Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Április bolondja
  2015-04-01 22:50:56, szerda
 
   
  Kosztolányi Dezső: Április bolondja
Magyar Elektronikus Könyvtár






ÁPRILIS BOLONDJA

1

- Holnap április elseje - mondotta Viktor.

- Te - szóltam -, most igazán valami újat kellene kieszelnünk.

Az Üllői úti diákszobában ketten tanácskoztunk. Bálintról volt szó, közös lakótársunkról, akit eddig sohase sikerült beugratnunk.

Járkáltunk a szobában. A tervek úgy röpködtek, mint a rakéták.

- Nem jó - torkoltuk le egymást. - Ez se jó. Új kell. Egészen új és meglepő.

Viktor rágyújtott kis angol pipájára.

- Megvan! - kiáltott. - Belebújsz ebbe a szekrénybe.

- No és?

- Aztán itt maradsz.

- No és?

- Aztán vársz.

- No és?

- Aztán meglesed, hogy mit csinál, amikor egyedül van, amikor nem is sejti, hogy figyelik. Mit szólsz hozzá?

- Nem rossz.

- Később lassan, kísértetiesen elkezdesz mozgolódni. Óvatosan recsegteted a deszkákat. Halkan köhögsz is. A lámpát, mielőtt jön, eloltod. Én majd lesbe állok a folyosón, és jelt adok neked. Holnap szerda, vívóleckéje van, tíz felé jön haza.

Nyomban megtartottuk a főpróbát. Kinyitottuk, gondosan megvizsgáltuk a nagy diófa szekrényt. Magas és tágas volt, egy széket is be lehetett tenni, kényelmesen elfértem benne. Az ajtón levő facsomót kilöktük. Azon a kukucskálólyukon keresztül mindent pontosan láthattam.

- Te - mondtam -, valami eszembe jutott. Ha nem lesz egyedül. És Jolánt is magával hozza?

- Annál jobb.

Úgy égtek a szemeink, mint a vadmacskáknak.

- És ha mindjárt lefekszik?

- Annál érdekesebb.

- És ha elmegy?

Viktor tollat ragadott, s a névjegyére írni kezdett: Kedves Bálint, várj bennünket, tizenegykor jövünk érted, csak leszaladtunk a kávéházba.

- Ezt a névjegyet - susogta - holnap itthagyjuk az asztalon. Ha lámpát gyújt, okvetlenül meglátja.

2

Másnap fehér, bolond reggelre virradtunk. Éles szelek zúgtak. Virágokat sodort a tavaszi vihar. Sütött a nap, esett az eső, az ég, mint egy hisztérika, kacagva hullatta eszelős könnyeit. Bizsergő viszketés bujkált a mellünkben, s mi is szerettünk volna sírni és nevetni.

A fejfájós, ideges délelőttöt végtelen délután követte. Szüntelenül csetlettem-botlottam, kezemből kiesett a toll, poharakat, tányérokat törtem, nagyon szerencsétlennek éreztem magamat. Végül váratlanul jött az este. Kiderült. A nedves háztetőkön végigfeküdt a holdfény, s a kémény mellett felbukkant egy cirmos kandúr.

A kaput bezárták, a diákkaszárnya elcsöndesedett. Lesbe álltunk.

- Sápadt vagy - mondotta Viktor. - Talán félsz?

- Dehogy! - hencegtem.

Az olajlámpa ott égett az asztal közepén. Minden neszre eloltottuk, nehogy észrevegye a kiszüremlő világosságot. Hol marad ily sokáig? Talán már nem is jön?

De berregett a csengő, élesen. Újra elfújtam a lámpát. Viktor kiszaladt a folyosóra, s egy pillanat múlva visszaosont.

- Itt van.

- Kicsoda? - kérdeztem az idegességtől bután.

- Bálint. No, menj már.

- Hová?

- Hát ide... a szekrénybe... De siess... Ne röhögj... Ha nevetni akarsz, harapj a zsebkendődbe...

- De...

- Siess, mert itt van...

Beültem a szekrénybe. Viktor pedig - nem tudtam, miért - rám zárta, aztán lábujjhegyen kisuhant. Ez nem így volt megbeszélve.

Egyedül maradtam. Hallottam a megereszkedő bútorok recsegését. Később csak a csönd reszketett.

