Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tóth Ida: Kétmillió magyar túsz
  2018-06-04 10:13:20, hétfő
 
   
  Koltay Gábor: A trianoni problémahalmaz itt van körülöttünk, ha beszélünk róla, ha nem .

Koltay Gábor két évvel az Itt élned, halnod kell című zenés történelmi játék után most Trianonról rendez rockoperát. A népzenei elemekkel átszőtt, szimfonikus hangszerelésű alkotás ősbemutatója június 22-én és 23-án 20.30-kor lesz a Hősök terén, az Esztrád Színház produkciójában. A rendező a közelgő századik évforduló prológusaként közös gondolkodásra és a történelmi ismeretek felelevenítésére hívja a közönséget.

- Koltay Gábor rendező nem először nyúl Trianon témájához: 2004-ben dokumentumfilmet és filmsorozatot is készített a nemzeti traumáról. Miért tartja fontosnak, hogy alkotásaiban újra és újra visszatérjen ehhez a fájó eseményhez?

- Trianon fogalmával, a szétszakított Magyarország történetével már gyerekkorban megismerkedtem. Anyám, pedagógus lévén, nagy figyelmet fordított arra, hogy a magyar történelemmel, különösképpen annak fehér foltjaival mihamarább megismertessen, ezért szombat délutánonként ,,rendhagyó történelemórát" tartott nekem és öcsémnek. Mesélt, könyvekből idézett, térképeket mutatott - azoknál a témáknál, amelyekről a nyilvánosság előtt nem lehetett beszélni, lehalkította a hangját, kíváncsiságomat látva pedig csak annyit mondott: ,,a falnak is füle van." Aztán a végén mindig hozzátette, hogy ,,amiről most beszéltünk, arról az iskolában vagy a barátok előtt egy szót se, mert az apád állásával játszol". Így szocializálódott a mi generációnk elhallgatások, félremagyarázások, adott esetben hazug interpretációk közepette. Nem csoda, ha a mai Magyarországon sokszor hézagos, felszínes történelmi ismeretekből építkezik a nemzettudat. Soha nem fogom elfelejteni, amikor a Don-kanyart megjárt apám izgatottan hozta haza Nemeskürty István Requiem egy hadseregért című könyvét, mely visszaadta a lefasisztázott egykori katonák becsületét. Ne feledjük: Rákosi Mátyás még a negyvenes évek végén is kilencmillió magyar fasisztáról beszélt.

- A történet nem befejezett: folyamatosan szembesülünk a trianoni diktátum következményeivel a belpolitikában és a külpolitikában ma is. A traumáról gondolkodni egyfajta viszonyulás csonkaságunkhoz és a határon túli magyarságot érintő megkülönböztetésekhez, atrocitásokhoz?

- Trianonnal, annak előzményeivel, utóhatásával és nem utolsósorban a mi megbocsáthatatlan bűneinkkel azért kell foglalkoznunk, mert ezeknek az ismerete nélkül a XX. század történelmét sem érthetjük meg. S ha azt nem értjük, akkor torz elképzelésünk lesz mai világunkról, jövőképünk pedig bizonytalanná válik. Ezért is adtam korábbi, tizennégy részes televíziós sorozatomnak a Velünk élő Trianon címet, hiszen minden, ami velünk és körülöttünk történik ma, visszavezethető a XX. század elejére. A versailles-i békeszerződés - benne a nekünk legfájóbb, Grand Trianon palotában aláírt diktátum - alapvetően meghatározta a XX. századi Európa történelmét. A világot újra felosztó nagyhatalmi szándék eredménye egy be­látható időn belül ismételten kirobbanó világégés lett. Talán ha Németországot nem alázzák meg a győztesek, Adolf Hitler sem került volna hatalomra... Akkor pedig nincs második világháború, nincs holokauszt, Magyarország nem kerül szovjet befolyás alá, és nem marad le több mint fél évszázaddal a nyugati világ fejlődésétől. Ismeretes: a két világháború közötti revízió gondolatával szinte a teljes magyar társadalom egyetértett vallásra, származásra, pártállásra való tekintet nélkül. Így sodródtunk Európa legerősebb hatalma, Németország karjaiba. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy az 1938-as müncheni egyezményt Anglia és Franciaország is aláírta, szabad kezet adva Hitler terjeszkedésének.
A Trianon utáni nemzetfejlődés ettől még bámulatos, hiszen már a harmincas évek derekára a közepesen fejlett európai országok élvonalába emelkedtünk. Mindezt soha nem szabad összekeverni azzal, ami '38 után Ausztria bekebelezésével és a náci eszmék terjedésével az országhatáron belül megtörtént. Ez a néhány esztendő tragikus fejezete történelmünknek.

