Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fölöttünk csengőn, tisztán énekel az ég – karácsony
  2017-12-23 18:27:06, szombat
 
   
  Fölöttünk csengőn, tisztán énekel az ég - karácsony a költészetben

Amint vannak karácsonyi filmek, amelyeket ilyentájt kötelezően körbe-körbe sugároznak a tévéadók, úgy léteznek kifejezetten karácsonyi versek és novellák is. Sok közülük a giccs határt súrolja, mert nem könnyű a szeretet ünnepéről érzelgősség és pátosz nélkül szólni. Ehhez ízlés, mérték, tehetség kell, és szerencsére, a magyar és a világirodalomban jócskán akadtak olyan szerzők, akik ezeknek nem voltak híján. Nem közhelyeket ismételtek, hanem a lélek mélyére látva szóltak az ünnep lényegéről.

A legelső költő, aki versben megénekelte a karácsony misztériumát, Szent Ambrus püspök és egyháztanító volt. Trierben született 339 körül, becsületes ember és tehetséges, jó hivatalnok volt, azonban harmincéves koráig meg sem keresztelkedett. Egy gyermek felkiáltására 374 decemberében mégis Milánó püspökévé választották. Ambrus ugyan erélyesen tiltakozott ellene, de minden hiába volt, meg kellett hajolnia a nép kívánsága előtt. Ezért hamarosan megkeresztelkedett, vagyonát szétosztotta, és napjait munkával, imádsággal, tanulással és írással töltötte.

,,Már fénylik Jézus jászola,
Új fényt lehel az éjszaka.
Ezt immár meg ne rontsa éj,
Nem-szűnő láng legyen a hit."

- írta Ádventi himnusz című imájában. A püspök már meggyengült egészséggel diktálta le a 44. zsoltár magyarázatát. A 24. vershez ezt fűzte: ,,Nehéz dolog ily sokáig hordozni ezt a testet, amelyre már ráveti árnyékát a halál! Serkenj föl, Uram! Még mindig vissza akarsz utasítani engem?" Ezek voltak utolsó sorai. Tanúskodnak arról, hogy Milánó püspökének élete nem volt más, mint várakozás az Úrra és Mesterre.

A költészetben sokan követték példáját, és valamennyien a jobbra fordulás, a remény és a mindent legyőző szeretet jegyében írtak a karácsonyról. Kivétel Hans Christian Andersen A kis gyufaárus lány című meséje, amely azokra figyelmeztet, akiknek nem jut az ünnep fényéből és melegéből. A kis gyufaárus lány igyekszik túladni a portékáján, máskülönben utoléri mostohaapja haragja. Egymás után lobbantja fel a gyufákat, és mindegyik lángban megelevenedik egy látomás. Az utolsó gyufa után a kislány holtan esik össze, és a nagymamája felviszi a lelkét az égbe.

,,Már egészen meggémberedtek a kis ujjai. De jó lenne egy szál gyufa, csak egyetlenegy szál! Ha kihúzna egyet a skatulyából, odadörzsölné a falhoz, s meggyújtaná, a lángjánál megmelegíthetné a kezét! Végre rászánta magát, s meggyújtott egy szálat. Milyen vidáman sercent, s hogy lobogott a lángja! Fényes volt és meleg, mint a gyertyaláng, s a kislány boldogan tartotta fölébe a kezét."

Ugyanilyen kihagyhatatlan klasszikus Charles Dickens Karácsonyi ének című meséje. A zsugori Ebenezer Scrooge története egyszerre félelmetes kísértethistória és elragadó tanmese a karácsony és azon keresztül a jóság, a szeretet mindent legyőző erejéről. A karácsonyt minden ízében gyűlölő Scrooge-ot három szellem keresi fel szenteste. Az elmúlt, a jelen, és a jövő karácsony kísértetei. Látogatásaik hatására a fösvény mizantróp rádöbben, milyen gonosz és könyörtelen módon élte addig az életét, és karácsony reggelén már egy új Ebenezer Scrooge ébred fel, aki elhalmozza szeretetével a környezetét.

