Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gazdaságosan, finomat, krumpliból
  2015-02-02 23:56:51, hétfő
 
   
  Gazdaságosan, finomat, krumpliból

Emlékszem, gyerekkoromban minden ősszel felhangzott az utcánkban a ,,Kruuuuuuumpliiiiit vegyeneeeeeeeek", s ilyenkor a házban lakó asszonyok lesiettek az úttesten lassan araszoló platós autóhoz, hogy megvegyék télire a 50 kg krumplit.

Manapság már nem minden háztartás kamrájában áll a krumplis zsák, de azt hiszem, jól gondolom, hogy egy rendszeresen főző háziasszony konyhájának elmaradhatatlan tartozéka nagyjából 3 kg krumpli.

A világ főterményei között a krumpli a - dobogó utáni - negyedik helyet foglalja el a rizs, a kukorica és a búza mögött.

A krumpli amerikai és európai történelmében ugyanaz a rege megjelenik. Ezek szerint az ehetetlennek ítélt levelű, szárú és virágzatú növényt a dühödt gazdák kirángatták a földből, s máglyára vetették. Aztán a sülő gumó illata nyitotta fel a szemüket. Az édeskés, csábító illat győzte meg őket arról, hogy a burgonya igenis ehető.





A klasszikus sült krumplin túl is vannak receptek!

Peruban, ahol az inkák már termesztették a burgonyát, közel 1000 kecsua szó létezik a krumplira és annak fajtáira.




Rengeteg fajta krumpliból választhatunk

Az Amerikában már közel 7000 éve fogyasztott krumpli a XVI. században került át Európába. A spanyol hódítók által is lassan elfogadott élelmiszer jóvoltából a matrózokat addig tizedelő skorbut már nem jelentett veszélyt, sőt a jól tárolható burgonya tökéletes energiaforrást jelentett az Újvilágból hazatérő tengerészek számára.

A burgonya Spanyolországot követően meghódította Angliát, Belgiumot, Németországot, Ausztriát, majd 1600 környékén Franciaországban is fellelhető volt már. Ám ez még nem azt jelentette, hogy a lakosság számára elérhető lett volna. 1770 körül XVI. Lajos gyógyszerésze, Antoine-Augustin Parmentier, aki mellesleg botanikával is foglalkozott, a hétéves háborút követő hadifogsága alatt meglátta a lehetőséget a burgonyában. A korábbi alaptalan ellenszenvet legyőzendő - miszerint a rossz kinézetű növény leprát okoz -, megkérte a királyt, hogy népszerűsítse ezt a remek élelmiszert. Állítólag Maria Antoinette gyakorta tűzött a parókájába burgonyavirágot, ezzel is népszerűsítendő a növényt. A vonakodó franciák az 1785-ös éhínséget követően kapituláltak.

Parmentier annyira szívén viselte a burgonya és az ország sorsát, hogy recepteket is fabrikált. Többek között az ő nevét viseli a franciák klasszikusa, a burgonypüré alatt sült darált húsos ragu, a Hachis Parmentier (ejtsd: ási pármantyié).

Egyes mendemondák azt állítják, hogy a nép meggyőzése érdekében Lajos nem csak a gomblyukába tűzött burgonyavirágot, hanem felásatott néhány hektárt, burgonyát ültettetett oda, majd éjjel-nappal őriztette. Majd egy éjjel felügyelet nélkül maradtak a földek. A kíváncsiak meg szépen kifosztották a területet, hazavitték a gumókat, és a saját földjükön kezdtek burgonyát termeszteni. Akár így is történhetett...





A krumpli az egyik legnépszerűbb és leggazdaságosabb táplálékunk

Angliában az ipari forradalom egyik sarokkövévé vált ez az élelmiszer, ami lehetővé tette a városba költözött munkás lakosság számára a kis kertekben való növénytermesztést, és biztosította a megfelelő kalóriát a munkához.