- A Trianon-mozifilmet apja emlékének ajánlotta. Hogyan érintette családját Magyarország felosztása? Egyáltalán hányféle történet létezik Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről, Felvidékről és belülről nézve, és ez a sokféleség hogyan mondható el hitelesen?

- Mai észjárással nehezen elképzelhető, mit éreztek nagyszüleim 1920. június 4-e másnapján, amikor hirtelen az egyharmadára zsugorodott országban találták magukat. A magyar családok szinte mindegyikét érintette valamilyen formában, hogy a lakosok hatvan százaléka, köztük 3,5 millió, magát magyarnak valló honfitársunk határon túlra került. Trianon lényegében lezárta a csonka ország határait, s elképesztő fizikai és szellemi elnyomást hozott az elszakított magyarságra. Rokonságunk, barátaink egy része határon kívül rekedt, az itthon maradottakat pedig a tehetetlenség érzése sodorta sokszor a kétségbeesés szélére. Nem független ettől az érzéstől, hogy gyerekként szokatlanul hangos családi vitát éltem át 1956-ban, amikor arról volt szó, hogy menjünk vagy maradjunk. A megszokottól eltérően ezúttal apám akarata érvényesült. Ahogy mondani szoktuk: kalandvágyból itthon maradtunk. De ha belegondolunk, hogy a XX. század történései okán hány százezer értékes honfitársunk hagyta el az országot, akkor kisebbfajta csoda, hogy még mindig létezünk, sőt képesek vagyunk önerőből megújulni. Irodalomban, filmen és színházban személyes sorsok bemutatásával lehet igazán átélhetővé tenni a nemzeti traumát, szükség van ugyanakkor a tanulságok felismerésére és a továbblépés átgondolására is.

- Alkalmas erre egy rockopera?

- A rockzene a XX. század második felében kialakult, átütő erejű zenei műfaj, amely a társművészetekre is óriási hatást gyakorolt. A Jézus Krisztus szupersztár óta egyértelmű, hogy zenei nyelve alkalmas egész estés, dramatikus történetek előadására. Ezt Magyarországon 1983-ban az István, a király színpadra állításakor mi is bizonyítottuk. Két évvel ezelőtt a Hősök terén Itt élned, halnod kell címmel mutattuk be huszonöt képben a magyar történelem meghatározó pillanatait. A látványos produkció sikerét látva gondoltam először arra, hogy érdemes volna a XX. század történetét is hasonló eszközökkel feldolgozni. A Trianon rockopera - egész pontosan történelmi rockfantázia - négy tételből áll. Az első a millenniumtól 1919-ig tart, a második a trianoni döntéstől a revízió gondolatának beteljesülésén át 1944-ig vezeti a közönséget, a harmadik a világháborút követő évtizedeket idézi fel egészen a rendszerváltozásig, míg a negyedik tétel a határok feletti nemzetegyesítés eszméjét mutatja be 1990-től napjainkig. A történelmi időket dokumentumok, irodalmi szövegek idézik fel - a műfaj sajátosságait figyelembe véve személyes történeteken keresztül szeretnénk hatni. Azokból pedig van bőven.Román szurkoló provokációja a Magyarország-Románia Európa-bajnoki labdarúgó-mérkőzésen Budapesten, 2015-ben

- A Hősök tere önmagában is megidézi történelmünket. Hogyan működik a hely szabadtéri színpadként?

