Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2018-06-26 22:19:19, kedd
 
 



Az olajfa és az abból készült termékek, leginkább az olívaolaj, fontos alapanyaga a mediterrán konyhának. Olívatermelésben Spanyolország vezet, Olaszország, Görögország és Törökország követi.

Törökország 81 tartományából 35-ben termesztenek olívát, jellemzően a Márvány-tenger, Égei-tenger, Földközi-tenger vidékén és az ország dél-keleti részén. A Fekete-tenger vidéke túlságosan csapadékos, így ott teát termesztenek. (Literszámra isszák a törökök.) Törökországban az olajbogyó-termesztés 6 ezer éves múltra tekint vissza.
Az örökzöld olajfán zöld és a fekete bogyó terem, a fa akár 15 méter magasra is megnőhet, jellegzetesen vékony, ezüstös zöld levelei vannak. Rendkívül ellenálló, sokáig él, és a tűznek is nagyszerűen ellenáll - egy darabig. A gyökérzete rendkívül kiterjedt, és akkor is képes újra nőni a fa, ha a felszíni része elpusztul.
Famatuzsálemek
Néhány olajfa bizonyítottan több száz évig él. A legöregebbek közé tartozik egy Portugáliában található példány, amely a radiokarbonos kormeghatározás szerint 2000 (!) éves. Kréta szigetén is él egy hasonló korú matuzsálem, de Izrael és Palesztina területén is rengeteg 1600-2000 éves olajfa található.

Nincs külön fekete vagy zöld bogyót termő fa: ha a zöld bogyót a fán hagyják, előbb-utóbb fekete bogyó lesz belőle.
A növényt nemcsak az olajáért, hanem a leveléért, a fáért, s természetesen a bogyójáért termesztik. Ma már tudományosan igazolt az olajbogyó- és olívaolaj fogyasztás jótékony hatása. Szappan is készíthető a bogyóból, aminek - egyebek mellett - magas az E-vitamin tartalma, és különösen jó tisztító hatású. Olívás krémeket, samponokat és tusfürdőket is gyártanak.

A szüret menete
A fák szüretelése általában októberben, novemberben kezdődik, s eltart egészen februárig, márciusig. Egy fát kétévente szüretelnek. Szerencsém volt egyszer részt venni egy ilyen szüreten Balıkesir tartományban, Ayvalık városa mellett (Márvány-tenger vidéke, Leszbosz szigetével szomszédos terület), és elmondhatom: egyáltalán nem egyszerű munka!

A férfiak felmásznak a fára, és erősen rázzák az ágakat, hogy a bogyók lepotyogjanak. A bogyók azonban nem eshetnek le a földre, mert akkor megsérülnek és rossz minőségű lesz az olaj, így egy sűrű hálót feszítenek a fák közé, hogy abba potyogjanak a bogyók. Ezután a bogyóknak 12 órán belül a sajtolóüzemben kell lenniük, hogy ne kezdjenek el rothadni.

Olívás finomság török módra
A törökök odavannak az olíváért. Nagyon sokrétűen fel tudják használni: salátákhoz, egytálételekhez stb. A legjobb, amikor összekeverik a fekete és zöld bogyókat, öntenek rá olajat, megszórják chili paprikával, mentával, meglocsolják friss citromlével. Sajttal és finom, foszlós fehér kenyérrel elfogyasztják. Ugyanez elkészíthető paradicsommal és kígyóuborkával is, sőt, főtt tojással is.

