Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Májusi névnapi szófejtő
  2009-05-01 02:10:11, péntek
 
   
 
Május,

Ikrek, avagy Pünkösd hava


Fülöp - és Jakab, mindkettő névnapja május 1-én van.
Fülöpöt leveles Fülöpnek is emlegették, s ez összefügg a természet virágba, levélbe borulásával. A hónap neve - a rómaiaknál Maia istennő nevéből keletkezett, aki a föld termékenységének volt az istenasszonya.
Május 1-én szokásos májusfaállítást is Fülöp és Jakab nevéhez kapcsolják, a legenda szerint egy Valburga nevű leány volt a segítőtársuk, akit ezért a pogányok megrágalmaztak, mire a leány, hogy rágalmazóit megszégyenítse - a földbe szúrta vándorbotját, letérdelt előtte, s íme: a száraz fa a pogányok szeme láttára kizöldült. Ez összefügg a Wagner-operából ismert Parsifal-motívummal is.
Ezt zöldfarsangnak is nevezik, a lányos házak elé állított májusfát meg hajnalkafának, jakabfának is hívták. A múlt század óta ez a nap a munkásságnak is nagy nemzetközi ünnepe.

Fülöp a görög Philippószból rövidült, eredeti alakja valóban Filep volt.
A Fülöphöz hasonlít a görög eredetében Hippolit, amelyet Csortos Gyula és Kabos Gyula klasszikus filmjéből ismerünk leginkább, görögből latinosított Hyppolytus jelentése: lovakat kifogó, eloldozó, vagyis lovász.
A magyarban az Ipoly formája alakult ki az augusztus 13-as névnek.

Mónika május 4-én tartja névnapját, amelyet az észak-afrikai, kárthágói születésű nagy egyházatya és emlékíró Szent Ágoston édesanyja viselt. Egyesek szerint intő, figyelmeztető jelentésű latin momens szóból eredt, valószínűbb pun származtatása, s így azt jelentené: istennő.
Flóra névnapja júliusban van 29-én, illetve november 24-én, a rózsa már májusban virágzik, e név éppen a virágzás versbeli istennőjéről kapta a nevét, a régi rómaiaknál flos, floris annyit jelentett: virág.

Flórián férfitársa is májusi, 4-re esik a névnapja. Jelentése: virágos, virágzó.
Szent Flórián a tűzvészek elleni védőszent lett.
Florianus római polgári tisztviselő volt a mai Ausztria területén, a IIIetve században keresztényüldözés idején malomkővel a nyakában az Enns folyóba vetették.
Flóris Flórián becéző alakja kevésbé ismert.

Tamara datolyapálmát jelent az ótestamentumi héberben, oroszoknál népszerű név.

Olívia olajfa jelentéssel bír, a latin oliva rajlik benne. Vele rokon a május 11-i Izidóra, keleti és délszaki eredetű név,
Jelentése összefügg a flórával, a görög Iszidórisz azt jelentette: ízisz egyiptomi istennő ajándéka, Ízisz pedig a termékenység, az áradás, a szerelem, az anyaság, az ég és a Föld istennője volt.
A május 11-i és 15-i Isidor sem sokkal divatosabb, a gyomai Kner Izidor világhírű könyvnyomdája messze földön híressé tette.
Izidórból alkották meg Isort, női párját Izórát.

Melinda 1775-ben a magyar nagyúr felesége, s innen került neve bele - mármint franciából - nemzeti tragédiánkba, ahol első kidolgozásban még Adelájá volt. Germán Ermelindából magyarázták, első tagja hermion pajzs. Második tag jelentése: hársfa, illetve hársfából készült pajzs. Becéző neve a Linda.


Irma szintén germán eredetű, Irmin (Erwin) istennő nevéből eredt, irm- nagyságot jelentett. Vannak, akik a hermion germán néptörzs nevét sejtik benne. Ermából alakult ki Emma.
Gizella május 2-án I. István bajor származású neje Irmához hasonlóan germán eredetű, a Siegfried-mondában szereplő Giselher azt jelentette: túsz, hadifogoly. Gizi és Ella a becéző alakjai.

