Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Búcsú a Népszabadság után most az Indextől is
  2020-07-25 15:33:59, szombat
 
   
 


VÉRE RAJTUNK
Az Index megszűnése elsősorban azt jelenti: a világ szegényebb lesz egy színnel.
Nem vagyok ősöreg, de olyan korban születtem, amikor nem volt sajtószabadság. Amikor a lapok az önálló újságírói munka mellőzésével - képzeljétek volt ilyen! - pártközpontban megírt propaganda cikkeket jelentettek meg. Amikor a legtöbben azért nem olvastak újságot, mert tudták, hogy mindegyik ugyanazt fújja, ami ezért unalmas volt, kiszámítható, és szükségképpen hazug.
Kilencvenben aztán eljött a Kánaán. Bárki leírhatta a véleményét, még akkor is, ha azt gondolta, hogy az éppen regnáló vezetés alkalmatlan a feladatára.
Vagy csak egyszerűen nem tetszett az öltönye. Mert a kritikáért nem hurcolták meg, nem rúgták ki a munkahelyéről, nem jött érte a rendőrségi autó reggel hatkor, és még az újságot sem szüntették meg, amiben dolgozott. Sőt: volt, hogy az újságíró tényfeltáró munkájának köszönhetően mondott le a rajtakapott, korrupt politikus, vagy az, akivel kapcsolatban igaznak bizonyult az ügynökvád.
Igen, nem is olyan rég még volt ilyen! Jó volt megélni a vélemények pluralitását, a gondolkodás szabadságát. Lehetett vitatkozni, és meg lehetett győzni a vitapartnert.
Az országgyűlési választások előtt majdnem másfél évtizeden át odaszögezett minket a TV képernyője elé, hogy a közszolgálati csatornákon a szakminiszterek ütköztették az álláspontjukat az ellenzéki pártok által felkért miniszterjelöltekkel. Ezeken a vitákon dőlt el, hogy két vagy három aspiráns közül ki a rátermettebb, kinek szimpatikusabb a programja. Ma ott tartunk, hogy nemhogy viták nincsenek, jószerével a pártok programját sem ismerhetjük meg, amikre szavazni lehet.
Tudom, hogy a vita fárasztó. Meggyőzni valakit, meghallgatni, és nem elhallgattatni rengeteg idő, energia. De még Jézus is vette a fáradságot, hogy párbeszédet folytasson nagycsütörtök éjszakáján az őt elítélő koncepciós perben, vállalva ezzel a kudarc lehetőségét, ahelyett, hogy erővel érvényesítette volna az álláspontját. Mert a szabad akaratunk Istentől kapott ajándék, emberi méltóságunk sarokköve. Ezt pedig még maga Isten sem lépi át. Nem arra használja a hatalmát, hogy meggyőzzön az igazáról, és mindenkit bekényszerítsen a mennyországba, hanem, hogy meghaljon értünk a kereszten. Megtérni, hinni csak szabad akaratból lehet.
A viták ideje lejárt, a sajtó sokszínűsége a múlté. Kinyithatom gyakorlatilag bármelyik lapot, olykor szó szerint átvett cikkekkel untatnak.
Az újságírói munka - kevés kivételtől eltekintve - schmittelés lett csupán. Csakhogy az egykori - emlékeztek még? - köztársasági elnökünk, Schmitt Pál, belebukott a plágiumbotrányba. Ma pedig emberek ugyanezért fizetést kapnak.
És ha valaki nem tud simulni, nem tud idomulni, arra a megszűnés vár. Mert csak egy vélemény lehet. Amikor pedig majd már eltűnt minden sajtóorgánum, ami még képes volt az önálló gondolkodásra, amikor majd minden nyitóoldalon ugyanaz lesz a vezércikk, amikor majd mindegy lesz, hogy az újságárusnál ezt vagy azt a lapot veszed le a polcról, mert végső soron egy véleményt tükröz mindegyik, mindannyian rá fogunk jönni, hogy milyen rettenetesen unalmas világban élünk.
A napokban a szemünk előtt szűnik meg egy nagy múltú, piacvezető internetes újság.
Függetlenül attól, hogy egyetértünk-e az ott dolgozó újságírókkal a főbb társadalmi kérdésekben, a világ szegényebb lesz egy színnel, mi szegényebbek leszünk a vita lehetőségével, és vereséget szenvedünk kereszténységünkben, mert elmulasztottuk a párbeszédet, a jézusi utat.
Vére rajtunk.

