Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megfestett idő
  2018-03-27 07:13:05, kedd
 
   
  Az alábbi írásom jelenik meg a szél-járás következő számában.


A megfestett idő
Portrévázlat Varga György festőművészről

Közel négy évtized megszenvedett barátság köt össze bennünket. Mindketten konokul tesszük a dolgunkat, s ha közben egy-egy évre elsodor egymástól bennünket az élet, akkor is tudunk egymásról, s a távolodások és közeledések ellenére próbálunk megmaradni még gyomorforgató időkben is egymásnak.
Varga György a Szigetköz festőjének mondja magát - talán mert ez olyan jól hangzik, s mert ha senki nem dugja az embert bele egy skatulyába, akkor belemászik maga egy választottba. Az azonban igaz, hogy az utóbbi időkben többet van szigetközi (sérfenyőszigeti) kis házukban, mint a mosonmagyaróvári panellakásban. Persze így közelebb van a természethez, sőt benne él.
A Szigetköz sem egyetlen arcú táj, ha főútján autózunk Győr fel, nem sokban különbözik a Kisalföldtől, de ha a vízhez közelebb merészkedünk, már másik arcot mutat. S a holt ágak csönde és szépsége megfoghatatlan, talán csak a festő ecsetjéről csöppen a vászonra olyan gyönyörűség, mint amit Gyuri akvarelljein látunk. De más a víz partjáról, a lábukat vízben áztató fák mellől, mint a vízről nézve. Emlékszem, nekem a rábaközi legénykének mekkora, életet meghatározó élmény volt az, amikor fotós barátommal csónakba szálltunk Rajkánál, s egy délelőtt lecsorogtunk Mosonmagyaróvárig a Mosoni-Dunán. Az azóta választott lakóhelyemet, Feketeerdőt, többször is megpillantottam fél órán belül a vízről, s után a térképet böngészve csodálkoztam csak el, hogy micsoda kanyarokat vettünk a folyón.
Varga György Mosonmagyaróváron született bő hetven évvel ezelőtt, s az iskola után szerszámkészítőként dolgozott a fémszerelvénygyárban, majd a Timföld-és Műkorund gyárban Mosonmagyaróváron. Aztán a rendszerváltás után dekoratőr, majd raktárvezető egy vállalkozásnál, majd néhány év “főállású" festőművészkedés következett. Nyugdíjba a Hansági Múzeumból ment, ahol kilenc évig volt restaurátor.
Ennyi a civil foglalkozásokról.
Amúgy kézműves ember is ő, szebben mondva szobrász, akinek kisplasztikáiból is meg lehetne tölteni egy kiállítótermet, s bőrből készült képeiről nem is beszélve. S egy köztéri szobra is látható a mosonmagyaróvári városi könyvtár előtt (a lánykori nevén Engels, asszonynevén Erkel Ferenc utcában), amit Kibomlásnak nevezett el nem kis unszolásunkra, miután lemondott a késő kádári évek olyan szépen csengő Kibontakozás névről. (Kibontakozni ölelésből kell, mondtuk neki.)
Igazán akvarelljei ragadtak meg először. Nem csak azért, mert az akvarell a pillanat művészete, hanem mert a hideg vizek, az ember nélküli táj a Szigetköz igazi arcát mutatják fel. S mert ezekben az alkotásokban képes volt a pusztuló (pusztított) világ megragadására. Valami bensőséges viszony alakul ki e képen ábrázolt világ és a kép nézője között. Olyan kapocs, amely visszakapcsolja a Paradicsomba, amire nosztalgiával gondol, de amiből kiűzetve mindig ott van valami keserű íz a szájban.
Egyszerűen szépek ezek a képek. A korhadt fák, a barna melankóliája, a felragyogó vörös szépsége mind mind arról a csodáról beszél, amit át tudunk élni e képek előtt ácsorogva.
Majd egy kis váltás következett, amit lehet művészi fejlődésnek is nevezni: Egyre elvontabbak lettek a képek, én a modern felé tolt látásmódban ott véltem felfedezni Mosonmagyaróvár 1956-os tragédiájának művészi megélését, a karcolt kis keresztek, a sejtető templomfalak eltolták a látásmódot a misztikum felé, több lett a sejtetés, mint a megfestett valóság.
Betudható ez az öregedésnek is? Annak, hogy a világ legparányibb részeiben csak megértve az időt lehet elmerülni? Lehet. Mint ahogyan az is, hogy Varga György sem akar mindenáron ünnepelt sztár festő lenni, a szónak a mai, felszínes, műanyag ízű értelmében. Egyszerűen festőként akarja átélni a körülötte lévő világot, amely többször mutatta neki is a borús, mint a derűs arcát.
Szülővárosa pazarlóan bőkezű soha nem volt vele, elismerés inkább csak barátai részéről érte, ritkán adatik meg neki az önálló tárlat lehetősége, felkérés nem érte az elmúlt években. Ezért is érte meglepetésként, hogy 2018. március 13-án Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítette a köztársasági elnök szülőföldje, a Szigetköz iránti elkötelezettséget tükröző alkotói pályájáért, sokrétű kulturális szervező tevékenységéért.
Hogy megszülethessen ez az írás, Sérfenyőszigetig kellett menni Feketeerdőtől. Mindkét falu a Szigetközben van, de egy éve nem jártam Gyurinál. Előkerült a birspálinka, a KOMP, amit győri és felvidéki barátaival szervez, a vándortálat, s az is, hogy Varga György mindig közösségben szeretett élni. Neki a barátság több egyszerű találkozásoknál. Ezért is hiányoznak a néhány évtizede még élő kerti beszélgetések, amikor verseket olvastunk fel, s a társak alkotásait nézegettünk, s borozgattunk a nagy diófa alatt.
