Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A legegészségesebb nemzetek titkai
  2014-06-28 22:38:45, szombat
 
   
  A legegészségesebb nemzetek titkai

Számos kutatás készült arra vonatkozóan, hogy a különböző népekhez tartozók milyen átlagéletkort élnek meg, és mindezt mely tényezőknek köszönhetik. Az eredmények rendszerint meglepőek.






Mi a trükkje a leghosszabb életet élő népeknek?

Sok olyan nép létezik szerte a világban, amelyek kizárólag növényi, vagy minimális állati eredetű ételt vesznek magukhoz, mégis, vagy épp emiatt egészségesebb és hosszabb életet élnek, mint a modern nyugati kultúrákban élők. A kutatók szerint az étrend, az életmód és a betegségek megjelenése vagy éppen hiánya szervesen összefügg egymással.

A japán Okinawa szigetén lakók például csak növényi étrendet követnek. Megfigyelhető náluk, hogy a hosszú élettartam mellett azzal is büszkélkedhetnek, hogy a degeneratív betegségek és a rák szinte ismeretlen fogalmak náluk. A II. világháború alatt egy katonai orvosi csoport vizsgálta ezt a különös jelenséget, és kiderült, hogy nemcsak a fiatal és életerős embereket, hanem még az idősebbeket is elkerülték ezek a betegségek. Mindezt annak tudták be, hogy szinte kizárólag gabonát, zöldséget és gyümölcsöt ettek a szigetlakók egész életükben.

A közép-ázsiai hunzák Pakisztán északi részén élnek, és rendkívül magas életkort élnek meg. Hegyeken termelik a gabona- és gyümölcsféléket, ezek között is legfőképpen a sárgabarackot. A kutatók sokáig úgy gondolták, hogy hosszú élettartamuk genetikai tényezőknek köszönhető, de vizsgálatok után rájöttek, hogy a környezeti és életmódbeli tényezők is sokkal fontosabb szerepet játszanak, mint gondolták: a növényi táplálkozás, a napos, száraz klíma, és a testmozgás az alapvető ok. Amerikai kardiológusok a helyszínen vizsgálták e népcsoportot, és megállapították, hogy a hunzák friss és szárított gyümölcsből, diófélékből, zöldségekből és gabonából álló étrenden élnek. Állati eredetű élelmiszert csak nagyon ritkán vesznek magukhoz, kecsketej formájában, húst pedig évente csak pár alkalommal, ünnepeken esznek, és akkor is csak bárányt. A hunzák átlagéletkora 90 és 110 év között volt a vizsgálatok időszakában, 1964-ben, és mind a vérnyomásuk, mind a koleszterinszintjük teljesen normális volt. A rákot, a szívbetegséget, és a cukorbetegséget egyáltalán nem is ismerték. Érdekesség, hogy amióta a civilizáció betört e népcsoporthoz, és ,,modern" táplálékokat is fogyasztanak, náluk is megjelentek a ,,nyugati" betegségek.

A nepáli serpák a Himalája lejtőin élnek, és arról nevezetesek, hogy hatalmas állóképességgel rendelkeznek. Ők azok, akik a Mount Everest-et meghódító expedíciók teherhordói. Étrendjük alapját a burgonyafélék jelentik, valamint az árpa és a búza. A birka- és kecskenyájakat pedig nem a húsfogyasztás miatt, hanem a tej és a sajt miatt tartják. E táplálékok miatt gondolják úgy, hogy számukra nincs lehetetlen fizikai igénybevétel, még idősebb korban sem.

Az otomini indiánok Közép-Mexikó fennsíkján élnek, és növényeket fogyasztanak, legfőképpen kukoricát és zöldbabot. Kutatások szerint ennek köszönhetik, hogy egyáltalán nem találkoztak még az elhízással, a magas vérnyomással és a rákkal.

Japánban él a világ legtöbb száz éven felüli embere, és itt a legalacsonyabb a szívbetegség és az agyérgörcs előfordulása. A rák is sokkal kevésbé találja meg a japánokat, mint más népeket, fele annyi daganatos betegséget diagnosztizálnak náluk, mint az egyéb országokban. Szakemberek szerint azért, mert étrendjükkel mindezt megakadályozzák, hiszen édesburgonyán, leveles zöldségeken, teljes kiőrlésű gabonaféléken, halakon, rizsen, és szóján élnek, amelyek rákellenes és öregedés gátló antioxidánsokat tartalmaznak.

Hasonló a helyzet Hongkongban is, ahol a sűrű szmog ellenére az emberek meglepő módon a világ leghosszabb életű emberei közé tartoznak. Titkuk az antioxidánsokban gazdag tea rendszeres fogyasztásában rejlik, valamint a nagy mennyiségű halevésben.

