Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Följegyzések - Zakopáné
  2017-07-13 05:59:59, csütörtök
 
   
  Néhány napra eljöttünk a forróság elől Zakopánéba nyaralni. Zsolna fölött szép vidék, de lassan lehetett haladni. Nekem eszembe jutott Balassi, hogy valaha erre bolyongott, keresett menedéket. Mi betonúton haladtunk automata kocsinkkal, s gyorsan faltuk a kilométereket. Az akkori sietség hasonlítható e a maihoz? Jobb-e ez a világ, mint az 1500-as években?
Szép helyen fogtunk szállást, persze előre neten, így minden működött. S micsoda probléma! A wifi nem.
Séta a városban, rengeteg ember, de legtöbben lengyelek. A szállodákban angol a második nyelv, a némettel semmit sem értünk, kevés szlovák ismeretem keverve ezzel-azzal mindent megoldott.
Én valójában a látvány mellett a jó konyhával akartam közelebbi kapcsolatba kerülni. Ettem már sok lengyel ételt, de általában fogadásokon, protokoll eseményeken. Négy évvel ezelőtt járunk erre egy csapattal, akkor a libegő helyett a Házi ételek nevű vendéglőbe vackoltuk be magunkat, s pirogot ettünk, s vodkát és sört ittunk. Talán a pirogért jöttem most is. Pedig három éve Varsó és Gands már megajándékozott piroggal. Most elsőre melléfogtunk, nem volt pirog a kiválasztott étteremben. Bárányt ettünk. Nem volt rossz. Aztán leltünk két helyet is, ahol volt pirog. Ma ezzel kedveskedünk magunknak.
Reggel esett az eső. Kellemesen hűvös idő van. Jólesik az elmúlt hét otthoni forrósága után.
Még csak annyi, hogy idefelé jövet egy darabig Árvában bolyongtunk, fölfedeztem azt az éttermet, ahol haluskit ettünk télen Görföl Jenővel. Az éttermet Jánosik betyárról nevezték el, de erről a történetről majd valamelyik következő szél.járásban. (2017.július 10.)


Tegnap szeszélyes volt az időjárás. Ragyogó napsütés, elázás, morogtak a hegyek. Nem messze a szállástól egy sípálya, elmentünk oda. Éppen vihar készülődött. A libegőre így nem lehetett felülni. Kissé megázva haza. Majd be a városba, a sétálóutcán ebédeltünk, nagyon finom pirogot rendeltünk vodkával, sörrel, erős feketével. Posta, képeslapok feladása, s bementünk egy nagyon szép templomba. Majd egy-két óra alvás a szálláson, s ismét séta, megint eleredt az eső. Egy szép faházban vacsora. Én brindzás haluskit ettem. Kívánságlistámon már csak a káposztaleves szerepelt.
Ma autóba ülünk, s a környéken teszünk egy kis kirándulást. A tegnap vett térképet böngészve Zsóka kinézett egy tengerszemet. Én meg úgy láttam, hogy oda autóval nem jutunk el. Mindenesetre elindulunk egy Bukovina nevű település felé. Előtte még reggeli a hotelben, s le kell szaladni pénzt váltani, mert ki tudja, lesz-e rá módunk később (2017. július 11.)


Nowy Targ lett a kis Bukovinából. Az oda vezető út le volt zárva, csak kerülővel lehetett volna eljutni. A kisvárosban tettünk egy kis sétát, megnéztük a templomot. Nyitva volt. Ez az egyik felismerés, nem találtam csukott templomot. A másik a sok babakocsi. Feltűnően sok a gyerek. Tolják, viszik őket. Nyakban, karban. Fiatal szülők. Odahaza nem is tudom, hogy mikor láttam babakocsit utoljára. Erős, élni akaró nép a lengyel. S a magyar kihalófélben. Nem természetes a gyermek nálunk..
Késő délután ebédeltünk, s vége hozzájutottam báránycsülökhöz. Nagyon finom volt. Előtte nap egy másik étteremben németül Kojlénak nevezte az étlap. Ezt a szót a csülökre nem ismertem németül, három másikat igen. A kiszolgáló kislány segített meglelni az étlapon.
Ma reggel bejeztem Závada Jadviga párnája című regényét. Egyszer már olvastam 1997-ben. Akkor Sárándi Józsi küldte el recenziós példányként, hogy indul egy új lap Csabán, oda kellene írni róla. Lap nem lett, én gyorsolvasással elolvastam a könyvet. S most tíz év múlva szép lassan. Az első felét Salzkammergutban (Kammer inkább), s most Zakopánéban a másik felét. Ragyogó nyelvű könyv a széthulló világról. De ennél jóval több. Erről majd később. (2017. július 12.)

