Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hallowen szó jelentése:
  2008-10-28 22:40:44, kedd
 
  Hallowen szó jelentése:

A Halloween-t évente ünneplik, de tulajdonképpen minek is az ünnepe ez? Honnan származnak sajátos jelmezei? Mint ahogyan egyesek vélik, valóban démonok imádása? Vagy csupán néhány ősi pogány rítus ártalmatlan nyoma?
Amerika a világ összes kultúrájának olvasztótégelye. Az, hogy rengeteg nemzetből áll ez a nép, azt is jelenti, hogy ünnepeik a legkülönfélébb hagyományokat ötvözik egyetlen amerikai tradícióvá. A Halloween talán erre a legjobb példa gazdag "keverékörökségével".
"Halloween" szó a katolikus egyháznak köszönhető: a mindenszentek (elő)estéje (All Hallows' Evening) angol kifejezésének az összevonása.
November elseje, mindenszentek napja a szentek dicsőségét hirdető katolikus ünnep, mely elnevezés hivatalosan a XVI. század elejétől ismert. Korábban már III. György pápa is elrendelte a pogány szokások elleni küzdelemben, hogy mindenszentek napja pontosan Samhain napjára essen. De a Kr. e. 5. században, a kelta Írországban a nyár hivatalosan október 31-én ért véget, a tél beköszöntével. Akkoriban az egész év két évszakból állt - a növekvő évszak és a tél. Élet és Halál. Beltane és Samhain. Az őskelta "samhain" szó feledésbe merült jelentését illetően kétféle felfogás alakult ki: az egyik szerint egyszerűen a meleg periódus végét jelenti, a másik szerint viszont egyesülés, gyülekezés az értelme, és arra utal, hogy a tél beköszöntével újból egybegyűlik a közösség vagy a család.
November elseje volt a halál évszakának kezdete, a kelta újév, és az ősök, halottak tiszteletének ünnepe. Egy történet szerint ezen a napon az adott évben elhunytak lelkei visszatérnek, hogy élő testet keressenek, melyet a következő évben megszállhatnak. Úgy hitték, ez az egyetlen reményük a halál utáni életre. A kelták azt tartották, hogy az idő és a tér törvényei ez idő alatt érvénytelenek, és a szellemvilág elvegyülhet az élővel. Érthető módon az élők nem akartak "megszállottak" lenni, ezért október 31-ének éjjelén a városiak minden tüzet kioltottak otthonaikban, hogy azok hidegek és nemkívánatosak legyenek. Aztán felöltöztek mindenféle kísérteties jelmezbe, és hangosan körbeparádézták a szomszédságot, lehetőleg minél nagyobb pusztítást végezve, hogy elriasszák a szellemeket, akik testet keresnek maguknak. Egy másik (és a valódi) magyarázat szerint a kelták azért oltották ki tüzeiket, hogy minden törzs egy hatalmas, közös, szent máglyáról újra meggyújthassa azt. A skótoknál ugyanígy zajlott a dolog, de ők úgy hitték, ha belebámulnak ebbe a tűzbe, meg tudják mondani a jövőt. Vannak olyan történetek, melyek szerint a kelták áldozatként beledobták ebbe a szent örömtűzbe azt, akit - úgy gondolták - már megszállt egy lélek, de ezek a sztorik később mítosznak bizonyultak csupán. Nemcsak a szellemek szabadultak el ezen az éjszakán - gonosz lelkek és manók egyaránt kóboroltak a földön. Hogy megvédjük rokonaink lelkét, ijesztő arcokat festettünk a lopótökre, hogy elűzzük a rosszat. És hogy biztosra menjünk, magunkat is félelmetes maskarákba rejtettük.
A tündérek kérdése még így is megoldatlan, akik ilyenkor szintén szabadon kószáltak. A tündérek nem voltak sem jók, sem rosszak: tündérek voltak. Szívesen jutalmazták meg, ha valaki jót tett velük, de nem szerették, ha keresztbe tesznek nekik. Samhain estéjén a tündérek koldusnak álcázták magukat, és házról házra jártak koldulni. Akik adtak nekik élelmet, azokat megjutalmazták, akik becsapták az ajtót, számíthattak némi kellemetlen meglepetésre.
Kr. u. 43-ban a rómaiak legyőzték a keltákat, és a két kultúra kénytelen volt együtt élni, majd lassan megkezdődött egybeolvadásuk, szokásaikkal együtt. A gyakorlat is megváltozott idővel: rituális formát öltött azzal, hogy a lélekhit halványodásával a lidércként, koboldként, boszorkányként és szellemként való jelmezöltés már jóval ünnepélyesebb szabályokkal bírt.

A Halloween-i szokást az 1840-es években a nagy éhínség elől menekülő ír bevándorlók vitték Amerikába. A töklámpást is az ír folklórnak köszönhetjük.



