Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az izgalmas szicíliai konyha
  2014-10-10 22:31:48, péntek
 
  Az izgalmas szicíliai konyha

A közel 5 millió lakost számláló legnagyobb földközi-tengeri sziget kalandos és számos hódításról tanúskodó története határozott nyomot hagyott változatos, döntően friss alapanyagokra épülő, egészséges és izgalmas konyháján. Aki a forró nyárban kulináris utazásra vágyik, szicíliai finomságok sokaságát készítheti el!

A gazdag szicíliai konyha

Anélkül, hogy a valóban rendkívül gazdag sziget történelmében és kultúrájában - amelynek szerves részét képezi a gasztronómia - mélyen alámerülnénk, néhány dolgot mindenképp érdemes tisztázni. Szicíliában ma a lakosság többsége olaszul beszél, de létezik szicíliai nyelv is, amely nem az olasz egy dialektusa. A hagyományos fogások elnevezése számos esetben szicíliai, bár olasz változatuk is meghonosodott. Ez a konyha bizony nem olasz konyha, és ahhoz, hogy ez érthetőbb legyen, érdemes megismerkedni a hagyományokkal.

Az évezredek folyamán számos hódító nyomta rá bélyegét az Itália egyesítését követően ma már Olaszországhoz tartozó háromszög alakú (nem véletlenül nevezték el az antik görögök Trinacriának) szigetre. Az első hódítók a görögök voltak a Kr. e. 8. század folyamán. Nem csupán az első város, a mai Siracusa alapítása köthető hozzájuk, de olyan, a szicíliai konyha meghatározó alapanyagainak meghonosítása is, mint az olíva, a ricotta, a méz vagy a borkészítés.




Olaszos is, arabos is, spanyolos is - remek konyha a szicíliai

Nem mellesleg a Kr. e. 5. században Siracusában (akkor még Szürakuszainak hívták) már szakácsiskola is működött, sőt egy szicíliai szakács receptes könyve is fennmaradt ezekből az időkből. Aztán jöttek a rómaiak, akiknek 3 pun háborút is meg kellett vívniuk, míg a Római Birodalom részévé tették a szigetet. Természetesen ők is gazdagították a konyhát. A durumbúza termesztésének elterjesztésével pl. megjelentek a tésztafélék, és egyes legendák szerint még a fagylalt elterjedése is ide vezethető vissza, merthogy a megfáradt légiósok az Etna csúcsáról hoztak jeget, amelyet összetörve mézzel édesítettek, így csillapítva szomjukat. Talán ezért oly népszerű a szigeten ma is a granita?





Granita - régóta fogyasztják a szicíliaiak a gyümölcsös hűsítőt

Sőt a rómaiakhoz kötik a nevezetes szicíliai egytálétel, a maccu vagy maccu di favi meghonosítását is. Lényegében egy sűrű passzírozott bableves és egy fűszeres babpüré között átmenetet képező fogásról van szó. Hagyományosan fava, vagyis disznóbabból készítik, az ott vadon termő édesköménnyel, fokhagymával, chilivel fűszerezik, és jókora szelet pirított fehérkenyérrel, olívaolajjal locsolva kínálják. Ma már tésztával is készítik hagyományos szicíliai konyhát vezető helyeken.

A Római Birodalom bukását követően Szicília bizánci uralom alá került, majd 827-ben a szaracénok vették át az uralmat, és ez így is maradt a 12. század első harmadáig. Az arab befolyás nem csupán a kultúrán és az építészeten hagyott maradandó nyomokat a sziget egészén, de a konyhájában talán máig is a legmarkánsabbakat.





A sáfrány az arab hódoltság öröksége, a sáfrányos rizottó a mai szicíliai konyha fontos része

Elég arra gondolni, hogy a híres arancini (rizsgombóc) alapját képező rizs éppúgy az arab hódoltságnak köszönhetően lett része az itteni konyhának, mint a sokféle fűszer (többek között a sokféle fogásban használt sáfrány), a citrusfélék, a mandula és ennek köszönhetően a marcipán is.

