|
2015-03-04 20:00:26, szerda
|
|
|
|
|
|
A sztrapacskát szinte mindenki szereti, ami nem is csoda, hiszen ellen lehet-e állni az olvadó sajttal krémessé vált tésztának, amelyen gazdagon pihennek a pirított szalonnapörcök?
A sztrapacska története a bryndzáéval indul, amelynek elkészítését a román pásztoroktól tanulták a szlovákok nagyjából 600 évvel ezelőtt. A bryndzából készíthetünk különféle krémeket, felhasználhatjuk pástétomok, csőben sült fogásokhoz is, adhatjuk puliszkához, burekhez, készíthetünk vele különféle töltelékeket. Juhtúróval gazdagíthatjuk a kelt tésztákat, de ha igazán autentikus fogásra vágyunk, akkor érdemes kipróbálni a sztrapacskát.
Kiadós, tartalmas egytálétel a sztrapacska
A sztrapacska vélhetően a XVII. század végén, a XVIII. század elején jelenhetett meg a szlovák gasztronómiában. Ekkortájt vált kedveltté a krumplival dúsított tészta, a halušky, amelyet többféle ízesítéssel készítenek mind a mai napig. A savanyú káposztás galuska mellett a juhtúrós tészta, azaz a bryndzové halušky a legismertebb és a legelterjedtebb.
A bryndzával kevert tészta lelke ugyan a juhtúró, de nagyon fontos az is, hogy milyen alapanyagokból készül maga a tészta. Ezzel kapcsolatban alapvetően két ellentétes táborra bontható a sztrapacskakészítők köre, van, aki szerint a krumpli és a liszt mellett tojást is igényel a tészta, míg a másik csoport szerint a klasszikus változat tésztájában semmi keresnivalója a tojásnak.
Káposztásan is nagyon nagyon finom a sztrapacska
Ezen kívül fontos kritérium, hogy milyen krumpliból készítjük és hogyan szaggatjuk ki a tésztát. A legtöbb receptben nyers, reszelt krumplival elkevert tésztával dolgoznak, de néhány receptben - amely az olasz gnocchival mutat rokonságot - a megfőzött, majd összetört krumplival dolgozzák össze a lisztet, s így születnek a formailag a mi nokedlinkre emlékeztető galuskák.
A galuska készítésének módja szintén kardinális kérdés. A legtöbben az általunk is gyakorta használt, lábasra illeszthető, spatulával működő nokedliszaggató segítségével készítik a tésztát, míg sokan úgy vélik, hogy az az igazi, amikor a vizezett deszkára halmozott tésztát késsel kaparják/vágják bele a lobogó vízbe. A nagyobb darabokban maradt, nehezen eldolgozható nyers krumplicsíkok okozta fennakadásokat figyelembe véve igazuk is lehet, bár mindkét módszer meglehetősen macerás. A homogénebb tészta elérése érdekében célszerű minél apróbbra reszelni a krumplit. A reszelő mellett jó szolgálatot tehet a daráló is. Ha nagyon vizes a krumpli, akkor érdemes egy kicsit kinyomkodni.
Eredetileg a káposztás a sztrapacska, a juhtúrós a haluska
Akármennyire macerás is a nyers krumplival való munka, mindenképpen megéri. Az enyhén sós vízben kifőzött galuskákat ugyanis már csak szűrni kell, majd összeforgatni a lágy juhtúróval s az előre lepirított szalonna zsírjával. Ha nem elég meleg a tészta, akkor egy serpenyőbe, a szalonnasütésből visszamaradt zsírba tegyük bele a túrót, és közepes láng mellett hagyjuk, hogy megfolyósodjon, majd így adjuk a tésztához.
Abban az esetben, ha túl intenzívnek ítéljük a túró ízét, melegítés közben adhatunk hozzá egy kis tejfölt vagy akár tejszínt, sőt 1-2 gerezd összenyomott fokhagyma is dukál bele. Ezután csak annyi a dolgunk, hogy tálaljuk, némi pörc kíséretében.
A sztrapacskát természetesen tovább is variálhatjuk, készíthetünk többsajtos sztrapacskát, ahol a juhsajt mellett mozzarella, kéksajt vagy valamilyen füstölt sajt egészíti ki a bryndzát. Esetleg a túrós csuszához hasonlatos módon a sztrapacskát csőben is süthetjük. A kötelező kellék, a szalonna esetében pedig kísérletezhetünk vele, hogy az ételt húsos szalonnával vagy zsírszalonnával készítjük-e, esetleg szalonna nélkül vagy csülökkockákkal gazdagítva.
Krémesen, juhtúróval az igazi!
Az elkészült fogást pedig vágott kaporral, petrezselyemmel, snidlinggel vagy medvehagymával is ízesíthetjük. A sztrapacskát kínálhatjuk főételként, de köretnek is tökéletes, érdemes pörköltek, húsok mellé tálalni. Ha főételként adjuk, akkor pedig nyugodtan kínáljunk mellé savanyú uborkát vagy bármilyen más savanyúságot.