Amint így vártam, valami nevetőinger fogott el, valami buta, erős és kegyetlen görcs, hogy nevessek, hahotázzak, ordítsak, mint ott künn az őrjöngő áprilisi szél. Hideg, izzadt kezemet szájamra tapasztottam.

De miért jött oly lassan? Talán félt? Szerettem volna már kijönni, de nem lehetett.

Megzörrent a kilincs.

Bálint meggyújtotta a lámpát, s közönyös arccal körültekintett. Észrevette a névjegyet. Elolvasta, leült.

"Milyen különös - gondoltam -, most azt hiszi, hogy egyedül van."

Egy darabig élveztem a helyzetet. Tisztán láttam minden mozdulatát. Délcegen, hatalmasan meredt elém a széles vállú, egészséges bácskai fiú. A lámpafény rásütött cigányos, fekete hajára. Meredt szemmel bámultam.

Gyanútlanul mozgott. Megtörölte homlokát. Azután vizet ivott. Máskor nem így iszik. Akkor nem ily hanyag és formátlan. Most nem is sejti, hogy lesik. A tevése-vevése érdektelen és hitetlen. Az arca komoly, de olyan furcsa. Fáradt és nagyon petyhüdt. Majdnem csúnya. Szeme körül piszokszínű, hamuszürke karikák. Mindnyájunk arca ilyen, amikor teljesen magunkra vagyunk. A szemek kissé beesnek, az orr megnyúlik, a lépések fáradtak és bizonytalanok, mert magunk előtt csak akkor pózolunk, ha a tükörbe nézünk. Ezért ijedünk meg, ha néha valaki halotti magányunkban váratlanul meglep. Szétszórt kincseinket össze akarjuk szedni: felrezzenünk.

Már nem tudtam nevetni.

Egy embert láttam magam előtt, arcán a munka utálatos fáradtságával, irtózatos egyedüllétben. Olvasni kezdett, de hamar ráunt, megint vizet ivott, ásítozott.

Ő most vár bennünket szegény, és hisz nekünk. Mi lesz: mi lesz, boldog Isten? Az órámra néztem. Tizenegy felé járt. A fél óra régen elmúlt. Most már mozognom, recsegnem kellene.

Itt nem bírom ki sokáig. Mert lassanként félni kezdtem tőle, és magamtól is. Vajon mit tesz? Hátha oly tekintet lövell szemembe - ide a kukucskálólyukra -, miben egy-egy egész emberélet titka van, és megőrülök tőle? Hátha elkiáltja magát, vagy beszélni kezd, lassan és vontatottan? Hátha grimaszt csinál az arcával, egy szokott csúf, hideg grimaszt, amit mindig csak akkor mer mutatni, mikor egyedül van, egy grimaszt, amibe ő már beletörődött, de az én hitemet megrendítené, és rögtön elfelejteném tőle az egész életemet? Hátha odamenne a pénzesfiókomhoz ez a tiszta, ez a becsületes, ez a jó fiú, és sunyi pofával, mint egy sötét rablógyilkos, feltörné, kivenné pénzemet, zsebre dugná, előttem, lopva? Mindezt pedig látnám, a tulajdon szememmel. Nem, ezt nem tudnám túlélni. És mégis itt kell maradnom. Ha most elárulnám magam, talán ő őrülne meg, kettérepedne a szíve, megőszülne az ijedelemtől. Némán és hidegen vártam. Vállaim közé húztam a fejem, s irtóztató félelem ragadt torkon. Kezemben csöndesen ketyegett az óra. A félelem egyre dagadt, és éreztem, hogy az egész szobát betölti láthatatlan hullámaival, lassan összecsap a fejem fölött, és akkor többé nincs menekvés.

A falióra fél tizenkettőt üt. Segítségért akarnék kiáltani, hozzá, mentsen meg valahogy, de nem bírok, nem merek. Megijednék, elájulnék a saját hangomtól.

Bálint készül hozzánk, a Pannóniába. Mosdik, öltözködik, fésűt, kefét vesz elő; a tükörbe pillant, és összecsücsöríti a száját. Pózol, mint egy leány. Aztán, mintha neszt hallana, gyertyát gyújt, keresgél, szaglász a szobában. Ő, a hős, a főugrató, a csibészvezér fél? Árva báránykám, de halvány vagy. Sejt talán valamit? Az ágy alá világít, megtapogatja a ruhafogast, aztán a szekrény elé jön, próbálja az ajtaját, de az ajtó be van zárva, a kulcsát Viktor már elvitte. Gyertyájának lángja bevilágít a kulcslyukon. A szekrényt vörös derengés önti el.

