Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Özönlött a nép a pesti utcákon
  2018-10-23 22:47:18, kedd
 
   
  AZ ÉN 1956-OM
4. rész: 1956 október 23-án ,,özönlött a nép" a pesti utcákon
1956-ban lettem fölső tagozatos az általános iskolában.
http://furaila.xfree.hu/278078
Nem féltem tőle, hiszen a 3. és a 4. osztályban kifejezetten megszerettem az iskolát. Volt egy csodálatos tanító nénink, akit Apor Istvánnénak hívtak. Olyan anyaian megértő és mégis szigorú volt, hogy egészen megszerettem.
Ez meg is látszott a bizonyítványomon, mert majdnem jeles lettem. Nem is volt más jegyem, mint 5-ös és 4-es.
Csík János igazgató bácsi és az alsó tagozatos tanítók jutalomkirándulást szerveztek júniusban az osztályelsőknek.
*
1956 őszén alig kezdődött el a tanév, - és az én sorsdöntő ötödik osztályom - máris szokatlan esemény zavarta meg a tanítást.
A rádió is megszakította adását, hogy valamilyen tüntetésről adjon hírt.
Apa, Ferenc nevű testvére, aki - miután letöltötte a 3 év sorköteles katonai szolgálatát - Pestre költözött, majd hamarosan megnősült.
Október 23-án szaladt át hozzánk, hogy:
- ""Gyerökök, zűr van! Alig tudtam hazajönni a gyárból, mert bent Pestön az utcákon özönlik a nép. Mindenki azt kiabálja, hogy:
- "le Rákosival, meg Gerővel és ki a ruszkikkal!""
Apa kitartóan csavargatta a gombokat a rádión. Amikor sikerült fogni a "Szabad Európa" adását, én is odakuporodtam egészen a közelébe, és kamaszos lelkesültséggel ittam minden szavát.
Egy Petőfi-kötettel a hónom alatt közlekedtem, és ilyeneket idézgettem belőle: "Föltámadott a tenger," - "A népek tengere;". Meg: "Sors, nyiss nekem tért, hadd tehessek" - "Az emberiségért valamit!"...". Majd: "Ha férfi vagy, légy férfi," "S ne hitvány gyönge báb," "Mit kény és kedv szerint lök" "A sors idébb-odább."
Akkor, nagyon jó érzés volt kimondani, amit gondoltunk. Apa kifejezetten jóságos volt velem a forradalom alatt, meg még egy kicsit utána is, mert soha nem szólt rám, hogy hallgassak!
*
Itt, Dél-Pesten, a szomszédos Jutadombnál még nov. 4-e után is ágyúztak.
Idézet az 1956 KATONAI TÖRTÉNETE c. videó kommentátorának szövegéből:
https://www.youtube.com/watch?v=aVfUixwHYtM
,,A pesterzsébeti felkelők (13.08 perctől) Oltványi László nemzetőrt választották a felkelők parancsnokának. Egy teljes ÁVH-s-szovjet menetoszlopot semmisítettek meg a nehézfegyverek. (13.46 percnél) A fővárosban itt tartott legtovább az ellenállás. November 11-én a Nemzetőrség feloszlott és befejeződtek a harcok. (14.07 percnél)
Lakóhelyünk közvetlen közelében folytak a harcok és bizony, láttam iskolatársamat Molotov-koktéllal a kezében meghalni...
1998-ban olvashattam arról, hogy milyen sokan meghaltak ekkor. Csak Pesterzsébeten
AZ 1956-OS FORRADALOM PESTERZSÉBETI HŐSEI ÉS ÁLDOZATAI
Megjelent a PESTERZSÉBET és SOROKSÁR (akkori XX. kerület) c. önkormányzati lapjában, Ó. Kovács Attila szerkesztésében... külön emlékszámot szentelt 1996-ban az októberi évfordulóra.
http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=832050&aid=276520&htr=1
A fenti videóban egyetlen szót sem lehet az akkori miniszterelnökről hallani, akit - mint már írtam, HEGEDÜS ANDRÁSNAK hívtak, és aki testvére volt nagybátyám feleségének...
http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=832786&aid=276520
Pedig, jó lenne tudni, hogy valójában a Varsói Szerződés tagállamainak hadseregei - szerződés szerint - csakis akkor vonulhatnak be egy másik országba, ha azt a vezetőik kifejezetten kérik. Íty történt ez 1956-ban is.
,,1956. október 24-én, a nép és kormányának követelésére kénytelen volt átadni a hatalmat Nagy Imrének. "Október 28-án HEGEDÜS ANDRÁS írta alá antedatálva a szovjet hadsereg segítségül hívásáról szóló kérelmet. Október 28-án elvesztette KV és PB tagságát, majd október 29-én a Szovjetunióba menekítették"
https://hu.wikipedia.org/wiki/Heged%C3%BCs_Andr%C3%A1s_(politikus)
*
Az a HEGEDÜS ANDRÁS, aki 1994. március 16-án a következő tanúvallomást tette az 1956. október 25-i, katonai sortűzzel kapcsolatban az ÜGYÉSZSÉGEN:
,,,,... a mi am orf testületünk (K.E.: Központi Vezetőség) létrehozott egy Katonai Bizottságot, ami emlékezetem szerint egészen 28-ig, mint a Párt Katonai Bizottsága szerepelt.
Ebben a Katonai Bizottságban volt
- Apró Antal,
- Fehér Lajos,
- Bata (István),
- Piros (László),
- Földes László.
