Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sztrapacska, a krumplis galuska
  2015-03-04 20:00:26, szerda
 
   
  A sztrapacskát szinte mindenki szereti, ami nem is csoda, hiszen ellen lehet-e állni az olvadó sajttal krémessé vált tésztának, amelyen gazdagon pihennek a pirított szalonnapörcök?

A sztrapacska története a bryndzáéval indul, amelynek elkészítését a román pásztoroktól tanulták a szlovákok nagyjából 600 évvel ezelőtt. A bryndzából készíthetünk különféle krémeket, felhasználhatjuk pástétomok, csőben sült fogásokhoz is, adhatjuk puliszkához, burekhez, készíthetünk vele különféle töltelékeket. Juhtúróval gazdagíthatjuk a kelt tésztákat, de ha igazán autentikus fogásra vágyunk, akkor érdemes kipróbálni a sztrapacskát.





Kiadós, tartalmas egytálétel a sztrapacska

A sztrapacska vélhetően a XVII. század végén, a XVIII. század elején jelenhetett meg a szlovák gasztronómiában. Ekkortájt vált kedveltté a krumplival dúsított tészta, a halušky, amelyet többféle ízesítéssel készítenek mind a mai napig. A savanyú káposztás galuska mellett a juhtúrós tészta, azaz a bryndzové halušky a legismertebb és a legelterjedtebb.

A bryndzával kevert tészta lelke ugyan a juhtúró, de nagyon fontos az is, hogy milyen alapanyagokból készül maga a tészta. Ezzel kapcsolatban alapvetően két ellentétes táborra bontható a sztrapacskakészítők köre, van, aki szerint a krumpli és a liszt mellett tojást is igényel a tészta, míg a másik csoport szerint a klasszikus változat tésztájában semmi keresnivalója a tojásnak.




Káposztásan is nagyon nagyon finom a sztrapacska

Ezen kívül fontos kritérium, hogy milyen krumpliból készítjük és hogyan szaggatjuk ki a tésztát. A legtöbb receptben nyers, reszelt krumplival elkevert tésztával dolgoznak, de néhány receptben - amely az olasz gnocchival mutat rokonságot - a megfőzött, majd összetört krumplival dolgozzák össze a lisztet, s így születnek a formailag a mi nokedlinkre emlékeztető galuskák.

A galuska készítésének módja szintén kardinális kérdés. A legtöbben az általunk is gyakorta használt, lábasra illeszthető, spatulával működő nokedliszaggató segítségével készítik a tésztát, míg sokan úgy vélik, hogy az az igazi, amikor a vizezett deszkára halmozott tésztát késsel kaparják/vágják bele a lobogó vízbe. A nagyobb darabokban maradt, nehezen eldolgozható nyers krumplicsíkok okozta fennakadásokat figyelembe véve igazuk is lehet, bár mindkét módszer meglehetősen macerás. A homogénebb tészta elérése érdekében célszerű minél apróbbra reszelni a krumplit. A reszelő mellett jó szolgálatot tehet a daráló is. Ha nagyon vizes a krumpli, akkor érdemes egy kicsit kinyomkodni.





Eredetileg a káposztás a sztrapacska, a juhtúrós a haluska

Akármennyire macerás is a nyers krumplival való munka, mindenképpen megéri. Az enyhén sós vízben kifőzött galuskákat ugyanis már csak szűrni kell, majd összeforgatni a lágy juhtúróval s az előre lepirított szalonna zsírjával. Ha nem elég meleg a tészta, akkor egy serpenyőbe, a szalonnasütésből visszamaradt zsírba tegyük bele a túrót, és közepes láng mellett hagyjuk, hogy megfolyósodjon, majd így adjuk a tésztához.

Abban az esetben, ha túl intenzívnek ítéljük a túró ízét, melegítés közben adhatunk hozzá egy kis tejfölt vagy akár tejszínt, sőt 1-2 gerezd összenyomott fokhagyma is dukál bele. Ezután csak annyi a dolgunk, hogy tálaljuk, némi pörc kíséretében.

A sztrapacskát természetesen tovább is variálhatjuk, készíthetünk többsajtos sztrapacskát, ahol a juhsajt mellett mozzarella, kéksajt vagy valamilyen füstölt sajt egészíti ki a bryndzát. Esetleg a túrós csuszához hasonlatos módon a sztrapacskát csőben is süthetjük. A kötelező kellék, a szalonna esetében pedig kísérletezhetünk vele, hogy az ételt húsos szalonnával vagy zsírszalonnával készítjük-e, esetleg szalonna nélkül vagy csülökkockákkal gazdagítva.





Krémesen, juhtúróval az igazi!

Az elkészült fogást pedig vágott kaporral, petrezselyemmel, snidlinggel vagy medvehagymával is ízesíthetjük. A sztrapacskát kínálhatjuk főételként, de köretnek is tökéletes, érdemes pörköltek, húsok mellé tálalni. Ha főételként adjuk, akkor pedig nyugodtan kínáljunk mellé savanyú uborkát vagy bármilyen más savanyúságot.