Hodász András 2020. július 24.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Címkék: plágiumbotrányba, szakminiszterek, bekényszerítsen, szimpatikusabb, érvényesítette, sajtószabadság, álláspontjukat, pártközpontban, elhallgattatni, elmulasztottuk, gyakorlatilag, lehetőségével, szükségképpen, országgyűlési, gondolkodásra, munkahelyéről, mennyországba, közszolgálati, nagycsütörtök, kiszámítható, kapcsolatban, sajtóorgánum, nyitóoldalon, újságárusnál, köszönhetően, pluralitását, köztársasági, rátermettebb, álláspontját, vitapartnert, meghallgatni, odaszögezett, kilencvenben, sokszínűsége, szegényebbek, rettenetesen, világ szegényebb, önálló újságírói, legtöbben azért, éppen regnáló, rendőrségi autó, újságíró tényfeltáró, vélemények pluralitását, gondolkodás szabadságát, országgyűlési választások, közszolgálati csatornákon, szakminiszterek ütköztették, ellenzéki pártok, vitákon dőlt, pártok programját, vita fárasztó, kudarc lehetőségét, VÉRE RAJTUNK, Schmitt Pál, Hodász András,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png fotel  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Akarat  Adakozás  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Krisztinától  Png férfi  Irgalom és ítélet  Alázat  Nagyi telefonál  Szívem  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Paul David Tripp Április 19  Fehér virág  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nagyon különös  Nagyi telefonál  Jónás Tamás – Végtelen b...  Gonosz démon-álarc  A boldog családok mind hasonló...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Akarat  A kételkedés kezelése  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png telefon  Hazára minden embernek szükség...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Mindig jusson idő nevetni  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Ne kapaszkodj magasabbra,  George Byron - Ahogy itt jár -...  A televizió nem a kultúrát kép...  Png virág  Jónás Tamás – Végtelen b...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Png telefon  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  A másik dolog,  Sokan azt tartják  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Esti kép  Png lepke  Egy lelki imádság  Hogy lehet megtartani  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akik bántanak téged  Kaffka_Margit  Boldog születésnapot a ma ünne...  Paul David Tripp Április 21  A másik dolog,  Csak a fogyatkozás látható  Png nő  Facebookon kaptam  Alázat  Bertolt Brecht -től idézet  George Byron - Ahogy itt jár -...  Fekete István - Akác  Jónás Tamás – Végtelen b...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte... 
Bejegyzés Címkék
világ szegényebb, önálló újságírói, legtöbben azért, éppen regnáló, rendőrségi autó, újságíró tényfeltáró, vélemények pluralitását, gondolkodás szabadságát, országgyűlési választások, közszolgálati csatornákon, szakminiszterek ütköztették, ellenzéki pártok, vitákon dőlt, pártok programját, vita fárasztó, kudarc lehetőségét, szabad akaratunk, viták ideje, sajtó sokszínűsége, újságírói munka, vélemény lehet, önálló gondolkodásra, lapot veszed, véleményt tükröz, szemünk előtt, nagy múltú, főbb társadalmi, vita lehetőségével, jézusi utat, plágiumbotrányba, szakminiszterek, bekényszerítsen, szimpatikusabb, érvényesítette, sajtószabadság, álláspontjukat, pártközpontban, elhallgattatni, elmulasztottuk, gyakorlatilag, lehetőségével, szükségképpen, országgyűlési, gondolkodásra, munkahelyéről, mennyországba, közszolgálati, nagycsütörtök, kiszámítható, kapcsolatban, sajtóorgánum, nyitóoldalon, újságárusnál, köszönhetően, pluralitását, köztársasági, rátermettebb, álláspontját, vitapartnert, meghallgatni, odaszögezett, kilencvenben, sokszínűsége, szegényebbek, rettenetesen, újságírókkal, mellőzésével, párbeszédet, egyetértünk, lehetőségét, függetlenül, schmittelés, kinyithatom, alkalmatlan, választások, tényfeltáró, gondolkodás, szabadságát, csatornákon, ütköztették, rajtakapott, ismerhetjük, kérdésekben, méltóságunk, mindannyian, képzeljétek, jelentettek, folytasson, egyszerűen, fáradságot, társadalmi, szüntették, éjszakáján, kritikáért, meggyőzzön, piacvezető, rendőrségi, internetes, munkájának, vitatkozni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 225 db bejegyzés
e év: 944 db bejegyzés
Összes: 10084 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 724
  • e Hét: 1690
  • e Hónap: 11276
  • e Év: 80196
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.