Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy kis karácsonyi ismertető
  2020-12-17 17:05:44, csütörtök
 
   
 


Karácsonykor a fenyőfa addig fenyőfa marad, amíg el nem kezdjük díszíteni. Amint felkerülnek rá szép sorban a díszek, füzérek, gömbök, szaloncukrok és egyéb varázslatos dolgok, karácsonyfává válik a szemünk előtt.
Gondoltak már arra, hogy mennyi- mennyi díszünk szokott lenni a fán? Képzeljék el, minden díszítésnek külön története van. És ezek legtöbbje annyira csodaszép...
Utánaolvastak már? Ugyanis én most a cikkemben összegyűjtöttem Önöknek a leginkább érdekes dolgokat a karácsonyfa díszekről
Csak egy pár dolog elöljáróban:

Tudták, hogy a szaloncukor Franciaországban már a 16. században szokás volt? Míg Magyarországon csak a századforduló idején terjedt el?
A karácsonyi füzérek eredetileg vörös áfonyából és pattogatott kukoricából készültek? Így persze nem nehéz kitalálni, hogy Amerikából származik ez a fenyőfa-öltöztetési mód.
És a mézeskalácsok? Az ajándékok a fenyőágak között? És miről híres Lauscha városa? Mit jelképez a csúcsdísz?
Ha érdekli Önöket ez a varázslatos téma, olvassák el a cikkemet



A függő gömbök és csillogás megjelenése
Sokan nem is gondolnák, de a gömb alakú függő díszek története vezethető vissza a legrégebbre, egészen az 1800-as évekre. Bizonyos felfogások szerint a karácsonyfák az Édenkertben álló Tudás Fáját hivatottak szimbolizálni, amelyről az Éva által leszakított alma hatására estek bűnbe az első emberek a Paradicsomban.
Innen ered az, hogy a fára kerülő díszek már az 1800-as években készült feljegyzések szerint is kerek formájúak és csüngő kialakításúak voltak, így emlékeztek ugyanis az emberek Karácsonykor az Édenkertből való kiűzetésre. Ezek főként almák, gesztenyék vagy egyéb ilyen jellegű gyümölcsök és termések voltak.
Ezt követően egyre többféle gyümölcs kezdett divatba jönni, melyek kiegészültek papírszalagokkal, valamint csillogó, fémfüstből készült függőkkel is. Innentől kezdve pedig csak egy apró lépés volt a gyertyát megjelenése az ágakon vagy a fa körül. A karácsony pedig azóta is szorosan összefügg a csillogással, innen ered többek között a csillagszóró használata, később pedig az elektromos fényfüzérek felrakása is.



A mézeskalácsok

A mai napig sok olyan család van, ahol elképzelhetetlen a karácsonyfa mézeskalácsok nélkül. Nem véletlen, hiszen évszázadokkal ezelőtt, főként Németországban terjedt el a divat, hogy a függő gyümölcsök mellé mézeskalácsok, valamint egyéb sütemények is kerültek. Készültek ezek angyalka és szívformában, valamint gyümölcs- vagy csengettyű alakban egyaránt. Ekkor kezdett el összefonódni az ünnep a mézeskalács illattal és a konyhai sürgés-forgással.



Füzérek

Évről-évre egyre több helyen jelentek meg a különböző ötletek a karácsonyfadíszek terén, melyek országonként is nagyban eltértek egymástól. A füzérek - melyek először főként vörösáfonyából vagy pattogatott kukoricából készültek - az amerikai otthonokból indultak és hódították végül meg az egész világot. Ezek voltak tehát - többek között - a mai fényfüzérek elődjei, melyek egyébként a villanykörte feltalálójának nevéhez, Edisonhoz fűződnek.
Ajándékok a fára akasztva és újságkivágások
A fára kerülő apró kis ajándékok ötlete Angliából származik, itt tettek ugyanis a családok először apró meglepetéseket az ágak közé. Valahol kis kosarakba helyezték, míg mások szalagokból vagy anyagokból készültek. Mivel minden darab kézzel készült, nem volt két egyforma, ezért is voltak annyira különlegesek. Manapság szinte elképzelhetetlen, de bizony, idővel egyre gyakrabban kerültek különböző vallási témájú illusztrációkat és írásokat a lapokból. Így lassan már nem is látszottak a gyümölcsök a különböző kreatív díszítésektől.
1800-as évek közepe - Megindult az üzletiesedés!

