Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Savanyítsunk!
  2014-08-31 23:48:16, vasárnap
 
   
  Savanyítsunk!

A nyár ízeinek konzerválására rengeteg módszer létezik. A gyümölcsökből lekvár vagy kompót készül, míg a zöldségek jelentős része savanyúság formájában őrzi meg a nyarat.

Miket savanyítsunk?

Savanyúság azonban nem csak zöldségekből készülhet, de ne szaladjunk ennyire előre, elsőször is vizsgáljuk meg, melyek azok a zöldségek, amelyekből szokás savanyúságot készíteni. Igazi klasszikus alapanyag az uborka és a káposzta. Mellettük sokszor savanyítanak még kis méretű tököt, csillagtököt, bébikukoricát, karfiolt, gyöngyhagymát, vöröshagymát, fokhagymát, cseresznyepaprikát, húsos paprikát, zöld paradicsomot is. Készíthetünk savanyított erős paprikát, zöldbabot is eltehetünk télire, de gomba, torma, cukkini is kerülhet így a kamra polcaira.





Változatos és szépséges savanyúságokat készíthetünk

A gyümölcsök közül a legismertebb és legkedveltebb a savanyított szilva, de birsalma, dinnye, őszibarack, ribizli, körte, szőlő, zöld dió, meggy is kerülhet a savanyúságnak szánt üvegekbe. A gyümölcsök savanyítása ugyanúgy megy végbe, mint a zöldségeké, csupán annyi a különbség, hogy ezeknek a levébe kerül némi cukor, és a fűszerezése is sok esetben eltér a zöldséges savanyúságok fűszerezésétől.

Külön kategóriába tartoznak a vegyes savanyúságok, illetve azok, amelyeket valamivel megtöltünk. A vegyes savanyúságok koronázatlan királynője a csalamádé, amelynek alapját a káposzta adja, de mellette még megjelenik legalább három-négy összetevő. Ezek leggyakrabban az uborka, a zöld paradicsom, a zöldpaprika és a hagyma. A töltött savanyúságok közül a legismertebb a káposztával töltött paprika, de sok helyütt lehet kapni káposztával töltött uborkát és cseresznyepaprikát is.





A csalamádé rengeteg fajta lehet, mindenki saját ízlése szerint variálhatja

Mivel fűszerezzünk?

Ha már kitaláltuk, milyen alapanyagokat szeretnénk savanyítani, akkor a következő lépés, hogy megkeressük a hozzá illő fűszereket. A különféle savanyúságokhoz általában az alábbi fűszerek közül szokás válogatni: babérlevél, mustármag, bors, kapor, kaporszár, torma, gyömbér, köménymag, koriandermag, fokhagyma, ánizskapor és tárkony. Az uborka egyértelműen a kapor és a fokhagyma bűvkörében él, de érdemes mustármaggal, ánizskaporral is kicsit megbolondítani. Ha nem nagyon szeretnénk elrugaszkodni a megszokott ízvilágtól, de egy kicsit mégiscsak változtatnánk, akkor célszerű a megszokott felöntőlébe tenni valamilyen extra fűszert, vagy külön felöntőlevet készíteni 1-2 üvegnyi savanyúság számára.





Az ecetes uborka télen nagyon jól fog jönni

A gyümölcsökhöz érdemes a már bevált fűszereket választani, így a meggynek, cseresznyének, birsnek vagy épp a szilvának jó társa lehet a fahéj, a citromhéj, a szegfűszeg, szegfűbors, kardamom vagy épp a vanília. De az sem baj, ha nem a klasszikus, gyümölcsökhöz használt fűszerekkel bolondítjuk meg, így például készíthetünk mustármagos savanyított meggyet vagy épp korianderes szőlőt is.
Mivel savanyítunk?

A savanyításhoz leggyakrabban használt alapanyag az ecet. Ennek számos fajtája létezik, amelyek közül nyugodtan válogathatunk, és a kiválasztott alapanyagunknak leginkább megfelelővel dolgozhatunk. Az ecetes felöntőlébe kerül még só, cukor, s a korábban felsorolt fűszerek. Ezeket összemelegítjük, majd a már üvegekbe rendezett zöldségekre öntjük. Nem érdemes nagyon túlforralni, de jó, ha egyet rottyan, mielőtt a már bekészített zöldségekre öntjük.





A nyár ajándékai igazi kincset érnek majd a téli hónapokban

Hogyan tartósítunk?

Erre sokféle megoldás létezik. Használhatunk különféle tartósítószereket (szalicil, benzoesavas nátrium, borkősav), de ezeket elhagyva is tartósíthatunk. A vizes és a száraz dunszt kitűnően alkalmas a savanyúságok tartósítására, persze csak akkor, ha kellő körültekintéssel jártunk el a savanyúság elkészítésekor.