Írországban először az XVI. században jelent meg a burgonya. Itt viszonylag hamar értő szívekre talált, hiszen jól termeszthető volt az ír éghajlaton és bőséges termésével remekül ellátta a lakosságot. Egészen 1845-ig, amikor a várt jó termés helyett, egy fertőzésnek köszönhetően a burgonyaállomány nagy része tönkrement. A következő 2 évben sem volt jó termés. Ebben az időszakban közel egymillió ír halt éhen.

Magyarországon Mária Terézia fia, II. Lajos 1770-ben nyitott utat a krumplinak, azzal, hogy ingyenes vetőgumókat osztott szét a gazdák között, és adókedvezményben részesítette a krumplit termelő gazdákat.





Héjában sült krumpli, egy kis fűszeres tejföl... remek vacsora!

Lássuk, mit is készíthetünk a kamránkban, pincénkben, konyhánkban lévő krumpliból:

Leves

A hagyományos krumplilevesek mellett a fantázia, a hűtő és a kamra határain belül mozogva sokféle leves készíthető, aminek alapja a krumpli.

Pórés krumplileves

Hozzávalók:
2 póréhagyma
1 kg krumpli
2 dl tej
jó adag kakukkfű
1 bő fakanálnyi vaj

frissen őrölt bors

Elkészítés: A póréhagymát nem túl vékony karikákra vágom, majd vajon néhány percig hagyom, hogy megfonnyadjon. Hozzáadom a kakukkfüvet, majd a krumplikockákat, és felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje. Közepes lángon főzöm. Mikor a krumpli már majdnem jónak nyilvánítható, akkor tejjel felöntöm, kicsit hagyom, hogy elfőjön a levéből. Sózom, borsozom és tálalom.

Krémes krumplileves

Hozzávalók:
5-6 közepes krumpli
15 dkg húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kevés kakukkfű
frissen őrölt bors


Elkészítés: A hagymát felkockázom, a fokhagymát összenyomom, és kis olajon megpirítom. Liszttel beszórom, felöntöm, a megpucolt krumplikat felkockázom, és belepakolom a levesbe. Sózom, fűszerezem és hagyom főni. Mikor megfőtt a krumpli, nyomóval összetöröm, tejszínnel sűrítem, és az előre lepirított szalonnát belezúdítom. Keverek még rajta egyet, és tálalom.

Főétel

Ez a krumpli igazi nagy erőssége. Hiszen készülhet belőle grenadírmars, más néven krumplis tészta, de alakulhat egy jó tál paprikás krumpli is, krumplifőzelék, ami gazdagítható szinte bármilyen zöldséggel, cukkinivel, póréhagymával vagy esetleg egy rózsányi brokkolival. A tócsni vagy például a spanyol tortilla is nagyon jó főétel gyanánt.

Rakott krumpli

Hozzávalók:
1 bő kg krumpli
1 jó szál lángolt parasztkolbász
6 tojás
3 dl főzőtejszín
15 dkg füstölt sajt (scamorza)

Elkészítés: A krumplit héjastul hideg sós vízben felteszem főni. A tojást szintén megfőzöm. Lobogó vízbe eresztem óvatosan, és 9 percig hagyom benne. Utána rögvest hideg vízzel öntöm fel a tojásos fazekat, így a héja egyben lejön.
Egy közepes jénait vékonyan kikenek mangalicazsírral, majd a megfőtt, meghámozott krumpli karikáival kirakom a tálat. Óvatosan sózom. A tojásokat is szelem, és egy réteget ráhalmozok a krumplira, most jön a kolbász, majd újra indítok a krumplival.... A végén a tejszínnel meglocsolom a tálat, rászóróm a reszelt sajtot, és 180 fokos előmelegített sütőbe dugom. Ha barnulni kezd a sajt, akkor kész.