Az arabok elűzését követően alakult meg a keresztes hódítók vezetésével a Szicíliai Királyság 1130-ban, majd jöttek az Anjou-uralkodók (akik ellen a nép 1282 húsvét hétfőjén fellázadt, amely eseményről szicíliai vecsernyeként emlékezik a történelem, aztán jóval később az operairodalom is). Ezen időszakban sem maradt a sziget konyhája újdonságok nélkül. Ekkoriban honosodott meg két ételkészítési eljárás is. A halak szárítása, valamint a különféle finomságokkal töltött tekercsek készítése - a hús- és zöldségtekercsek mit sem vesztettek népszerűségükből a hosszú évszázadok alatt. A nevezetes vecsernye után azonban eljött a spanyol uralom ideje, amelynek során azért a konyha ismét gazdagodott. A 13-19. század közötti hosszú spanyol hódoltság alatt jelent meg Szicílián az újvilág remek zöldségféléi közül számos, de legnépszerűbbé kétségkívül a paradicsom, a paprika és a padlizsán vált. Ezek majd' minden étkezésnél szerepet kapnak ma is. Természetesen ebben az időszakban megérkezett a kakaó, ami számos szicíliai édességben meghatározó.

Jóllehet a többszöri örökösödési háború, a francia-spanyol érdekek váltakozása nem hagyta unalomba fulladni a szicíliai életet, 1861-ben mégis az egyesített Olaszország része lett. Eddigre azonban már oly sokféle hatás érte az itteni konyhát, hogy bőven jutott idő a jellegzetes szicíliai fogások letisztulására is. A történelem persze itt nem ér véget, és Szicília hallatán ma is sokan Coppola zseniális Keresztapa-filmjeire gondolnak, meg a cosa nostrára (ami egyébként pontosan nem maffiát, hanem annyit jelent: a mi ügyünk), és a titokzatos világra koncentrálnak, ami kétségkívül körüllengi a csodás szigetet, de kulináris javai legalább annyira izgalmasak, mint a maffia-filmek! Azért persze Nino Rota muzsikája kitűnő kísérője a virtuális gasztronómiai utazásnak is.

Színes szicíliai fogások

Sokan a szicíliai konyhát a mai Olaszország legrégebbi hagyományokkal rendelkezőjeként tartják számon, mégis igen sok mindenben különbözik az olasz konyhától. Bár egy rendes főétkezés itt is 3 fogásból áll, ezek fűszerezésükben, elkészítésük módjában híven tükrözik azt a sokféle hagyományt, ami a sziget egészét meghatározza.

Az előételek között Szicíliában gyakoriak az olajban sütött finomságok. Nagy népszerűségnek örvend a tök vagy a cukkini virága, amit fogyasztanak hagyományosan bundázva, olajban sütve vagy töltve is.

Szicíliai töltött cukkinivirág vagy tökvirág





Különleges csemege a töltött cukkinivirág

Hozzávalók:
12 db szép nagy cukkinivirág
2 db mozzarella golyó (egyenként 10 dkg-osak)
6 vékony szelet főtt sonka
1 evőkanál reszelt pecorino sajt
4 evőkanál finomliszt

frissen őrölt szerecsendió
víz a tészta összeállításához
olaj a sütéshez.

Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, annyi vizet adunk hozzá, hogy palacsintatészta-sűrűségű legyen, majd a reszelt pecorinót is hozzákeverjük, végül sózzuk, szerecsendióval fűszerezzük, elkeverjük. Állni hagyjuk, amíg megtöltjük a virágokat.
A virágokat megmossuk, megszárítjuk. A mozzarellákat félbevágjuk, majd a feleket harmadoljuk, a sonkaszeleteket megfelezzük. Minden cukkini- vagy tökvirágba 3 mozzarellahasábot és fél szelet sonkát töltünk.
Az olajat egy mély serpenyőben felhevítjük. A töltött virágokat belemártjuk a tésztába, kissé lecsepegtetjük, de a nyitott végénél mindenképp legyen tészta, mert ez akadályozza meg a sajt kifolyását (ha biztosra akarunk menni, fogvájóval meg is tűzhetjük). Azonnal a forró olajba helyezzük, és aranybarnára sütjük. Egyszerre csak annyi töltött virágot tegyünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér, mert nőni fognak sütés közben.
Ha szép aranyszínűek, lecsepegtetjük, a felesleges zsiradékot felitatjuk papírtörlőn, és azonnal tálaljuk.

Az arab konyha hatásait le sem tagadhatná az arancini, vagyis töltött, olajban sült rizslabda. Bár az északi Palermóban szabályos gömb alakú, a déli Ragusában inkább kis kúpra emlékeztet, utcai étkezdékben éppúgy kapható mindenütt, mint éttermekben, de egy rendes szicíliai háztartásban is gyakran készül. Remek felhasználási módja ez a túlméretezett rizottónak, és a töltelékbe kerülhet szárított paradicsom, hagyma, de darált hús vagy hal is, leggyakrabban azonban sajt, akár többféle is.





A pecorino a szicíliai fogások leggyakrabban használt sajtja

A legjellegzetesebb szicíliai sajtok a sós pecorino, a ragusano (nevét a dél-szicíliai városról, Ragusáról kapta), valamint a ricotta, ami jórészt a helyi desszertek alapja.

Az arancinit - bármi is kerüljön bele - gyakran fűszerezik sáfránnyal, ahogy a helyi rizottónak is gyakori ízesítője ez a drága, különleges fűszer, de más zöldfűszerekkel is. Az arancini mellett a legismertebb előétel minden bizonnyal a capunata vagy más néven caponata, ez az enyhén édes, enyhén pikáns padlizsánsaláta, ami rengeteg variációban készül. Melegen, langyosan és hidegen is fogyasztják.





Az arancini töltött, fűszeres rizsgombóc sokféle töltelékkel

Van, amelyik szabályos egytálétellé változik azáltal, hogy még burgonya is kerül bele. Némelyiket fenyőmaggal és mandulával is dúsítják - ahány házban és vidéken készítik, annyi fajtája létezik. Érdemes kipróbálni akár különböző ízesítéssel is. Igazi nyári fogás!

Capunata (caponata)

Hozzávalók:
1 db közepes méretű padlizsán (kb. 25 dkg)
2-3 db kisebb, zamatos szabadföldi paprika (lehet piros, sárga és zöld vegyesen is)
50 dkg paradicsom
1 db nagyobb vöröshagyma
1 db kis chilipaprika vagy peperoncino
10-12 db zöld és fekete olívabogyó vegyesen
2 evőkanál kapribogyó
1 evőkanál mazsola
1 szál szárzeller
10-12 db nagyobb bazsalikomlevél apróra tépkedve
½ dl fehérborecet
2 evőkanál zsiradék nélkül pirított mandula durvára vágva
1 evőkanál olívaolaj + ízlés szerint a tálaláshoz
só ízlés szerint

Elkészítés: A paradicsomok héját kereszt alakban bevágjuk, fél percre forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, és felkockázzuk.
A hagymát finomra aprítjuk, az olívákat félbevágjuk, kimagozzuk. A chilipaprikát vékonyan felkarikázzuk (aki nem szereti a nagyon csípős ízeket, nyugodtan távolítsa el a magokat). A paprikákat, a szárzellert és a padlizsánt nagyjából 1 cm-es kockákra daraboljuk.
Egy nagyobb serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a kapribogyót, a szárzellert, a chilipaprikát, átkeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a mazsolát, kissé megsózzuk, beleöntjük az ecetet. Időnként kevergetve addig főzzük, amíg szószra nem kezd emlékeztetni, ez nagyjából 10 perc. Ekkor hozzáadjuk a padlizsánt, az olívabogyókat és a paprikákat. Addig hagyjuk a tűzön, míg a padlizsán megpuhul. Ha kész, hozzákeverjük a bazsalikomleveleket. Tálaláskor meglocsoljuk olívaolajjal, meghintjük pirított mandulával.
Melegen, langyosan és hidegen is kínálhatjuk, friss, ropogós héjú kenyérrel az igazi!





