Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csökkent a kórházban kezelt fertőzöttek száma
  2020-05-19 08:13:04, kedd
 
  Országos tisztifőorvos: harmadára csökkent a kórházban kezelt fertőzöttek száma
2020, május 18 - 14:00


Harmadára csökkent a kórházi ápolásra szoruló aktív fertőzöttek száma, akiknek eddig csaknem felét kezelték egészségügyi intézményben - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: az 1673 aktív fertőzöttből 568-at ápolnak már csak kórházban, és közülük 46-an vannak még lélegeztetőgépen.
Az elmúlt egy-két napban egy nagyon mérsékelt, de egyértelmű emelkedés volt igazolható a járványügyi számadatokban - jelezte. Ezért felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki tartsa be a korlátozások enyhítését követően is az alapvető védekezési szabályokat.
A tisztifőorvos elmondta, hogy hétfőtől új járványügyi szabályok és értékelésmód lépett életbe, Budapestet és a vidéket külön figyelik. Az adatok szerint az aktív fertőzöttek megoszlása a főváros és a vidék között 45-55 százalék. Az elhunytaknak a 62 százaléka van Budapesten nyilvántartva, a gyógyultaknak pedig a 45 százaléka; az 1400 gyógyult közül Budapesten regisztráltak 636-ot, vidéken 764-et - ismertette.
Müller Cecília kifejtette: a Magyarországon igazolt fertőzöttek közül 462-en haltak meg - hétfőre 11-gyel emelkedett a számuk -, ők általában valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, igen alacsony azok aránya, akik esetében nem tártak fel valamilyen alapbetegséget. Az elhunytak jellemzően 60 éven, de leginkább 80 éven felüliek voltak.
A koronavírus-járvány kezdete óta százezer lakosra vetítve Magyarországon 36,2 volt a fertőzöttek száma. Ez az arány Budapestre vonatkozóan 95, Fejér megyére 85,9, Zala megyére 83,4, Komárom-Esztergomra vetítve 66,2, Pest megyére pedig 37,2 - sorolta.
Müller Cecília felidézte, hogy hétfőtől újabb egészségügyi szolgáltatásokat lehet igénybe venni, ismét végezhetők a tervezett műtétek, beavatkozások a krónikus és a kúraszerű ellátások területén, továbbá lehetőség van a nem népegészségügyi célú szűrővizsgálatokra is. Minden esetben szükség van azonban telefonos időpont-egyeztetésre.
A kórházakban újabb ágyak szabadultak fel, a koronavírus-fertőzés miatt korábban lefoglalt ágyak harmada már igénybe vehető, kiemelten is a jelentős halálozási oknak számító szív- és érrendszeri betegségben szenvedők ellátására. Módszertani ajánlásokat dolgoztak ki, ebben az Országos Kardiológiai Intézet is részt vett, hogy szakmailag és járványügyi szempontból is biztonságos és szakszerű legyen az ellátás - ismertette az országos tisztifőorvos.
Részletesen foglalkozott a táborok megtartásának lehetőségével is, kiemelve, hogy egyelőre napközbeni ellátást biztosító táborokat lehet szervezni, a bentlakásos és a vándortáborokról a járványügyi helyzet alakulásától függően születhet döntés.
Hangsúlyozta azonban, hogy csak egészséges gyermek és személyzet lehet a táborokban, a szülőknek, illetve más felnőtteknek - az étkeztetést, a műszaki hátteret biztosító személyzetet is beleértve - igazolásként ki kell tölteniük a jogszabályban szereplő formanyomtatványt. Minden tábornak rendelkeznie kell elkülönítővel - 300-nál nagyobb létszám esetében helyben tartózkodó orvossal is -, továbbá védőfelszereléssel az esetleg megbetegedő gyerekek miatt.
A táborokban biztosítani kell 20 emberre egy mosdóhelyiséget, a tábornyitás előtt gondoskodni kell a rovar- és rágcsálóirtásról, a veszélyes anyagok - fertőtlenítőszerek, takarítószerek - tárolására pedig szigorú szakmai szabályokat kell alkalmazni a mérgezések elkerülése érdekében.
Müller Cecília úgy fogalmazott: elsősorban a szabadtéri tevékenységeket ajánlják a táborozóknak, ha pedig az időjárás miatt zárt térbe kényszerülnek, akkor a kiscsoportos foglalkozásokat és a megfelelő távolságtartás biztosítását. A kisebb gyerekeket meg kell tanítani a higiénés szabályokra, a nagyobbakat pedig a szülők is elláthatják alkoholbázisú kézfertőtlenítővel, törlőkendőkkel, de a gyakori és alapos szappanos kézmosást nem helyettesítheti semmi - jegyezte meg.
Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos azt mondta: az UV-C fényt kibocsátó lámpák csak nagyon közeli tárgyak esetében hatásosak, ezek inkább kiegészítő szerepet játszhatnak a fertőtlenítések során.
Beszélt arról is, hogy a PCR-tesztekkel igazolt új fertőzöttek esetében nem változott az eljárásrend, vagyis a pozitív eredmény után 14 napos otthoni karanténra kötelezik őket, ha megfelelő az általános egészségi állapotuk.
Ugyancsak egy felvetésre reagálva Müller Cecília azt mondta: a már most is több helyen tervezett nyári tömegrendezvényeket "bizonyosan nem fogjuk megakadályozni", ha a járványügyi helyzet ezt engedi. Nincs ma már akadálya annak sem, hogy az unokák és a nagyszülők meglátogassák egymást, de kizárólag akkor találkozzanak egymással, ha mindannyian egészségesek.
További kérdésre válaszolva az egészségügyi szakember beszámolt arról, hogy a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek 14 százaléka, azaz 500 ember egészségügyi dolgozó, jelenleg közülük még 264 fertőzött. Ez az arány közeli a Magyarországhoz hasonló államok adataihoz, más országokban viszont ennek sokszorosa, és ott jó néhány haláleset is volt.



