|
2014-07-13 20:36:08, vasárnap
|
|
|
|
|
|
Sárgabaracklekvár kevés cukorral
Hozzávalók:
kb. 6 db 2,5 dl űrtartalmú üveghez:
2 kg érett, jó minőségű sárgabarack
kb. 40 dkg kristály cukor (aki persze édesebben szereti, nyugodtan növelheti a cukor mennyiségét)
Elkészítés:
Mielőtt a gyümölcsök tisztításának nekilátnék, előkészítem a dunsztolásra használatos méretes rozsdamentes fazekat. Akkora méretűt érdemes választani, melyben a kb. 2,5 dl űrtartalmú üvegeket úgy lehet elhelyezni, hogy minimum 1 cm-re ellepje majd mindegyiket a forró víz. Az általam használt fazék kb. 18 cm magas és 20 cm széles. A fazekat kb. a 1/2 és 3/4 rész közötti magasságig töltöm meg hideg vízzel, majd lassú tűzön forralni kezdem. Ezt követően azt a kb. 2,5 l űrtartalmú széles átmérőjű, lapos lábost is megtöltöm vízzel, melyben a lekvárt készítem, ezt is a tűzhelyre teszem, a vizet gyenge tűzön forralni kezdem. Közben nagyságtól függően 5-6 vagy több kisebb sterilizált, tisztára mosott, csavaros tetejű üveget előkészítek a konyhapultra.
A gyümölcsöket megmosom és egy széles, lapos tálba helyezem. A lábosban felforralt vízzel leforrázom a barackokat. Felhúzok egy tiszta gumikesztyűt - így nem égeti meg az ember a kezét sem a forró vízzel, sem az átforrósodott gyümölccsel, ráadásul nem lesznek rajta ,,baracknyomok" sem -, és gyors mozdulatokkal egy hámozókés segítségével eltávolítom a barackok héját, magját. A héj szinte lecsúszik a gyümölcshúsról a forró víz hatására. A nagyjából félbevágott barackokat azonnal a lábosba teszem. Közepes tűzön főzni kezdem, folyamatosan kevergetem.
6-8 perc elteltével már szétesnek a barackok, kezd sűrűsödni, ekkor már hajlamos erőteljesen pöfékelni a készülő lekvár, óvatosan kell vele bánni, de az állandó kevergetéssel megelőzhető minden égési sérülés. Ha dzsemet készítek, nagyjából 10-12 percnyi forralás-sűrítés után a széteső barackokhoz adagolom a cukrot. A gyümölcs minőségétől és cukortartalmától függ, mennyi szükséges hozzá. Mivel nálunk a savanykás lekvár a népszerű, nem teszek hozzá sokat. Tiszta teáskanállal érdemes kóstolót tartani.
Ha homogén, sütemények töltésére ideális lekvár készítése a cél, a cukor hozzáadása előtt mérséklem a lángot, és egy botmixer segítségével homogenizálom a lábos tartalmát, ezt követően adagolom hozzá a cukrot. A cukortól természetesen mindig kissé sötétedik a színe, ezzel együtt valamelyest csökken a sűrűsége is. Néhány percnyi főzés után azonban eléri a kívánt sűrűséget, melyet könnyen ellenőrizhet bárki: ha egy tiszta kanállal néhány cseppet porcelántányérra cseppentve már nem folyik, elkészült. A teljes főzési idő 2 kg sárgabarack esetén sem több kb. 20 percnél.
Közben a nagy fazékban is felforr a víz. A kész dzsemet/lekvárt az előkészített üvegekbe töltöm úgy, hogy az üveg csavaros részénél legyen a lekvárok teteje - vagyis a tető és a lekvár között legyen kb. ½ cm távolság. Szorosan rácsavarom az üvegekre a tetőt, és a forrásban lévő vízbe sorakoztatom őket. Elzárom alattuk a lángot, a fazékra ráhelyezem a fedőt. A csírátlanítás ezen módszerével a lassú hűtés során vákuum keletkezik az üveg és tető között, a levegő eltávozik, tompa csattanó hang kíséretében a tető szabályosan ,,rápattan" az üvegekre. 14-15 óra elteltével a már teljesen kihűlt üvegeket veszem ki a vízből.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - befőzés, mélyhűtés |
|
Címkék: porcelántányérra, cukortartalmától, gyümölcshúsról, átforrósodott, mozdulatokkal, természetesen, csírátlanítás, tisztításának, homogenizálom, kevergetéssel, rozsdamentes, sorakoztatom, teáskanállal, segítségével, gyümölcsöket, konyhapultra, előkészített, dunsztolásra, folyamatosan, ellenőrizhet, gumikesztyűt, baracknyomok, minőségétől, használatos, eltávolítom, mindegyiket, félbevágott, erőteljesen, szabályosan, módszerével, megelőzhető, barackokhoz, gyümölccsel, valamelyest, előkészítem, kíséretében, cukor mennyiségét, gyümölcsök tisztításának, dunsztolásra használatos, általam használt, lekvárt készítem, tűzhelyre teszem, vizet gyenge, gyümölcsöket megmosom, lábosban felforralt, tiszta gumikesztyűt, forró vízzel, átforrósodott gyümölccsel, hámozókés segítségével, barackok héját, nagyjából félbevágott, lábosba teszem,
|
|
|
|
cukor mennyiségét, gyümölcsök tisztításának, dunsztolásra használatos, általam használt, lekvárt készítem, tűzhelyre teszem, vizet gyenge, gyümölcsöket megmosom, lábosban felforralt, tiszta gumikesztyűt, forró vízzel, átforrósodott gyümölccsel, hámozókés segítségével, barackok héját, nagyjából félbevágott, lábosba teszem, készülő lekvár, állandó kevergetéssel, széteső barackokhoz, gyümölcs minőségétől, savanykás lekvár, cukor hozzáadása, botmixer segítségével, lábos tartalmát, cukortól természetesen, kívánt sűrűséget, tiszta kanállal, teljes főzési, nagy fazékban, kész dzsemet, előkészített üvegekbe, üveg csavaros, lekvárok teteje, lekvár között, forrásban lévő, fazékra ráhelyezem, csírátlanítás ezen, lassú hűtés, levegő eltávozik, tető szabályosan, fotót Habliliom, porcelántányérra, cukortartalmától, gyümölcshúsról, átforrósodott, mozdulatokkal, természetesen, csírátlanítás, tisztításának, homogenizálom, kevergetéssel, rozsdamentes, sorakoztatom, teáskanállal, segítségével, gyümölcsöket, konyhapultra, előkészített, dunsztolásra, folyamatosan, ellenőrizhet, gumikesztyűt, baracknyomok, minőségétől, használatos, eltávolítom, mindegyiket, félbevágott, erőteljesen, szabályosan, módszerével, megelőzhető, barackokhoz, gyümölccsel, valamelyest, előkészítem, kíséretében, mindmegette, sárgabarack, előkészítek, sterilizált, mennyiségét, keletkezik, ráhelyezem, űrtartalmú, barackokat, megjegyzés, elteltével, leforrázom, magasságig, nagyságtól, felforralt, sütemények, kevergetem, rácsavarom, elkészítés, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1000
- e Hét: 2745
- e Hónap: 11011
- e Év: 127664
|
|
|