Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2018-08-21 22:11:17, kedd
 
  Valljuk meg őszintén, a gazdagokat nehéz szeretni. Mindjárt ott van az a természetes érzése az embernek, hogy miért nem ő ilyen ocsmányul gazdag? Valahogy saját altruizmusunkban sokkal jobban bízunk, mint másokéban. Logikailag nyilván ez ellentmondás, de attól tartok joggal. A nagyon gazdagok szeretnek nagyon gazdagok lenni, sőt még sokkal gazdagabbak is és a helikopterből nem nagyon látszanak a békák, hogy megemlékezzünk a magyar haladó gazdag tipikus példányáról Kóka Jánosról is. (A volt SZDSZ volt elnöke ugyanis egy reformintézkedés előtti konzultáció elmaradását így indokolta: a mocsár lecsapolása előtt sem kérdezik meg a békákat

A gazdagságot el tudjuk viselni, a gazdagokat kevésbé. Csak annyi bizonyos, hogy a prosperáló társadalmakban vannak gazdagok, nagyon gazdagok és valószínűtlenül gazdagok és szegények, meg nagyon szegények, viszont azokban a társadalmakban, ahol nincsenek gazdagok, általában gazdagság sincs, csak szegénység. Jóval több szegénység, mint az előbbiben. De a dél-amerikai társadalmakban simán meg tudják oldani, hogy a sok nagyon gazdag ember, család, minimális középosztály mellett rengeteg nagyon szegény emberrel létezzen együtt. Csak az tűnik biztosnak, hogy az általános gazdagsághoz gazdagok kellenek, de jelenlétük természetesen nem elégséges feltétel.

A baloldal természetesen nem tud mit kezdeni a saját, haladó gazdagjaival, mert sem meggazdagodásuk módja, sem vagyonuk használatának jellegzetességei nehezen férnek össze bármi olyan emberivel, amit a baloldal annak tart állítólag. Ennek fényében különösen érdekes, hogyan faragott a liberális sajtó minden ordas stiklijük ellenére például szentet Bill Gatesből, Mark Zuckerbergből, Sorosból - a wikipédia például keresetlen egyszerűséggel filantrópként tartja őket számon. Nem megfeledkezve persze magyarországi liberális megfelelőikről sem.

A GAZDAGOK ÉS A HATALOMGYAKORLÁS
Minden nemzedékeken át létező államalakulatban kialakulnak koncentrált vagyonok és a gazdagság mindig összefonódik a hatalom gyakorlásával. A gazdagok mindig olyan ideológiákat támogatnak, amelyek a ,,gazdaság működését" a tőkére és a tőkésre hagyják és preferálják az úgynevezett ,,éjjeliőr államot". Ha erős hatalommal találkoznak, akkor pedig bevásárolják magukat a folyamatokba, sőt, mint a jelenlegi nyugati példa mutatja, gyakorlatilag képesek teljesen elfoglalni a politikai hatalmat és csak a saját részérdekeik mentén irányítani országokat.

A KOMMUNISTA VEZETŐK IS "GAZDAGOK" VOLTAK
A vadászat (akkor is) a kiváltságosak elfoglaltsága volt / Fotó: MTI





A probléma az, hogy a baloldal képtelen a gazdagság és a vagyon fogalmának definiálására, mert primitív materializmusa számára felfoghatatlan, hogy a hatalom, a befolyás és a kizárólagos tulajdon olyan elegye az emberi viselkedéseknek, amelyek mindig meghatározzák a társadalmak működését. Ha azt vizsgáljuk, hogy milyen jogosultságai voltak az elmúlt száz évben egy magyar politikai vezetőnek az országban található vagyonok felett, akkor a mindenkori leggazdagabb magyar, talán Mátyás király után, Rákosi Mátyás. Rákosi ugyanis hatalma tetőpontján, természetesen Sztálin kegyelméből, gyakorlatilag teljes mértékben rendelkezett minden felett, ami az országban található volt. A célok tekintetében korlátozták a szovjetek, de övé volt minden, hiszen szó szerint mindent megtehetett.

Kádár sokkal kevésbé volt gazdag, ő leosztotta a vagyonbirtoklással kapcsolatos jogok egy lényeges részét a párttitkároknak, tanácselnököknek, termelőszövetkezeti elnököknek, akik gyakorlatilag bizonyos korlátozásokkal és nem hivalkodva, de tényleg “birtokoltak" mindent. Nagy J. Endre professzorom példája szerint, a tsz tulajdonában lévő szippantós autó csak annak szippantott, aki a tsz elnökével nem volt rosszban.

A rendszerváltásunk jellegzetessége, hogy utána a kommunisták által elvett vagyont jelentős részben azok nevére írták, akiknek felmenői, párttársai azt elrabolták a korábbi tulajdonosoktól. Volt ugyanis a pártnak egy olyan technokrata rétege, amelyik felismerte, hogy egy jogállammal visszatér a törvényes birtoklás rendje és ami a nevükre van írva, az tényleg az övék is lesz, minden jogosultsággal együtt.

