Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2018-12-18 20:08:57, kedd
 
 



Korunk téveszméje: a hatalomvágy

A hatalom azt a képességet, erőt jelenti, ami alapján valaki az akaratát, szándékát, másokra rá tudja testálni. Ehhez nem kell erőszak, fenyegetés. Viszont ész annál inkább, mert a hatalom - ha fegyvernek, túlélő eszköznek tekintjük - kétélű.

Egyesek úgy gondolják, hogy ha valamilyen szinten hatalmat szereznek, azáltal viszonylag korlátlan szabadságra tesznek szert. A hatalom eszköze lehet a fizikai, a gazdasági erő. Ám a hatalom nem egyenlő a szabadsággal.
A hatalom felelősséggel jár, tehát meg kell tenni olyan dolgokat is, melyeket nem akar az ember. A hatalom tehát nem egyenlő a szabadsággal. A szabadság nem az, amikor azt teszed, amit akarsz, hanem az, amikor nem kell megtenned azt, amit nem akarsz.
A hatalom egy látszat szabadság. Miért?

Mert nem elég megszerezni a hatalmat, hanem meg is kell azt tartani. Emiatt játszmákba, etikátlan döntésekbe sodrod magad, melyek visszahatnak rád, akár lelkiismereted, akár tetteid által.
Minél nagyobb a hatalmad, annál nagyobb dolgot kell megtenned annak megtartása érdekében. Tehát nem teszed azt amit akarsz - azaz rab vagy, saját magad hatalmának rabja. A hatalom tehát korlátoz.
A jó - normális - értelemben vett hatalom
A hatalmat szolgálatra kell használni. Ez egy etikai, lelki kötelezettség, maga a felelősség. A birtokodban levő hatalom biztonságot adhat, ha jól gazdálkodsz vele. Nem csak neked, hanem környezetednek, a világnak, az abban élőknek.
Nem csak a pénznek, a politikai hatalomnak, hanem a tudásnak is van hatalma. Pozicionálja az embert, ugyanakkor hasznára van más embereknek is, akik nincsenek ennek a tudásnak a birtokában. Ám ne feledd: az élet túl sok rétű ahhoz, hogy mindenben legyen elegendő tudásod, hatalmad.
A tudás hatalma
Amennyiben a tudásodat csak és kizárólag a magad hasznára használod, visszaélsz hatalmaddal. Igen, tudom, életben kell maradni, amihez szükséges az, hogy olyat tudj csinálni, amihez te értesz a legjobban.

Ám gondolj bele: a te életednek is vannak olyan területei, amiben nem te vagy a legjobb, szükséged van más tudására.
Tehát a tudás hatalma is csak viszonylagos. Emiatt van arra szükség, hogy a világban élő emberek hatalomkereső magatartása ne az egyéni, hanem kollektív boldogulás irányába mozduljon. Te, mint egyén, tehetsz a legtöbbet ezért, hiszen ez a te érdeked.
A szolgálat rendjébe állított hatalom
Amikor másokat szolgálsz, az örömérzetet ad, a hasznosság érzetét, hiszen az is vagy, hasznos. Tudod, hogy eleget tettél magadért, másokért.
Így könnyebben vagy képes nemet mondani, amikor a mások felé irányuló szolgálat már meghaladja korlátaidat. A szolgálat által kapsz még hálát, azaz másokat - jó értelemben - lekötelezetté tesz irányodba.
Hatalom, szolgálat, tisztelet - és kölcsönösség
Tisztelni fognak és nem azért, mert valamiben monopol helyzeted van - azaz kényszerűségből -, hanem azért, aki, ami te valójában vagy. Így, ebből a pozícióból méltán apellálhatsz mások jóindulatára, szeretetére.
Ám ez oda-vissza kell, hogy működjön! Tehát, aki téged, a te érdekeidet "szolgálja", azt neked kell tisztelned, és ő is méltán apellálhat a te jóindulatodra. Ha ez minden ember között, minden közösségben működne, minden ember elégedett lenne, és nem utolsó sorban szabad.
A hatalom bonyolult, más fogalmakkal szorosan összefüggő fogalom, ahogy a szabadság fogalma is. Annyira egyszerű kimondani ezeket a szavakat, minden ember pontosan érzi, hogy mit jelentenek. Megfogalmazni viszont már annál nehezebb. Néha mögé kell néznünk egy-egy szónak, hogy valóban értsük, mit is jelent, jól értelmeztük-e, mert ha nem tesszük, megszűnik az egyensúly, nem csak életünkben, hanem a környezetünkben, ezáltal a világban is.