Bryndzové halušky
Hozzávalók:
80 dkg krumpli
45 dkg finomliszt
1 tojás
2 evőkanál zsír
30 dkg házi juhtúró
2 gerezd fokhagyma
3 ujjnyi zsírszalonna
só
Elkészítés: A lisztet egy tálba kimérem, hozzáadom a tojást és a zsírt, majd a krumplit meghámozom, és kislyukú reszelőn lereszelem. Hogy ne barnuljon meg, folyamatosan belekeverem a lisztbe. Amikor összeállt a tészta, nagyjából 20 percet hagyom pihenni.
Eközben felkockázom a szalonnát, és közepes lángon kipirítom belőle a zsírt. A zsír nagyját elteszem a hűtőbe, egy keveset a serpenyőben hagyok. A serpenyő alatt takarékon hagyom a lángot, és 2 fokhagymagerezdet belenyomok.
Vizet forralok, sót hintek bele. A tésztát nokedliszaggatóval beleszaggatom a vízbe (kicsit tovább kell főzni, mint a nokedlit, a nyers krumpli miatt), majd a kifőtt tésztát egy szűrőkanál segítségével a serpenyőbe szedem.
Amikor az összes kifőtt, ráteszem a juhtúrót, és alaposan átforgatom. Tejföllel, pörccel a tetején tálalom.
A szalonna és a tejföl sem maradhat el a sztrapacskáról
WM
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: felhasználhatjuk, kísérletezhetünk, szalonnasütésből, gasztronómiában, zsírszalonnával, petrezselyemmel, nokedliszaggató, csülökkockákkal, legelterjedtebb, fennakadásokat, sztrapacskáról, szalonnapörcök, alapanyagokból, gazdagíthatjuk, megfolyósodjon, medvehagymával, összeforgatni, keresnivalója, krumplicsíkok, természetesen, beleszaggatom, készítésének, pásztoroktól, készíthetünk, töltelékeket, visszamaradt, savanyúságot, segítségével, sztrapacskát, meglehetősen, akármennyire, eldolgozható, legismertebb, összenyomott, elkészítését, mindenképpen, sztrapacskát szinte, olvadó sajttal, pirított szalonnapörcök, sztrapacska története, bryndzáéval indul, román pásztoroktól, szlovákok nagyjából, bryndzából készíthetünk, kelt tésztákat, sztrapacska vélhetően, szlovák gasztronómiában, krumplival dúsított, savanyú káposztás, juhtúrós tészta, bryndzové halušky, bryndzával kevert,
|
|
|
|
sztrapacskát szinte, olvadó sajttal, pirított szalonnapörcök, sztrapacska története, bryndzáéval indul, román pásztoroktól, szlovákok nagyjából, bryndzából készíthetünk, kelt tésztákat, sztrapacska vélhetően, szlovák gasztronómiában, krumplival dúsított, savanyú káposztás, juhtúrós tészta, bryndzové halušky, bryndzával kevert, liszt mellett, másik csoport, klasszikus változat, legtöbb receptben, olasz gnocchival, galuska készítésének, vizezett deszkára, lobogó vízbe, nagyobb darabokban, homogénebb tészta, reszelő mellett, kicsit kinyomkodni, nyers krumplival, lágy juhtúróval, előre lepirított, szalonnasütésből visszamaradt, túró ízét, sztrapacskát természetesen, juhsajt mellett, túrós csuszához, sztrapacskát csőben, kötelező kellék, szalonna esetében, ételt húsos, elkészült fogást, sztrapacskát kínálhatjuk, tálba kimérem, krumplit meghámozom, zsír nagyját, serpenyőben hagyok, serpenyő alatt, nyers krumpli, kifőtt tésztát, szűrőkanál segítségével, serpenyőbe szedem, összes kifőtt, tetején tálalom, felhasználhatjuk, kísérletezhetünk, szalonnasütésből, gasztronómiában, zsírszalonnával, petrezselyemmel, nokedliszaggató, csülökkockákkal, legelterjedtebb, fennakadásokat, sztrapacskáról, szalonnapörcök, alapanyagokból, gazdagíthatjuk, megfolyósodjon, medvehagymával, összeforgatni, keresnivalója, krumplicsíkok, természetesen, beleszaggatom, készítésének, pásztoroktól, készíthetünk, töltelékeket, visszamaradt, savanyúságot, segítségével, sztrapacskát, meglehetősen, akármennyire, eldolgozható, legismertebb, összenyomott, elkészítését, mindenképpen, kapcsolatban, zsírszalonna, variálhatjuk, ízesíthetjük, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 2711
- e Hét: 7292
- e Hónap: 21197
- e Év: 150904
|
|
|