MTI 2020. május 18.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rágcsálóirtásról, lélegeztetőgépen, vándortáborokról, szolgáltatásokat, népegészségügyi, tevékenységeket, mosdóhelyiséget, fertőtlenítések, helyettesítheti, magyarországhoz, foglalkozásokat, távolságtartás, megakadályozni, magyarországon, alapbetegséget, törlőkendőkkel, takarítószerek, regisztráltak, nyilvántartva, számadatokban, tisztifőorvos, gyógyultaknak, elkülönítővel, alkoholbázisú, jogszabályban, megtartásának, beavatkozások, meglátogassák, kényszerülnek, találkozzanak, lehetőségével, felnőtteknek, személyzetet, védekezésért, hangsúlyozta, intézményben, kórházban kezelt, kórházi ápolásra, országos tisztifőorvos, 1673 aktív, elmúlt egy-két, nagyon mérsékelt, járványügyi számadatokban, figyelmet arra, korlátozások enyhítését, alapvető védekezési, tisztifőorvos elmondta, vidéket külön, adatok szerint, aktív fertőzöttek, vidék között, gyógyultaknak pedig, Müller Cecília, Országos Kardiológiai Intézet,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Márai Sándor tollából  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Emlékezz  Szabó T. Anna - Pitypang  Egy tavasz  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam Krisztinától  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Sorsunk miatt...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Egy párkányon  Szívek  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  képre írva  Jó éjszakát  Töröld le  39 ígéret  Önmaga ellenére  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Ma van a magyar költészet napj...  ajándék, mellyel meglepem  Esterházy Péterre emlékezünk  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Különleges  Borzasztó  Facebookon kaptam  jó reggelt  Latinovits Zoltán tollából  Jó nap volt  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Előfordul, hogy  Szívek  Bornyi Veronika haiku verse  Ma van a magyar költészet napj...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Nevelőszülőkhöz adták,  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Martin Buber, A haszidim meséi  Horváth Szilvia tollából  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Esterházy Péter: Harmonia c...  A pitypang legendája  Otthon  Bársony székben  Anyák napjára  Hamvas Béla  Martin Buber, A haszidim meséi  Andrássy Réka - A bolond Böske  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Jó éjszakát  Latinovits Zoltán tollából  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Napsütéses vidám hétvégét kivá... 
Bejegyzés Címkék
kórházban kezelt, kórházi ápolásra, országos tisztifőorvos, 1673 aktív, elmúlt egy-két, nagyon mérsékelt, járványügyi számadatokban, figyelmet arra, korlátozások enyhítését, alapvető védekezési, tisztifőorvos elmondta, vidéket külön, adatok szerint, aktív fertőzöttek, vidék között, gyógyultaknak pedig, 1400 gyógyult, elhunytak jellemzően, fertőzöttek száma, arány Budapestre, tervezett műtétek, kúraszerű ellátások, kórházakban újabb, jelentős halálozási, táborok megtartásának, járványügyi helyzet, műszaki hátteret, jogszabályban szereplő, esetleg megbetegedő, táborokban biztosítani, tábornyitás előtt, veszélyes anyagok, mérgezések elkerülése, szabadtéri tevékenységeket, időjárás miatt, kiscsoportos foglalkozásokat, megfelelő távolságtartás, kisebb gyerekeket, higiénés szabályokra, nagyobbakat pedig, fertőtlenítések során, pozitív eredmény, általános egészségi, felvetésre reagálva, nagyszülők meglátogassák, egészségügyi szakember, járvány kezdete, arány közeli, rágcsálóirtásról, lélegeztetőgépen, vándortáborokról, szolgáltatásokat, népegészségügyi, tevékenységeket, mosdóhelyiséget, fertőtlenítések, helyettesítheti, magyarországhoz, foglalkozásokat, távolságtartás, megakadályozni, magyarországon, alapbetegséget, törlőkendőkkel, takarítószerek, regisztráltak, nyilvántartva, számadatokban, tisztifőorvos, gyógyultaknak, elkülönítővel, alkoholbázisú, jogszabályban, megtartásának, beavatkozások, meglátogassák, kényszerülnek, találkozzanak, lehetőségével, felnőtteknek, személyzetet, védekezésért, hangsúlyozta, intézményben, egészségügyi, alakulásától, igazolásként, rendelkeznie, biztosítását, értékelésmód, kiscsoportos, táborozóknak, elhunytaknak, korlátozások, kardiológiai, foglalkozott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 362 db bejegyzés
e év: 2696 db bejegyzés
Összes: 127926 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1206
  • e Hét: 12278
  • e Hónap: 34381
  • e Év: 312606
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.