,,Scrooge még különb volt, mint amilyennek látszott. Állt a szavának, de ennél sokkal, sokkal többet is tett; s ami Pici Timet illeti, aki nem halt meg, hát annak második apja lett. Olyan jó barát, olyan jó gazda, olyan jó ember vált belőle, hogy különbet nem látott még ez a régi jó város, de egyetlen jó öreg város, falu, tanya sem az egész öreg világban. Akadtak, akik nevettek változása láttán, de nem bánta; hadd nevessenek, ügyet sem vetett rájuk; mert volt benne annyi bölcsesség, hogy tudja: soha semmi jó nem történhetik ezen a földtekén úgy, hogy némely ember torkaszakadtából ne nevetne rajta, és mert tudta, hogy az ilyenek mindenképpen vakok maradnak, kellemesebbnek találta, ha vigyorogva hunyorgatják a szemüket, mintha kevésbé vonzó alakban jelentkezik a betegségük. A tulajdon szíve nevetett: s ez éppen elég volt neki. Több találkozása nem volt szellemekkel: de mindvégig tartózkodott az effajta ,,szellemeskedéstől"; és mindig azt mondták róla, hogy ha van élő ember, aki igazán tudja, hogyan kell a karácsonyt megülni, hát ő az. Kívánom, hogy igaz lélekkel mondhassák ezt rólunk is, valamennyiünkről. Most pedig, ahogyan Pici Tim mondotta: Isten áldjon meg mindnyájunkat!"

A karácsony lényegét: meglátni és továbbadni, az Istengyermek megszületésével felgyulladó lángot tökéletesen látták évszázadokkal később a magyar költők is: nem véletlen, hogy a szeretetre éhező József Attila, a búskomor Juhász Gyula, az egzaltált, mégis nyugalomra vágyó Ady írta a magyar irodalom legszebb karácsonyi verseit.

A karácsonyi fagyból kibontakozó melegséget szebben és tömörebben nem is lehet megfogni, mint ahogy József Attila tette Karácsony című költeményében.

,,Legalább húsz fok hideg van,
szelek és emberek énekelnek,
a lombok meghaltak,
de született egy ember,
meleg magvető hitünkről
komolyan gondolkodnak a földek,
az uccák biztos szerelemmel
siető szíveket vezetnek,
csak a szomorú szeretet latolgatja,
hogy jó most, ahol
nem vágtak ablakot,
fa nélkül is befűl az emberektől
de hová teszik majd a muskátlikat?
Fölöttünk csengőn,
tisztán énekel az ég
s az újszülött rügyező ágakkal
lángot rak a fázó homlokok mögé."

A gyermekversek hangján szól és meseszerű elemeket vonultat fel a pásztorjátékokat idéző Betlehemi királyok című verse:

,,Irul-pirul Mária, Mária,
boldogságos kis mama.
Hulló könnye záporán át
alig látja Jézuskáját.
A sok pásztor mind muzsikál.
Meg is kéne szoptatni már.
Kedves három királyok,
jóéjszakát kívánok!"

Juhász Gyula költészetében is fontos téma a karácsony. Több vallási témájú verse is van, de Jézus életének eseményei közül a születésével foglalkozik a legtöbbet. Karácsony felé című versében a saját érzelmeit is felfedi:

,,Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben."

Babits Mihály a gyermekkor mesés világát idézi fel Emlékezés gyermeteg telekre című költeményében.

,,Telek jutnak eszembe, telek,
régi, kemény, csillagos telek,
murijáró szép falusi utcák,
deres bajszok s nagy piros fülek.
Parasztszagú éjféli misék,
mennyi süllyedt, jámbor semmiség,
nagykendőbe bagyulált cselédek,
cukorbundás házak, tejes ég."

... és ugyanez a gyermeki hang, a régi, meghitt karácsonyok utáni vágyódás érződik Ady Kis, karácsonyi énekében:

,,Szeretném az Istent
Nagyosan dícsérni,
De én még kisfiú vagyok,
Csak most kezdek élni.
Isten-dícséretre
Mégis csak kiállok,
De boldogak a pásztorok
S a három királyok.
Vagy Juhász Gyula Rorate című versében is:
,,Derűs hit tűnt malasztját
Könnyezve keresem.
Ó gyönyörű gyerekség,
Ó boldog Betlehem!"