REJTŐZKÖDŐ GAZDAGOK
Magyarországon, de szinte mindenütt a világon nem az igazán nagy tulajdonosok érdeke, hogy homályban maradjanak, hanem a derékhadé. Előbbiek nem is tudnának, míg a magyar viszonylatban néhány milliárdnyi ingatlanvagyon és néhány milliárd működtetett vagyon felett rendelkező gazdagokról senki sem tud. Kevés közöttük az eredetében tiszta ügy, de ezek az emberek és családok élvezik a normális emberi életet és már nem ,,újgazdagok", mert sok esetben képesek voltak alkalmazkodni a gazdagsághoz. Ez a csoport legfeljebb helyben politizál és csak finoman dörgölődzik a hatalomhoz, alapvetően nyugodt üzletmenetet akar és tudja, hogy alkalmazkodnia tanácsos az aktuális politikai kurzushoz. Most például ahhoz, hogy a vagyon helyi munkahelyteremtésre, befektetésre kötelez. Ennek érvényesülése csak attól függ, hogy a hatalom helyi leágazása képes volt-e megérteni, a jó kormányzás a hatalom megtartásának legjobb eszköze és nem a számolatlan kampánypénz. A Fidesz jelentős szavazatszám növekedésében ez a tényező volt az egyik legjelentősebb.

A GAZDAGOK BEFOLYÁSA
Mindig a méretek számítanak, az ország méretei és az, hogy hány jelentős gazdag ember játszik szerepet a politikában. Magyar méretekben nehezen alakul ki természetes egyensúly, a túl erőseket hamar korlátozni kell. A baloldal mindig gyenge miniszterelnököt szeretne, ha az jobboldali, azért, hogy a még mindig erős túlsúlyban lévő baloldali oligarchák érdekei ne sérülhessenek. Az erős jobboldali kormányzás nyilván hatással van a gazdagokra, mert egy részük már átállt vagy teljesen együttműködő lett és beletörődött abba, hogy nem ő fog Csányi Sándor helyébe lépni.





NEMZETI TŐKÉS OSZTÁLY
Az új gazdagok keletkezésének a kérdése azonban ennél sokkal lényegesebb. A nemzetstratégiai ágazatokban a nemzeti tőke primátusa létkérdés. Onnan ki kellett szorítani a külföldi tulajdont és ellenőrizhető nemzeti tulajdonlást kellett helyette kialakítani. Nyilván olyat, ami nem kötődik a kormányzat halálos ellenségeihez. Orbán pontosan tudja, hogy a valóságban a jogosultságok mindig emberekhez kötődnek, nem szervezetekhez. A liberális legenda szerint mindenki lehet független, kivéve a jobboldal. A valóságban azonban csak az a jogszabály, tulajdonjog, befolyás létezik, amit ki lehet kényszeríteni akkor is, ha minden kötél szakad. A gazdaság és a hatalom az emberi viselkedésről szól, nem másról. Az elmúlt nyolc évben a nemzeti szuverenitás visszaszerzése zajlott, amelyet részben külföldi tulajdonosoktól, részben pedig elkanászodott magyar érdekcsoportoktól kellett visszavenni. Orbán célja az, hogy a hatalmára ne legyen szüksége ahhoz, hogy a nemzeti érdek uralma maradéktalanul érvényesülhessen. Magyarországnak önálló struktúrákkal kell részt vennie a globalizációban és nem engedheti meg, hogy tulajdonlások, jogosultságok útján hazai erőforrásaink multinacionális struktúrák részeként funkcionáljanak. Ha nem a liberálisok becsléseit, hanem a valóságot nézzük, akkor sajnos még mindig nem meghatározó a magyar (nemzetiségű, identitású, lokálpatrióta) gazdagok aránya a gazdagjaink között. De ne feledjük, hogy egyedül a saját gazdagjaink felett gyakorolhatunk ellenőrzést, őket kergethetjük el (hogy a balosoknak is legyen valami öröme) közös lakhelyünk okán. Semmi baj sincs az erős állammal, a sok gazdag emberrel, ha mindez erősödő középosztállyal párosul. Ez utóbbit csak mi ,,préselhetjük ki" belőlük, a nemzetközi aktorok, legyenek cégek vagy mindenféle független szervezetek, nem minket védenek az államunktól és a gazdagjainktól, hanem az állam, a középosztály és a nemzeti tőketulajdonosok összefogását akarják megakadályozni.

Nyilván rengeteg kockázata is van annak, ha a gazdagok, a tőkések kötődnek a nemzeti kormányokhoz. Ezek a kockázatok azonban nem mérhetőek azokhoz, amelyek akkor állnak elő, ha nem kötődnek. Az elmúlt harminc év ennek az illúziónak a fenntartásáról szólt, hogy a külföldi tőke, a külföldi gazdag jobb, mint a magyar. Az Index ezt nyomja most is, minden mészáros Lőrinc-ezés mögött ez van. ,,Oknyomozásuk" sosem terjed ki a valóságra csak az ideológiára.