Amerikai nevenincs

Hozzávalók:
1 kg krumpli
4 közepes paradicsom
1 nagy kígyóuborka
25 dkg trappista
25 dkg tejföl (bő 1/2 pohár)
6 közepes vöröshagyma
25 dkg húsos szalonna
Ízlés szerint: só, fűszerek

Elkészítés: A krumplit héjastul felteszem főzni. A hagymát karikára vágom, a szalonnát kockákram és egy kis zsíron felteszem őket egy serpenyőbe. Az uborkát meghámozom, kockákra vágom, a paradicsomot is felkockázom, és külön-külön tálakba teszem, Lereszelem a sajtot, kikészítem a tejfölt. A megfőtt krumplit megpucolom és tálra készítem. Ezek után jön a self service.

Köret

A klasszikusok itt teret nyernek. Jön a hagymás tört krumpli, a krumplipüré, a burgonyafánk, a dödölle, a szalmakrumpli és még sok-sok társuk. A téli időjárásban jól is esnek ezek a viszonylag tartalmas köretek. Aki valami másra, ropogósra, omlósra vágyik kis energiabefektetéssel, annak javaslom az alábbi köret kipróbálását.

Jamie tökéletes sült krumplija

Hozzávalók:
8-9 szem közepes krumpli
3-4 sárgarépa
3-4 fehérrépa
2 fakanálnyi libazsír
1 mandarin reszelt héja
1 narancs reszelt héja

bors
3 kávéskanál rozmaring
1 fej fokhagyma

Elkészítés: A zöldségeket megpucolom, feldarabolom (krumpli félbe, répák félbe és keresztbe), majd 10 perc alatt félig megfőzöm. Eközben egy tűzálló tepsiben a platnin libazsírt melegítek, ebben megfuttatom a rozmaringot és a gerezdekre szedett fokhagymát. A zöldségeket alaposan lecsöpögtetem, majd a zsírra dobom. Sózom, borsozom, ráreszelem a citrusaimat, megforgatom, és a tálat a 200 fokra előmelegített sütőbe dugom. Úgy 40-45 perc múlva tökéletes, ropogós, belül omlós zöldségeket kapok.

Desszert

Azért desszert fronton nehéz alapanyagnak tekinteni a krumplit, de nem lehetetlen. Gondoljunk csak a szilvás gombócra, a sárgabarackos gombócra... Álljon itt példának az alaprecept, ami az év bármelyik szakában jól tud jönni, egy kis házi lekvár kíséretében.

Krumplinudli

Hozzávalók:
1 kg krumpli
20 dkg finomliszt
1 egész tojás
csipet só
1 diónyi zsír

Elkészítés: A krumplit megfőzöm, krumplinyomóval összetöröm. Amikor már majdnem kihűlt, hozzáadom a többi alkotóelemet, és lágy, de rugalmas tésztává gyúrom. Hosszú kígyóvá sodrom, majd késsel felmetélem 2-3 centis darabokra.
Közben kis olajon zsemlemorzsát pirítok, vizet forralok (kis sót hintek bele). Ha forr a víz, beleeresztem a nudlikat. Amikor feljönnek a felszínre, leszűröm, és morzsába forgatom őket. Porcukorral és szilvalekvárral tálalom.

Sós süti

Krumplis pogácsa

Hozzávalók:
25 dkg krumpli (1 méretesebb példány)
40 dkg liszt
2 dkg sikér
2 tisztes csipet só
3 tojás sárgája
1 evőkanál tejföl

Elkészítés: A krumplit meghámozom, formás kis kockákra aprítom, megfőzöm. Eközben a kenyérsütő üstjébe kimérem a hozzávalókat, hozzáadom a krumplit, beindítom a masinát, és hagyom, hogy 1 bő óráig dolgozzon.
A tésztát deszkára borítom, nyújtom, félbehajtom. Pihentetem negyed órát, kinyújtom, majd újra hajtom, megint nyújtom, újra hagyom, nyújtom. A tetejét éles késsel bevágom, kiszaggatom, sütőpapíros tepsire teszem, és 1 elhabart tojással megkenem. 180 fokra előmelegített sütőbe csúsztatom a tepsitm és a pogácsáimat szép színesre sütöm.