- A trianoni problematika felmutatása szempontjából igazán ihletett környezet. Az Esztrád Színház ismét nagyszabású produkcióra vállalkozott az ország legszebb szabadtéri színpadán. A zeneművet öcsém, Koltay Gergely írta, együttese, a Kormorán több mint negyven éve a magyarság összetartozásának gondolatkö­rében írja dalait. A zeneműben régi munkatársaim szerepelnek: Varga Miklós már két gyermekével, Szabolccsal és Viviennel együtt lép színpadra, az énekesek közül mások mellett kiemelhetem Vadkerti Imrét, Kalapács Józsefet, Rudán Joe-t, Makrai Pált és Palcsó Tamást, a színészek közül Sipos Imrét, Laklóth Aladárt, Ruttkay ­Lau­rát és Varga Klárit. Nagy segítségemre vannak a Turay Ida Színház és a komáromi Magyarock Dalszínház művészei, lovasok, katonai hagyományőrzők, artisták és persze a Doktor László koreográfus vezette táncosok. Hatalmas díszletrendszerrel, látványos világítási effektekkel és hátrafelé emelkedő, kényelmes, kifogástalan rálátást biztosító nézőtérrel várjuk a történelem iránt érdeklődőket június 22-én és 23-án este.

- Milyen visszhangra számít a magyar közönség és a környező országok részéről?

- Az én generációmat arra nevelték, hogy ne foglalkozzunk a határon túli magyarok ügyével, az csak olaj a tűzre, hiszen Ceauşescu kétmillió magyar túszt tart a kezében. A mai állapotokat persze össze sem lehet hasonlítani azokkal az évtizedekkel, amikor a magyarlakta területekre történő agresszív és tömeges betelepítéssel, az iskolák és szellemi műhelyek üldözésével, sőt fizikai megsemmisítéssel akarták véghezvinni az erőszakos asszimilációt. Azokban az időkben megdöbbenve érzékeltem, hogyan bánnak honfitársainkkal a ,,baráti országok", vagy hogyan szedik szét az autómat a komáromi híd északi oldalán és a nagyváradi átkelőnél - minderre sokáig nem voltak válaszaim. Azt mondták, az internacionalizmus eszméje a gyógyír. Súlyos téveszme volt ez, de ugyanígy nem állja meg helyét az a harminc évvel ezelőtti gondolat, hogy a határok átjárhatóságával egy csapásra megoldódik minden probléma. A velünk élő trianoni problémahalmaz itt van körülöttünk, ha beszélünk róla, ha nem. Napi tapasztalat, hogy egy székely zászló kitűzése államközi botránnyal jár, és a felvidékiek nem kérhetnek magyar állampolgárságot, mert a hatalom elveszi tőlük a szlovákot. Ezért úgy gondolom, hogy a problémákat nem szabad a szőnyeg alá söpörni. Ahol rossz a lelkiismeret, ott nagy az idegesség - ezt személyesen is átéltem, amikor 2005-ben a Trianon-filmem miatt ­Raffay Ernő történésszel együtt kitiltottak Romániából. Nyilván most is nagyítóval figyelnek majd, de tiszta a lelkiismeretem. Nem fölös szenvedélyeket kívánok kelteni, hanem őszinte, kiforrott gondolatokat szeretnék megfogalmazni a kibontakozás irányának felvázolásával. Ebből a szempontból felbecsülhetetlen értéknek tartom a 2010. évi 45. számú törvényt, amely június 4-ét nemzeti emléknappá nyilvánította. Az országgyűlés kimondta, hogy ,,a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme". Ez lényegében a határok feletti nemzetegyesítés gondolatkörének törvénybe iktatása, amelynek tartalommal való megtöltése mindannyiunk feladata.


Forrás: Link


Az ország legszebb szabadtéri színpadán, a Hősök tere övezte szoborcsoport előtt felépített díszletrendszerben jeles, népszerű színészek és énekesek, valamint több száz közreműködő segítségével, a két évvel ezelőtt ezen a
helyszínen bemutatott Itt élned, halnod kell című zenés történelmi játék alkotógárdája Trianon címmel új, nagyszabású történelmi zenemű létrehozására vállalkozott.

