Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2018-09-18 21:28:56, kedd
 
  A magyar irodalomban számos legenda fellelhető a Balaton keletkezésének, vidékének legendájáról. Érdekesebbnél érdekesebb történetre bukkanhatunk.
Az egyik legszínesebb mondacsoport a Balaton születését, keletkezését emeli át a valós alapokról egy csodás, mesebeli világba. Megható Garay János, az első, 1848-as balatoni verseskötet szerzőjének elképzelése, aki szerint a Jóisten - a teremtés öröméből fakadó - nagy könnycseppjéből lett e tó:

"A könyű lecseppent,
A legszebb vidéken;
A föld meg nem itta,
Megtartotta épen.
Tükre lőn az égnek,
S szép Magyarországnak...
Nevezik e könyet
Balaton tavának."

Másik verzió a tó születésére a Balaton lányának, Halápnak, az utolsó óriáslánynak a története. Eszerint a vidéket hatalmas lények lakták, Haláp szívesen játszadozott az embergyerekekkel is, különösen Csillával. Haláp azonban beteg lett, barátnője gyógyfüvei sem használtak gyógyírként. Miután az óriáslány elhunyt, apja, a Balaton nagy, koporsó alakú sziklatömböt emelt sírja fölé, amelyet egyszarvú bikájával gondozott. Egy szikladarab felemelésekor hatalmas víz tört elő a földből, amely betemetett mindent, Balaton is így lelte halálát, és azóta is szabadulni akar a nagy víztömeg súlyától.

"Megrázkódik, s rettentő mozgásba hozza a tó habjait. Jaj annak, ki a tavon hajóz, nem látja többé a viruló part lombjait, de az óriás soha sem tudja a láncot, amely fogva tartja, elszakítani."


A születéstörténetek mellett a szerelmi szálak is többször előtűnnek. A balatoni kőszívek legendája talán az egyik legismertebb és legmeghatóbb. A balatonudvari Dúl János leánya, ,,halász Veronika" szívét meghódította egy becsületes kőfaragó. A lány azonban a tavat szerette, a fiú pedig a hegyeket. Veronika félt a kövektől, ezért udvarlója szív alakot formált neki az egyikből. A lány elszánta magát: követni fogja szerelmét a hegyekbe, egy kérése volt csak, hogy hadd lássa utoljára a Balatont. Kievezett a tóra, ám megfeledkezett a térről, időről, és a balatoni vihar már nem eresztette el többé.
Komor halászok kísérték utolsó útjára a kis balatonudvari temetőben. A kőfaragó fiú szíve majd meghasadt bánatában! Sírja fölé odaállította a nagy szív alakúra faragott követ! Sohasem tudta elfeledni az aranyhajú leányt." Akinek halálát követően is csak szív alakú sírköveket faragott a fiú."

Kevésbé ismertek a különféle kultikus vagy mitikus helyekhez kötődő, a népi mondavilágba beépülő regék, mesék. Ilyen a badacsonyi kőkereszt históriája, amelyet Ranolder János veszprémi püspök állíttatott 1857-ben, és a néphit szerint negyven bivaly vontatta fel a magasba. Kettő igavonó, amikor felért, nagy szomjúságot érzett, a mélyben pedig meglátta a hatalmas Balatont. Elkezdtek a víz felé rohanni, de a sziklák közt összezúzták magukat.

Nem messze ettől a helytől egy nevezetes, kinyúló kő található. Ha kalapáccsal megütik, szinte harangszerű hangot hallat. Így kapta a Harangozó Börc elnevezést. A néphit szerint sokszor mentette meg jelzésével a környékbelieket. Nem kell messze menni a Börctől, ott áll hosszú évtizedek óta a Rózsakő - amelyet a badacsonyi présházában sokat tartózkodó Szegedy Rózáról neveztek el -, ahova ha két szerelmes leül (háttal a Balatonnak), még abban az évben egybekelnek.

Hasonlóan helyhez kötődő mítosz épült az akarattyai Rákóczi-szilfa köré is. A hagyomány szerint, amikor a vezérlő fejedelem a szabadságharc idején errefelé vette az irányt, ennél a fánál kötötte meg lovát és deklarálta az ország akaratát. Persze Rákóczi sosem járt erre. A fa egy villámcsapás következtében elpusztult, majd egy nagy vihar döntötte ki 1991-ben. Ugyanebben az esztendőben egy amerikai mamutfenyőt ültettek a közelébe, a szovjet katonák kivonulása napján, de az elnevezés most is beszédes: ,,Szabadságfa a Rákóczi-szilfa emlékére.
Hosszú a balatoni mondák, mítoszok sora... Ne feledkezzünk meg a tihanyi visszhang és a kecskekörmök, a badacsonyi hableány vagy a vonyarci halászok történetéről. Olyan szívet melengető történetek ezek, amelyeket a gyermekeknek is örömmel mesélhetnek. Őrzik a táj szépségét, sokszínűségét, vadregényességét, de mégis békét sugároznak. Minden bennük van, ami a mi Pannon-tengerünkben is megtalálható.