Míg egészen az 1800-as évek közepéig minden család saját maga készítette a karácsonyfa díszeket, ma már elképzelhetetlen lenne, ha nem vásárolhatnánk meg a különböző gömböket, füzéreket vagy különböző díszítőelemeket a beváráslóközpontok valamelyikében.
Mindez a 19. század közepétől ered, amikor a kereskedők felfedezték a karácsonyi dekorációban rejlő üzleti lehetőségeket. Innentől kezdve megindult a tömegtermelés és lassan de biztosan önálló iparággá vált a díszek gyártása és áruba bocsátása.
Olyannyira, hogy a német Lauscha városa - amely a mai napig népszerű az üveggyártásáról - egyenesen az üveg karácsonyi díszek fellegvárává vált, amikor rájöttek, milyen sokféle dísz formázható meg ezzel a technikával. Így megszülettek az üveg gyümölcsök, majd az angyalkák, a csillagok, a szívek és még számos különböző figura, melyek tárháza évről-évre bővült, hiszen rájöttek, hogy a legnagyobb kereslet az újdonságok iránt van.

Eközben egy másik német városban, Drezdában sem ültek ölbetett kézzel, hiszen itt szintén egy egészen különös módszerrel kezdtek el díszeket gyártani. A díszek alapja keményre préselt papír volt, melyekből igazán egyedi dekorelemeket tudtak formálni.
Angliában eközben az újságok is elkezdtek karácsonyi lázban égni, számos otthon elkészíthető dísz leírása és egyéb tippek jelentek meg az ünnepi mellékletekben. Bár ma már természetes, hogy december közeledtével egyre több lap öltözik ünnepi köntösbe, ez ebben az időben kirívónak számított.
A háború miatti visszaesés - az 1900-as évek

Természetesen az iparág virágzása alábbhagyott az első világháború ideje alatt, hiszen sem alapanyag, sem pedig kapacitás nem volt a díszek elkészítéséhez. Az iparág központja pedig Németországból Amerikába és Japánba helyeződtek át, ahol ekkor már elektromos karácsonyfa izzókat is gyártottak.
A háború után újra divatba jöttek a kézzel készített, hagyományos díszek és a méretes karácsonyfák, azonban a második világháború újabb hatalmas törést jelentett e téren is. Ezt követően azonban az embereknek jobban szüksége volt a Karácsonyra, mint valaha.
Ezt az időszakot a hatalmas fák és a csillogó díszek jellemezték. A 60-as évekre a fő hangsúlyt a műanyag és modern, tömeggyártású díszeken volt, amely a 70-es és 80-as években kicsit visszaszorult és újra a természetesség irányába indult. A 90-es évektől pedig kinyílt a világ, így a különböző országok szokásai elkezdtek keveredni egymással. Ma már mindenkinek a saját ízlésére van bízva, milyen díszeket választ és hol szerzi be azokat.
A karácsonyfa csúcsdísz

A fa tetejére kerülő dísz, vagyis a csúcsdísz a kezdetekkor csillag alakú volt, mára viszont sok helyen a templom tornyát idéző hegyes ékek, rózsa vagy szalagból készült masni is kerülhet. Valójában ez mindenkinek az ízlésére van bízva. Természetesen a kezdetekkor ezek is kézzel készültek, a tömeggyártás megjelenésével azonban a legtöbben ma már üzletben vásárolják.
A szaloncukor

Fontos külön említést tenni a szaloncukorról is, mely hazánkban ugyan csak a századforduló környékén terjedt el, Franciaországban azonban már az 1500-as években készítették, ám a fákra csak egy későbbi időszakban kerültek fel.
Magyarországon Jókai Mór tett elsők között említést a nappaliban - vagyis szalonban - álló fákat díszítő cukrokról, melyek gyártása hamar gépiesedett. A csillogó csomagolásuknak köszönhetően pedig mindenki előszeretettel díszítette vele a karácsonyfát az ünnepi időszakban. Ezek az édességek máig nagyon népszerűek és szerves részei az év végi ünnepeknek.

Forrás:
Megyeri Szabolcs kertészete.hu
Fantasztikus fiatalember, nagyon ambiciózus és izig-vérig igazi kertész, árad belőle a természet és a növények szeretete. Sok ilyen ember kellene.
 