Közel 100 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én a Párizs melletti Versailles-i királyi kastélyt övező hatalmas park Grand Trianon nevű palotájában, az első világháború győztesei által diktált békeszerződés megpecsételte a XX. századi
magyarság sorsát. A történelmi Magyarországot megcsonkították, területének több mint kétharmadát - Horvátország nélkül - és a magyar nemzetiségű lakosságának közel egyharmadát veszítette el. A majd 19 milliós európai középhatalomból a nyolcmillió lakost csak megközelítő kis állam jött létre. A természeti, ásványi kincsek, termőföldek, erdők, folyók, vasútvonalak, gyárak, üzemek, iskolák, kulturális intézmények jelentős részének elveszítése gyógyíthatatlannak tűnő sebeket ejtett a nemzet testén. Mégis, a tudatos szellemi-kulturális- gazdasági építkezés eredményeként ez a - képletesen szólva - halálra ítélt ország a '30-as évek közepére a közepesen fejlett európai országok közé emelkedett. A nemzet túlnyomó többsége által támogatott revíziós politika
1938-41- ben részleges eredményre, a nagyobbrészt magyar lakta területek visszacsatolásához, illetve visszaszerzéséhez vezetett. Ennek azonban máig feldolgozhatatlan politikai ára volt. Az ugyancsak a vesztesek oldalán befejezett második világháború következményeként 1947-ben Párizsban ismét elszakították az országtól a visszatért területeket. Ettől kezdve a magyarságnak együtt kellett, együtt kell élnie a közép-európai térség alapvető történéseit meghatározó trianoni problematikával, amely a szocializmus évtizedei alatt a határon túli magyarság életkörülményeinek drámai romlását, mi több, erőszakos asszimilációját eredményezte.

A múlt század utolsó évtizedében bekövetkezett kelet-közép- európai rendszerváltozások, valamint az Európai Uniós csatlakozások következtében, a határok átjárhatóságával a helyzet jelentősen javult, de a szenvedélyek,
feszültségek mégsem szűntek meg, bár kétség kívül csökkentek. A XXI. század elején az egységesülni akaró Európában, a közös értékek és együttes cselekvések fontosságának felismerése idején a határok átjárhatóságának megvalósulásával minden korábbit meghaladó lehetőségek kínálkoznak az évszázados trianoni sebek gyógyítására. Ma már nem tűnik pusztába kiáltott szónak a határok feletti nemzetegyesítés gondolata, a határon inneni és túli magyarság szellemi, kulturális és gazdasági felemelkedésének víziója. Ma már június 4-e nem csupán a fájdalmas emlékezés dátuma, hanem 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napja. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: ,,a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".

A közelgő századik évforduló előtt a történelmi ismeretek felelevenítésén, az emlékezésen túl a zenés produkció közös gondolkodásra hívja a jóakaratú, a nemzet megmaradásáért, közösségünk felemelkedéséért tenni akaró
honfitársainkat. A folkzenei elemekkel átszőtt szimfonikus hangszerelésű rockopera zeneszerzője Koltay Gergely, a Kormorán együttes vezetője. A szövegkönyvet emlékezések, dokumentumok, költemények, megzenésített
versek segítségével a produkció rendezője, Koltay Gábor állította össze.

