Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szép napot mindenkinek!
  2018-12-11 09:26:11, kedd
 
 















1924 júliusában elismeréssel nyilatkozott Van Noppen tanulmányáról.

Az érdeklődés személye iránt ekkorra már úgyszólván állandósult. A korabeli magyar sajtó (Pester Lloyd, Budapesti Hírlap, 8 Órai Újság, a Magyar Holland Szemle) folyamatosan közölt cikkeket róla és vele. Ugyanez az érdeklődés volt tapasztalható a holland sajtó részéről is ld. Het Vaderland, Nieuwe Rotterdamsche Courant, De Maasbode, De Telegraaf 1925 folyamán megjelenő recenzióiban.

Két interjú is készült vele, először Szomaházy István beszélgetett vele 1922 májusában Látogatás holland barátunknál... címmel.

Életrajzi adatainál azonban nem sokat időz Van Noppen úr, inkább azt mondja el, ami bennünket, magyarokat, közelebbről érdekel.

"Talán magam sem tudnék számot adni miért, ide fantáziám mindig kápráztatóan kiszínesedett, mikor gyermekkoromban a magyarokra gondoltam. Mint büszke, lovagias és romantikus nép élt mindig képzeletemben a magyar rónák és begyek lakossága. És akkor sem csalódtam bennük, mikor közelebbről megismertem őket. A kép, melyet alkottam, megfelelt a valóságnak. Annál szomorúbb és fájdalmasabb, hogy Trianon elvette o hatalmas és virágzó nép minden gazdagságát s egy ártatlan és szerencsétlen országot porba sújtott. De én, a józan hollandus, azt mondom, hogy nem szabad elcsüggedniük. Ismerjük az agyonidézett olasz költő mondását, hogy nincs fájdalmasabb, mint szomorú időkben az elmúlt szép napokra visszagondolni, de az Önök szép napjai nem múltak el véglegesen. Ez az ország, mely a mások érdekeiért ment tönkre, ismét azzá lesz, ami volt, ha az emberi lélekben rejtőző, szent akaratnak engedelmeskednek. Itt vannak az élet és felvirágzás csírái és Önöktől függ, hogy napvilágra is kerüljenek. A békét be kell tartani, de a béke nem fojthatja meg Önöket.
Az aktualitások! Mindez csak múló napok sorozata. A frankpör? Ez szomorú és lesújtó ügy Önökre nézve, mert ismét elhomályosította az önök felé néző, lassan már megbékélt pillantásokat. A külföld már megint más szemmel néz a Duna-Tisza síkságra. De mit tehet erről a magyar nép? Nálunk Hágában még csak szenzáció sem volt a magyar frankügy, - azóta már régen elfelejtették — de hiszen ez nem is volt a mi ügyünk. Önöknek a vérükbe és veséjükbe vág, meg kell tehát érteni a szenzációt, melyet Budapesten okoz. Meg kell érteni, hogy Önök remegve lesik a törvényszéki tudósítások minden szavát, hiszen külföldi presztízsük forog veszélyben. De a felől biztosíthatom, hogy nincs Európában ország, mely Magyarország lakosságát tenné felelőssé a csúnya jelenetekért, melyek a tárgyalóteremben lejátszódnak.
Trianon kegyetlenségeit jóvátenni: mi kellene ehhez elsősorban? Nagy és szárnyaló európai propaganda. De hiába tagadnék: a propaganda - eszme formájában bármily szép - nagyon sok pénzbe kerül. Önök, szerencsétlen ország, honnan vennék a pénzt? Meg kell elégedniök azzal, hogy a tekintélyes és igazán nemes szívű emberek belátására bízzák pusztulásuk reparálását, - ehhez azonban idő kell. De idejük önöknek még inkább van, mint megfogható készpénzük. Önöknek most újra fel kell kúszniok kemény izmokkal a hegyre, melynek már a lejtőjén voltak. És az a nép, mely az én fantáziámban már kisgyermek koromban élt és melyet most élő alakjában is megismertem, nem fog visszariadni az újabb küzdelemtől."