Még hazaindulás előtt jegyeztem föl a fenti néhány sort. Szép lassan csorogtunk lefelé. Más úton léptük át a szlovák-lengyel határt, írhatnám a történelmi lengyel-magyar határt. Morogtam magamban megjegyezve, hogy sz I.világégés utáni nagy békekötés, vagy gyilkolázgatás közben öt, addig Magyarországhoz tartozó települést Lengyelországhoz csatoltak a békecsinálók. Lehet, hogy át is jöttünk egyiken-másikon? A Dunajecet átlépve Szlovákia, Árva vármegye. Itt megálltunk, vettem brindzát és egy kis juhvajat. Ez utóbbi annyira ízlett tavaly, hogy a legnagyobb ajándéknak tekintem azt, hogy ismét hozzájutottam. Aztán beteljesült az utolsó kívánság is, megálltunk egy étteremnél, s káposztalevessel koronáztuk meg a napot.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: salzkammergutban, káposztalevessel, kívánságlistámon, lengyelországhoz, magyarországhoz, gyorsolvasással, megajándékozott, báránycsülökhöz, gyilkolázgatás, hozzájutottam, kilométereket, káposztaleves, kedveskedünk, mindenesetre, szállodákban, tengerszemet, kiválasztott, békecsinálók, melléfogtunk, hasonlítható, kihalófélben, sétálóutcán, beteljesült, fölfedeztem, történetről, bolyongtunk, természetes, zakopánéban, hazaindulás, megjegyezve, készülődött, bukovinából, kisvárosban, eseményeken, kapcsolatba, kirándulást, forróság elől, akkori sietség, 1500-as években, szállodákban angol, második nyelv, némettel semmit, látvány mellett, libegő helyett, pirogért jöttem, kiválasztott étteremben, darabig Árvában, éttermet Jánosik, történetről majd, sétálóutcán ebédeltünk, nagyon szép, szép faházban, Görföl Jenővel, Nowy Targ, Závada Jadviga, Akkor Sárándi Józsi,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Az út  Ha nyitott vagy  Nárcisz  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Sadhguru idézet  Szép estét  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Vérnyomáscsökkentés  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam Krisztinától  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Idővel az ember megérti, hogy ...  Paul David Tripp Március 27  Az idegen országok éghajlata  Szívet megérintő . . .  J. Donald Walters  Képes idézet !  Esti kép  A jó kedv a világon  Válaszok a halál után  Paul David Tripp Március 28  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Szép estét  Az angyali üdvözlet  Levél lány  Leereszkedés és olvadás  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Soli Deo gloria  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Óraállítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Inkább ad  Levél lány  Minden kedves látogatómnak sze...  Képes idézet !  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Esti kép  Facebookon kaptam  Esti kép  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Esti képek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Mi van, ha?  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Virágvasárnap a húsvét előtti  Szép estét kedves látogatóimna...  Válaszok a halál után  Színház az egész világ,  Szép estét  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Haja van  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  Képes idézet !  Nárcisz  Óraállítás  Idővel az ember megérti, hogy ...  Márciuzs 24.  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
forróság elől, akkori sietség, 1500-as években, szállodákban angol, második nyelv, némettel semmit, látvány mellett, libegő helyett, pirogért jöttem, kiválasztott étteremben, darabig Árvában, éttermet Jánosik, történetről majd, sétálóutcán ebédeltünk, nagyon szép, szép faházban, káposztaleves szerepelt, környéken teszünk, tegnap vett, kisvárosban tettünk, egyik felismerés, magyar kihalófélben, gyermek nálunk, másik étteremben, kiszolgáló kislány, első felét, másik felét, széthulló világról, fenti néhány, szlovák-lengyel határt, történelmi lengyel-magyar, legnagyobb ajándéknak, utolsó kívánság, salzkammergutban, káposztalevessel, kívánságlistámon, lengyelországhoz, magyarországhoz, gyorsolvasással, megajándékozott, báránycsülökhöz, gyilkolázgatás, hozzájutottam, kilométereket, káposztaleves, kedveskedünk, mindenesetre, szállodákban, tengerszemet, kiválasztott, békecsinálók, melléfogtunk, hasonlítható, kihalófélben, sétálóutcán, beteljesült, fölfedeztem, történetről, bolyongtunk, természetes, zakopánéban, hazaindulás, megjegyezve, készülődött, bukovinából, kisvárosban, eseményeken, kapcsolatba, kirándulást, példányként, fogadásokon, valamelyik, szeszélyes, megálltunk, babakocsit, elindulunk, kellemesen, étteremben, ajándéknak, elolvastam, kiszolgáló, szállástól, ebédeltünk, vendéglőbe, települést, legnagyobb, felismerés, rendeltünk, koronáztuk, történelmi, kocsinkkal, zakopánéba, bolyongott, étteremnél, képeslapok, csorogtunk, bementünk, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 36 db bejegyzés
Összes: 3555 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 178
  • e Hét: 760
  • e Hónap: 13044
  • e Év: 44709
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.