Ady Endre szomorúan szép Karácsonyi regéjében minden benne van, amit ettől az ünneptől várunk és remélünk:

,,Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének,
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.
Minden ember
Szeretettel
Borul földre imádkozni,
Az én kedves kis falumba
A Messiás
Boldogságot
szokott hozni."

Mert a karácsony a remény és a vágyakozás ünnepe. A hívőknek megadatott csoda, amelyre a nem hívők is vágyakoznak. Kosztolányi Dezső ifjú korában elvesztette hitét, és csak élete végén lett ismét vallásos. De nem hívő korában is közelállónak érezte magához a katolicizmust, azt mondta, hogy ez a vallás szép. Egy alkalommal így nyilatkozott pap költő barátjának, Harsányi Lajosnak: ,,Olyan páratlan, tündöklő vallás egy sincs, mint a tiétek. Tiszta költészet...Ti nem is sejtitek, milyen széppé és változatossá tettétek az életet, amely magában fárasztó és unalmas. Ti ünnepeitekkel részekre bontottátok az évet... Amikor megjön a december, hajnali misét tartotok. A hajnali kék ködben, amely olyan, mint a szilva hamva, süveges, lámpásos emberek bandukolnak a kivilágított kis falusi templomok felé, és teli torokkal énekeltetitek az »Ó, fényességes szép hajnal« kezdetű ódon adventi éneket. A nappalok egyre rövidebbek lesznek, a sötétség egyre sűrűbb és hosszabb. És ti azt mondjátok, nem kell félni. Majd jön valaki, aki elűzi a sötétséget, és sose látott fényt gyújt a világnak. Az adventi emberek remélnek, és várják a fényt. A várakozásban kicsordul az ajándékozási kedv. Titokban vásároljátok szeretteiteknek az emléktárgyakat, hogy szeretettel ünnepeljétek együtt azt a hallatlan és páratlan tűzijátékot, amelynek sziporkái New Yorktól Tokióig látszanak. Akkora az öröm, hogy a világ táncra perdül."

Márai Sándor már visszafogottabban, az érett férfi bölcsességével emlékezik vissza a régi idők karácsonyaira. Leírja, gyermekkorában hogyan rajzoltak december elején egy papírra karácsonyfát, hogy aztán karácsonyig minden nap megjelöljék, jelképesen ,,letörjék" a fa egyik ágát, ezzel is jelezve, hány nap van még hátra az ünnepig. Elmeséli azt is, mi mindent szeretett volna kapni karácsonyra (gőzvasutat, jegylyukasztót, kabátkát, igazi színházat). Utána pedig megjegyzi: ,,Most, hogy az ünnep közeledik, meglepetéssel észlelem, mintha még mindig várnék valamire... Annyi karácsony múlt el, egészen sötétek, s aztán mások, csillogók, melegek és szagosak, annyi ünnep, s még mindig itt állok, a férfikor delén, őszülő fejjel, tele kötelezettséggel és ígérettel, melyeket az Angyal sem tudna beváltani; s még mindig várok valamire. Néha azt hiszem, a szeretetre várok. Valószínűleg csillapíthatatlan ez az éhség: aki egyszer belekóstolt, holtáig ízlelni akarja."

Befejezésül pedig egy ösztönző és a migránsválság révén is igencsak aktuális gondolat az idén elhunyt Esterházy Pétertől: ,,Már többször többen leírták, hogy a szabadság-egyenlőség-testvériségből hol a szabadság működött az egyenlőség rovására, hol az egyenlőség a szabadságéra, a testvériségről pedig mindig mindenütt viharosan megfeledkeztünk. Nem rossz házi feladat karácsonyra arról gondolkodni (mélázni), hogy ki is volna az én testvérem, kit tekintek testvéremnek."


