Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Országos szűrővizsgálat
  2020-04-29 08:51:05, szerda
 
  Országos szűrővizsgálat-sorozatba kezdenek a hazai orvosképzők
2020, április 28 - 13:56


Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd péntektől a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző - jelentette be az SE rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője.



Merkely Béla, egy a témában tartott keddi videokonferencián azt közölte, a vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról.

Azt mondta, az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, mekkora a vírusfertőzöttek valós száma Magyarországon, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

Ismertetése szerint a tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek majd részt "meghívásos alapon", az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, valamennyien "magánháztartásban" élők.

Elmondta, a szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik; ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát.

A mintavétel menetét ismertetve elmondta: a légúti váladékból pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgáltaktól, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

Közölte, május 1. és 14. között várják az ország hét régiójában azokat, akik előzetesen levélben vagy telefonon értesítést kaptak az egyetemektől. A vizsgálatokat háziorvosi rendelőkben, járóbeteg- ambulanciákon és szűrőbuszokban végzik el.

A szűréssorozat lebonyolításában ezren vesznek részt; orvosok, ápolók, asszisztensek és rezidensek, a négy egyetem laboratóriumi hátterének bevonásával.

A vizsgálatot az egyetemek szintjén a klinikai központok elnökei vezetik. A szűrést a Semmelweis Egyetem Budapesten, Pest, Nógrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében, a Debreceni Egyetem Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Hajdú-Bihar megyében, a Szegedi Tudományegyetem Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megyében és a Pécsi Tudományegyetem Tolna, Baranya, Somogy, Zala és Vas megyében végzi el.

Merkely Béla azt hangoztatta, hogy a lakossági részvétel a tesztelésben önkéntes és ingyenes, de nagy a felelősségük azoknak, akiket mintavételre kértek fel. Előzetes közvélemény-kutatásuk szerint úgy számolnak, hogy a megkeresettek 70 százaléka részt vesz a vizsgálatsorozaton - mondta.

Közölte, a magyar egyetemek kutatói és orvosai az átfogó keresztmetszeti vizsgálatot a járvány lefolyása során legalább két alkalommal megismétlik, ezek között legalább egy hónapnak kell eltelnie.

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május végén hozzák nyilvánosságra - közölte az SE rektora.

Merkely Béla arról is beszélt, hogy az elmúlt hetekben egyre inkább intézeti, például idősotthoni és kórházi megbetegedéseket tapasztaltak.

Kitért arra is, hogy eddig az egyetemek 33 155 esetben végeztek PCR-tesztet, ezek 2,5 százaléka lett pozitív. Ezen belül a panaszos betegek között 3,5 százalékban találtak pozitívat, a kontaktszemélyek között 4,1 százalékot, emellett vizsgáltak olyanokat is, akik egyik említett csoportba sem tartoznak.

Az SE rektora összegzésében azt mondta, hogy az idejekorán bevezetett korlátozó intézkedések hatásosak voltak, tömeges fertőzés nem lépett fel, ugyanakkor az intézeti fertőzések teszik ki az esetek jelentős részét, továbbá a PCR- és a gyorsteszteredmények is alacsony fertőzöttséget mutatnak.

Merkely Béla úgy fogalmazott: "Elkezdődhet a lazítás, hiszen szépen lassan vissza kell térnünk a normális életbe, és ezt követeli meg a nemzetgazdaság szinten tartása is, de ezt csak úgy lehet megtenni, ha folyamatos kontroll van."

Vokó Zoltán epidemiológus, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központjának vezetője a videokonferencián azt hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy megismerjék a fertőzöttség és az átfertőzöttség gyakoriságát az egyes társadalmi csoportokban.

A vizsgálatokban részt vevő vidéki egyetemek vezetői elmondták, a régiókban működő egészségügyi intézményekkel és önkormányzatokkal együttműködve felkészültek a vizsgálatsorozatra. A mintavételben részt vevő egészségügyi dolgozók előzetes képzést kaptak, és kialakították a szűréshez szükséges logisztikai rendszert.

Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese kifejtette, 489 településen folyik majd a mintavétel. Minden kiválasztott a napokban ügyfélkapun, telefonon, postai úton értesítést kap.

A szakember hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az érintettek online vagy telefonon visszajelezzenek, és részt vegyenek a vizsgálatban, hiszen ezzel járulhatnak hozzá a felmérés minél nagyobb pontosságához.