Mi a Katonai Bizottságot bíztuk meg, hogy megfelelő helyzetben adja ki a tűzparancsot, - tehát mi ez az amorf (K:E:: alaktalan, torz) vezetőség voltunk azok, akik felhatalmaztuk a Katonai Bizottságot, hogy a helyzet értékelésétől függően, az ő megítélése alapján, az ő szakmai tudásuk szerint adják ki a tűzparancsot. Ez meg is történt."
(Kéri Edit - Kik lőttek a Kossuth téren '56-ban?)
*
https://issuu.com/dorian07/docs/k__ri_edit_-_kik_l__ttek_a_kossuth_/23
*
(Folyt. köv.)
*
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: bizonyítványomon, szerkesztésében, kommentátorának, lelkesültséggel, osztályelsőknek, iskolatársamat, nehézfegyverek, parancsnokának, pesterzsébeten, felhatalmaztuk, menetoszlopot, semmisítettek, pesterzsébeti, önkormányzati, tagállamainak, szovjetunióba, értékelésétől, odakuporodtam, tanúvallomást, megszakította, tűzparancsot, bizottságban, pesterzsébet, emberiségért, megszerettem, választották, kifejezetten, befejeződtek, kapcsolatban, menekítették, követelésére, jutadombnál, antedatálva, kormányának, elvesztette, bizottságot, pesti utcákon, általános iskolában, csodálatos tanító, alsó tagozatos, utcákon özönlik, hónom alatt, népek tengere, emberiségért valamit, sors idébb-odább, forradalom alatt, kicsit utána, szomszédos Jutadombnál, 1956 KATONAI, pesterzsébeti felkelők, felkelők parancsnokának, teljes ÁVH-s-szovjet, Apor Istvánnénak, Csík János, Szabad Európa, KATONAI TÖRTÉNETE, Oltványi László, Csak Pesterzsébeten, FORRADALOM PESTERZSÉBETI HŐSEI ÉS ÁLDOZATAI, Kovács Attila, HEGEDÜS ANDRÁSNAK, Varsói Szerződés, Nagy Imrének, HEGEDÜS ANDRÁS, Központi Vezetőség, Katonai Bizottságot, Párt Katonai Bizottsága, Katonai Bizottságban, Apró Antal, Fehér Lajos, Földes László, Kéri Edit, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Krisztina b...  képre írva  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Tanmese  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy gondolat  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Alvó kislány  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Horváth Szilvia tollából  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Szép álmokat!  Martin Buber, A haszidim meséi  Töröld le  Megígért békesség  Paul David Tripp Április 15  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Vannak emberek  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  jó reggelt  Bársony székben  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Jó éjszakát  Magamnak  A hagyma antibakteriális hatás...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Paul David Tripp Április 13  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Ott van  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Latinovits Zoltán tollából  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Zilahy Lajos mondta  képre írva  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Azért kaptad  Facebookon kaptam  különleges  Tavaszi este  ajándék, mellyel meglepem  40 felett  Facebookon kaptam  Szívek  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Emlékezz  Bornyi Veronika haiku verse  Különleges  Bornyi Veronika haiku verse  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Zilahy Lajos mondta  Anyámról való emlékek  Paul David Tripp Április 14  Dóró Sándor: Embernek maradni  Alvó cica  39 ígéret  Anyámról való emlékek  Vannak emberek  Sík Sándor - Ha jő a perc  Mindent de mindent visszakap  Tanmese  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t... 
Bejegyzés Címkék
pesti utcákon, általános iskolában, csodálatos tanító, alsó tagozatos, utcákon özönlik, hónom alatt, népek tengere, emberiségért valamit, sors idébb-odább, forradalom alatt, kicsit utána, szomszédos Jutadombnál, 1956 KATONAI, pesterzsébeti felkelők, felkelők parancsnokának, teljes ÁVH-s-szovjet, kezében meghalni&#8230, októberi évfordulóra, fenti videóban, akkori miniszterelnökről, másik országba, vezetőik kifejezetten, hatalmat Nagy, szovjet hadsereg, következő tanúvallomást, helyzet értékelésétől, bizonyítványomon, szerkesztésében, kommentátorának, lelkesültséggel, osztályelsőknek, iskolatársamat, nehézfegyverek, parancsnokának, pesterzsébeten, felhatalmaztuk, menetoszlopot, semmisítettek, pesterzsébeti, önkormányzati, tagállamainak, szovjetunióba, értékelésétől, odakuporodtam, tanúvallomást, megszakította, tűzparancsot, bizottságban, pesterzsébet, emberiségért, megszerettem, választották, kifejezetten, befejeződtek, kapcsolatban, menekítették, követelésére, jutadombnál, antedatálva, kormányának, elvesztette, bizottságot, közlekedtem, tüntetésről, létrehozott, szolgálatát, csavargatta, ügyészségen, testületünk, föltámadott, avfuixwhytm, olvashattam, vonulhatnak, lakóhelyünk, istvánnénak, feleségének, évfordulóra, emlékszámot, emlékezetem, nemzetőrség, letöltötte, sorköteles, segítségül, ruszkikkal, nagybátyám, hadseregei, megítélése, fővárosban, valamilyen, helyzetben, forradalom, feloszlott, hallgassak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5564
  • e Hét: 6944
  • e Hónap: 7891
  • e Év: 43832
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.