Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sárgabaracklekvár kevés cukorral
  2014-07-13 20:36:08, vasárnap
 
   
  Sárgabaracklekvár kevés cukorral

Hozzávalók:

kb. 6 db 2,5 dl űrtartalmú üveghez:
2 kg érett, jó minőségű sárgabarack
kb. 40 dkg kristály cukor (aki persze édesebben szereti, nyugodtan növelheti a cukor mennyiségét)

Elkészítés:

Mielőtt a gyümölcsök tisztításának nekilátnék, előkészítem a dunsztolásra használatos méretes rozsdamentes fazekat. Akkora méretűt érdemes választani, melyben a kb. 2,5 dl űrtartalmú üvegeket úgy lehet elhelyezni, hogy minimum 1 cm-re ellepje majd mindegyiket a forró víz. Az általam használt fazék kb. 18 cm magas és 20 cm széles. A fazekat kb. a 1/2 és 3/4 rész közötti magasságig töltöm meg hideg vízzel, majd lassú tűzön forralni kezdem. Ezt követően azt a kb. 2,5 l űrtartalmú széles átmérőjű, lapos lábost is megtöltöm vízzel, melyben a lekvárt készítem, ezt is a tűzhelyre teszem, a vizet gyenge tűzön forralni kezdem. Közben nagyságtól függően 5-6 vagy több kisebb sterilizált, tisztára mosott, csavaros tetejű üveget előkészítek a konyhapultra.

A gyümölcsöket megmosom és egy széles, lapos tálba helyezem. A lábosban felforralt vízzel leforrázom a barackokat. Felhúzok egy tiszta gumikesztyűt - így nem égeti meg az ember a kezét sem a forró vízzel, sem az átforrósodott gyümölccsel, ráadásul nem lesznek rajta ,,baracknyomok" sem -, és gyors mozdulatokkal egy hámozókés segítségével eltávolítom a barackok héját, magját. A héj szinte lecsúszik a gyümölcshúsról a forró víz hatására. A nagyjából félbevágott barackokat azonnal a lábosba teszem. Közepes tűzön főzni kezdem, folyamatosan kevergetem.

6-8 perc elteltével már szétesnek a barackok, kezd sűrűsödni, ekkor már hajlamos erőteljesen pöfékelni a készülő lekvár, óvatosan kell vele bánni, de az állandó kevergetéssel megelőzhető minden égési sérülés. Ha dzsemet készítek, nagyjából 10-12 percnyi forralás-sűrítés után a széteső barackokhoz adagolom a cukrot. A gyümölcs minőségétől és cukortartalmától függ, mennyi szükséges hozzá. Mivel nálunk a savanykás lekvár a népszerű, nem teszek hozzá sokat. Tiszta teáskanállal érdemes kóstolót tartani.





Ha homogén, sütemények töltésére ideális lekvár készítése a cél, a cukor hozzáadása előtt mérséklem a lángot, és egy botmixer segítségével homogenizálom a lábos tartalmát, ezt követően adagolom hozzá a cukrot. A cukortól természetesen mindig kissé sötétedik a színe, ezzel együtt valamelyest csökken a sűrűsége is. Néhány percnyi főzés után azonban eléri a kívánt sűrűséget, melyet könnyen ellenőrizhet bárki: ha egy tiszta kanállal néhány cseppet porcelántányérra cseppentve már nem folyik, elkészült. A teljes főzési idő 2 kg sárgabarack esetén sem több kb. 20 percnél.

