Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2018-10-02 21:51:31, kedd
 
  Nálunk régen az októbert Mindszent havaként vagy Őszhóként ismerték.

Az októberi időjárás és egyéb jelek megfigyelése alapján az évszázadok során számos népi regula alakult ki. Az angolszász népek szerint, ha októberben sokat esik az eső, szeles és ugyancsak esős december várható; a meleg október, hideg februárt, a fagyos, szeles viszont enyhe januárt és februárt jelez. Ha az októberi telihold fagymentes, a következő holdtöltéig sem várható fagy. A következő év márciusának időjárása pont olyan lesz, mint amilyen az októberi volt. Ám nemcsak az októberi időjárás, hanem egyes vadon termő bogyók megfigyelése is segíthet az előrejelzésben. Minél fényesebben pirosló galagonyát és hecsedlit látni a sövényeken, annál több fagy és hó lesz az elkövetkező télen. A mi népi időjósaink az októberi kövér nyulakból hosszú télre, nagy hóra számítottak, a fákról nehezen lehulló falevelekből kemény hideget, s a következő évben sok hernyót és kevés gyümölcsöt jövendöltekA hónap ismertebb jeles napjai sorában október 4-e, a szegények pártfogójának, a ferences rendet megalapító Assisi Szent Ferenc ünnepe az első. Amikor rá emlékezik a keresztény világ, a vidéki emberek kotlóst ültetnek, s hogy a csirkék el ne pusztuljanak, a gonosz szellemek távol tartására nyírfaágat tesznek a fészekaljba. E nemes szenttől sokan remélnek vigaszt, patrónusa többek között a magányosan haldoklóknak, az állatoknak, a madaraknak, a környezetnek és a környezetvédőknek, a családoknak, a kárpitosoknak és tapétakészítőknek, valamint az állatkerteknek.

A hónap 6. napján a karthauzi rend alapítójára, a kölni Szent Brúnóra (1030 körül - 1101. október 6.) emlékezik a keresztény egyház. Brúnó már fiatalom papi pályára készült, felszentelése után a Reimsi Katedrális kanonokja és a káptalani iskola tanára lett. Igen széles körű egyházi és világi műveltségre tett szert, számos tanítványa volt, köztük a későbbi II. Orbán pápa is.

Október 11-e - mely a naptárreform előtt Szent Mihály napja volt - elsősorban a britek számára nevezetes, ugyanis a néphiedelem szerint ezen a napon a Sátán levizeli és összeköpködi a szederbokrokat, ezért október 10-e után a szeder már nem ehető. A legenda szerint a Lucifer haragját e növény iránt az váltotta ki, hogy amikor október 11-én Mihály arkangyal seregei a mennyei háborúban győzedelmeskedtek felette, a harc során egy szederbokorba esett, mely csúnyán összekarmolta őt.

A hónap közepén, 15-én van Avilai (Nagy) Szent Teréznek az ünnepe, aki a sarutlan karmelita rend reformátoraként kortársa és honfitársa volt Loyolai Szent Ignácnak, a jezsuita rend megalapítójának. Az anekdota szerint 1582-ben Alba de Tomes-ban halt meg az október 4-éről (a naptárreform miatt) október 15-ére virradó ,,hosszú" éjszakán. Szent Teréz napja nálunk hagyományosan a szüret kezdete. Ez a nap a Bácskában és a Bánságban egykoron dologtiltó nap volt, amikor az asszonyok nem moshattak, és kenyeret sem süthettek.

Három nappal később, 18-án Szent Lukács evangélistára emlékezik a katolikus világ. Őt tartják az Újtestamentum harmadik (Lukács evangéliuma) és ötödik (Az apostolok cselekedetei) könyve szerzőjének. A Biblia azt írja róla, hogy orvos volt, ezért a doktorok és a sebészek, valamint a kórházak és a gyógyfürdők védőszentjeként tisztelik. A keresztény hagyomány szerint o volt az első ikonográfus, lefestette Szűz Mária, Péter és Pál képeit, emiatt a művészek pártfogójának is tekintik.
Lukács neve napját Angliában helyenként ,,Kutyaverő nap"-nak nevezik, ugyanis - állítólag ezen a napon - a kutya megette a szentelt ostyát, ezért egyes helyeken, például Yorkban, büntetésként a kutyákat rendszeresen elverték. Ugyanakkor Velencében a ,,San Luca, El ton va te la zuca" mondás járta, vagyis az, hogy a ,,Tökök megposhadnak Szent Lukács napján."