Bryndzové halušky

Hozzávalók:
80 dkg krumpli
45 dkg finomliszt
1 tojás
2 evőkanál zsír
30 dkg házi juhtúró
2 gerezd fokhagyma
3 ujjnyi zsírszalonna


Elkészítés: A lisztet egy tálba kimérem, hozzáadom a tojást és a zsírt, majd a krumplit meghámozom, és kislyukú reszelőn lereszelem. Hogy ne barnuljon meg, folyamatosan belekeverem a lisztbe. Amikor összeállt a tészta, nagyjából 20 percet hagyom pihenni.
Eközben felkockázom a szalonnát, és közepes lángon kipirítom belőle a zsírt. A zsír nagyját elteszem a hűtőbe, egy keveset a serpenyőben hagyok. A serpenyő alatt takarékon hagyom a lángot, és 2 fokhagymagerezdet belenyomok.
Vizet forralok, sót hintek bele. A tésztát nokedliszaggatóval beleszaggatom a vízbe (kicsit tovább kell főzni, mint a nokedlit, a nyers krumpli miatt), majd a kifőtt tésztát egy szűrőkanál segítségével a serpenyőbe szedem.
Amikor az összes kifőtt, ráteszem a juhtúrót, és alaposan átforgatom. Tejföllel, pörccel a tetején tálalom.





A szalonna és a tejföl sem maradhat el a sztrapacskáról

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: felhasználhatjuk, kísérletezhetünk, szalonnasütésből, gasztronómiában, zsírszalonnával, petrezselyemmel, nokedliszaggató, csülökkockákkal, legelterjedtebb, fennakadásokat, sztrapacskáról, szalonnapörcök, alapanyagokból, gazdagíthatjuk, megfolyósodjon, medvehagymával, összeforgatni, keresnivalója, krumplicsíkok, természetesen, beleszaggatom, készítésének, pásztoroktól, készíthetünk, töltelékeket, visszamaradt, savanyúságot, segítségével, sztrapacskát, meglehetősen, akármennyire, eldolgozható, legismertebb, összenyomott, elkészítését, mindenképpen, sztrapacskát szinte, olvadó sajttal, pirított szalonnapörcök, sztrapacska története, bryndzáéval indul, román pásztoroktól, szlovákok nagyjából, bryndzából készíthetünk, kelt tésztákat, sztrapacska vélhetően, szlovák gasztronómiában, krumplival dúsított, savanyú káposztás, juhtúrós tészta, bryndzové halušky, bryndzával kevert,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akik bántanak téged  Adakozás  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem tudhatod  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szívem tiéd  Nem tudhatod  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Png ház  Nevem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Akarat  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Gonosz démon-álarc  Bounty krémes  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Kövesd a cowboyt!  Egy maradéktalanul uralt világ  Egy bizonyos határt  s immár én is felragyogva, ért...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akarat  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png csokor  Egy bizonyos határt  Hogy lehet megtartani  Nagyi telefonál  Alázat  Sokan azt tartják  Png nő  Alázat  Nem számIt  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy maradéktalanul uralt világ  Png ház  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Az engedelmesség miért nem vál...  Tanuld meg ezt a versemet  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  képre írva  Egy maradéktalanul uralt világ  Png férfi  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Még csak most kezdődik a nap  Png fotel  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Hiányzik  Nagyi telefonál  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
sztrapacskát szinte, olvadó sajttal, pirított szalonnapörcök, sztrapacska története, bryndzáéval indul, román pásztoroktól, szlovákok nagyjából, bryndzából készíthetünk, kelt tésztákat, sztrapacska vélhetően, szlovák gasztronómiában, krumplival dúsított, savanyú káposztás, juhtúrós tészta, bryndzové halušky, bryndzával kevert, liszt mellett, másik csoport, klasszikus változat, legtöbb receptben, olasz gnocchival, galuska készítésének, vizezett deszkára, lobogó vízbe, nagyobb darabokban, homogénebb tészta, reszelő mellett, kicsit kinyomkodni, nyers krumplival, lágy juhtúróval, előre lepirított, szalonnasütésből visszamaradt, túró ízét, sztrapacskát természetesen, juhsajt mellett, túrós csuszához, sztrapacskát csőben, kötelező kellék, szalonna esetében, ételt húsos, elkészült fogást, sztrapacskát kínálhatjuk, tálba kimérem, krumplit meghámozom, zsír nagyját, serpenyőben hagyok, serpenyő alatt, nyers krumpli, kifőtt tésztát, szűrőkanál segítségével, serpenyőbe szedem, összes kifőtt, tetején tálalom, felhasználhatjuk, kísérletezhetünk, szalonnasütésből, gasztronómiában, zsírszalonnával, petrezselyemmel, nokedliszaggató, csülökkockákkal, legelterjedtebb, fennakadásokat, sztrapacskáról, szalonnapörcök, alapanyagokból, gazdagíthatjuk, megfolyósodjon, medvehagymával, összeforgatni, keresnivalója, krumplicsíkok, természetesen, beleszaggatom, készítésének, pásztoroktól, készíthetünk, töltelékeket, visszamaradt, savanyúságot, segítségével, sztrapacskát, meglehetősen, akármennyire, eldolgozható, legismertebb, összenyomott, elkészítését, mindenképpen, kapcsolatban, zsírszalonna, variálhatjuk, ízesíthetjük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2711
  • e Hét: 7292
  • e Hónap: 21197
  • e Év: 150904
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.