Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Budapest nem létezik
  2009-04-21 05:42:16, kedd
 
   
 


Budapest, mint márka nincs - ebből az állításból indult, és ide érkezett a Nagy Kreatív Tatami negyedik ringje. Political Capital előadás, Bojár-Braun vita.

Mi az, hogy városmárka? Miről szóljon Budapest? Mit csinált Bojár Iván András, városarculati tanácsnok az elmúlt két évben? Nagyjából ezekkel a kérdésekkel foglalkozott a Nagy Kreatív Tatami negyedik ringje, amelyet Brauer András és Ferenczi András, a Political Capital (PC) két tanácsadójának közös előadása nyitott.

A prezentáció nagyjából megegyezett a tavaly májusban bemutatott, Budapest márkaképéről és lehetőségeiről szóló kutatással. Ennek az egyik fő tanulsága, hogy a városról totálisan mást gondolnak az itt élők és az idelátogató külföldiek. A fővárosiak például állandóan szidják a tömegközlekedést, ezt a szolgáltatást a külföldiek nagyra értékelik. A magyarok magukat vendégszerető népnek tartják, ehhez képest az ide látogatók első benyomása pont ennek hiányáról szól.

Az előadók szerint a fővárosról kialakult negatív képet kommunikációval lehetne befolyásolni, de ez eddig nem valósult meg. Ennek fő oka az önkormányzati rendszer: Budapest 23 kiskirályság. A PC szakértői a lehetőségekről is beszéltek, szerintük például érdemes lenne jobban tudatosítani a város történelmét, Berlinről például a legtöbbeknek a fal, a kettéosztottság jut eszébe és ez könnyíti a beazonosítást.

Az előadók arra jutottak: Budapestnek első körben azt kellene eldönteni kivel, milyen területen és hogyan kívánja felvenni a versenyt. Ez szerintük eddig nem történt meg.

7+3 pillér
A forgatókönyv szerint ekkor következett volna a vita, ezt azonban kicsit tolni kellett, mert Bojár Iván András, a Fővárosi Önkormányzat városarculati tanácsnoka számos slide segítségével kívánta bemutatni, mit tettek az elmúlt két évben. Kiderült, hogy kutattak, elemeztek, terveztek és elkészült egy logó is.

"A kivel kellene versenyezni kérdésre megvan a válasz" - reflektált Bojár a PC előadásra. "Globális téren versenyzünk minden nagyvárossal, a milyen területen kérdés sem kérdés, mert turisztika és befektetések területen egyaránt. A hogyant nem én fogom megmondani, ezt közösen kell kitalálni, önkormányzatoknak, politikusoknak és civileknek" - mondta Bojár.

Budapestnek tíz megtalált márkapillére közül hét organikus - adott - érték, három indukált - elérendő - érték. A legmeghatározóbb érték a város látványa. Budapest a Duna fővárosa. Ezt követően az előadó végigvette a további fontos értékeket (korábbi cikkünkben olvashat róluk). Az előadás végén Bojár megfogalmazta az igényeket is. Eszerint Budapestnek dinamikus gazdasági központnak kell lennie, nagyon fontos lenne, hogy a főváros Közép-kelet Európa oktatási fővárosa legyen valamint az is, hogy Budapest vonzza a kreatív iparágakat.

A városarculati tanácsnok ezzel szemben azt is elmondta, hogy jelenleg ahány főosztály van a fővárosi önkormányzaton, annyiféleképpen használják a levélpapírt, a fejlécet és a logókat, ezek most egységesednek. Azzal Bojár is egyetértett azzal, hogy a 23 kiskirályság létrehozása a rendszerváltás után nagy hiba volt.

De akkor mi legyen?
Braun Róbert, a Braun & Partners ügyvezetője szerint egy városnak akkor lehet erős márkája, ha az ott lakók szeretik, márpedig nem ez a helyzet. Bojár ezzel nem ért egyet, mert szerinte ez nem annyira lényeges, Rómát sem szeretik a lakók, a külföldiek mégis imádják.

Braun szerint nem a kifogásokat kell keresni arra, hogy miért nincs városmárka, hanem szakértőket kell keresni, akik felépítik a városmárkát. "A politikusok képtelenek erre, de vannak szakértők, akik képesek" - mondta Braun, aki szerint nem jó a helyzet: mindent ki lehet dobni, ami van, mert minden érdektelen. A fürdővárosság, a Duna fővárossága, a zene, a kultúra városa stb. mind rossz megközelítés.

"Le kellene számolni az illuziókkal, Budapest nem lehet a fürdők városa, ha a lakosság döntő többsége soha nem jár fürdőkbe, nem mellesleg azért, mert a fürdők bezárnak este hatkor, ami egyáltalán nem passzol az emberek életmódjához" - folytatta Braun. Szerinte az is téves koncepció, hogy sok különböző értékre lehetne építeni. "Budapest semmiben nem különleges. Nincs olyan márka, amely a nem megkülönböztetésre épül" - tette hozzá Braun, aki azt javasolta, hogy a jól működő mikroközösségeket lokális sikeres történeteket kellene megvizsgálni és megnézni, mi az ami miatt működnek a dolgok.