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/VERSEK  
Címkék: pásztorjátékokat, kísértethistória, világirodalomban, torkaszakadtából, valamennyiünkről, kötelezettséggel, megfeledkeztünk, megmelegíthetné, megszületésével, keresztelkedett, szeretteiteknek, gyermekkorában, meggémberedtek, kihagyhatatlan, testvériségről, jegylyukasztót, bölcsességével, kellemesebbnek, testvériségből, emléktárgyakat, énekeltetitek, felkiáltására, ünnepeitekkel, meglepetéssel, katolicizmust, karácsonyaira, megelevenedik, költészetében, évszázadokkal, költeményében, gyermekversek, mindnyájunkat, migránsválság, változatossá, gondolkodnak, szeretetével, giccs határt, szeretet ünnepéről, világirodalomban jócskán, lélek mélyére, ünnep lényegéről, legelső költő, karácsony misztériumát, gyermek felkiáltására, költészetben sokan, jobbra fordulás, mindent legyőző, ünnep fényéből, utolsó gyufa, kislány holtan, nagymamája felviszi, szál gyufa, Szent Ambrus, Kivétel Hans Christian Andersen, Charles Dickens Karácsonyi, Ebenezer Scrooge, Pici Timet, Pici Tim, József Attila, Juhász Gyula, Irul-pirul Mária, Szép Tündérország, Babits Mihály, Vagy Juhász Gyula Rorate, Kosztolányi Dezső, Harsányi Lajosnak, Yorktól Tokióig, Márai Sándor, Esterházy Pétertől,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.14. 17:26 Szombattól ismét látogatható Egerben a felújított minaret
12.14. 17:26 Pedro Almodóvar legújabb filmjét március végén mutatják be Spanyolországban
12.14. 17:11 Lassult az amerikai magánszektor növekedése decemberben
12.14. 17:00 Szíria - Hatékonyabb koordinációról állapodott meg telefonon az amerikai és...
12.14. 16:59 ITM: megtartotta alakuló ülését a CO2 Koalíció
12.14. 16:59 Nézőpont: a megkérdezettek kétharmada elutasítja az ellenzék parlamenti "bo...
12.14. 16:45 Újraválasztották tisztségébe Kató Béla erdélyi református püspököt
12.14. 16:29 Az uniós bíróság megerősítette a Hamász koábbi felvételét az EU szankciós l...
12.14. 16:28 Rövidpályás úszó-vb - A FINA elsiette a bejelentést a budapesti helyszínnel...
12.14. 16:28 Örökségi hétvégét rendeznek Budapesten
Tudjátok ?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
Lesz eredménye a tüntetésnek ?
Mennyi ideig élhet egy benti macska?
Mennyire káros a szervezetre a dohányzás?
Milyen sorozatokat lenne érdemes néznem?
még több kérdés
Blog Címkék
Bényei József : Idegen csodák  Mikulás virág  Meggyes csigatekercs bögrésen  Advent 2.VASÁRNAPJA  Nyugalmas Adventi időszakot kí...  téli kép, lovasokkal  Advent 2. vasárnapi szentmise ...  2018. December 10., hétfői Nap...  Karácsonyi keret  A Missziós kereszt szentjei: A...  Karácsony  Advent 2  Sírás  Ferenc Pápa adventi üzenete:  Mírjam barátnőmtől a facebooko...  Tél van  Dorosné, Éva advent 2 két gyer...  Facebookon kaptam  Cseri Kálmán gondolatai a KARÁ...  Dorosné, Éva advent 2 két gyer...  Karácsonyi gömb  Pünkösd  Kellemes délutánt  Sírás  Őrizkedni kell a bizalmas bará...  Őrizkedni kell a bizalmas bará...  Facebookon kaptam  Angyalszó - A bűnbánat útján ...  Kisfiú lesi a hóesést  Facebookon kaptam  Téli kép  Nyugalmas Adventi időszakot kí...  Png virág  Élő folyam  A hölgy túl díszítette magát  ADVENT ünnepe  téli kép, lovasokkal  Imádság  Gazdagréti téren karácsonyi ün...  Adventi koszorún  Futunk, sietünk ajándékokkal t...  