Az olívaolajjal készült zöldséges egytálételeket mindig 1-2 kockacukorral kell készíteni; húsos ételek készítéséhez viszont nem ajánlott az olíva, mert nehéz tőle az étel.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: olívatermelésben, egytálételekhez, kormeghatározás, egytálételeket, törökországban, famatuzsálemek, kígyóuborkával, sajtolóüzemben, portugáliában, spanyolország, paradicsommal, elfogyasztják, lepotyogjanak, radiokarbonos, jellegzetesen, kockacukorral, természetesen, bizonyítottan, tartományából, termesztenek, összekeverik, elkészíthető, olívaolajjal, tudományosan, tartományban, meglocsolják, készítéséhez, legöregebbek, elmondhatom, novemberben, megsérülnek, szüretelnek, potyogjanak, literszámra, nagyszerűen, szüretelése, abból készült, mediterrán konyhának, ország dél-keleti, örökzöld olajfán, fekete bogyó, gyökérzete rendkívül, felszíni része, legöregebbek közé, radiokarbonos kormeghatározás, hasonló korú, zöld bogyót, növényt nemcsak, bogyójáért termesztik, szüret menete, ilyen szüreten, férfiak felmásznak, Olívatermelésben Spanyolország,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Március 16  Paul David Tripp Március 15  Esti kép  Hernádkak  Rejtő Jenő versei  Alvó kislány  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Esti kép  Csörög a telefonom  Jó éjszakát  Nem kell ide békemenet  Magyarország ilyen hely.  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Márciusi eső  Alvó cica  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Minden jónak végeszakad egysze...  Az élet  Alvó cica  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Nem mindegy  Könnyáztatta asszonysorsok  Az agyat és a csontokat is erő...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Március  Kokárda  Könnyáztatta asszonysorsok  Törött csészék  Sötétség és világosság  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Márciusi eső  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  A közszereplő  Facebookon kaptam  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Könnyáztatta asszonysorsok  Cicus virággal  Az embernek fiatal korában van  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  Sötétség és világosság  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Magyarország ilyen hely.  Vágy, élet és sugár  Március  Intelem  A magyar sajtó napja március 1...  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Akinek vaj van a fején...  Március 15-re emlékve  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Mindig tud adni ,  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Nem mindegy  Szabó Norbert – Szabadsá...  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ted Engstrőm gondolata  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Alvó baby  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  Ted Engstrőm gondolata  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Ibolya  A Mindenható Istenben bízva  Gyönyörködjünk a március 15 ti... 
Bejegyzés Címkék
abból készült, mediterrán konyhának, ország dél-keleti, örökzöld olajfán, fekete bogyó, gyökérzete rendkívül, felszíni része, legöregebbek közé, radiokarbonos kormeghatározás, hasonló korú, zöld bogyót, növényt nemcsak, bogyójáért termesztik, szüret menete, ilyen szüreten, férfiak felmásznak, bogyók lepotyogjanak, bogyók azonban, sűrű hálót, sajtolóüzemben kell, olívaolajjal készült, olívatermelésben, egytálételekhez, kormeghatározás, egytálételeket, törökországban, famatuzsálemek, kígyóuborkával, sajtolóüzemben, portugáliában, spanyolország, paradicsommal, elfogyasztják, lepotyogjanak, radiokarbonos, jellegzetesen, kockacukorral, természetesen, bizonyítottan, tartományából, termesztenek, összekeverik, elkészíthető, olívaolajjal, tudományosan, tartományban, meglocsolják, készítéséhez, legöregebbek, elmondhatom, novemberben, megsérülnek, szüretelnek, potyogjanak, literszámra, nagyszerűen, szüretelése, tusfürdőket, törökország, olaszország, görögország, citromlével, feszítenek, egyáltalán, termesztik, készíthető, fogyasztás, palesztina, szerencsém, jellemzően, felmásznak, termesztés, mediterrán, szigetével, samponokat, matuzsálem, megszórják, paprikával, salátákhoz, szomszédos, októberben, alapanyaga, gyökérzete, csapadékos, túlságosan, bogyójáért, olívaolaj, olajbogyó, márciusig, különösen, rendkívül, kiterjedt, általában, található, februárig, ellenálló, elpusztul, kétévente, gyártanak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 120
  • e Hét: 1127
  • e Hónap: 8995
  • e Év: 50940
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.