Szigfriddel rokon a május 2-i Zsigmond. A Nibelung-ének hősének, a sárkányölő Siegfriednek nevében a győzelem és béke ismerhető fel.
.
Pongrác, Szervác, Bonifác a hideget hozzák május 12-én, 13-án és 14-én.
Beszterce ostromának hőse Pongrácz István volt. A Pongrác a latin Pancratiusnak rövidebb Pancrác változatából keletkezett, a latin név pedig a görög Pankratioszból. Ez a név a minden jelentésű pan szónak s az erő, hatalom értelmű kratosznak az összetétele, azonos a sportból ismert pankrációval, a szabadstílusú bírkózásnak nemzetközi nevével, vagyis ilyesmit jelentett: nagy erejű. Ilosvai verses szófejtőjében azt mondta: ,,Pongrác, a nagy látó".
Pongor változata is született, május 12-én tartják a névnapjukat.
Mint vezetéknév él.
Bonifác a latin homo bonifati, vagyis a jó sors embere kifejezésből rövidült, Bónis alakja is keletkezett.
Szervác szintén római eredetű, latin nyelvben azt jelentette: megszabadított, felszabadított.

Zsófi, Zsófia, Zsóka május 15-re esik, a fagyosszentek után ülik névnapjukat. Görög nyelvben bölcsesség a jelentésük, görögben nem Zsófia, hanem Szófia hangzott, ahogy a konstantinnápolyi híres templom nevében is a Hagia Szófia jelentése: a szent bölcsesség temploma.
(Zárójelben ideírom az én variációmat: Szófia a szó fia jelentésnek, ezért lehetett bölcsesség a megfelelője)
Sonja is Zsófia orosz becéző alakban, Szonyának németes helyesírású formája, nálunk

Timea május 3-ra esik. Jókai Aranyembere tette népszerűvé. Ezt a nevet a görög Eftimea (Euhymia) név megrövidítésével alkotta meg az író, jelentése: jó + tisztelet.

Angéla május 31-én ünnepli névnapját.
Angyal szavunkkal azonos a jelentése, a görög angelosz, s ennek latin megfelelője az Angelus eredetileg hímnemű volt. Az Angyalkák május 31-én tartják névnapjukat, az Angelikák viszont január 27-én.

Milán május 19-én van, szláv eredettel. A malaszt már ritka nyelvünkben, a Halotti Beszédben milosztként fordult elő.
Ádám ,,mennyi malasztban" lett megteremtve. A szláv mítosz jelentése: kegyelem, könyörület, ill. szeretet, kedvesség, szívesség. Ennek tövével függ össze a Milán név is, Füst Milán tette ismertté, melynek jelentése: kedves. Női párja a szeptember 16-i Milica, ezt magyarázzák az ugyanekkor tartott szláv Ludmilla becézőjeként is. Milica jelentése: a nép körében kedvelt, közkedvelt, népszerű.

Imola május 13-án ünnepel, írói képzelet leleménye, eredetileg vizes talajon termett fűfélét jelentett a népnyelvben, Jókai használta fel Bálványosvárában.

Dezső május 23-án becéző képzőjében magyar csak, latin Desiderius, vagy Desideratus - kíván, óhajt jelentésű desiderare igéből származik, s azt jelenti: óhajtott, várva várt. Női párja a május 8-i
Deziderata. 1967-ben a Dezső nevet 199 kisfiú kapta, Deziderátát egy sem.

Felicia május 20-ra esik, boldog, szerencsés jelentéssel Félix női párja - május 18-án, illetve május 30-án, 1967-ben csak három kisfiú kapta ezt a nevet.

Bódog nevet a nyelvújítók támasztották fel, a hiedelem szerint a Bódog nevű gyermek azt jelentette: gazdag.

Felicián, Felicitás változata is, jelentése: termékenység, szerencse, boldogság. Zita - németben Cita - rövidülése lehet. A Ziták áprilisban tartják a névnapjukat.