BÁLINT BOTOND irása

Link



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: tanácselnököknek, altruizmusunkban, tőketulajdonosok, nemzetstratégiai, reformintézkedés, hatalomgyakorlás, miniszterelnököt, jellegzetességei, államalakulatban, érvényesülhessen, tulajdonosoktól, középosztállyal, multinacionális, funkcionáljanak, globalizációban, valószínűtlenül, magyarországnak, jellegzetessége, viselkedéseknek, meggazdagodásuk, korlátozásokkal, párttitkároknak, társadalmakban, keletkezésének, materializmusa, alkalmazkodnia, jogosultsággal, legjelentősebb, egyszerűséggel, gyakorolhatunk, fenntartásáról, megemlékezzünk, maradéktalanul, gazdagjainktól, visszaszerzése, felfoghatatlan, gazdagokat nehéz, nagyon gazdagok, magyar haladó, volt SZDSZ, reformintézkedés előtti, mocsár lecsapolása, gazdagokat kevésbé, prosperáló társadalmakban, dél-amerikai társadalmakban, tűnik biztosnak, általános gazdagsághoz, baloldal természetesen, baloldal annak, liberális sajtó, wikipédia például, gazdagság mindig, Kóka Jánosról, Bill Gatesből, Mark Zuckerbergből, GAZDAGOK ÉS HATALOMGYAKORLÁS, KOMMUNISTA VEZETŐK IS, Rákosi Mátyás, Nagy, REJTŐZKÖDŐ GAZDAGOK, GAZDAGOK BEFOLYÁSA, Csányi Sándor, NEMZETI TŐKÉS OSZTÁLY, BÁLINT BOTOND,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reménység és erő Krisztustól e...  Nevem  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mi lenne ha  Png férfi  Png lepke  Akarat  Nevem  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Fekete-erdő desszert  Varga János Veniam - Fontos sz...  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép napot kívánok  Png csokor  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Idő  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Png rózsa csokor  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Png nő  Neked tudnod kell  A kételkedés kezelése  George Gordon Lord Byron: Inez...  Csak a fogyatkozás látható  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Adakozás  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Egy bizonyos határt  A jó emberek mindig szépek mar...  A televizió nem a kultúrát kép...  Csak a fogyatkozás látható  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Szívem  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Alázat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Az igazi szeretetért rendszeri...  Fehér virág  Ami embereknek lehetetlen, az...  Neked tudnod kell  Reggel van  képre írva 
Bejegyzés Címkék
gazdagokat nehéz, nagyon gazdagok, magyar haladó, volt SZDSZ, reformintézkedés előtti, mocsár lecsapolása, gazdagokat kevésbé, prosperáló társadalmakban, dél-amerikai társadalmakban, tűnik biztosnak, általános gazdagsághoz, baloldal természetesen, baloldal annak, liberális sajtó, wikipédia például, gazdagság mindig, hatalom gyakorlásával, gazdagok mindig, tőkésre hagyják, úgynevezett &#8222, jelenlegi nyugati, politikai hatalmat, saját részérdekeik, kiváltságosak elfoglaltsága, baloldal képtelen, vagyon fogalmának, kizárólagos tulajdon, emberi viselkedéseknek, társadalmak működését, elmúlt száz, magyar politikai, országban található, mindenkori leggazdagabb, célok tekintetében, lényeges részét, rendszerváltásunk jellegzetessége, kommunisták által, korábbi tulajdonosoktól, olyan technokrata, jogállammal visszatér, törvényes birtoklás, igazán nagy, magyar viszonylatban, eredetében tiszta, normális emberi, csoport legfeljebb, aktuális politikai, vagyon helyi, hatalom helyi, hatalom megtartásának, számolatlan kampánypénz, tényező volt, egyik legjelentősebb, méretek számítanak, ország méretei, baloldal mindig, erős jobboldali, kérdése azonban, nemzetstratégiai ágazatokban, nemzeti tőke, külföldi tulajdont, kormányzat halálos, jogosultságok mindig, liberális legenda, valóságban azonban, emberi viselkedésről, elmúlt nyolc, nemzeti szuverenitás, nemzeti érdek, liberálisok becsléseit, valóságot nézzük, gazdagjaink között, saját gazdagjaink, erős állammal, nemzetközi aktorok, nemzeti tőketulajdonosok, tőkések kötődnek, nemzeti kormányokhoz, kockázatok azonban, elmúlt harminc, fenntartásáról szólt, külföldi tőke, külföldi gazdag, valóságra csak, tanácselnököknek, altruizmusunkban, tőketulajdonosok, nemzetstratégiai, reformintézkedés, hatalomgyakorlás, miniszterelnököt, jellegzetességei, államalakulatban, érvényesülhessen, tulajdonosoktól, középosztállyal, multinacionális, funkcionáljanak, globalizációban, valószínűtlenül, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 608
  • e Hét: 2080
  • e Hónap: 11263
  • e Év: 63971
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.