A szicíliai capunata vagy caponata fűszeres, padlizsános fogás

Jóllehet Szicíliában sok zöldségfélét fogyasztanak frissen is, salátaként is, az első fogás itt is - akárcsak az olasz konyhában - rendszerint valamilyen tésztaétel.

A legismertebb a cataniai eredetű sós ricottával, sült padlizsánnal és fűszeres paradicsommártással készített spagetti, a pasta a Norma. Nevét a híres 19. századi szicíliai zeneszerző, Vincenzo Bellini operájáról, a Normáról kapta. Ugyanezzel az ízesítéssel készül a pizza alla Norma is.

A szegények konyhájában azonban nem ritka a tészta és valamilyen hüvelyes társítása sem. A mulatságos hangzású pasta 'chi ciciri nem más, mint valamilyen nagyobb keresztmetszetű, rövid csőtészta főtt csicseriborsóval és kevés napon szárított paradicsommal. Ugyancsak a paraszti konyha öröksége, hogy a tésztát főtt babbal és annak főzővízéből egy kevéssel, újhagymával, édesköménnyel fűszerezve tálalják. A takarékosságra utal, hogy többféle tésztát is használnak hozzá. Ennek alapja, hogy ami maradék csak akadt a háznál, belekerült a tartalmas pasta 'chi faviba.





A szardella számos szicíliai fogásban fontos szerephez jut

Számos tésztaételt tesznek gazdagabbá szardellával, ami gyakori szereplője a fogásoknak, és természetesen a tenger gyümölcseivel, a friss hallal készült tészták is mindennaposak az ország tengerparti településein.

Első fogásként természetesen Szicília-szerte kínálnak riztottót is, amibe szintén kerülhet hüvelyes, de az jobbára friss zöldborsó. Az articsóka igen kedvelt zöldségféle errefelé, nem meglepő, hogy rizottóhoz éppúgy használják, mint előétel formájában vagy épp tésztákhoz. Nagy népszerűségnek örvend a karfiol és a brokkoli is, amit szintén számos fogás összetevője.

Nagy hagyománya van a szigeten a különféle kenyereknek és persze a pizzának. Ez utóbbi tésztája rendszerint lágyabb és kissé vastagabb, mint a szárazföldön. Szicíliai különlegességnek számít a sfinciuni. Ez a szicíliai szó valójában nem kizárólag pizzára használatos, lehet az alapja bármilyen kelt kenyértészta. A lényeg, hogy többféle feltét kerül rá. A sfinciuni tetejére gyakran pakolnak hagymát, olívabogyót, sajtot és szinte elmaradhatatlan hozzávalóként sós szardíniát. Süthetik olajban vagy kemencében, sütőben egyaránt. A kenyérfélék közül itt is gyakori a sokféle ízesítéssel sütött focaccia, lepénykenyér akár töltve is.





A szicíliai pizza különleges finom, bármi kerül is a tetejére

Főfogásként a tengerparton elsősorban frissen fogott halakat kínálnak. Igen népszerű a kardhal, a tintahal, a szardínia. Leggyakrabban egyszerűen grillezve tálalják, kevés fűszerrel, hozzá saláta és kenyér jár. A főtt halnak azonban gyakori körete a szintén arab hagyományokat őrző kuszkusz. Szicíliai halspecialitásnak számít a töltött szardínia. A sardi a becceficu lényegében egy pirított kenyérmorzsával, fenyőmaggal, szardellával és mazsolával, petrezselyemmel is fűszerezett oívabogyós, kapris tölteléket tartalmazó szardíniatekercs, amit Palermo környékén ilyen édes-pikánsan, míg Catania környékén mazsola nélkül, pecorino sajttal, hagymával és fokhagymával is fűszerezve göngyölnek, majd sütnek tökéletesre.