Izsák Bibliai eredete ismert - Szárainak, vagyis Sárának a fia. Sára jelentése: hercegnő, uralkodónő. Izsák, mikor Isten Mózes I. könyve szerint próbára tette Ábrahámot, vette az egy fiát, elindultak a máglyával való fával a Mória hegyére, ahol Isten visszavonta a próbát.
Bács-Kiskun megyében an az Izsákfa, eredetileg: Isaakfalwa, vasban.


Jób alakja szintén héber eredettel bír, tűrő, üldözött a jelentése, más vélemény szerint ellenség, támadó. Május 10-én Jób eredeti héber alakja Hiób volt,s a Hiób-hír is fogalommá vált, vészhírt, lesújtó hírt jelentett a bibliai Jób neve, ill. sorsa nyomán. A régi újságokban a gyászhírek rovata Hiób-hírek címmel szerepelt, de családnévként is előfordul, Németh László Szerdai fogadónap c. regényének szerzetestanárát is Jób Arzénnak hívják.
Az Arzén keresztnév nem függ össze a méreg nevével, a görög Arszeniosz származéka, azt jelenti: erőteljes, férfias.
Jóbot egy gyermek kapta 1967-ben.

Szaniszló lengyelből került hozzánk, eredeti alakja Stanislav, azt jelenti: állandó dícsőség. Szaniszló régi Szatmár megyében Szaniszlófalva a régi Trencsén vármegyében.

Eszter egy nappal előzi meg a naptárban Orbánt, nevük napja május 24-re esik,
A Biblia ószövetségi könyvei szerint Ahasvér(os) (Xerxes) perzsa király zsidó felesége, Eszter menti meg a zsidóságot a gonosz Hámán kezéből.
A héber Eszter azt jelentette: mirtusz, hozzá hasonló perzsa párjának jelentése is: csillag, illetve: bájos, fiatal lány. A fehér virágú mirtosz az ókorban a szűzesség, a fiatalság jelképe volt, ezért szoktak a menyasszonyok, vőlegények is mirtuszkoszorút, illetve mirtuszágat viselni az esküvőn mg napjainkban is.

Orbán május 25-én tartja a névnapját. A pápák közül nyolcan viselték ezt a nevet, a kr. U. 230-ban elhunyt I. Orbán pápa volt, aki a hagyomány szerint elrendelte volt, hogy a miseáldozat kelyhét és ostyatartó tányérkáját aranyból, vagy ezüstből készítsék. Ezért később szőlőfürttel a kezében ábrázolták, s így lett a szőlőműesek, kádárok és kocsmárosok védőszentje.
A Tolna megyei asztalos- és kádárcéh 1822-ből való zászlaján a szentté avatott I. Orbán képe látható.
Egyik legnevezetesebb emléke a szőlővédő Szent Orbánnak a kassai Orbán torony a székesegyház mellett, a főtéren. 1557-ben öntötték bronzalakját, párkányán körben a zivatart megszemélyesítő halfarkú szirének képe alatt a szőlőfürtök, s puttonyos szőlőszedők domborműve látható. Középkorban úgy tartották, hogy a jégverést, zivatart a harangzúgás el tudja űzni.
A latin Urbanus rövidülése, annyit jelent Orbán: Finom, művelt, udvarias, tisztességes, jámbor.