Töltött krumplis pogácsa

Ha unjuk a klasszikus pogácsákat, szeretnénk valami extrával előállni, akkor érdemes kipróbálni ezt a pogácsát.

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 csipet só
2 dl tej (kicsit lehet több )
2 dkg friss élesztő
A töltelékhez:
50 dkg krumpli
2 csipet só
20 dkg vaj
2 tojás

Elkészítés: A lisztet a kenyérsütő üstjébe szórom, majd rámorzsolom az élesztőt, sózom, és hozzáöntöm a tejet. A dagaszt/keleszt programra bízom a tésztát. A krumplit megpucolom, sós vízben megfőzöm. Mikor kész, tálba öntöm, ráütöm a tojásokat, hozzáadom a vajat, sózom, és krumplinyomóval alaposan megtöröm.
A sütőt előmelegítem 190 fokra, a gáztepsimet kibélelem sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztes deszkára borítom, ujjnyira nyújtom, majd a felét megkenem a krumplival. Ráhajtom a tészta másik felét. A tetejét bevágom, és kockákra vágom a tésztát (12 darab jött ki nekem ). A kockákat a tepsire fektetem, habart tojással megkenem, és aranyszínűre sütöm.

Kenyér

Burgonyás kenyeret nem csak pehelyből lehet sütni. Sőt!

Krumplis zsemlécskék

Hozzávalók:
25 dkg főtt krumpli
10 dkg tönköly fehérliszt
40 dkg rétesliszt
1 dkg élesztő
1 tojás
1 evőkanál tejföl
1 bő csipetnyi só

Elkészítés: A krumplikat megpucolom, megfőzöm, és krumplinyomóval pépessé töröm. Belezúdítom a sütő üstjébe, hozzámérem a többieket, és a gép kegyeire bízom a tésztámat. A lágy tésztát alaposan lisztes deszkára borítom, finoman kinyújtom, és egy kisebb pogácsaszaggatóval óvatos köröket gyártok belőle. Sütőpapíros tepsire teszem a zsemlécskéimet, és 200 fokon szép színesre sütöm őket. Melegen vajjal ellenállhatatlan.

Krumplis parasztkenyér

Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
4 dl víz
1 közepes krumpli
3 teáskanál só

Elkészítés: A krumplit megfőzöm, hámozom. A kenyérsütő üstjét előkapom, belemerem a vizet, hozzáadom a sót, erre rászórom a lisztet, ebben megágyazok a krumplinyomóval szétpasszírozott krumplinak. Rámorzsolom az élesztőt, majd útjára engedem a dagaszt/keleszt programot. Ha kész, kiszedem, átgyúrom, hagyom újra megkelni, gyúrom, majd sütőpapíros jénaiba teszem, és 200 fokon aranybarnára sütöm.





Kiadós egytálétel készülhet a krumpliból fűszerekkel és más zöldségekkel gazdagítva