Tenger gyümölcsei, hal és kuszkusz - hamisítatlan szicíliai főfogás

Természetesen húsételek is szerepelnek a kínálatban, ma már az egész szigeten. Egykor azonban húst főként az ország belsejében, a hegyvidékeken készítettek, ahol több volt a vágóállat. Szicíliai specialitásnak számít a megjelenésében a mi Stefánia vagdaltunkra emlékeztető farsumagru. A hasonlóság azonban nagyjából a látványnál véget is, mert igaz, hogy a szeletek közepén itt is főtt tojáskarikák vannak, azonban ebben a darált marhahúsból, kolbászból készülő, hosszú rúddá formált fogásban akad még bőségesen reszelt sajt, szalonna (pancetta), többféle fűszer is, és fehérborral locsolva sütik pirosra.

Kedveltek az egész szigeten a paradicsommártásban főtt húsgombócok, amik purpetti (olaszul polpetti) névre hallgatnak, marhahúsból készülnek, és többnyire tésztával garnírozzák.





A purpetti vagy polpetti apró húsgombóc, rendszerint marhából, paradicsommártással

A marhahús mellett a sertés és a bárány, a birka, sőt a nyúl is részét képezi a különféle sültként vagy mártással készült főfogásoknak. Bár a fűszerezés a hús fajtájától és az étel jellegétől függően sokféle lehet, a friss fűszernövények (rozmaring, bazsalikom, petrezselyem, oregano) fontos szerepet játszanak a húsételeknél éppúgy, mint a zöldségekkel készülő fogások esetében.

Köretként a saláták mellett gyakoriak a párolt vagy olíván sült zöldségfélék. A szigeten fontos a mezőgazdaság, friss zöldségből nagy a kínálat.





A padlizsán, a paradicsom, a fokhagyma és a friss fűszerek Szicília egész területén fontos alapanyagok

Tartalmas köretnek, de akár önálló fogásnak is beillik az Ennából származó sült ,,padlizsánszendvics", ami szicíliai nyelven milinciani a beccaficu névre hallgat. Lényegében két padlizsánszelet közé pecorino sajtot, bazsalikomleveleket és szardellafilét pakolnak, majd tojásba és zsemlemorzsába forgatják, és bő olajban kisütik. A padlizsán persze oly kedvelt zöldségféle ezen a tájon, hogy mindenféle formában fogyasztják. A paradicsom és a padlizsán biztosan pályázhatna a ,,leggyakrabban használt zöldségek a szicíliai konyhában" címre.

Egy tartalmas étkezés koronája persze itt is a desszert, Szicíliában pedig minden édességrajongó talál kedvére valót. A fagylalt elsőrangú mindenhol, számos fagylaltozóban édes zsemlébe, briósba porciózzák a gombócokat. A hőségben a fagylalt mellett igen kelendő a granita is (sok rajongója akad a kávés változatnak), ami szintén számtalan ízesítésben létezik. Az olasz desszertként számon tartott zabaione vagy zabaglione vélhetően szintén szicíliai eredetű, már csak a hozzáadott Marsala bornak köszönhetően is.

A cassata, amit nálunk fagylaltfajtaként tart számon majd' mindenki, Szicíliában egy kandírozott gyümölcsökkel díszített ricottatortát is jelent.