Forrás: Szilágyi Ferenc: Sokféle neveknek magyarázata 1967. MTV

 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
Címkék: bálványosvárában, termékenységének, szerzetestanárát, megrövidítésével, májusfaállítást, mirtuszkoszorút, megszemélyesítő, legnevezetesebb, zöldfarsangnak, megszégyenítse, szaniszlófalva, pankratioszból, megrágalmaztak, felszabadított, megszabadított, kidolgozásban, szófejtőjében, ótestamentumi, szabadstílusú, istenasszonya, pancratiusnak, datolyapálmát, fagyosszentek, könyvnyomdája, családnévként, figyelmeztető, származtatása, menyasszonyok, hajnalkafának, philippószból, kifejezésből, változatából, segítőtársuk, bronzalakját, latinosított, szőlőfürttel, természet virágba, hónap neve, rómaiaknál Maia, föld termékenységének, legenda szerint, pogányok megrágalmaztak, földbe szúrta, pogányok szeme, lányos házak, múlt század, görög Philippószból, görög eredetében, augusztus 13-as, virágzás versbeli, régi rómaiaknál, tűzvészek elleni, Csortos Gyula, Kabos Gyula, Szent Ágoston, Szent Flórián, Flóris Flórián, Kner Izidor, Germán Ermelindából, Pongrácz István, Hagia Szófia, Jókai Aranyembere, Halotti Beszédben, Füst Milán, Izsák Bibliai, Mózes, Németh László Szerdai, Szent Orbánnak, Szilágyi Ferenc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Nevem  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png virág  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép napot kívánok  Akarat  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Makszim Gorkij gondolata  Szívem tiéd  Őrizkednünk kell...  Egy lelki imádság  Png rózsa csokor  Szívem  Facebookon kaptam  Png ház  Szép napot kívánok  A jó emberek mindig szépek mar...  Ágai Ágnes – Csendélet  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Png csokor  George Gordon Lord Byron: Inez...  Popper Péter szavai  Fekete István - Akác  Hazára minden embernek szükség...  Még csak most kezdődik a nap  Elköszönt  Az igazi szeretetért rendszeri...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Irgalom és ítélet  Leonardo da Vinci gondolata  Reggel van  Egy bizonyos határt  Png férfi  Egy hatékony szolga  Julian Brass gondolata  Png csokor  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Alázat  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Esti kép  Akarat  Ami embereknek lehetetlen, az...  Őrizkednünk kell...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Nem méltó hozzád  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A jó emberek mindig szépek mar...  Fehér virág  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png virág  Őrizkednünk kell...  Németh László tollából  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
természet virágba, hónap neve, rómaiaknál Maia, föld termékenységének, legenda szerint, pogányok megrágalmaztak, földbe szúrta, pogányok szeme, lányos házak, múlt század, görög Philippószból, görög eredetében, augusztus 13-as, virágzás versbeli, régi rómaiaknál, tűzvészek elleni, ótestamentumi héberben, latin oliva, május 11-i, görög Iszidórisz, gyomai Kner, magyar nagyúr, hermion germán, becéző alakjai, sárkányölő Siegfriednek, hideget hozzák, latin Pancratiusnak, görög Pankratioszból, minden jelentésű, sportból ismert, szabadstílusú bírkózásnak, nagy látó&#8221, latin homo, fagyosszentek után, konstantinnápolyi híres, szent bölcsesség, görög Eftimea, görög angelosz, szláv mítosz, szeptember 16-i, ugyanekkor tartott, nyelvújítók támasztották, hiedelem szerint, máglyával való, régi újságokban, gyászhírek rovata, méreg nevével, görög Arszeniosz, gyermek kapta, régi Trencsén, nappal előzi, naptárban Orbánt, gonosz Hámán, héber Eszter, fehér virágú, fiatalság jelképe, pápák közül, hagyomány szerint, miseáldozat kelyhét, kezében ábrázolták, szentté avatott, szőlővédő Szent, kassai Orbán, székesegyház mellett, zivatart megszemélyesítő, latin Urbanus, bálványosvárában, termékenységének, szerzetestanárát, megrövidítésével, májusfaállítást, mirtuszkoszorút, megszemélyesítő, legnevezetesebb, zöldfarsangnak, megszégyenítse, szaniszlófalva, pankratioszból, megrágalmaztak, felszabadított, megszabadított, kidolgozásban, szófejtőjében, ótestamentumi, szabadstílusú, istenasszonya, pancratiusnak, datolyapálmát, fagyosszentek, könyvnyomdája, családnévként, figyelmeztető, származtatása, menyasszonyok, hajnalkafának, philippószból, kifejezésből, változatából, segítőtársuk, bronzalakját, latinosított, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 781
  • e Hét: 1149
  • e Hónap: 7390
  • e Év: 59656
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.