A savanyúság készítésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a lekvárkészítésre. Tiszta konyhában, morzsamentes környezetben kell dolgozni, hibátlan áruval. Az üvegeket előre tisztára kell mosni, a tetőkkel együtt. Érdemes minden alapanyagot előkészíteni, hogy minél gyorsabban elkészüljenek a savanyúságok, minél hamarabb fedő kerüljön az üvegekre. Az üvegeket célszerű rendesen megtölteni, majd amikor rácsavartuk a fedelet, akkor fejre állítani néhány percre. Ez segít csírátlanítani a fedőt. Az se rossz megoldás, ha a fedelet alkohollal előtte vékonyan átkenjük, így újabb védőhálót húzva a savanyúságunk köré.





A káposzta remek alapanyaga a savanyúságoknak

Ezután jöhet a dunszt, ami lehet száraz vagy vizes. A száraz dunszt esetében a lezárt, még meleg üvegeket sűrűn egymásmellé tesszük, majd dunyhával, vastag takarókkal, párnákkal körbevesszük, hogy minél tovább tartsák a meleget és minél lassabban hűljenek ki. A száraz dunsztban akár két-három napig is tarthatjuk az üvegeket, mielőtt a kamra polcaira kerülnének. A vizes dunszt ehhez képest gyorsabb, de kicsit macerásabb megoldás. Itt az üvegeket újságpapírba csomagolva tesszük bele a nagyobb, forró vízzel feltöltött edényekbe, amelyekben nagyjából egy órát hagyjuk dunsztolódni.
Hogyan tároljuk?

Az elkészült savanyúságokat szobahőmérsékleten vagy annál hűvösebb helyen tároljuk, ahol nincsenek kitéve közvetlen napfénynek. Ideális lehet egy hűs kamra vagy pincehelyiség. A felbontott savanyúságokat tároljuk a hűtőben, és lehetőség szerint a felbontás után 2-3 napon belül együk is meg.





Kedvelt a savanyított paprika és almapaprika, de a káposztával töltött paprika is

Mihez esszük?

A savanyúságokat nem csak húsok, raguk mellé kínálhatjuk, hanem alapanyagként is felhasználhatjuk. A savanyított zöldbab ideális alapanyaga egy tartalmas levesnek, a különféle zöldségeket felhasználhatjuk levesekhez, rakott fogásokhoz, töltelékekhez, salátákhoz, ragukhoz, mártásokhoz, különböző egytálakhoz.

Savanyított cékla

Hozzávalók:
4 kg cékla
2 szál torma
4 teáskanál köménymag
2-3 dl fehérborecet
4 teáskanál só
8 dkg cukor

Elkészítés: A céklát héjasan rendesen megfőzöm, majd miután kihűlt, gumikesztyűben megpucolom, és kisujj vastagságú szeletekre vágom. Egy közepes lábasba beleöntöm a borecetet, hozzáadom a sót és a cukrot, összekeverem, hogy feloldódjon, majd vízzel félig felöntöm és összeforralom.
Befőttes üvegekbe rétegzem a céklát. A köménymagot a céklaszeletek bepakolása közben két menetben adom hozzá. Egyszer az üveg felénél, a maradékot pedig a tetejére szórom. A tormát hosszában négybe-hatba vágom (a torma vastagságától függően), s az üvegbe fektetett céklák oldalába tűzöm. Ezután ráöntöm az ecetes levet, az üveget lezárom, fejre állítom, majd száraz dunsztba teszem.

Marinált zöldségek

Hozzávalók:
2 nagy padlizsán
3 közepes cukkini
2 nagy kaliforniai paprika
3 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál 20%-os ecet
4 evőkanál olívaolaj
3 teáskanál szárított oregánó
2 teáskanál szárított kakukkfű
3 teáskanál szárított bazsalikom
6 evőkanál cukor
1-2 evőkanál só

Elkészítés: A bazsalikomot, az oregánót és a kakukkfüvet összekeverem. A padlizsánt és a cukkinit vékony karikára vágom, a paprikát szintén felvágom, majd az üvegekbe teszem úgy, hogy közben megszórom a fűszerkeverékkel.
Az eceteket egy lábosba öntöm, hozzáadom a cukrot és a sót, majd vízzel felöntöm és összeforralom. Forrón a paprikára öntöm úgy, hogy ujjnyi hely maradjon a pereméig. Az üvegeket lezárom, és száraz dunsztba teszem. Két-három nap múlva, amikor már kihűlt az edény, kinyitom, olívaolajat locsolok a tetejére, majd visszazárom, és a kamrában vagy a pincében lévő helyére teszem.





