Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Volt egyszer egy tanár
  2021-09-16 20:43:57, csütörtök
 
   
 


Volt egyszer egy tanár, akinek az osztályában a gyerekek folyton bántalmazták egymást - csúfolódtak, gúnyneveket aggattak egymásra, kiközösítették társaikat. A tanár sok mindennel próbálkozott, de sikertelenül, mindaddig, amíg egy hétfő reggelen beállított az osztályba, kezében egy almával. Ez a nap mindent megváltoztatott.

A gyerekek mit sem sejtettek, amikor meglátták a tanárt, kezében egy gyönyörű, kerek, piros almával. Az almát magasra emelte és azt kérdezte:
- Mi ez itt?
- Egy ropogós alma - felelte az egyik gyerek mosolyogva.
- Megennéd?
- Meg - csillant fel a diák szeme.

A tanár viszont fura dolgot művelt: az almát letette a földre. Ekkor hirtelen csend lett az osztályteremben. A tanár az alma köré, egy körbe vezényelte a gyerekeket, majd a lehető legfurább dolgot mondta:

- Ma almafocit fogunk játszani! - jelentette ki a gyerekek nagy döbbenetére. - Gyerünk, rúgjátok egymásnak az almát!

Tetszett a játék a gyerekeknek, vidáman rúgták egymásnak az almát. Volt, aki sajnálta és csak óvatosan gurította arrébb, volt, aki viszont jókorát belerúgott, hogy csak úgy repült és pattogott az alma a földön. Néhány perc után a tanár lefújta a meccset és mindenki visszaült a helyére. A tanár felvette az almát a földről és a gyerekek elé emelte:

- Mit láttok?
- Egy almát! - kiáltották a gyerekek kórusban. - Egy pocsék labdát - szólt bele az egyik lókötő a hátsó sorból.
- Megennéd? - kérdezte a tanár ugyanattól a fiútól, aki kissé vonakodva bólintott egyet. - Rendben - folytatta a tanár s az almát a katedrára helyezte -, visszatérünk erre később.

A ,,később" végül néhány órára rá volt, amikor is a tanár újra kezébe vette az almát. Ezúttal egy határozott mozdulattal az almát kettéroppantotta, majd a két oldalát az osztály felé fordította.

- Megennéd? - kérdezte a tanár a fiútól, aki undorodva bámult az alma megbarnult húsára.
- Nem - sütötte le a szemét.
- Látjátok, ez történik, amikor valakivel csúfolódtok. Amikor gúnyneveket szórtok egymásra. Amikor valakit kiközösítetek, mert valamiért más, mint ti. A felszínen nem sok látszik, még jót is nevettek közben. De az az ember legbelül megsérül, talán annyira, hogy soha nem lesz ugyanolyan, mint azelőtt. Tiszteljétek egymást.

A két fél almát visszatette a katedrára és még jó néhány napig ott hagyta emlékeztetőül a gyerekeknek, míg az alma teljesen elrothadt és bűzleni kezdett.

Tiszteljétek egymást - mondta még egyszer, mielőtt kidobta az almát a kukába.

Ez a tanár egy csodálatos leckét adott, hiszen ezek a gyerekek egy életre megjegyezték, hogy a szavaiknak milyen súlya van, szándékosan egyikük sem bántott többé senkit.

A bántalmazás jelensége sajnos nem néhány elszigetelt eset, sokkal inkább mindennapos esemény. Az online világ ezen mit sem segített, sőt tetézi a bajt. Mindig is szükség volt arra, hogy harcoljunk a bántalmazások ellen, ezért tanítsuk a gyerekeinket a másság elfogadására, ahelyett, hogy kiemelnénk és negatív megvilágításba helyeznénk azokat. Tanítsuk meg őket a toleranciára, a kedvességre és a szeretetre - ha nem másért, akkor azért, mert soha nem tudhatjuk, akár ők is lehetnek a bántalmazók áldozatai.