Írta:
Jankovics Anna



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: környezetünkben, kényszerűségből, lelkiismereted, környezetednek, felelősséggel, megfogalmazni, lekötelezetté, jóindulatodra, kötelezettség, hatalomkereső, pozicionálja, visszahatnak, viszonylagos, kölcsönösség, jóindulatára, szabadsággal, apellálhatsz, szolgálatra, megszerezni, birtokodban, magatartása, közösségben, fogalmakkal, értelmeztük, szeretetére, korlátaidat, gazdálkodsz, szabadságra, örömérzetet, biztonságot, hatalmaddal, hatalomvágy, amennyiben, jelentenek, értelemben, felelősség, hatalom eszköze, hatalom felelősséggel, hatalom tehát, látszat szabadság, hatalmat szolgálatra, birtokodban levő, abban élőknek, politikai hatalomnak, tudás hatalma, tudásodat csak, magad hasznára, legtöbbet ezért, szolgálat rendjébe, hasznosság érzetét, mások felé, szolgálat által, Jankovics Anna,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png rózsa csokor  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindig jusson idő nevetni  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Gonosz démon-álarc  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alázat  Nagyi telefonál  Nem tudhatod  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Popper Péter szavai  Hiányzik  Facebookon kaptam  A sors  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  Png csokor  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  s immár én is felragyogva, ért...  A televizió nem a kultúrát kép...  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Alázat  Facebookon kaptam  Nem számIt  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Sokan azt tartják  Leonardo da Vinci gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Reménység és erő Krisztustól e...  Alázat  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png cica  Png kislány  Julian Brass gondolata  Fehér virág  Nagyi telefonál  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Erdőn  Soha ne kedvezz...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png cica  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Kaffka_Margit  Reggel van 
Bejegyzés Címkék
hatalom eszköze, hatalom felelősséggel, hatalom tehát, látszat szabadság, hatalmat szolgálatra, birtokodban levő, abban élőknek, politikai hatalomnak, tudás hatalma, tudásodat csak, magad hasznára, legtöbbet ezért, szolgálat rendjébe, hasznosság érzetét, mások felé, szolgálat által, pozícióból méltán, hatalom bonyolult, szabadság fogalma, környezetünkben, kényszerűségből, lelkiismereted, környezetednek, felelősséggel, megfogalmazni, lekötelezetté, jóindulatodra, kötelezettség, hatalomkereső, pozicionálja, visszahatnak, viszonylagos, kölcsönösség, jóindulatára, szabadsággal, apellálhatsz, szolgálatra, megszerezni, birtokodban, magatartása, közösségben, fogalmakkal, értelmeztük, szeretetére, korlátaidat, gazdálkodsz, szabadságra, örömérzetet, biztonságot, hatalmaddal, hatalomvágy, amennyiben, jelentenek, értelemben, felelősség, képességet, téveszméje, apellálhat, meghaladja, hatalmának, hasznosság, összefüggő, birtokában, életünkben, játszmákba, döntésekbe, hatalomnak, fenyegetés, megtartása, ugyanakkor, érdekeidet, könnyebben, embereknek, pozícióból, boldogulás, visszaélsz, valamilyen, viszonylag, fegyvernek, tisztelned, szolgálja, elégedett, tekintjük, tisztelni, valójában, etikátlan, használod, kizárólag, szükséged, szabadság, tudásodat, helyzeted, nincsenek, érdekében, szolgálat, valamiben, irányodba, szereznek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 470
  • e Hét: 1942
  • e Hónap: 11125
  • e Év: 63833
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.