A diófát aztán kivágta. De még megvannak az asztalok, a kert, s lehet nyomni a csengőt, és be lehet kukucskálni a műterembe. S lehet váltani néhány emberi szót.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mosonmagyaróvári, kisplasztikáiból, festőművészkedés, foglalkozásokról, sérfenyőszigetig, tevékenységéért, megszülethessen, megpillantottam, sérfenyőszigeti, visszakapcsolja, mosonmagyaróvár, találkozásoknál, rendszerváltás, vállalkozásnál, megfoghatatlan, festőművészről, meglepetésként, kiállítótermet, megragadására, feketeerdőtől, tragédiájának, unszolásunkra, gyomorforgató, panellakásban, beszélgetések, nosztalgiával, megszenvedett, kitüntetésben, paradicsomba, melankóliája, lecsorogtunk, merészkedünk, természethez, portrévázlat, választottba, legparányibb, alábbi írásom, szél-járás következő, embert bele, azonban igaz, utóbbi időkben, mosonmagyaróvári panellakásban, vízhez közelebb, holt ágak, festő ecsetjéről, vászonra olyan, lábukat vízben, vízről nézve, rábaközi legénykének, délelőtt lecsorogtunk, azóta választott, térképet böngészve, Portrévázlat Varga György, Varga György, Varga György Mosonmagyaróváron, Timföld-és Műkorund, Hansági Múzeumból, Erkel Ferenc, Magyar Arany Érdemkereszt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  képre írva  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Vito Giaquinto gondolata  József Attila - Kopogtatás nél...  Hogyan válunk hűségesekké?  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Müller Péter tollából  Szép estét kedves látogatóimn...  Horváth Szilvia tollából  Robin Wight pitypang szobra  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Csend  Jan Twardowski - Siessünk  Tanácsok egy pszichológustól  IGEN így  Szép estét kedves látogatóimna...  Töröld le  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Jázmin  Hamvas Béla  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  A sorsod  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Gebhardt Nóra versei II.  Vito Giaquinto gondolata  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Egy barátság története  Szép estét  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Önmaga ellenére  Egy barátság története  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Jázmin  Mindig lesz olyan  Pitypang szökőkút  Nevelőszülőkhöz adták,  Jó éjszakát  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  A hagyma antibakteriális hatás...  Tanmese  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Magyar költészet napja  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Emlékezz  ajándék, mellyel meglepem  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Paul David Tripp Április 14  Kertem  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Különleges  Latinovits Zoltán tollából  Borzasztó  Anyák napjára  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Sorsunk miatt...  Jó nap volt  József Attila - Kopogtatás nél...  Jó nap volt  Eduardo Sacheri gondolata  Otthon 
Bejegyzés Címkék
alábbi írásom, szél-járás következő, embert bele, azonban igaz, utóbbi időkben, mosonmagyaróvári panellakásban, vízhez közelebb, holt ágak, festő ecsetjéről, vászonra olyan, lábukat vízben, vízről nézve, rábaközi legénykének, délelőtt lecsorogtunk, azóta választott, térképet böngészve, iskola után, rendszerváltás után, civil foglalkozásokról, köztéri szobra, mosonmagyaróvári városi, lánykori nevén, késő kádári, pillanat művészete, hideg vizek, ember nélküli, alkotásokban képes, barna melankóliája, felragyogó vörös, csodáról beszél, modern felé, sejtető templomfalak, misztikum felé, megfestett valóság, világ legparányibb, időt lehet, körülötte lévő, derűs arcát, önálló tárlat, elmúlt években, köztársasági elnök, barátság több, néhány évtizede, társak alkotásait, nagy diófa, diófát aztán, mosonmagyaróvári, kisplasztikáiból, festőművészkedés, foglalkozásokról, sérfenyőszigetig, tevékenységéért, megszülethessen, megpillantottam, sérfenyőszigeti, visszakapcsolja, mosonmagyaróvár, találkozásoknál, rendszerváltás, vállalkozásnál, megfoghatatlan, festőművészről, meglepetésként, kiállítótermet, megragadására, feketeerdőtől, tragédiájának, unszolásunkra, gyomorforgató, panellakásban, beszélgetések, nosztalgiával, megszenvedett, kitüntetésben, paradicsomba, melankóliája, lecsorogtunk, merészkedünk, természethez, portrévázlat, választottba, legparányibb, kisalföldtől, érdemkereszt, templomfalak, akvarelljein, szigetközben, kibontakozás, alkotásokban, raktárvezető, asszonynevén, borozgattunk, csodálkoztam, kibontakozni, részesítette, lakóhelyemet, köztársasági, kibomlásnak, közösségben, öregedésnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 3561 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 61
  • e Hét: 6818
  • e Hónap: 8825
  • e Év: 53798
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.