Kovács Emőke írása.





 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: vadregényességét, embergyerekekkel, magyarországnak, könnycseppjéből, környékbelieket, keletkezésének, megfeledkezett, felemelésekor, balatonudvari, érdekesebbnél, következtében, szabadságharc, sokszínűségét, játszadozott, történetéről, óriáslánynak, gyermekeknek, legmeghatóbb, odaállította, mondavilágba, villámcsapás, meghódította, kecskekörmök, feledkezzünk, sziklatömböt, legismertebb, mondacsoport, megtalálható, tengerünkben, legszínesebb, legendájáról, bukkanhatunk, keletkezését, egybekelnek, összezúzták, elszakítani, magyar irodalomban, egyik legszínesebb, valós alapokról, teremtés öröméből, könyű lecseppent, legszebb vidéken, utolsó óriáslánynak, vidéket hatalmas, óriáslány elhunyt, szikladarab felemelésekor, nagy víztömeg, tavon hajóz, viruló part, óriás soha, szerelmi szálak, balatoni kőszívek, Megható Garay János, Ranolder János, Harangozó Börc, Szegedy Rózáról, Persze Rákóczi, Kovács Emőke,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Heltai Jenő: Szabadság  Müller Péter tollából  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  A gyász  Szép estét kedves látogatóimna...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Paul David Tripp Március 17  Éljen a magyar szabadság!  Isten áldja  Cicus virággal  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Isteni zsebkendők  Kakaós piskóta  Aztán itt van egy másik szerep...  Facebookon kaptam  Esti kép  Síró nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március  Amikor 5 éves voltam,  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Gősi Vali - Tükre lennék...  Szép estét kedves látogatóimna...  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Facebookon kaptam  Törött csészék  Facebookon kaptam  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Benned is ezerféle szín van  Akinek vaj van a fején...  Keresd azt a valakit,...  Mély, puha álom - sárga féltés  William Shakespeare-től idéze...  Az agyat és a csontokat is erő...  Fújjad márciusi szél . . .  Mai harmónia kártyám  Szép estét  Tavaszról álmodom,  Mélységes szomorúsággal  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Szent-Györgyi Albert gondolata  Szent Pio atya!  A közszereplő  Sajnos ezt elBalogozták  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Facebookon kaptam  Szent Pio atya!  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Hernádkak  Ibolya  Ne feledjük: a föld jóval több...  Nem kellett volna!  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Ne feledjük: a föld jóval több...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Az ünnepről  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Március 16  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Sajnos ezt elBalogozták  Aztán itt van egy másik szerep...  Március 15-re emlékve  Akinek vaj van a fején...  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Fújjad márciusi szél . . .  Nem kellett volna!  Könnyáztatta asszonysorsok  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
magyar irodalomban, egyik legszínesebb, valós alapokról, teremtés öröméből, könyű lecseppent, legszebb vidéken, utolsó óriáslánynak, vidéket hatalmas, óriáslány elhunyt, szikladarab felemelésekor, nagy víztömeg, tavon hajóz, viruló part, óriás soha, szerelmi szálak, balatoni kőszívek, egyik legismertebb, becsületes kőfaragó, lány azonban, tavat szerette, lány elszánta, kérése volt, balatoni vihar, nagy szív, aranyhajú leányt, különféle kultikus, népi mondavilágba, badacsonyi kőkereszt, néphit szerint, mélyben pedig, hatalmas Balatont, sziklák közt, badacsonyi présházában, évben egybekelnek, akarattyai Rákóczi-szilfa, hagyomány szerint, vezérlő fejedelem, szabadságharc idején, fánál kötötte, ország akaratát, villámcsapás következtében, nagy vihar, amerikai mamutfenyőt, szovjet katonák, elnevezés most, balatoni mondák, tihanyi visszhang, badacsonyi hableány, vonyarci halászok, vadregényességét, embergyerekekkel, magyarországnak, könnycseppjéből, környékbelieket, keletkezésének, megfeledkezett, felemelésekor, balatonudvari, érdekesebbnél, következtében, szabadságharc, sokszínűségét, játszadozott, történetéről, óriáslánynak, gyermekeknek, legmeghatóbb, odaállította, mondavilágba, villámcsapás, meghódította, kecskekörmök, feledkezzünk, sziklatömböt, legismertebb, mondacsoport, megtalálható, tengerünkben, legszínesebb, legendájáról, bukkanhatunk, keletkezését, egybekelnek, összezúzták, elszakítani, születésére, mamutfenyőt, mesélhetnek, szomjúságot, szabadságfa, elképzelése, gyógyírként, irodalomban, esztendőben, megrázkódik, szikladarab, présházában, harangszerű, szerzőjének, verseskötet, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 73
  • e Hét: 259
  • e Hónap: 6254
  • e Év: 48199
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.