Amint a mese mondja, egy Jack nevű ember (aki csaló volt és hírhedt volt iszákosságáról is) felcsalta a Sátánt egy fára, amibe aztán Jack belefaragta a kereszt jelét, így a Sátán csapdába esett: nem tudott lemászni. Megegyeztek, hogy ha Jack leengedi, soha többé nem kísérti meg. Így is lett. Miután Jack meghalt, nem engedték be a Mennybe bűnei miatt, de a Pokolba sem nyert bebocsátást imént említett tréfája miatt. Kapott viszont az ördögtől egy darab parazsat, hogy azzal világítson a sötétben. Ezt a parazsat Jack belehelyezte egy kifaragott marharépába, hogy tovább tartson. Mikor az írek kivándoroltak Amerikába, marharépa helyett tökből kezdték kivájni lámpásaikat, azon egyszerű oknál fogva, hogy abból több volt. Bár néhány pogány csoport, kultusz és sátánista kedvenc ünnepének vallja Halloween-t, az ünnep nem ördögi praktikákon alapul. Végül is az ünnep annyira ördögi, amennyire egyesek azzá merészelik tenni. Tehát ha október 31-én előfordul, hogy a szél kissé túl gyászosan hangzik, amint átfúj a csupasz fák csontvázujjai közt, az csak a mi fantáziánk. És ha úgy tűnik, a fagy a sír hideg leheletét hordozza, az csak az ősz, mely a tél beköszöntét jelzi. Nincs többé semmi dolgunk a szellemekkel és koboldokkal, amelyek valaha magukénak tudták ezt az éjszakát. És ha kibámulsz az éjszaka homályos sötétjébe, mintha valami zörögne a halott avarban, jusson eszedbe, hogy a tündérek már nem táncolnak többet az ember birodalmában. - Egyszerűen csak Halloween van.

Kupcsik Helga írása





 
 
0 komment , kategória:  Hallowen  
Címkék: olvasztótégelye, körbeparádézták, halványodásával, boszorkányként, nemkívánatosak, legkülönfélébb, megszállhatnak, iszákosságáról, megjutalmazták, egybeolvadásuk, tulajdonképpen, hagyományokat, kivándoroltak, érvénytelenek, beköszöntével, mindenszentek, megszállottak, meggyújthassa, ünnepélyesebb, csontvázujjai, szomszédságot, tiszteletének, kifejezésének, kultúrájának, meglepetésre, szellemekkel, megkezdődött, köszönhetjük, visszatérnek, szabályokkal, belehelyezte, számíthattak, szellemvilág, birodalmában, szokásaikkal, megváltozott, világ összes, legkülönfélébb hagyományokat, legjobb példa, katolikus egyháznak, szentek dicsőségét, pogány szokások, kelta Írországban, nyár hivatalosan, növekvő évszak, egyik szerint, meleg periódus, másik szerint, közösség vagy, halál évszakának, kelta újév, történet szerint, Miután Jack, Kupcsik Helga,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Szép estét  Sárkány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Boldogság  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Nárcisz  Alvó baby  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Esti kép  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Alvó kisfiú  Virágvasárnap: az élet és a re...  Alvó baby  A nagyhét eseményei  Devecsery László - Húsvét  Húsvéti üdvözlet !  Nem azt látja  Esti képek  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Nárcisz  Rács mögé  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó kutyák  Szép estét kedves látogatóimna...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Szép estét  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Játékos kis cicák  Az erdőterápia egészségre gyak...  Maci az északi fény alatt  Alvó cica  Esti kép  Facebookon kaptam  Boldogság  Paul David Tripp Március 27  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Paul David Tripp Március 25  Inkább ad  Amikor még kicsi voltál...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Nem látom őket  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Képes idézet !  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Virágvasárnap a húsvét előtti  Leereszkedés és olvadás  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Zilahy Lajos - A régi ház küsz... 
Bejegyzés Címkék
világ összes, legkülönfélébb hagyományokat, legjobb példa, katolikus egyháznak, szentek dicsőségét, pogány szokások, kelta Írországban, nyár hivatalosan, növekvő évszak, egyik szerint, meleg periódus, másik szerint, közösség vagy, halál évszakának, kelta újév, történet szerint, adott évben, következő évben, egyetlen reményük, halál utáni, szellemvilág elvegyülhet, városiak minden, kelták azért, skótoknál ugyanígy, kelták áldozatként, szent örömtűzbe, sztorik később, szellemek szabadultak, tündérek kérdése, tündérek koldusnak, rómaiak legyőzték, lélekhit halványodásával, 1840-es években, nagy éhínség, mese mondja, kereszt jelét, darab parazsat, parazsat Jack, kifaragott marharépába, írek kivándoroltak, ünnep annyira, szél kissé, éjszaka homályos, halott avarban, ember birodalmában, olvasztótégelye, körbeparádézták, halványodásával, boszorkányként, nemkívánatosak, legkülönfélébb, megszállhatnak, iszákosságáról, megjutalmazták, egybeolvadásuk, tulajdonképpen, hagyományokat, kivándoroltak, érvénytelenek, beköszöntével, mindenszentek, megszállottak, meggyújthassa, ünnepélyesebb, csontvázujjai, szomszédságot, tiszteletének, kifejezésének, kultúrájának, meglepetésre, szellemekkel, megkezdődött, köszönhetjük, visszatérnek, szabályokkal, belehelyezte, számíthattak, szellemvilág, birodalmában, szokásaikkal, megváltozott, otthonaikban, belebámulnak, kísérteties, bizonyultak, felöltöztek, bebocsátást, jutalmazták, megegyeztek, hivatalosan, megoldatlan, jelmezöltés, koboldokkal, szellemként, lámpásaikat, belefaragta, szabadultak, küzdelemben, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 683
  • e Hét: 6374
  • e Hónap: 27057
  • e Év: 229970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.