A görög Szimi-szigeten lakók általában 90 évig élnek. Hosszú életük titka szintén az étrendjükben keresendő: az olívaolajban, a halakban, és a zöldségekben.

Az andorra-i lakók körében mérték a világ legmagasabb élettartamát. Ennek okát abban látják, hogy a rengeteg szabadban töltött idő, az aktív életmód, és a sovány húsokat, zöldségeket és olívaolajat tartalmazó étrend hozzásegíti őket a minőségi, hosszú élethez. Érdemes tehát átgondolni, mit teszünk mindennapi étlapunkra, ha hosszú és egészséges életet kívánunk élni.

Írta: Kármán Nikola

Forrás:http://www.almapatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: büszkélkedhetnek, diagnosztizálnak, legegészségesebb, antioxidánsokban, megállapították, gyümölcsféléket, megakadályozzák, antioxidánsokat, állóképességgel, cukorbetegséget, legalacsonyabb, kecskenyájakat, szívbetegséget, fogyasztásában, gabonaféléken, édesburgonyán, megfigyelhető, egészségesebb, sárgabarackot, burgonyafélék, húsfogyasztás, kardiológusok, átlagéletkora, népcsoporthoz, átlagéletkort, előfordulása, fogyasztanak, étrendjükkel, zöldségekből, táplálékokat, élettartamuk, népcsoportot, rendelkeznek, szívbetegség, igénybevétel, vérnyomással, legegészségesebb nemzetek, különböző népekhez, eredmények rendszerint, leghosszabb életet, modern nyugati, kutatók szerint, betegségek megjelenése, japán Okinawa, hosszú élettartam, degeneratív betegségek, katonai orvosi, különös jelenséget, szigetlakók egész, közép-ázsiai hunzák, kutatók sokáig, növényi táplálkozás, Mount Everest-et, Kármán Nikola,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Alvó kutya  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Alvó kisfiú  Boldog virágvasárnapot minden...  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Haja van  Esti kép  Szép estét  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A haj állapotának javítása egy...  Ratkós beszületései a szereplő...  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  J. Donald Walters  Soli Deo gloria  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  Szívet megérintő . . .  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Most - segíts meg Mária ,  Az út  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem látom őket  Paul David Tripp Március 28  Heltai Jenő: Március  Az út  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Az út  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Apu  képre írva  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Karinthy Frigyes: Almafa  Esti képek  2004-es kivégzés után  Ne hagyd  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
legegészségesebb nemzetek, különböző népekhez, eredmények rendszerint, leghosszabb életet, modern nyugati, kutatók szerint, betegségek megjelenése, japán Okinawa, hosszú élettartam, degeneratív betegségek, katonai orvosi, különös jelenséget, szigetlakók egész, közép-ázsiai hunzák, kutatók sokáig, növényi táplálkozás, helyszínen vizsgálták, hunzák friss, hunzák átlagéletkora, vizsgálatok időszakában, cukorbetegséget egyáltalán, civilizáció betört, nepáli serpák, burgonyafélék jelentik, húsfogyasztás miatt, sajt miatt, otomini indiánok, magas vérnyomással, világ legtöbb, agyérgörcs előfordulása, egyéb országokban, helyzet Hongkongban, sűrű szmog, emberek meglepő, világ leghosszabb, antioxidánsokban gazdag, nagy mennyiségű, görög Szimi-szigeten, étrendjükben keresendő, andorra-i lakók, világ legmagasabb, rengeteg szabadban, aktív életmód, sovány húsokat, büszkélkedhetnek, diagnosztizálnak, legegészségesebb, antioxidánsokban, megállapították, gyümölcsféléket, megakadályozzák, antioxidánsokat, állóképességgel, cukorbetegséget, legalacsonyabb, kecskenyájakat, szívbetegséget, fogyasztásában, gabonaféléken, édesburgonyán, megfigyelhető, egészségesebb, sárgabarackot, burgonyafélék, húsfogyasztás, kardiológusok, átlagéletkora, népcsoporthoz, átlagéletkort, előfordulása, fogyasztanak, étrendjükkel, zöldségekből, táplálékokat, élettartamuk, népcsoportot, rendelkeznek, szívbetegség, igénybevétel, vérnyomással, zöldségekben, élettartamát, étrendjükben, olívaolajban, tartalmaznak, gyümölcsből, nevezetesek, olívaolajat, megjelentek, táplálkozás, zöldségeket, teherhordói, hozzásegíti, kultúrákban, degeneratív, megjelenése, időszakában, vizsgálatok, élelmiszert, vérnyomásuk, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 331
  • e Hét: 3136
  • e Hónap: 11402
  • e Év: 128055
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.