Fagyos torta ricottával és kandírozott gyümölcsökkel - ez a szicíliai cassata

A hűsítő finomságok mellett az arab korszakra visszanyúlón nagy hagyománya van a marcipánkészítésének, valamint a különböző gyümölcsök kandírozásának. Igen népszerű édesség (nem csak télen) a turruni vagy olaszul torroni, ami lényegében nugátféle. Többnyire rengeteg mandula karamellben. Ez is többféle ízesítéssel készülhet, no és természetesen más olajos magból is, kerülhet bele méz, szárított gyümölcs is. Rendszerint kimérve, kisebb-nagyobb darabokra hasítva kínálják.





A legjellemzőbb szicíliai desszert a cannoli, amit csokoládéval, pisztáciával, mandulával és kandírozott gyümölcsökkel is díszítenek

A szicíliai desszertek csúcsát azonban a turisták és kulináris kalandorok számára kétségkívül a kis papucsra vagy csőre emlékeztető, forró olajban kisütött, majd édes ricottával töltött cannolli jelenti. A tölteléket gyakran gazdagítják kandírozott gyümölcsökkel és édes Marsala borral is. Nem diétázóknak való, de ellenállhatatlanul finom desszert.

Kevésbé ismert, jellemzően téli desszertnek számít Szicíliában a ,,fekete rizs", ami nem más, mint rizottó desszertkiadásban - rengeteg csokoládéval.

Riso nero (fekete rizs)

Hozzávalók:
50 dkg kerekszemű rizs (pl. arborio)
1 l teljes tej (3,5 %-os zsírtartalommal)
20 dkg étcsokoládé
10 dkg cukor
fahéj

A tálaláshoz: tejszínhab

Elkészítés: A rizst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Egy nagy lábosba öntjük, majd hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Alacsony tűznél a tejberizshez hasonlóan megfőzzük. Mikor már majdnem puha, hozzáadjuk a kockákra tördelt csokoládé kb. 2/3-át, kevés fahéjjal fűszerezzük. Ha a csokoládé elolvadt, a rizsszemek megpuhultak, elkészült.
Tálaláskor a maradék csokoládét felaprítjuk, és a langyos fekete rizsre szórjuk. Tejszínhabbal kínáljuk.

Akár aperitifként, akár főzéshez - vagy desszertekhez - mindenképp érdemes megkóstolni a sziget leghíresebb likőrborát, a Marsalát, aminek szín, érettség, alkoholtartalom alapján több fajtája ismeretes - eredetvédett ital, csak is a sziget nyugati, Trapani régiójában készült borokat illeti meg a név, amelyet a kikötővárosról, Marsaláról nyert. Fogyasztják pecorinóval vagy érett kéksajtokkal, de készítenek belőle mártást, ami Marsala-szószként ismert, kerülhet belőle a zabaglione mellett a tiramisuba is, vagy lehet bele mártogatni kekszféléket.