Forrás: MTI
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szűrővizsgálatba, lebonyolításában, vírusfertőzöttek, szűrővizsgálatot, megbetegedéseket, kontaktszemélyek, visszajelezzenek, elnökhelyettese, tudományegyetem, keresztmetszeti, epidemiológiai, vizsgálatokkal, szűrőbuszokban, nyilvánosságra, nemzetgazdaság, fertőzöttséget, örökítőanyagát, kiterjedéséről, magyarországon, intézményekkel, szűrővizsgálat, vizsgálatokban, kiválasztottak, koronavírussal, átfertőzöttség, laboratóriumi, asszisztensek, szűréssorozat, vizsgáltaktól, korosztályból, vírushordozók, pontosságához, immunválaszát, vizsgálatokat, ambulanciákon, megkeresettek, hazai orvosképzők, négy hazai, klinikai járványelemző, vizsgálatok célja, járvány kiterjedéséről, koronavírussal fertőzöttek, eredmények alapján, vírusfertőzöttek valós, vírussal szemben, szinte tünetmentes, ország egész, szűrővizsgálatot PCR-teszt, teszt képes, vírus örökítőanyagát, mintavétel menetét, légúti váladékból, Semmelweis Egyetem, Technológiai Minisztérium, Merkely Béla, Semmelweis Egyetem Budapesten, Debreceni Egyetem Szabolcs-Szatmár-Bereg, Szegedi Tudományegyetem Jász-Nagykun-Szolnok, Pécsi Tudományegyetem Tolna, Vokó Zoltán, Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő, Elemzési Központjának,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gebhardt Nóra versei II.  Zilahy Lajos gondolata  Szívek  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Magyar költészet napja  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam Krisztinától  Az ember  Paul David Tripp Április 15  Anyák napjára  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Nagy és kis csodák  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Van néhány kérdés, amin gondol...  Szép estét kedves látogatóimna...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Szeretem ujjad karcsuságait,  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Egy gondolat  Vito Giaquinto gondolata  Hogyan válunk hűségesekké?  Mindent de mindent visszakap  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  képre írva  jó reggelt  Sík Sándor - Ha jő a perc  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Jázmin  Megígért békesség  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó nap volt  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Somlyó Zoltán - Orgonával  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  A felvilágosodás...  Paul Éluard - És egy mosoly  Azért kaptad  Alvó kislány  Latinovits Zoltán tollából  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Ott van  Dóró Sándor: Embernek maradni  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Robin Wight pitypang szobra  Az ember  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Robert Merle tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  József Attila - Kopogtatás nél... 
Bejegyzés Címkék
hazai orvosképzők, négy hazai, klinikai járványelemző, vizsgálatok célja, járvány kiterjedéséről, koronavírussal fertőzöttek, eredmények alapján, vírusfertőzöttek valós, vírussal szemben, szinte tünetmentes, ország egész, szűrővizsgálatot PCR-teszt, teszt képes, vírus örökítőanyagát, mintavétel menetét, légúti váladékból, vírus jelenlétét, megerősítő laborvizsgálattal, szervezet vírusra, vizsgálatokat háziorvosi, szűréssorozat lebonyolításában, négy egyetem, egyetemek szintjén, klinikai központok, lakossági részvétel, tesztelésben önkéntes, felelősségük azoknak, magyar egyetemek, átfogó keresztmetszeti, járvány lefolyása, hónapnak kell, országos tesztelés, elmúlt hetekben, panaszos betegek, kontaktszemélyek között, idejekorán bevezetett, intézeti fertőzések, esetek jelentős, normális életbe, nemzetgazdaság szinten, átfertőzöttség gyakoriságát, egyes társadalmi, vizsgálatokban részt, régiókban működő, mintavételben részt, szűréshez szükséges, napokban ügyfélkapun, szakember hangsúlyozta, érintettek online, felmérés minél, szűrővizsgálatba, lebonyolításában, vírusfertőzöttek, szűrővizsgálatot, megbetegedéseket, kontaktszemélyek, visszajelezzenek, elnökhelyettese, tudományegyetem, keresztmetszeti, epidemiológiai, vizsgálatokkal, szűrőbuszokban, nyilvánosságra, nemzetgazdaság, fertőzöttséget, örökítőanyagát, kiterjedéséről, magyarországon, intézményekkel, szűrővizsgálat, vizsgálatokban, kiválasztottak, koronavírussal, átfertőzöttség, laboratóriumi, asszisztensek, szűréssorozat, vizsgáltaktól, korosztályból, vírushordozók, pontosságához, immunválaszát, vizsgálatokat, ambulanciákon, megkeresettek, kialakították, epidemiológus, támogatásával, mintavételben, összegzésében, együttműködve, járványelemző, reprezentatív, vizsgálatban, valamennyien, hangsúlyozta, legfontosabb, felkészültek, fertőzöttség, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 2654 db bejegyzés
Összes: 127884 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1477
  • e Hét: 5145
  • e Hónap: 27248
  • e Év: 305473
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.