A zeneműben közreműködő színészek, énekesek: Varga Miklós, Vadkerti Imre, Kalapács József, Rudán Joe, Sipos Imre, Benkő Péter, Laklóth Aladár, Ruttkay Laura, Palcsó Tamás, Fehér Nóra, Bodnár Vivien, Kuczmann Ágnes, Varga Vivien, Varga Szabolcs és Szentgyörgyváry Laura. A produkcióban több száz táncos, statiszta, lovas, artista működik közre.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Címkék: megvalósulásával, felemelkedésének, átjárhatóságának, átjárhatóságával, felelevenítésére, dokumentumfilmet, állampolgárságot, honfitársainkkal, megsemmisítéssel, társművészetekre, szocializálódott, felemelkedéséért, terjeszkedésének, önazonosságának, csonkaságunkhoz, asszimilációját, kinyilvánította, problematikával, megcsonkították, bekebelezésével, szentgyörgyváry, középhatalomból, honfitársainkat, gondolatkörének, nemzetegyesítés, történelmünknek, visszavezethető, felelevenítésén, kíváncsiságomat, lefasisztázott, hagyományőrzők, belpolitikában, magyarországot, megismertessen, beteljesülésén, magyarországon, trianoni problémahalmaz, népzenei elemekkel, közelgő századik, történelmi ismeretek, nemzeti traumáról, fájó eseményhez, szétszakított Magyarország, magyar történelemmel, nyilvánosság előtt, végén mindig, iskolában vagy, barátok előtt, apád állásával, hadseregért című, lefasisztázott egykori, negyvenes évek, Tóth Ida, Koltay Gábor, Esztrád Színház, Nemeskürty István Requiem, Rákosi Mátyás, Grand Trianon, Adolf Hitler, Jézus Krisztus, Románia Európa-bajnoki, Koltay Gergely, Varga Miklós, Vadkerti Imrét, Kalapács Józsefet, Rudán Joe-t, Makrai Pált, Palcsó Tamást, Sipos Imrét, Laklóth Aladárt, Varga Klárit, Turay Ida Színház, Magyarock Dalszínház, Doktor László, Európai Uniós, Nemzeti Összetartozás Napja, Vadkerti Imre, Kalapács József, Rudán Joe, Sipos Imre, Benkő Péter, Laklóth Aladár, Ruttkay Laura, Palcsó Tamás, Fehér Nóra, Bodnár Vivien, Kuczmann Ágnes, Varga Vivien, Varga Szabolcs, Szentgyörgyváry Laura,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.18. 11:15 Illegális bevándorlás - Hollik: a migránskártyák ügyében az ENSZ menekültüg...
11.18. 09:59 Illegális bevándorlás - Szakértő: egyre kevesebben támogatják az ENSZ migrá...
11.18. 09:59 Boros Imre: a béremelkedés nem az inflációt serkenti, hanem a gazdaságot
11.18. 09:58 Itáliai utazás - Olasz vetítéssorozat az Urániában
11.18. 09:58 Csökkenő forgalomban emelkedett a BUX a héten
11.18. 07:21 Lakástűzben meghalt egy ember Újkéren
11.18. 07:10 Új üzemcsarnokot épít a Trade-Kontakt Kft. Pakson
11.18. 07:04 Heti makronaptár - Kamatdöntés, kereseti adatok jönnek a jövő héten
11.17. 23:12 Magyar Ring gála - Kis Máté a WBO interkontinentális bajnoka
11.17. 23:09 Férfi vízilabda MK - Simán jutott a legjobb négy közé a BVSC és a Miskolc
Tudjátok ?
Mi a megfejtés nr. 74 ?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Vicc  Orchidea  Szèp estét kedves látoga...  Szép estét  Klasszikus  Szép napot!  Mária égi anyánk videó  Szép napot  Sejtelmes világban  32. évközi hét szerda 11.14  Pihenés a fűtött szobába  A Szentre való tekintés  A szent Isten  Pompában  Önvizsgálat  A Szentre való tekintés  Böröndi Lajos 56-os versesköte...  Pihenés a fűtött szobába  Love  Karácsonyi PNG keretek  Szép estét kívánok mindenkinek...  Szitakötők  Egy börtönben ülő volt maffióz...  Facebookon kaptam  Egy börtönben ülő volt maffióz...  Rab  Együttműködési nyilatkozatot í...  Bőr István: TÁVOL A VÁROSTÓL  Egy börtönben ülő volt maffióz...  Facebookon kaptam  Kedves Kortársaim!  Facebookon kaptam  Megállni a szent Isten előtt  Facebookon kaptam  Őszi kép  Vártalak  Csiga esernyővel  Fagyos cicc  Kellemes délutánt kívánok!  