Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sütőtökről érdemes tudni
  2012-08-20 12:58:43, hétfő
 
   
  Rákmegelőző hatású, serkenti a bélmozgást, erősíti az immunrendszert, mi az?
Természetesen a sütőtök.



Az észak-amerikai indiánok ízlelték meg először a sütőtököt, akik ezt a tápanyagban gazdag zöldségfélét nagy becsben tartották, sőt szárítva tartósították is. Magjai az amerikai földrész felfedezése után, a kukoricával és a burgonyával együtt kerültek Európába. A sütőtök Indiában is közkedvelt táplálék, édeskés ízéhez nagyon jól társulnak a csípős, testet is átmelegítő fűszerek. Számos fajtája van, amelyek ízben, színben, méretben és alakban némileg különböznek egymástól. Mindegyikük alkalmas azonban sütésre, illetve pikáns, különös ízesítésű ételek elkészítésére.

Melyiket válasszuk?
Ami a fajtákat illeti, a legelterjedtebb a bordázott, narancsszínű héjú kerek sütőtök, valamint a sonka alakú kanadai tök. Ritkábban kapható továbbá a kisebb méretű, intenzív narancsszínű japán Hokkaido-tök is. Hazai különlegesség az államilag is elismert sütőtökfajta, a nagydobosi sütőtök. A büszke termelők Nagydoboson még sütőtökfesztivált is rendeznek minden évben, szüret idején. Külön néven fut mostanság a halloweentök, amelynek alapvető funkciója a halloweeni dekoráció. Ha előre feldarabolt sütőtököt vásárolsz, figyelj arra, hogy felülete hibátlan, húsa lédús legyen. Ha egészben veszed a piacon, akkor csak ép héjú sütőtököt válasszunk.

Szuperétel minősítés:
Az év utolsó zöldsége igazi vitaminraktár. Egy utolsó esély arra, hogy feltöltsd szervezetedet vitaminokkal a téli időszakra. És micsoda esély! A sütőtök a szuperételek egyike, mivel tápanyagtartalma rendkívül magas. Bolygónk legtápdúsabb ételeit nevezik szuperételeknek, amelyek koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, létfontosságú tápanyagokat. A zöldség húsa igen gazdag karotinoidokban. Sötétsárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, amely a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk, a magja pedig magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetünknek az egyre ridegebb őszben. A benne lévő antioxidánsok, a szelén, az A- és E-vitamin, a koenzim-Q hozzájárulnak szervezetünk gyors regenerálódásához, a szabad gyökök megkötésével pedig lassítják az öregedési folyamatokat. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék.

Gyógyhatásai:
A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj- és vesebetegségek esetén alkalmazták, de jótékony hatással van a szívműködési zavarokra is. Kiváló hashajtó és béltisztító, alkalmanként még égési sérülések gyógyítására is használták borogatásként. A sütőtök magas vitamintartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatású. Serkenti a bélmozgást, támogatja a máj méregtelenítő funkcióit és regenerálódását, ezenkívül allergia és bőrpanaszok ellen is javallott. A sütőtök könnyű emészthetősége miatt kiváló csecsemőknek a hozzátáplálás idején, burgonyával lazítva, illetve anyatejjel, tápszerrel hígítva, esetleg almával, körtével kombinálva.


Tökmagtitkok:
A sütőtök magjáról se feledkezzünk meg, mely telítetlen zsírsavakban gazdag (ómega-3, ómega-6, ómega-9), így a testi és szellemi teljesítőképesség fokozására és a koleszterinszint csökkentésére is alkalmas ropogtatnivaló. E telítetlen zsírsavak óvják érfalainkat a meszesedéstől is, illetve a meszesebb érfalakról képesek idővel ,,leoldani" a már odarakódott ún. plakkokat, így az infarktus is megelőzhető a tökmag és a tökmagolaj rendszeres fogyasztásával. A magok rágcsálása külön ajánlott férfiaknak, ugyanis delta-7 fitoszterolt tartalmaz, amely csökkenti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását (gyulladását), illetve enyhíti annak tüneteit. Antimikrobiális és vizelethajtó hatása miatt alkalmas a húgyutak fertőtlenítésére, átmosására. A tökmagban található még megannyi ásványi anyag, mint nátrium, kalcium, magnézium, szelén, vas, cink, réz és mangán, ezért a vérszegénység és a csontritkulás ellenszereként is ismert.

Méregteleníts tökmagolajjal!
Régóta használják a védikus orvoslásban a tökmagolajat méregtelenítésre is. Egykanálnyi olajat a szánkba kell venni, és legalább tíz percig forgatni, ,,rágni". Majd ezt követően ki kell köpni, és alaposan kimosni a szájüregünket és a nyelvünket. Ezt a kúrát addig kell folytatni, míg fehér színű nem lesz a ,,megrágott" olaj. Kiváló méregtelenítő. Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO is nyilvántartja ezt a fajta gyógymódot.

Gyógyítja a sérült meridiánokat
Van még egy különleges felhasználási területe a tökmagolajnak, bár ez minden biominősítésű, hidegen sajtolt olajra is igaz. A különböző operációk, bőrsérülések alkalmával mindig megsérülnek az ún. meridiánvonalak. E meridiánvonalak elvágásával az egyes szervek közti ,,finom" kommunikáció szakad meg. Ez hosszú távon olyan betegségekhez vezethet, amelyekre aztán ritkán van gyógymód. Ezt a problémát küszöböli ki az olajjal való simogató-bedörzsölő masszázs. A megsérült, de már gyógyult bőrfelületet finom, jó minőségű (tehát bio-) olajokkal kell kenegetni. Naponta akár többször is! A tökmagolaj ebben az esetben azért is különösen alkalmas, mert magas E-vitamin-tartalmánál fogva a sebek gyorsabb gyógyulását teszi lehetővé.