 
0 komment , kategória:  Advent -Mikulás-Karácsony  
Címkék: franciaországban, papírszalagokkal, elképzelhetetlen, díszítőelemeket, összegyűjtöttem, illusztrációkat, üveggyártásáról, csomagolásuknak, meglepetéseket, vörösáfonyából, magyarországon, vásárolhatnánk, újságkivágások, szaloncukorról, németországban, feltalálójának, elkészítéséhez, természetesség, németországból, megjelenésével, mellékletekben, előszeretettel, valamelyikében, utánaolvastak, évszázadokkal, természetesen, századforduló, tömeggyártású, díszítésektől, mézeskalácsok, visszaszorult, lehetőségeket, tömegtermelés, karácsonyfává, szimbolizálni, dekorelemeket, fenyőfa addig, szemünk előtt, cikkemben összegyűjtöttem, leginkább érdekes, karácsonyfa díszekről, szaloncukor Franciaországban, századforduló idején, karácsonyi füzérek, fenyőágak között, varázslatos téma, függő gömbök, gömb alakú, 1800-as évekre, első emberek, fára kerülő, 1800-as években, Tudás Fáját, Németországból Amerikába, Magyarországon Jókai Mór, Megyeri Szabolcs,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Síró nő  Sötétség és világosság  Síró nő  Tavaszról álmodom,  Ted Engstrőm gondolata  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nemzeti  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Hernádkak  Ki volt valójában a rejtélyes ...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Gősi Vali - Tükre lennék...  Esti kép  Facebookon kaptam  Nemzeti  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Amikor még rangja volt...  A magyar sajtó napja március 1...  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Házi botox  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva Március 15 -re emlé...  A halolaj és a hal még a migré...  Szép estét  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éljen a magyar szabadság!  Kezdet  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Facebookon kaptam  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hernádkak  Hernádkak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sötétség és világosság  A csonk és a facsemete  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Szent Pio atya!  Esti kép  Ne feledjük: a föld jóval több...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fenyőfa addig, szemünk előtt, cikkemben összegyűjtöttem, leginkább érdekes, karácsonyfa díszekről, szaloncukor Franciaországban, századforduló idején, karácsonyi füzérek, fenyőágak között, varázslatos téma, függő gömbök, gömb alakú, 1800-as évekre, első emberek, fára kerülő, 1800-as években, emberek Karácsonykor, apró lépés, gyertyát megjelenése, ágakon vagy, karácsony pedig, csillagszóró használata, elektromos fényfüzérek, karácsonyfa mézeskalácsok, függő gyümölcsök, mézeskalács illattal, konyhai sürgés&#8211, különböző ötletek, karácsonyfadíszek terén, füzérek &#8211, amerikai otthonokból, egész világot, villanykörte feltalálójának, fára akasztva, családok először, ágak közé, különböző kreatív, 1800-as évek, karácsonyfa díszeket, különböző gömböket, kereskedők felfedezték, karácsonyi dekorációban, díszek gyártása, német Lauscha, üveg karácsonyi, üveg gyümölcsök, legnagyobb kereslet, újdonságok iránt, másik német, egészen különös, díszek alapja, ünnepi mellékletekben, időben kirívónak, háború miatti, 1900-as évek, iparág virágzása, első világháború, díszek elkészítéséhez, iparág központja, háború után, kézzel készített, méretes karácsonyfák, második világháború, embereknek jobban, csillogó díszek, 60-as évekre, természetesség irányába, 90-es évektől, különböző országok, saját ízlésére, karácsonyfa csúcsdísz, kezdetekkor csillag, templom tornyát, kezdetekkor ezek, tömeggyártás megjelenésével, századforduló környékén, 1500-as években, fákra csak, későbbi időszakban, nappaliban &#8211, csillogó csomagolásuknak, ünnepi időszakban, édességek máig, növények szeretete, franciaországban, papírszalagokkal, elképzelhetetlen, díszítőelemeket, összegyűjtöttem, illusztrációkat, üveggyártásáról, csomagolásuknak, meglepetéseket, vörösáfonyából, magyarországon, vásárolhatnánk, újságkivágások, szaloncukorról, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 249 db bejegyzés
e év: 685 db bejegyzés
Összes: 9825 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 149
  • e Hét: 1382
  • e Hónap: 9192
  • e Év: 67415
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.