Mindenki tehet róla
Erre Bojár azzal válaszolt, hogy szerinte hiába vannak közösségek, ezekre nem lehet márkát építeni. "Kevés közösség van. Nincsenek civil közösségek. Ez sajnos el lett rontva, tenni kell azért, hogy ne így legyen" - mondta a tanácsnok.

Arra a moderátori kérdésre, hogy minek kellene történnie, hogy az emberek szeressenek itt élni, nem kapott értelmes választ a közönség. Braun szerint a márkaépítés húzó erővel bír. Ha a főváros egy vonzó márkává válik, akkor van esély arra is, hogy az itt élők megszeressék a várost.

Bojár egy jogos, de nehezen megszervezhető felvetéssel kezdte: "Be kell tiltani a telet. Nyáron mindenki jobban szeret itt élni, mint télen." Majd arra utalt, hogy Budapest megszeretése nem megy egyik napról a másikra, az elmúlt két évben sikerült valamit letenni az asztalra, van egy arculat legalább, ha sikerül egységesíteni, akkor talán mindenkinek jobb lesz.
Még több hír a Kreatív Online-on

Forrás: Egyperces
 
 
0 komment , kategória:  Marketing  
Címkék: tömegközlekedést, legmeghatározóbb, kettéosztottság, annyiféleképpen, kommunikációval, rendszerváltás, lehetőségekről, megszervezhető, önkormányzaton, tanácsadójának, politikusoknak, lehetőségeiről, városarculati, vendégszerető, beazonosítást, szolgáltatást, egységesíteni, fürdővárosság, egységesednek, önkormányzati, megfogalmazta, életmódjához, kiskirályság, megközelítés, foglalkozott, befolyásolni, tudatosítani, megszeressék, önkormányzat, márkapillére, történeteket, nagyvárossal, segítségével, forgatókönyv, márkaképéről, megvizsgálni, állításból indult, kérdésekkel foglalkozott, prezentáció nagyjából, tavaly májusban, városról totálisan, idelátogató külföldiek, fővárosiak például, külföldiek nagyra, magyarok magukat, előadók szerint, fővárosról kialakult, önkormányzati rendszer, város történelmét, előadók arra, forgatókönyv szerint, kivel kellene, Nagy Kreatív Tatami, Political Capital, Bojár Iván András, Brauer András, Ferenczi András, Fővárosi Önkormányzat, Eszerint Budapestnek, Közép-kelet Európa, Azzal Bojár, Braun Róbert, Erre Bojár, Kreatív Online-on,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A televizió nem a kultúrát kép...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Mindig jusson idő nevetni  Akik bántanak téged  Kellemes délutánt kívánok  Sokan azt tartják  Őrizkednünk kell...  Png lepke  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kaffka_Margit  Minden harmadik...  Png férfi  Csak a fogyatkozás látható  Alázat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Png telefon  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Németh László tollából  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Sokan azt tartják  Png csokor  Nem méltó hozzád  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Alázat  Szép estét  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Hazára minden embernek szükség...  Gonosz démon-álarc  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png kutya  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép napot kívánok  A televizió nem a kultúrát kép...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Németh László tollából  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Csak a fogyatkozás látható  210 éve született a SZÓZAT meg...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Paul David Tripp Április 21 
Bejegyzés Címkék
állításból indult, kérdésekkel foglalkozott, prezentáció nagyjából, tavaly májusban, városról totálisan, idelátogató külföldiek, fővárosiak például, külföldiek nagyra, magyarok magukat, előadók szerint, fővárosról kialakult, önkormányzati rendszer, város történelmét, előadók arra, forgatókönyv szerint, kivel kellene, milyen területen, legmeghatározóbb érték, város látványa, előadó végigvette, további fontos, előadás végén, főváros Közép-kelet, kreatív iparágakat, városarculati tanácsnok, fővárosi önkormányzaton, rendszerváltás után, városnak akkor, külföldiek mégis, kifogásokat kell, politikusok képtelenek, kultúra városa, fürdők városa, lakosság döntő, fürdők bezárnak, emberek életmódjához, moderátori kérdésre, emberek szeressenek, márkaépítés húzó, vonzó márkává, arculat legalább, tömegközlekedést, legmeghatározóbb, kettéosztottság, annyiféleképpen, kommunikációval, rendszerváltás, lehetőségekről, megszervezhető, önkormányzaton, tanácsadójának, politikusoknak, lehetőségeiről, városarculati, vendégszerető, beazonosítást, szolgáltatást, egységesíteni, fürdővárosság, egységesednek, önkormányzati, megfogalmazta, életmódjához, kiskirályság, megközelítés, foglalkozott, befolyásolni, tudatosítani, megszeressék, önkormányzat, márkapillére, történeteket, nagyvárossal, segítségével, forgatókönyv, márkaképéről, megvizsgálni, befektetések, megszeretése, legtöbbeknek, prezentáció, megegyezett, idelátogató, illuziókkal, egyetértett, budapestnek, következett, versenyezni, versenyzünk, levélpapírt, történelmét, szakértőket, városmárkát, kifogásokat, ügyvezetője, létrehozása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 799
  • e Hét: 3121
  • e Hónap: 9362
  • e Év: 61628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.