Nálunk, ha Vendel napján, október 20-án állatvész ütötte fel a fejét, régen azt mondták, hogy Vendel viszi az állatokat. A 7. században élt ír királyfi, Szent Vendel az állattenyésztő gazdák és a pásztorok védőszentje.

Október 21-én a pogány hunok ellen vívott harcban, 383-ban Kölnben mártírhalált szenvedett, a középkorban nagy kultusznak örvendő, Szent Orsolyának és 11 szűz társnőjének van az ünnepe. Úgy tartják, hogy ha Orsolya napján szép az idő, akkor karácsonyig olyan marad, sőt az egész tél kellemes lesz.

Október 25-e a II. Vatikáni Zsinatig az ikerszentek - Crispin és Crispian - ünnepe volt. A legenda szerint a 287 körül Maximiar Hercules uralkodása alatt, Soissons városában vértanúhalált szenvedett szentek cipészként keresték kenyerüket. Noha a létezésükre nem találtak elegendő bizonyítékot, ezért 25-e ma már csak fekete betűs ünnep, mindazonáltal védőszentjükként tisztelik őket a foltozóvargák, bőrkesztyű- és cipőkészítők, a bőrdíszművesek és a takácsok.

Október 26-a régen időjárásjelző nap volt, a Dömötör napi hideg szélből, kemény telet jósoltak. Dömötört, a keleti egyház szentjét, a juhászok pártfogójának tartják.

Október 28-án Zelóta Simon és Júdás Tádé apostolokra emlékezik a katolikus egyház. Keveset tudunk róluk, a legrégebbi egyházi autoritások szerint e keresztény szentek halászok voltak, mások szerint viszont azok pásztorok, akiknek az Úr angyalai bejelentették Jézus megszületését. Legendájuk szerint a Zelóta Simon Júdás Tádéval együtt úgy lett vértanú, hogy kettéfűrészelték őket. Ezért Simont fűrésszel szokták ábrázolni, a favágók tekintik a védőszentjüknek. Szent Júdás napján régen Britanniában esős időre számítottak. Manapság hagyományosan gesztenyét esznek ezen a napon. Régi brit szokás szerint ezen a napon a hajadonok meghámoznak egy almát, gondosan ügyelve rá, hogy a lehámozott almahéj egybe maradjon. Miután végeztek a hámozással, leendő szerelmük nevének kezdőbetűjét tudakolva Júdáshoz és Simonhoz fohászkodva, jobb kezükben háromszor körbeforgatják, majd a bal válluk felett hátradobják az almahéjat. Ha szerencséjük van, az a dobást követően is egyben marad, és leesve a jövendőbelijük nevének a kezdőbetűjét rajzolja ki, ha viszont elszakad, nem várható házasság. Nálunk október 28-a, Simon és Júdás napja a Hegyalján a szüret kezdete.

