.

Hogy zajlik az angol nyelvterületeken a karácsony? Angliában a karácsonyi készülődés már októberben megkezdődik. A bejárati ajtókat és az ablakokat fenyőággal, gyertyával, dióval, mogyoróval dekorálják, és feldíszített fenyőfát állítanak a szobába. November elején karácsonyi pompába öltöznek az utcák, és december elején feltűnnek a Karácsony Apók (Father Christmas). Ennek ellenére nem ünnepelik a Mikulást. A protestáns, angolszász karácsony természetesen nem ismeri a katolikus szenteste fogalmát.

A Christmas Eve december 24. munkanap, általában ezen a napon tartják a nagy munkahelyi évbúcsúztató partikat.

A karácsony ünnepe arrafelé Christmas Day-jel, december 25-ével kezdődik. Az angol protestánsok december 25-én mennek templomba, utána bontják ki az ajándékokat, melynek sok családban már Christmas Day előtt gyűlnek a karácsonyfa alatt, de csak 25-én szabad felbontani. A jókedv fokozására szaloncukor formájú úgynevezett pukkanó bonbont akasztanak a fára, melyben kedves kis ajándékok rejtőznek.

Az ajándékbontás után következik az ünnepi ebéd. Az ebéd elképzelhetetlen gesztenyével töltött pulyka, zöldségköret, krumplipüré nélkül.Az ebéd fénypontja az ízletes, fűszeres karácsonyi puding. Alapja aszalt szilva, mazsola, füge, citrom- és narancslé, Brandy, sokféle szárított gyümölcs fűszerek és egyéb finomságok. A házilag készített karácsonyi édességbe szerencse pénzt rejtenek. Akinek a tányérjára a pénzes szelet jut, a közhit szerint szerencsés esztendőre számíthat.

December 26. az úgynevezett Boxing day, a szó jelentése ,,dobozoló nap". Az elnevezés eredetének számos változata van. Egyesek szerint a szolgák által a földesúrnak karácsonyt követően vitt fadobozra utal, mások szerint a templomi persely doboz alakjára, melynek tartalmát karácsony másnapján hagyományosan szétosztottak a szegények között. Olyan elmélet is van, hogy az a karácsonyi ünnepeket követően a munkába való visszautazás előtti csomagolásra utal. Ezt mindig hétfőn szokták tartani, ha december 26. nem hétfőre esik, akkor eltolják.

Amerikában is ugyanígy zajlik minden, házaikat és kertjeiket feldíszítik, csodaszép égősorokkal fényárban úsznak, ezzel is jelleget adva a karácsonynak.

Angliában elmaradhatatlan eseménye még ennek a napnak a királynő hagyományos karácsonyi beszéde, melyet a televízió közvetít, s mely az angolok szerint meglehetősen unalmas, mégis mindenki megnézi

 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Címkék: nyelvterületeken, elképzelhetetlen, reklámdömpinggel, evangélikusoknál, istentiszteleten, helyettesítették, születésnapjának, legelterjedtebb, szellemiségéhez, elmaradhatatlan, államvallásának, nyilváníttatott, erkölcstelennek, krisztustövisek, szertartásokat, németországban, karácsonyfákat, magyarországon, kivándorlókkal, megajándékozni, nyilvánították, hagyományosan, háromkirályok, tradicionális, gyümölcsökkel, kereszténység, szeretteinket, államvallássá, fenyőünneppel, szétosztottak, természetesen, ajándékbontás, legfontosabb, ajándékokkal, hitvallásává, betlehemezés, keresztény ünnep, ünnepek ünnepének, karácsony ünnepét, tradicionális keresztény, szeretet ünnepeként, karácsonyi zene, különböző mintázatú, karácsonyi ünnep, kereszténység államvallássá, első nikaiai, kereszténység legfontosabb, milánói ediktumot, fontos lépések, kereszténység elterjedését, karácsony időpontjának, téli napforduló, Jézus Krisztus, Assisi Szent Ferenc, Dies Natalis Solis Invicti, Oliver Cromwell, Karácsony Apók, Father Christmas, Christmas Eve, Christmas Day-jel, Christmas Day,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kaffka_Margit  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A televizió nem a kultúrát kép...  Kerüld el az evangélium örömén...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A kételkedés kezelése  Albert Einsteinről  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Lóhere  Png lepke  Nagyi telefonál  Akarat  Julian Brass gondolata  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Sokan azt tartják  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png fotel  Facebookon kaptam  képre írva  Tanuld meg ezt a versemet  Minden harmadik...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Png virág  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png lepke  Szép estét  Kellemes délutánt kívánok  Szívem  Alázat  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alázat  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  A sors  Szép estét kedves látogatóimna...  Kövesd a cowboyt!  Régi emberek, akikre máig büsz...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  George Byron - Ahogy itt jár -...  képre írva  Popper Péter szavai  Erdőn  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A jó emberek mindig szépek mar...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Fekete-erdő desszert  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  A sors  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hazára minden embernek szükség...  Makszim Gorkij gondolata  Egy hatékony szolga  Reggel van  Elköszönt 
Bejegyzés Címkék
keresztény ünnep, ünnepek ünnepének, karácsony ünnepét, tradicionális keresztény, szeretet ünnepeként, karácsonyi zene, különböző mintázatú, karácsonyi ünnep, kereszténység államvallássá, első nikaiai, kereszténység legfontosabb, milánói ediktumot, fontos lépések, kereszténység elterjedését, karácsony időpontjának, téli napforduló, római birodalom, római szaturnáliák, keresztény vallási, pogány ünnepet, próféták által, várandós Máriát, születés estéjén, történet szerint, születendő Messiást, fényes csillag, szentnek tartott, tiltást csak, addigi templomi, vallásos ünnepeket, evangélikusoknál Németországban, egész nyugati, karácsonyfákat kezdetben, üvegdíszek megjelenése, karácsony megünneplése, béke ünnepeként, vallásos keresztényi, részét átvéve, európai zsidó-keresztény, karácsony népszerű, katolikus keresztények, karácsonyi misén, református keresztények, katolikus családok, böjti vacsorát, karácsonyi ebéd, nagyobb rokonság, karácsonyi ételeket, bensőséges családi, nyugat-európai országokban, karácsony általában, családi együttlétet, szentestét megelőző, ajándékozás szokását, ünnep hagyományos, több szereplős, egész országban, szocializmus idején, vallásos hátterű, angol nyelvterületeken, karácsonyi készülődés, bejárati ajtókat, ablakokat fenyőággal, katolikus szenteste, napon tartják, nagy munkahelyi, karácsony ünnepe, angol protestánsok, karácsonyfa alatt, jókedv fokozására, ajándékbontás után, ünnepi ebéd, ebéd elképzelhetetlen, ebéd fénypontja, házilag készített, pénzes szelet, közhit szerint, úgynevezett Boxing, elnevezés eredetének, szolgák által, földesúrnak karácsonyt, templomi persely, szegények között, munkába való, királynő hagyományos, televízió közvetít, angolok szerint, nyelvterületeken, elképzelhetetlen, reklámdömpinggel, evangélikusoknál, istentiszteleten, helyettesítették, születésnapjának, legelterjedtebb, szellemiségéhez, elmaradhatatlan, államvallásának, nyilváníttatott, erkölcstelennek, krisztustövisek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4548
  • e Hét: 10205
  • e Hónap: 49817
  • e Év: 278754
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.