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: leggazdaságosabb, adókedvezményben, szétpasszírozott, ellenállhatatlan, mangalicazsírral, burgonyaállomány, franciaországban, burgonyavirágot, krumplinyomóval, elmaradhatatlan, szilvalekvárral, krumplikockákat, népszerűsítendő, spanyolországot, vegyeneeeeeeeek, magyarországon, energiaforrást, krumplifőzelék, gyerekkoromban, zsemlécskéimet, krumplilevesek, parasztkolbász, előmelegített, zsemlemorzsát, parasztkenyér, gyógyszerésze, póréhagymával, lecsöpögtetem, történelmében, nyilvánítható, sárgabarackos, megfonnyadjon, népszerűsítse, választhatunk, legnépszerűbb, termesztették, házban lakó, úttesten lassan, krumplis zsák, rendszeresen főző, világ főterményei, búza mögött, krumpli amerikai, rege megjelenik, ehetetlennek ítélt, dühödt gazdák, sülő gumó, burgonya igenis, klasszikus sült, spanyol hódítók, matrózokat addig, burgonya Spanyolországot, Antoine-Augustin Parmentier, Állítólag Maria Antoinette, Hachis Parmentier, Magyarországon Mária Terézia,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Kertem  Jánosházy György: Fogd a kezem  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Sorsunk miatt...  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Tanmese  A Magyar Költészet napja alkal...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Mindig lesz olyan  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Sík Sándor - Ha jő a perc  Esterházy Péter: Harmonia c...  Robert Merle tollából  képre írva  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Vannak emberek  Hogyan válunk hűségesekké?  Nem kell hozzá fürdőruhás  képre írva  Alvó cicák  Egy barátság története  Szabó T. Anna - Pitypang  Tanmese  A sorsod  különleges  Jázmin  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  A felvilágosodás...  Robert Merle tollából  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Ma van a magyar költészet napj...  Szép estét kedves látogatóimn...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Az ember  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Azért kaptad  Nagy és kis csodák  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bársony székben  képre írva  Jan Twardowski - Siessünk 
Bejegyzés Címkék
házban lakó, úttesten lassan, krumplis zsák, rendszeresen főző, világ főterményei, búza mögött, krumpli amerikai, rege megjelenik, ehetetlennek ítélt, dühödt gazdák, sülő gumó, burgonya igenis, klasszikus sült, spanyol hódítók, matrózokat addig, burgonya Spanyolországot, lakosság számára, hétéves háborút, korábbi alaptalan, rossz kinézetű, remek élelmiszert, parókájába burgonyavirágot, vonakodó franciák, 1785-ös éhínséget, ország sorsát, franciák klasszikusa, burgonypüré alatt, gomblyukába tűzött, éjjel felügyelet, saját földjükön, egyik legnépszerűbb, ipari forradalom, városba költözött, megfelelő kalóriát, fertőzésnek köszönhetően, burgonyaállomány nagy, időszakban közel, gazdák között, krumplit termelő, hagyományos krumplilevesek, kamra határain, hagymát felkockázom, fokhagymát összenyomom, megpucolt krumplikat, előre lepirított, krumpli igazi, rózsányi brokkolival, tócsni vagy, spanyol tortilla, krumplit héjastul, tojást szintén, tojásos fazekat, héja egyben, közepes jénait, réteget ráhalmozok, tejszínnel meglocsolom, reszelt sajtot, hagymát karikára, szalonnát kockákram, uborkát meghámozom, megfőtt krumplit, self service, hagymás tört, téli időjárásban, viszonylag tartalmas, alábbi köret, zöldségeket megpucolom, tűzálló tepsiben, platnin libazsírt, gerezdekre szedett, zöldségeket alaposan, zsírra dobom, szilvás gombócra, sárgabarackos gombócra&#8230, krumplit megfőzöm, többi alkotóelemet, krumplit meghámozom, kenyérsütő üstjébe, tésztát deszkára, tetejét éles, pogácsáimat szép, klasszikus pogácsákat, krumplit megpucolom, sütőt előmelegítem, gáztepsimet kibélelem, megkelt tésztát, felét megkenem, tészta másik, tetejét bevágom, tepsire fektetem, krumplikat megpucolom, sütő üstjébe, lágy tésztát, kenyérsütő üstjét, krumplinyomóval szétpasszírozott, krumpliból fűszerekkel, leggazdaságosabb, adókedvezményben, szétpasszírozott, ellenállhatatlan, mangalicazsírral, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 935
  • e Hét: 3807
  • e Hónap: 8845
  • e Év: 138552
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.