Gyönyörű, színes savanyúságokat is készíthetünk egy kis kreativitással

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Címkék: felhasználhatjuk, lekvárkészítésre, fűszerkeverékkel, körültekintéssel, savanyúságokhoz, összemelegítjük, savanyúságoknak, alapanyagunknak, savanyúságokat, megbolondítani, kreativitással, csírátlanítani, elkészítésekor, tartósíthatunk, gumikesztyűben, fűszerezésétől, konzerválására, gyümölcsökhöz, savanyításhoz, leggyakrabban, cseresznyének, összeforralom, legkedveltebb, céklaszeletek, gyöngyhagymát, használhatunk, vastagságától, válogathatunk, savanyúságunk, tartósítására, bébikukoricát, elkészüljenek, gyümölcsökből, pincehelyiség, ánizskaporral, alapanyagokat, nyár ízeinek, gyümölcsökből lekvár, zöldségek jelentős, kamra polcaira, gyümölcsök közül, savanyított szilva, savanyúságnak szánt, gyümölcsök savanyítása, levébe kerül, zöldséges savanyúságok, vegyes savanyúságok, káposzta adja, zöld paradicsom, töltött savanyúságok, káposztával töltött, csalamádé rengeteg,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ne kapaszkodj magasabbra,  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mai harmónia kártyám  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Boldog születésnapot a ma ünne...  Elköszönt  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  Facebookon kaptam  Hiányzik  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alázat  Tanuld meg ezt a versemet  Fehér virág  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Alázat  képre írva  Garai Gábor - Takarítás  Őrizkednünk kell...  Alázat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  A másik dolog,  Örülök, hogy látlak!  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A boldog családok mind hasonló...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Albert Einsteinről  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Alázat  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Annuska bar...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Örülök, hogy látlak!  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Próbálj meg ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Régi emberek, akikre máig büsz...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png kislány  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A boldog családok mind hasonló...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Kövesd a cowboyt!  Egy maradéktalanul uralt világ  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Adakozás  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Reggel van  Leonardo da Vinci gondolata  Irgalom és ítélet  Nem méltó hozzád  Nem számIt  Minden harmadik...  Png rózsa csokor 
Bejegyzés Címkék
nyár ízeinek, gyümölcsökből lekvár, zöldségek jelentős, kamra polcaira, gyümölcsök közül, savanyított szilva, savanyúságnak szánt, gyümölcsök savanyítása, levébe kerül, zöldséges savanyúságok, vegyes savanyúságok, káposzta adja, zöld paradicsom, töltött savanyúságok, káposztával töltött, csalamádé rengeteg, következő lépés, hozzá illő, különféle savanyúságokhoz, alábbi fűszerek, uborka egyértelműen, fokhagyma bűvkörében, megszokott ízvilágtól, kicsit mégiscsak, megszokott felöntőlébe, ecetes uborka, gyümölcsökhöz érdemes, savanyításhoz leggyakrabban, kiválasztott alapanyagunknak, ecetes felöntőlébe, korábban felsorolt, nyár ajándékai, téli hónapokban, száraz dunszt, savanyúságok tartósítására, savanyúság elkészítésekor, savanyúság készítésére, szabályok érvényesek, üvegeket előre, tetőkkel együtt, üvegeket célszerű, fedelet alkohollal, savanyúságunk köré, káposzta remek, száraz dunsztban, vizes dunszt, üvegeket újságpapírba, órát hagyjuk, elkészült savanyúságokat, felbontott savanyúságokat, felbontás után, savanyított paprika, savanyított zöldbab, tartalmas levesnek, különféle zöldségeket, céklát héjasan, közepes lábasba, céklaszeletek bepakolása, üveg felénél, maradékot pedig, tetejére szórom, tormát hosszában, torma vastagságától, üvegbe fektetett, ecetes levet, üveget lezárom, kakukkfüvet összekeverem, cukkinit vékony, paprikát szintén, üvegekbe teszem, lábosba öntöm, paprikára öntöm, üvegeket lezárom, kamrában vagy, pincében lévő, felhasználhatjuk, lekvárkészítésre, fűszerkeverékkel, körültekintéssel, savanyúságokhoz, összemelegítjük, savanyúságoknak, alapanyagunknak, savanyúságokat, megbolondítani, kreativitással, csírátlanítani, elkészítésekor, tartósíthatunk, gumikesztyűben, fűszerezésétől, konzerválására, gyümölcsökhöz, savanyításhoz, leggyakrabban, cseresznyének, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3446
  • e Hét: 8027
  • e Hónap: 21932
  • e Év: 151639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.