(Részlet a Szomaházy Istvánnal folytatott interjúból)

Ebből az interjúból tudjuk, hogy a saját költségen megjelentetett és gyönyörűen illusztrált album első példányát prominens holland személyiség, maga Vilma királynő kapta ajándékba. (Az album díszkiadásának költségei majd 10.000 holland Guldenre rúgtak, korabeli átváltással kerek 290 millió magyar koronát tettek ki.) A megmaradt példányokból befolyó tiszta jövedelemből Van Noppen magyarországi egyetemi alapot kívánt támogatni. Van Noppent 1922-ben a legfelsőbb körökben fogadták, Horthyval és Bethlennel, Klebelsberggel, Rakovszky Ivánnal, br. Lers Vilmossal, Petri Pállal br. Perényi Zsigmonddal, Daruváry Gézával, nagyatádi Szabó Istvánnal, Gömbössel tárgyalt.

Az interjú Magyarországnak szóló politikai üzenete félreérthetetlen: ,,A békét be kell tartani, de a béke nem fojthatja meg Önöket.", e cél elérésének egyedüli eszközét pedig Van Noppen egy ,,nagy és szárnyaló európai propaganda."-ban vélte megtalálni.

A két évre rá Hágában készült beszélgetés a Magyar - Holland Szemle újságírójával, Vidor Marcellel:

,,Nem mindegy! És a világ szempontjából egyáltalában nem mindegy, hogyan él
Magyarország és milyen helyet foglal el az európai népek között. Azelőtt keveset hallottam Magyarország felöl és csak Tuszkay Ödön dr. főorvos barátomnak köszönhetem, hogy figyelmem ráirányult erre az értékes országra.


SZOMAHÁZY István, Steiner Arnold
( Veszprém, 1864. február 28. - Budapest, 1927. november 10. )

író, újságíró

Középiskolai tanulmányait Veszprémben végezte és a Veszprém c. lapnak küldte első írásait; karcolatokat és kisebb cikkeket. Szomaházy néven a Vasárnapi Naplóban jelent meg első írása. Írói álnevei: Asmódi és Pán. Műveinek ihletője a veszprémi élet, a Bakony és a Balaton vidéke. Viszonylag rövid idő alatt lett népszerű, a század végén már állandó munkatársa Kiss József lapjának, a Hétnek, több fővárosi napi- és hetilap tárcaírója. A szórakoztató, könnyű irodalom egyik legtermékenyebb és legnépszerűbb képviselője, felszínes elbeszélő. Nagyszámú regénye és elbeszéléskötete jelent meg, néhány színművet is írt.







Felgyorsult, érdekes világ

Sokszor mondják, egy emberi élet hossza nem elég ahhoz, hogy felfedezzük mennyi szépség, mennyi különlegesség mellett megyünk el nap mint nap, vagy nem is jut a tudomásunkra a létezésük. Érdekes világ amiben élünk, hogy mennyire az, talán jól érzékelteti a tény, hogy rohanó korunk emberének még arra sincs ideje,

hogy a szeme előtt létező érdekességeket észrevegye. Bár ha lenne ideje, akkor is a bőség zavarával küszködne, olyannyira színes és sokrétű világ a mienk. Az otthonainkba valósággal berobbant az érdekes világ, többnyire a médiának köszönhetően.

Nem gond bekukkantani az amazonasi őserdőkbe vagy az Antarktisz jeges vizeire, nagy felbontásban láthatunk távoli helyeket, egzotikus kultúrákat a mieinktől nagyon eltérő szokásokat. Persze mindez csak a felszínt kapargatja, hiszen a régi korok ember bár csak többnyire saját kultúráját,

környezetét ismerte, de abban elmerült, benne élt. A mai kor embere kissé a felületes, az idő hiánya és a bőség zavara miatt. Érdekes világ a mienk, talán túlságosan is az.









