Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Paradicsom télire
  2014-08-26 23:37:57, kedd
 
   
  Paradicsom télire

Elérkezett a paradicsom befőzésének ideje. Készíthetünk paradicsomlevet, paradicsompürét, darabos paradicsomot, de tartósíthatjuk egészben és aszalva is. Cikkünkben összeszedjük a tudnivalókat.

Hogy miért érdemes otthon szöszmötölni a paradicsom tartósításával? Mert olcsóbb, főleg ha a paradicsomot mi magunk termeljük meg. Mert egészségesebb, mint a tartósítószerekkel, adalékokkal dúsított bolti paradicsom (tisztelet a kivételnek). Mert a saját kezünk munkáját élvezhetjük minden alkalommal, amikor felbontunk egy üveget. Mert kedvünk szerint fűszerezhetjük is a különböző paradicsomokat.





Frissen minden nap fogyasszuk paradicsomot!

Néhány alapfogalom

Passzírozás: A paradicsom passzírozása lehetséges kézi passzírozóval, de ezzel időigényes a munka ráadásul általában fröcskölnek, koszolnak is. Szinte minden típusú húsdarálóhoz kapható passzírozó betét is, ezekkel akár óránként 50-100 kg paradicsomot is le lehet passzírozni.

Szárazdunszt: A szárazdunszttal kapcsolatban két fontos tudnivaló van. Az egyik, hogy a befőzendő anyagot forrón kell az üvegbe tölteni. Mialatt az üvegeket töltögetjük, hagyjuk a paradicsomot alacsony fokozaton forrni. Az üvegeket jól le kell zárni, meg is lehet fordítani, de nem muszáj. A szárazdunszthoz az üvegeket pokrócba kell bugyolálni, és ebben kihűteni. A pokrócot tehetjük kosarakba is, így könnyebb a mozgatásuk. Figyeljünk arra is, hogy az üvegek teljesen tiszták, csíramentesek legyenek.

Szalicil, nátrium-benzoát, borkősav: ha lehetséges az első kettő használatát kerüljük el, még kis mennyiségben sincs rájuk szüksége a szervezetünknek. Ha megfelelő üvegeket és rájuk illő fedőket használunk, elegendő a száraz dunszt.





Az üvegeket újra felhasználhatjuk jövőre

Paradicsomlé készítés

Ez a legegyszerűbb, hiszen csak át kell törni, passzírozni a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percet forraljuk majd előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazon dunsztoljuk.
Darabos paradicsom

Vegyünk öt kiló érett paradicsomot, mossuk meg, szedjük le a szárát és a zöld részeket, majd tördeljük, vágjuk darabokra. Főzzük 20 percig, forrón töltsük, üvegekbe majd szárazon dunsztoljuk ki.
Ízesített paradicsom

A fentiknek megfelelő a kezdés (mosás, zöld részek kivágása, tördelés, vágás). Adjunk hozzá egy kicsumázott zöldpaprikát, egy-két fej megtisztított vöröshagymát és megtisztított, felszeletelt zellergumót, néhány zellerzöldet, majd főzzük az egészet pépesre. Törjük át, forrón töltsük üvegekbe, kössük le és gőzöljük szárazon.

Egész paradicsom

A még nem teljesen érett paradicsomokat tegyük üvegbe, és öntsünk rá annyi olajat, ami ellepi. Kössük le az üveget, és tegyük a kamrába. Akár salátát is készíthetünk belőle télen.





Aszalva is bátran próbáljuk ki

Magos paradicsom

Aki nem akar passzírozással bajlódni és nem zavarja a paradicsom apró magja, készíthet gyors paradicsomlét is. A paradicsomokat megmossuk, és egy almareszelő segítségével egészben lereszeljük, a héja a kezünkben marad, ezt kidobjuk. Egy lábosban feltesszük főni a paradicsomot, forrás után 10 percig kisebb hőfokon rotyogtatjuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy kis olajat töltünk, és szorosan rácsavarjuk a tetőt, majd szárazdunsztba tesszük, és ott kihűtjük.





Tésztaszószokhoz kiváló a paradicsompüré

A paradicsom eltevéséne másik egyszerű és kézenfekvó módja az aszalás, aki kóstolt már szárított paradicsomot, tudja, hogy a nyár minden íze megtalálható benne. Érdemes ezzel is otthon próbálkozni, mert boltban elég drága, és ha elsőre a félig aszalt paradicsomot próbáljuk ki házilag, már biztosak is lehetünk benne, hogy a teljes szárítás is menni fog, isteni végereménnyel.

Aki pedig az édes ízeket kedveli, bátran próbálja ki a chilis paradicsomlekvárt vagy a paradicsomos málnadzsemet is!