Kiszeretik belőlünk a jót.  Szerelem - romantika  Bényei József : Idegen csodák  Mírjam barátnőmtől a facebooko...  Első adventi koszorú a 19. szá...  Kisfiú lesi a hóesést  Adjon Isten jó reggelt mindenk...  Sírás  Advent 2  Advent 2. vasárnapja 12.09  Advent 2. vasárnapján Déváról ...  Facebookon kaptam  ADVENT ünnepe  Mit rejt a szív  Karácsonyi keret  Adjon Isten jó reggelt mindenk...  Gyertyák  Jó éjszakát kívánok  Futunk, sietünk ajándékokkal t...  A Missziós kereszt Szentjei: B...  Lendületben  Tavasz  Facebookon kaptam  Karácsonyi hangverseny lesz a ...  Sírás  Adventi koszorú készítése  Facebookon kaptam  Karácsonyi keret  Kellemes délutánt  Kisfiú lesi a hóesést  Gyönyörű kép gyertyákkal  Facebookon kaptam  Szárnyal a képzelet  Ébredés  Sírás  Dorosné, Éva advent 2 két gyer...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt  Szerelem - romantika  A hölgy túl díszítette magát  Gondolj arra!  Bényei József : Idegen csodák  Kórházban - szülészeten  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Missziós kereszt Szentjei: B...  Vidám hóember  Elvarázsol a hangulat, az ünne...  A hölgy túl díszítette magát  Gyönyörű kép gyertyákkal  Mikulás virág  Szép napot  Cseri Kálmán gondolatai a KARÁ...  Mézeskalács házikó  Szép színes havas erdő  Ördög  Meggyes csigatekercs bögrésen  Facebookon kaptam  Harangok 
Bejegyzés Címkék
giccs határt, szeretet ünnepéről, világirodalomban jócskán, lélek mélyére, ünnep lényegéről, legelső költő, karácsony misztériumát, gyermek felkiáltására, költészetben sokan, jobbra fordulás, mindent legyőző, ünnep fényéből, utolsó gyufa, kislány holtan, nagymamája felviszi, szál gyufa, lángjánál megmelegíthetné, kislány boldogan, zsugori Ebenezer, szeretet mindent, karácsonyt minden, jövő karácsony, fösvény mizantróp, egész öreg, ilyenek mindenképpen, tulajdon szíve, effajta &#8222, karácsonyt megülni, karácsony lényegét, magyar költők, szeretetre éhező, búskomor Juhász, magyar irodalom, karácsonyi fagyból, lombok meghaltak, uccák biztos, szomorú szeretet, újszülött rügyező, fázó homlokok, gyermekversek hangján, pásztorjátékokat idéző, születésével foglalkozik, saját érzelmeit, szeretetnek csillagára, gyermekkor mesés, gyermeki hang, három királyok, ünneptől várunk, vágyakozás ünnepe, hívőknek megadatott, vallás szép, szilva hamva, nappalok egyre, sötétség egyre, adventi emberek, várakozásban kicsordul, ajándékozási kedv, világ táncra, érett férfi, régi idők, papírra karácsonyfát, ünnep közeledik, férfikor delén, szeretetre várok, migránsválság révén, idén elhunyt, szabadság működött, egyenlőség rovására, testvériségről pedig, pásztorjátékokat, kísértethistória, világirodalomban, torkaszakadtából, valamennyiünkről, kötelezettséggel, megfeledkeztünk, megmelegíthetné, megszületésével, keresztelkedett, szeretteiteknek, gyermekkorában, meggémberedtek, kihagyhatatlan, testvériségről, jegylyukasztót, bölcsességével, kellemesebbnek, testvériségből, emléktárgyakat, énekeltetitek, felkiáltására, ünnepeitekkel, meglepetéssel, katolicizmust, karácsonyaira, megelevenedik, költészetében, évszázadokkal, költeményében, gyermekversek, , ,
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1633
  • e Hét: 12777
  • e Hónap: 42741
  • e Év: 2070949
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.