Link



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: tárgyalóteremben, elhomályosította, engedelmeskednek, elbeszéléskötete, félreérthetetlen, legtermékenyebb, magyarországnak, kegyetlenségeit, gyermekkoromban, díszkiadásának, megjelentetett, klebelsberggel, érdekességeket, visszagondolni, elcsüggedniük, tapasztalható, szempontjából, magyarországi, pillantásokat, rotterdamsche, képzeletemben, újságírójával, legnépszerűbb, biztosíthatom, különlegesség, szerencsétlen, kiszínesedett, tanulmányáról, elfelejtették, szórakoztató, bekukkantani, köszönhetően, törvényszéki, beszélgetett, lejátszódnak, magyarország, érdeklődés személye, korabeli magyar, érdeklődés volt, holland sajtó, magyarokra gondoltam, magyar rónák, józan hollandus, agyonidézett olasz, elmúlt szép, mások érdekeiért, emberi lélekben, önök felé, magyar frankügy, törvényszéki tudósítások, felől biztosíthatom, csúnya jelenetekért, Pester Lloyd, Budapesti Hírlap, Órai Újság, Magyar Holland Szemle, Nieuwe Rotterdamsche Courant, Szomaházy István, Nálunk Hágában, Szomaházy Istvánnal, Rakovszky Ivánnal, Lers Vilmossal, Petri Pállal, Perényi Zsigmonddal, Daruváry Gézával, Szabó Istvánnal, Holland Szemle, Vidor Marcellel, Tuszkay Ödön, SZOMAHÁZY István, Steiner Arnold, Vasárnapi Naplóban, Kiss József,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png cica  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Bounty krémes  Régi emberek, akikre máig büsz...  George Gordon Lord Byron: Inez...  A másik dolog,  Tavaszi kép  s immár én is felragyogva, ért...  Adakozás  A jó emberek mindig szépek mar...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  A kételkedés kezelése  Png ház  Png rózsa csokor  Akarat  Soha ne kedvezz...  Lóhere  Radikális szeretet  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Png virág  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  A sors  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Png csokor  Kellemes délutánt kívánok  Alázat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Lóhere  Őrizkednünk kell...  Bounty krémes  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Elköszönt  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szívem tiéd  Radikális szeretet  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Örülök, hogy látlak!  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A sors  Tóth Ágnes - Szervusz pad  George Gordon Lord Byron: Inez...  Bertolt Brecht -től idézet  Leonardo da Vinci gondolata  Kaffka_Margit  Makszim Gorkij gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Esti kép  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Nagyon különös  Nem tudhatod  Albert Einsteinről  Szívem tiéd  Akik bántanak téged  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén... 
Bejegyzés Címkék
érdeklődés személye, korabeli magyar, érdeklődés volt, holland sajtó, magyarokra gondoltam, magyar rónák, józan hollandus, agyonidézett olasz, elmúlt szép, mások érdekeiért, emberi lélekben, önök felé, magyar frankügy, törvényszéki tudósítások, felől biztosíthatom, csúnya jelenetekért, tárgyalóteremben lejátszódnak, lejtőjén voltak, újabb küzdelemtől, interjúból tudjuk, saját költségen, album díszkiadásának, megmaradt példányokból, legfelsőbb körökben, interjú Magyarországnak, világ szempontjából, európai népek, értékes országra, veszprémi élet, század végén, emberi élet, szeme előtt, bőség zavarával, otthonainkba valósággal, érdekes világ, médiának köszönhetően, amazonasi őserdőkbe, mieinktől nagyon, felszínt kapargatja, régi korok, bőség zavara, tárgyalóteremben, elhomályosította, engedelmeskednek, elbeszéléskötete, félreérthetetlen, legtermékenyebb, magyarországnak, kegyetlenségeit, gyermekkoromban, díszkiadásának, megjelentetett, klebelsberggel, érdekességeket, visszagondolni, elcsüggedniük, tapasztalható, szempontjából, magyarországi, pillantásokat, rotterdamsche, képzeletemben, újságírójával, legnépszerűbb, biztosíthatom, különlegesség, szerencsétlen, kiszínesedett, tanulmányáról, elfelejtették, szórakoztató, bekukkantani, köszönhetően, törvényszéki, beszélgetett, lejátszódnak, magyarország, otthonainkba, középiskolai, tudomásunkra, recenzióiban, kápráztatóan, példányokból, fantáziámban, folyamatosan, nyilatkozott, tanulmányait, felbontásban, fájdalmasabb, aktualitások, elismeréssel, egyáltalában, agyonidézett, jelenetekért, visszariadni, karcolatokat, jövedelemből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1127
  • e Hét: 2599
  • e Hónap: 11782
  • e Év: 64490
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.