Olajban eltett aszalt paradicsom

Hozzávalók:
1 kg piros koktélparadicsom vagy apró lucullus
3 dl extra szűz olívaolaj
2-3 ág friss kakukkfű
2-3 ág friss rozmaring
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A paradicsomokat négybe vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Közepesen meleg sütőbe tesszük, majd kb. 20 perc múlva takarék lángon (kb. 100 fokon) további 3-4 órát szárítjuk. Akkor jók, ha már ráncosak, az a lényeg, hogy ne legyen bennük nedvesség. Használhatunk aszalógépet is. A kiszáradt, kihűlt paradicsomot üvegbe tesszük, és felöntjük annyi olajjal, hogy ellepje. Beletessszük a fűszereket, és lezárjuk. Hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk, 2 hét múlva már lehet használni.

Paradicsom-pesto

Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma
2 dl olívaolaj
10 dkg szárított paradicsom
2 evőkanál paradicsompüré

bors
pici cukor
1 kezeletlen citrom héja

Elkészítés:
A hozzávalókat egy mixer segítségével pürésítünk, ízesítjük, ha még szükséges.





Télen milyen öröm lesz majd egy gyors vacsorához a házi paradicsomszószunk!

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Címkék: koktélparadicsom, tésztaszószokhoz, felhasználhatjuk, szárazdunszttal, szervezetünknek, paradicsompürét, szárazdunszthoz, paradicsomlevet, paradicsompüré, paradicsomokat, szárazdunsztba, tartósításával, tartósíthatjuk, passzírozással, fűszerezhetjük, paradicsomlét, csíramentesek, megtisztított, egészségesebb, passzírozóval, legegyszerűbb, használhatunk, végereménnyel, előmelegített, kapcsolatban, passzírozása, paradicsomot, paradicsomlé, rotyogtatjuk, készíthetünk, mennyiségben, málnadzsemet, zöldpaprikát, megtalálható, hozzávalókat, összeszedjük, paradicsom befőzésének, paradicsom tartósításával, saját kezünk, különböző paradicsomokat, paradicsom passzírozása, munka ráadásul, szárazdunszttal kapcsolatban, befőzendő anyagot, üvegbe tölteni, üvegeket töltögetjük, paradicsomot alacsony, üvegeket pokrócba, pokrócot tehetjük, üvegek teljesen, első kettő, száraz dunszt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Bársony székben  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Különleges  Jó nap volt  Erdei gyöngyvirág  Robert Merle tollából  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Márai Sándor tollából  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  IGEN így  Ma van a magyar költészet napj...  Jó éjszakát  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Jázmin  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Magamnak  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Magamnak  Ma van a magyar költészet napj...  IGEN így  Tavaszi este  A sorsod  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam Krisztinától  Különleges  Jázmin  Facebookon kaptam  Különleges  Alvó kislány  Otthon  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szívek  Jan Twardowski - Siessünk  Azért kaptad  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Egy barátság története  Bornyi Veronika haiku verse  Zilahy Lajos mondta  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Ady Endre - Mindegy átka  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Tavaszi este  képre írva  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Magamnak  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Egyszerű  Alvó cicák 
Bejegyzés Címkék
paradicsom befőzésének, paradicsom tartósításával, saját kezünk, különböző paradicsomokat, paradicsom passzírozása, munka ráadásul, szárazdunszttal kapcsolatban, befőzendő anyagot, üvegbe tölteni, üvegeket töltögetjük, paradicsomot alacsony, üvegeket pokrócba, pokrócot tehetjük, üvegek teljesen, első kettő, száraz dunszt, üvegeket újra, zöld részeket, fentiknek megfelelő, kicsumázott zöldpaprikát, egészet pépesre, paradicsom apró, paradicsomokat megmossuk, almareszelő segítségével, kezünkben marad, lábosban feltesszük, paradicsom eltevéséne, nyár minden, félig aszalt, teljes szárítás, édes ízeket, chilis paradicsomlekvárt, paradicsomos málnadzsemet, paradicsomokat négybe, mixer segítségével, gyors vacsorához, koktélparadicsom, tésztaszószokhoz, felhasználhatjuk, szárazdunszttal, szervezetünknek, paradicsompürét, szárazdunszthoz, paradicsomlevet, paradicsompüré, paradicsomokat, szárazdunsztba, tartósításával, tartósíthatjuk, passzírozással, fűszerezhetjük, paradicsomlét, csíramentesek, megtisztított, egészségesebb, passzírozóval, legegyszerűbb, használhatunk, végereménnyel, előmelegített, kapcsolatban, passzírozása, paradicsomot, paradicsomlé, rotyogtatjuk, készíthetünk, mennyiségben, málnadzsemet, zöldpaprikát, megtalálható, hozzávalókat, összeszedjük, segítségével, húsdarálóhoz, felszeletelt, zellerzöldet, sütőpapírral, paradicsomos, tudnivalókat, beletessszük, szárazdunszt, szöszmötölni, vöröshagymát, lereszeljük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 528
  • e Hét: 7329
  • e Hónap: 12367
  • e Év: 142074
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.