Ősz világában  Imádság  Wass Albert: Tóparton....  Amit egy kertésznek a különböz...  Szent Márton püspököt ünnepelt...  Tóth Juli: Egyszer majd...  Énünk  Bőr István: TÁVOL A VÁROSTÓL  Merengés a naplementében  Látás  Vicc  Karácsonyi PNG keretek  Szép rózsa harmat cseppekkel  Kutya-macska barátság  Főnix és más PNG képek szerkes...  Nő az országúton  Cs Ildikótól facebookon  Facebookon kaptam  Karácsonyi PNG keretek  Vicc  Mírjam barátnőmtől a facebooko...  Szentségimádás - 2018.10.06  Mindszenty bíborosra emlékezte...  Kedves Kortársaim!  Vártalak  Merengés a naplementében  Facebookon kaptam  Szitakötők  Jó reggelt , szép napot  Csiga esernyővel  A Szentre való tekintés  Ősz világában  Lila virágok  Ébredjetek vidáman!  Egy börtönben ülő volt maffióz...  Szerelmes, nyári emlék  ***Csodálatos kép***  Kellemes délutánt kívánok!  ERdei állatok a pataknál  Szép napot kívánok!  Amit egy kertésznek a különböz...  Bíróságon  Tragédia  Gondolataiddal, érzéseiddel és...  Csillogó rózsák repdesnek  Valaki itt járt..Dáma Lovag Er...  Mindszenty bíborosra emlékezte...  Rubin: Baráti üzenet  Jó reggelt , szép napot  ***Csodálatos Vízeskép***  Sárhelyi Erika: Hétköznapi józ...  Facebookon kaptam  Féljétek az Urat, ti szentjei!  Napraforgók kosárban  Pillangók  ***Csodálatos kép***  A világ legszebb városai  Müller Péter: A természettel á...  Love  Facebookon kaptam  Fényt adó Jézus 
Bejegyzés Címkék
trianoni problémahalmaz, népzenei elemekkel, közelgő századik, történelmi ismeretek, nemzeti traumáról, fájó eseményhez, szétszakított Magyarország, magyar történelemmel, nyilvánosság előtt, végén mindig, iskolában vagy, barátok előtt, apád állásával, hadseregért című, lefasisztázott egykori, negyvenes évek, trianoni diktátum, traumáról gondolkodni, határon túli, ismerete nélkül, versailles-i békeszerződés, nekünk legfájóbb, világot újra, be­látható időn, nyugati világ, teljes magyar, 1938-as müncheni, harmincas évek, közepesen fejlett, náci eszmék, országhatáron belül, néhány esztendő, sokféleség hogyan, egyharmadára zsugorodott, magyar családok, lakosok hatvan, csonka ország, elszakított magyarságra, része határon, itthon maradottakat, tehetetlenség érzése, kétségbeesés szélére, megszokottól eltérően, nemzeti traumát, tanulságok felismerésére, továbblépés átgondolására, király színpadra, magyar történelem, látványos produkció, millenniumtól 1919-ig, trianoni döntéstől, revízió gondolatának, világháborút követő, negyedik tétel, határok feletti, történelmi időket, műfaj sajátosságait, hely szabadtéri, trianoni problematika, ország legszebb, zeneművet öcsém, magyarság összetartozásának, zeneműben régi, énekesek közül, színészek közül, komáromi Magyarock, történelem iránt, magyar közönség, környező országok, csak olaj, magyarlakta területekre, erőszakos asszimilációt, időkben megdöbbenve, nagyváradi átkelőnél, határok átjárhatóságával, csapásra megoldódik, székely zászló, hatalom elveszi, idegesség &#8211, kibontakozás irányának, szempontból felbecsülhetetlen, országgyűlés kimondta, több állam, egységes magyar, magyarok személyes, első világháború, történelmi Magyarországot, magyar nemzetiségű, nyolcmillió lakost, nemzet testén, nemzet túlnyomó, nagyobbrészt magyar, vesztesek oldalán, visszatért területeket, magyarságnak együtt, közép-európai térség, szocializmus évtizedei, múlt század, helyzet jelentősen, egységesülni akaró, közös értékek, , ,
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1874
  • e Hét: 1874
  • e Hónap: 91358
  • e Év: 1989569
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.