Közben a nagy fazékban is felforr a víz. A kész dzsemet/lekvárt az előkészített üvegekbe töltöm úgy, hogy az üveg csavaros részénél legyen a lekvárok teteje - vagyis a tető és a lekvár között legyen kb. ½ cm távolság. Szorosan rácsavarom az üvegekre a tetőt, és a forrásban lévő vízbe sorakoztatom őket. Elzárom alattuk a lángot, a fazékra ráhelyezem a fedőt. A csírátlanítás ezen módszerével a lassú hűtés során vákuum keletkezik az üveg és tető között, a levegő eltávozik, tompa csattanó hang kíséretében a tető szabályosan ,,rápattan" az üvegekre. 14-15 óra elteltével a már teljesen kihűlt üvegeket veszem ki a vízből.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Címkék: porcelántányérra, cukortartalmától, gyümölcshúsról, átforrósodott, mozdulatokkal, természetesen, csírátlanítás, tisztításának, homogenizálom, kevergetéssel, rozsdamentes, sorakoztatom, teáskanállal, segítségével, gyümölcsöket, konyhapultra, előkészített, dunsztolásra, folyamatosan, ellenőrizhet, gumikesztyűt, baracknyomok, minőségétől, használatos, eltávolítom, mindegyiket, félbevágott, erőteljesen, szabályosan, módszerével, megelőzhető, barackokhoz, gyümölccsel, valamelyest, előkészítem, kíséretében, cukor mennyiségét, gyümölcsök tisztításának, dunsztolásra használatos, általam használt, lekvárt készítem, tűzhelyre teszem, vizet gyenge, gyümölcsöket megmosom, lábosban felforralt, tiszta gumikesztyűt, forró vízzel, átforrósodott gyümölccsel, hámozókés segítségével, barackok héját, nagyjából félbevágott, lábosba teszem,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A víz abszolút súlya nem számí...  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Esti Ima !  képre írva  Facebookon kaptam  Kezdjük annak a megértésével,....  Márciuzs 24.  képre írva  Levél lány  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép álmokat!  Kékfestőről pár szóban  Isten . . .  virágvasárnap  képre írva  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Apu  Az angyali üdvözlet  Tibeti harangvirág  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Szimbólumok  Esti képek  Facebookon kaptam Krisztina b...  Alvó baby  Virágvasárnap a húsvét előtti  Nagy Feró megmondta?  Karinthy Frigyes: Almafa  Sadhguru idézet  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  J. Donald Walters  A jó kedv a világon  Heltai Jenő: Március  Szép estét  Táplálékok a máj egészségének ...  A pálma a győzelem és a diadal...  Az angyali üdvözlet  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Boldogság  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Minden kedves látogatómnak sze...  Kékfestőről pár szóban  A Víz Világnapja.  Paul David Tripp Március 25  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam Krisztina b...  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Búzavirág  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varázskönyv  Facebookon kaptam  A jó lelkek  képre írva  Az erdőterápia egészségre gyak...  Az idegen országok éghajlata  Mi van, ha?  képre írva 
Bejegyzés Címkék
cukor mennyiségét, gyümölcsök tisztításának, dunsztolásra használatos, általam használt, lekvárt készítem, tűzhelyre teszem, vizet gyenge, gyümölcsöket megmosom, lábosban felforralt, tiszta gumikesztyűt, forró vízzel, átforrósodott gyümölccsel, hámozókés segítségével, barackok héját, nagyjából félbevágott, lábosba teszem, készülő lekvár, állandó kevergetéssel, széteső barackokhoz, gyümölcs minőségétől, savanykás lekvár, cukor hozzáadása, botmixer segítségével, lábos tartalmát, cukortól természetesen, kívánt sűrűséget, tiszta kanállal, teljes főzési, nagy fazékban, kész dzsemet, előkészített üvegekbe, üveg csavaros, lekvárok teteje, lekvár között, forrásban lévő, fazékra ráhelyezem, csírátlanítás ezen, lassú hűtés, levegő eltávozik, tető szabályosan, fotót Habliliom, porcelántányérra, cukortartalmától, gyümölcshúsról, átforrósodott, mozdulatokkal, természetesen, csírátlanítás, tisztításának, homogenizálom, kevergetéssel, rozsdamentes, sorakoztatom, teáskanállal, segítségével, gyümölcsöket, konyhapultra, előkészített, dunsztolásra, folyamatosan, ellenőrizhet, gumikesztyűt, baracknyomok, minőségétől, használatos, eltávolítom, mindegyiket, félbevágott, erőteljesen, szabályosan, módszerével, megelőzhető, barackokhoz, gyümölccsel, valamelyest, előkészítem, kíséretében, mindmegette, sárgabarack, előkészítek, sterilizált, mennyiségét, keletkezik, ráhelyezem, űrtartalmú, barackokat, megjegyzés, elteltével, leforrázom, magasságig, nagyságtól, felforralt, sütemények, kevergetem, rácsavarom, elkészítés, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1000
  • e Hét: 2745
  • e Hónap: 11011
  • e Év: 127664
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.