Lázár Csaba vállalkozó tollából (facebook)
 
 
0 komment , kategória:  Mesék - Anekdoták  
Címkék: kettéroppantotta, megváltoztatott, osztályteremben, megvilágításba, kiközösítették, kiközösítetek, bántalmazások, emlékeztetőül, tiszteljétek, gyerekeinket, toleranciára, elfogadására, megjegyezték, visszatérünk, sikertelenül, próbálkozott, bántalmazták, gúnyneveket, csúfolódtok, mindennapos, elszigetelt, osztályában, bántalmazás, bántalmazók, szándékosan, kedvességre, gyerekeknek, döbbenetére, csúfolódtak, visszatette, mozdulattal, ugyanolyan, harcoljunk, jelentette, szavaiknak, gyerekeket, gyerekek folyton, hétfő reggelen, almát magasra, ropogós alma, egyik gyerek, diák szeme, tanár viszont, almát letette, alma köré, körbe vezényelte, lehető legfurább, gyerekek nagy, tanár lefújta, tanár felvette, gyerekek kórusban, pocsék labdát, Lázár Csaba,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nézni  Kitaszítva  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 11  Egy rohanás az élet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó M. Gita A maradék idő  Facebookon kaptam  Áldás  Mi volt e hatalom értelme  Molnár Ferenc: imádom!  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Laczkó Sándor - A bizalom....  40 felett  Az érelmeszesedés kockázatait ...  Az én Miatyánkom  Facebookon kaptam  Mosoly  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Alvó cica  Nagyi süt  Facebookon kaptam  Laczkó Sándor - A bizalom....  Facebookon kaptam  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Facebookon kaptam  Márai Sándor, eredeti nevén  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jó éjszakát  "Ez egy csoda"  Kitaszítva  Facebookon kaptam  azzal harcolj  Facebookon kaptam  Nézni  Facebookon kaptam  Spenót  Egy rohanás az élet  Csomó  Idézetek a magányról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi szél vizet áraszt  Segíts neki dicsérni Téged  40 felett  Kun Magdolna.: Belső félelem  Facebookon kaptam  A női sziv  Esti kép  Paul Verlaine : Költészettan  Nézni  Egyszer mindannyian hazatérünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Nagyi süt  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 8  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  A haragos ember  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 9  Erdei gyöngyvirág  Paul David Tripp Április 9  Márai Sándor, eredeti nevén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  David Mamet gondolata  Alvó kislány  Ha senki sem  Jó éjszakát  Fűzfa a tóparton  Lőrinczi Emese tollából  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Szabó M. Gita A maradék idő  Paul David Tripp Április 11  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nézni  A gyulladáscsökkentő étrend se... 
Bejegyzés Címkék
gyerekek folyton, hétfő reggelen, almát magasra, ropogós alma, egyik gyerek, diák szeme, tanár viszont, almát letette, alma köré, körbe vezényelte, lehető legfurább, gyerekek nagy, tanár lefújta, tanár felvette, gyerekek kórusban, pocsék labdát, egyik lókötő, hátsó sorból, tanár ugyanattól, katedrára helyezte, tanár újra, határozott mozdulattal, almát kettéroppantotta, osztály felé, alma megbarnult, alma teljesen, csodálatos leckét, életre megjegyezték, szavaiknak milyen, bántalmazás jelensége, online világ, bántalmazások ellen, másság elfogadására, bántalmazók áldozatai, kettéroppantotta, megváltoztatott, osztályteremben, megvilágításba, kiközösítették, kiközösítetek, bántalmazások, emlékeztetőül, tiszteljétek, gyerekeinket, toleranciára, elfogadására, megjegyezték, visszatérünk, sikertelenül, próbálkozott, bántalmazták, gúnyneveket, csúfolódtok, mindennapos, elszigetelt, osztályában, bántalmazás, bántalmazók, szándékosan, kedvességre, gyerekeknek, döbbenetére, csúfolódtak, visszatette, mozdulattal, ugyanolyan, harcoljunk, jelentette, szavaiknak, gyerekeket, vezényelte, belerúgott, megbarnult, fordította, csodálatos, mosolyogva, határozott, ugyanattól, helyeznénk, szeretetre, vállalkozó, kiemelnénk, kiáltották, beállított, gurította, undorodva, jelensége, katedrára, bólintott, társaikat, osztályba, elrothadt, egymásnak, pattogott, vonakodva, visszaült, almafocit, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 865 db bejegyzés
Összes: 10005 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 78
  • e Hét: 595
  • e Hónap: 4345
  • e Év: 73265
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.