Pikáns diéta ínyenceknek:
Mivel 10 dkg sütőtök energiatartalma csupán 80 kcal, ezért hatékonyan felhasználható és variálható diétában. Készíthetsz belőle sütőtökpürét, ízletes levest, de felhasználhatod nyersen salátákhoz, vagy akár magában is eheted az illatos, ropogósra sült darabokat. Sütésre főképp a hosszúkás alakú kanadai tök alkalmas, mert ez jóval édesebb, mint a hagyományos fajta, amely viszont levesnek, desszertnek vagy szerecsendióval ízesített, sós köretnek finom. A sütőtök nagyon ízletes sáfránnyal, curryvel, babérlevéllel, szerecsendióval, édesség készítésekor pedig vaníliával és szegfűszeggel. A sütőtök belülről melegít, ezért kiválóan alkalmas a hideg napokon leves formájában a szervezet felmelegítésére. Ezt a hatást tovább fokozhatjuk, ha a levesbe csilit vagy curryt teszünk.
Forrás:nlcafe
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: méregtelenítésre, megnagyobbodását, tápanyagtartalma, fertőtlenítésére, koleszterinszint, nélkülözhetetlen, legelterjedtebb, szervezetünknek, szerecsendióval, felmelegítésére, energiatartalma, antimikrobiális, szervezetünkben, regenerálódását, meridiánvonalak, szuperételeknek, felhasználhatod, karotinoidokban, felhasználható, immunrendszert, fogyasztásával, ropogtatnivaló, emészthetősége, vesebetegségek, ellenszereként, méregtelenítő, elkészítésére, szájüregünket, tökmagolajjal, méregteleníts, antioxidánsok, meszesedéstől, szervezetedet, koncentráltan, létfontosságú, csökkentésére, észak-amerikai indiánok, tápanyagban gazdag, amerikai földrész, burgonyával együtt, sütőtök Indiában, fajtákat illeti, sonka alakú, kisebb méretű, nagydobosi sütőtök, büszke termelők, halloweeni dekoráció, utolsó esély, téli időszakra, szuperételek egyike, szervezetünk számára, zöldség húsa, Ezenkívül C-,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tanácsok egy pszichológustól  Anyámról való emlékek  Anyámról való emlékek  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Bársony székben  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  képre írva  Horváth Szilvia tollából  Márai Sándor tollából  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Ott van  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Jó éjszakát  Önmaga ellenére  Eduardo Sacheri gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Bársony székben  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Nevelőszülőkhöz adták,  Latinovits Zoltán tollából  39 ígéret  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Mindig lesz olyan  képre írva  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  40 felett  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  József Attila - Kopogtatás nél...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jan Twardowski - Siessünk  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Gebhardt Nóra versei II.  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam Krisztina b...  képre írva  Nevelőszülőkhöz adták,  Egy barátság története  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Vidámság  A sorsod  Robin Wight pitypang szobra  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  39 ígéret  Facebookon kaptam Krisztina b...  jó reggelt  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Facebookon kaptam Krisztina b...  Robert Merle tollából  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
észak-amerikai indiánok, tápanyagban gazdag, amerikai földrész, burgonyával együtt, sütőtök Indiában, fajtákat illeti, sonka alakú, kisebb méretű, nagydobosi sütőtök, büszke termelők, halloweeni dekoráció, utolsó esély, téli időszakra, szuperételek egyike, szervezetünk számára, zöldség húsa, szervezetünkben A-vitaminná, magja pedig, egyre ridegebb, benne lévő, koenzim-Q hozzájárulnak, szabad gyökök, öregedési folyamatokat, sütőtököt régen, népi gyógyászatban, szívműködési zavarokra, sütőtök magas, sütőtök könnyű, hozzátáplálás idején, sütőtök magjáról, koleszterinszint csökkentésére, meszesebb érfalakról, tökmagolaj rendszeres, magok rágcsálása, prosztata jóindulatú, húgyutak fertőtlenítésére, tökmagban található, csontritkulás ellenszereként, védikus orvoslásban, tökmagolajat méregtelenítésre, szánkba kell, kúrát addig, fajta gyógymódot, sérült meridiánokat, különleges felhasználási, különböző operációk, egyes szervek, problémát küszöböli, olajjal való, tökmagolaj ebben, esetben azért, sebek gyorsabb, hosszúkás alakú, hagyományos fajta, sütőtök nagyon, sütőtök belülről, hideg napokon, szervezet felmelegítésére, hatást tovább, levesbe csilit, méregtelenítésre, megnagyobbodását, tápanyagtartalma, fertőtlenítésére, koleszterinszint, nélkülözhetetlen, legelterjedtebb, szervezetünknek, szerecsendióval, felmelegítésére, energiatartalma, antimikrobiális, szervezetünkben, regenerálódását, meridiánvonalak, szuperételeknek, felhasználhatod, karotinoidokban, felhasználható, immunrendszert, fogyasztásával, ropogtatnivaló, emészthetősége, vesebetegségek, ellenszereként, méregtelenítő, elkészítésére, szájüregünket, tökmagolajjal, méregteleníts, antioxidánsok, meszesedéstől, szervezetedet, koncentráltan, létfontosságú, csökkentésére, vitaminraktár, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 875
  • e Hét: 15243
  • e Hónap: 28992
  • e Év: 233693
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.