HL

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: csicseriborsóval, rendelkezőjeként, szardíniatekercs, zöldségtekercsek, palacsintatészta, összeállításához, elterjesztésével, különlegességnek, népszerűségükből, petrezselyemmel, padlizsánszelet, kenyérmorzsával, elmaradhatatlan, zsírtartalommal, bazsalikomlevél, szerecsendióval, padlizsánsaláta, sonkaszeleteket, alkoholtartalom, zöldfűszerekkel, fűszerezésükben, keresztmetszetű, alapanyagainak, olaszországhoz, lecsepegtetjük, hagyományokkal, legnépszerűbbé, kandírozásának, meghonosítását, népszerűségnek, megjelenésében, specialitásnak, fehérkenyérrel, takarékosságra, zsemlemorzsába, szürakuszainak, izgalmas szicíliai, forró nyárban, gazdag szicíliai, valóban rendkívül, lakosság többsége, hagyományos fogások, konyha bizony, évezredek folyamán, antik görögök, első hódítók, görögök voltak, első város, szicíliai konyha, szicíliai szakács, durumbúza termesztésének, fagylalt elterjedése, Római Birodalom, Szicíliai Királyság, Nino Rota, Jóllehet Szicíliában, Vincenzo Bellini,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Csend  Isten hűségének mértéke  Vito Giaquinto gondolata  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Előfordul, hogy  József Attila - Kopogtatás nél...  Anyák napjára  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  "Ez egy csoda"  képre írva  különleges  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Horváth Szilvia tollából  Önmaga ellenére  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Sorsunk miatt...  Mindig lesz olyan  Egy tavasz  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Különleges  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Segíts neki dicsérni Téged  Szép estét kedves látogatóimn...  Horváth Szilvia tollából  Sorsunk miatt...  Egyszerű  Dóró Sándor: Embernek maradni  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Minden tavaszból őrizz..  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Szép estét  Megígért békesség  Szép álmokat!  Vidámság  Megígért békesség  Ma van a magyar költészet napj...  Paul David Tripp Április 12  ajándék, mellyel meglepem  képre írva  Különleges  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Ott van  Mindent de mindent visszakap  Nem kell hozzá fürdőruhás  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Anyák napjára  Ady Endre - Mindegy átka  A sorsod  Facebookon kaptam Krisztinától  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Mindig lesz olyan  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Vannak emberek  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Ott van  Nem kell hozzá fürdőruhás  Nagy és kis csodák  Nem kell hozzá fürdőruhás  Esterházy Péterre emlékezünk  Latinovits Zoltán tollából  Az ember  Egyszerű  Anyámról való emlékek  Magamnak  Szabó T. Anna - Pitypang 
Bejegyzés Címkék
izgalmas szicíliai, forró nyárban, gazdag szicíliai, valóban rendkívül, lakosság többsége, hagyományos fogások, konyha bizony, évezredek folyamán, antik görögök, első hódítók, görögök voltak, első város, szicíliai konyha, szicíliai szakács, durumbúza termesztésének, fagylalt elterjedése, megfáradt légiósok, gyümölcsös hűsítőt, rómaiakhoz kötik, nevezetes szicíliai, maccu vagy, sűrű passzírozott, fűszeres babpüré, szaracénok vették, arab befolyás, építészeten hagyott, sziget egészén, konyhájában talán, arab hódoltság, sáfrányos rizottó, híres arancini, arab hódoltságnak, itteni konyhának, sokféle fűszer, sokféle fogásban, arabok elűzését, keresztes hódítók, sziget konyhája, halak szárítása, különféle finomságokkal, hosszú évszázadok, nevezetes vecsernye, spanyol uralom, konyha ismét, újvilág remek, padlizsán vált, időszakban megérkezett, többszöri örökösödési, francia-spanyol érdekek, szicíliai életet, egyesített Olaszország, itteni konyhát, jellegzetes szicíliai, történelem persze, cosa nostrára, titokzatos világra, csodás szigetet, virtuális gasztronómiai, szicíliai konyhát, olasz konyhától, rendes főétkezés, sokféle hagyományt, sziget egészét, előételek között, olajban sütött, cukkini virága, töltött cukkinivirág, tészta összeállításához, lisztet tálba, reszelt pecorinót, virágokat megmossuk, mozzarellákat félbevágjuk, feleket harmadoljuk, sonkaszeleteket megfelezzük, mély serpenyőben, töltött virágokat, nyitott végénél, sajt kifolyását, forró olajba, felesleges zsiradékot, arab konyha, északi Palermóban, déli Ragusában, rendes szicíliai, túlméretezett rizottónak, töltelékbe kerülhet, szicíliai fogások, legjellegzetesebb szicíliai, dél-szicíliai városról, helyi desszertek, helyi rizottónak, arancini mellett, legismertebb előétel, capunata vagy, enyhén édes, arancini töltött, paradicsomok héját, hagymát finomra, olívákat félbevágjuk, chilipaprikát vékonyan, nagyon csípős, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 740
  • e Hét: 3612
  • e Hónap: 8650
  • e Év: 138357
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.