A hónap utolsó harmadában (23-án) a Nap a Skorpió jegyébe lép. Az indiai szikhek hiedelme szerint a Skorpió uralkodása alatt, vagyis a nyolcadik holdhónapjukban született csecsemőt élete során rengeteg szerencsétlenség éri, ám ha a gyermek kora hajnalban jön a világra, ennek épp az ellenkezője várható. Az októberrel kapcsolatban felemás a magyar néphit megítélése is, hiszen aki ekkor lép házasságra, sok szeretetre számíthat, azonban a meggazdagodásra várnia kell. A románok pedig a horgászástól óvnak a hónap első holdtöltéjén, mivel ekkor nem hal, hanem egy vízbe fúlt ember akad a horogra.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: védőszentjükként, szerencsétlenség, kettéfűrészelték, reformátoraként, védőszentjüknek, védőszentjeként, holdhónapjukban, meggazdagodásra, megalapítójának, jövendőbelijük, állattenyésztő, szederbokrokat, állatkerteknek, körbeforgatják, előrejelzésben, bőrdíszművesek, pártfogójának, időjárásjelző, kárpitosoknak, hagyományosan, felszentelése, újtestamentum, evangélistára, megszületését, bejelentették, mindazonáltal, vértanúhalált, szederbokorba, foltozóvargák, összekarmolta, megposhadnak, kezdőbetűjét, kapcsolatban, pusztuljanak, megfigyelése, cipőkészítők, októbert Mindszent, októberi időjárás, évszázadok során, angolszász népek, meleg október, októberi telihold, következő holdtöltéig, októberi volt, elkövetkező télen, októberi kövér, fákról nehezen, következő évben, szegények pártfogójának, ferences rendet, keresztény világ, vidéki emberek, Assisi Szent Ferenc, Szent Brúnóra, Reimsi Katedrális, Szent Mihály, Szent Teréznek, Loyolai Szent Ignácnak, Szent Teréz, Szent Lukács, Szűz Mária, Ugyanakkor Velencében, Szent Vendel, Szent Orsolyának, Vatikáni Zsinatig, Maximiar Hercules, Zelóta Simon, Júdás Tádé, Zelóta Simon Júdás Tádéval, Ezért Simont, Szent Júdás,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kerüld el az evangélium örömén...  Őrizkednünk kell...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akarat  Nem tudhatod  Png ház  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Hiányzik  Png csokor  Fekete István - Akác  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Albert Einstein gondolata  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Erdőn  Idő  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png nő  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  A televizió nem a kultúrát kép...  Adakozás  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Fekete-erdő desszert  Szívem  Png ház  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Egy lelki imádság  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szívem  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Alázat  Facebookon kaptam  Akarat  A jó emberek mindig szépek mar...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Jó éjszakát  Akarat  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Fehér virág  Alvó cicák  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Reggel van  Fehér virág  Csak a fogyatkozás látható  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Albert Einsteinről 
Bejegyzés Címkék
októbert Mindszent, októberi időjárás, évszázadok során, angolszász népek, meleg október, októberi telihold, következő holdtöltéig, októberi volt, elkövetkező télen, októberi kövér, fákról nehezen, következő évben, szegények pártfogójának, ferences rendet, keresztény világ, vidéki emberek, gonosz szellemek, magányosan haldoklóknak, karthauzi rend, kölni Szent, keresztény egyház, káptalani iskola, naptárreform előtt, britek számára, néphiedelem szerint, legenda szerint, mennyei háborúban, harc során, szederbokorba esett, hónap közepén, sarutlan karmelita, jezsuita rend, anekdota szerint, október 4-éről, naptárreform miatt, szüret kezdete, katolikus világ, apostolok cselekedetei, gyógyfürdők védőszentjeként, keresztény hagyomány, első ikonográfus, művészek pártfogójának, kutya megette, szentelt ostyát, kutyákat rendszeresen, állattenyésztő gazdák, pásztorok védőszentje, pogány hunok, középkorban nagy, keleti egyház, juhászok pártfogójának, katolikus egyház, legrégebbi egyházi, favágók tekintik, hajadonok meghámoznak, lehámozott almahéj, jövendőbelijük nevének, kezdőbetűjét rajzolja, hónap utolsó, indiai szikhek, nyolcadik holdhónapjukban, gyermek kora, ellenkezője várható, októberrel kapcsolatban, magyar néphit, meggazdagodásra várnia, románok pedig, horgászástól óvnak, hónap első, vízbe fúlt, védőszentjükként, szerencsétlenség, kettéfűrészelték, reformátoraként, védőszentjüknek, védőszentjeként, holdhónapjukban, meggazdagodásra, megalapítójának, jövendőbelijük, állattenyésztő, szederbokrokat, állatkerteknek, körbeforgatják, előrejelzésben, bőrdíszművesek, pártfogójának, időjárásjelző, kárpitosoknak, hagyományosan, felszentelése, újtestamentum, evangélistára, megszületését, bejelentették, mindazonáltal, vértanúhalált, szederbokorba, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 752
  • e Hét: 1275
  • e Hónap: 10458
  • e Év: 63166
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.