Várni, várni, várni kell.

De meddig?

Ez igazán a bolondok napja.

Csak az elbújtatott gyilkos érezhet ilyesmit, aki kezét a revolver ravaszán pihentetve, áldozatára vár.

Végre felöltözködött, vette felöltőjét, elfújta a lámpát. Már indul. Érzem, hogy most kell elkiáltanom magam. Viktor eltűnt, a szekrénybe zárt, engem is beugratott. Gégémből vékony, didergő, nem is emberi hang szaladt ki, amit meg se hall. Kinyitja az ajtót, az előszobában van, itthagy a szekrényben, a szekrény éjszakájában, reggelig. Ekkor torkomszakadtából ordítozni kezdtem:

- Bocsáss meg... itt vagyok a szekrényben... Nyisd ki... elbújtam... segítség...

Visszajön az előszobából. Gyertyát gyújt. Fölfeszíti a szekrényt. Az arca sápadt. Nyugodtan, halkan és csodálkozva mondja:

- Te vagy?

A mellére borultam, és sírva fakadtam:

- Rossz tréfa volt... Nem tudtam, hogy egyedül leszel... És úgy féltem... Én vagyok az április bolondja...

- Már nincs április elseje - szólt, és megnézte a zsebóráját.

- 12 óra 2 perc. Április másodika van.

Reszkettem, mint a nyárfalevél, és nem mertem a szeme közé nézni.

Bálint vizet öntött a pohárba.

- Igyál, olyan fehér vagy, mint a halott. Mi történt veled? - Meggyújtotta a lámpát, levette a felöltőjét, a székre ült, megfogta a kezem, és nyugodt, okos, fekete szemével a szemembe nézett:

- Marha! - mondta szelíden, azzal az angyali gyöngédséggel, amilyennel csak a diákok tudják kimondani ezt a szót: marha.

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Címkék: kukucskálólyukon, kukucskálólyukra, szerencsétlennek, pénzesfiókomhoz, összecsücsöríti, lakótársunkról, elcsöndesedett, felöltözködött, körültekintett, bizonytalanok, diákkaszárnya, gyöngédséggel, vadmacskáknak, egyedüllétben, fáradtságával, kísértetiesen, tanácskoztunk, megvizsgáltuk, felrezzenünk, zsebkendődbe, megtapogatja, éjszakájában, tapasztottam, gyertyájának, csibészvezér, elektronikus, megtartottuk, lábujjhegyen, leszaladtunk, meggyújtotta, magányunkban, idegességtől, megrendítené, elfelejteném, rablógyilkos, beletörődött, nagy diófa, ajtón levő, kukucskálólyukon keresztül, névjegyére írni, tavaszi vihar, nedves háztetőkön, kémény mellett, cirmos kandúr, kaput bezárták, diákkaszárnya elcsöndesedett, asztal közepén, kiszüremlő világosságot, pillanat múlva, idegességtől bután, megereszkedő bútorok, csönd reszketett, Kosztolányi Dezső, Magyar Elektronikus Könyvtár, ÁPRILIS BOLONDJA, Kedves Bálint,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Töröld le  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Paul David Tripp Április 13  jó reggelt  A pitypang legendája  Annyira tisztelem a szabadságo...  Szép estét kedves látogatóimna...  Az ember  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  A pitypang legendája  39 ígéret  József Attila - Kopogtatás nél...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Töröld le  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Csend  Minden tavaszból őrizz..  Önmaga ellenére  Szép estét  A Magyar Költészet napja alkal...  A sorsod  Pitypang szökőkút  Szép estét kedves látogatóimna...  Azért kaptad  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Bársony székben  A Magyar Költészet napja alkal...  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Töröld le  IGEN így  Szép estét  Önmaga ellenére  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  képre írva  Nagy és kis csodák  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  képre írva  James Allen  Szép álmokat!  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Emlékezz  Esterházy Péterre emlékezünk  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Nem kell hozzá fürdőruhás  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Bársony székben  Jó nap volt  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Latinovits Zoltán tollából  Tanácsok egy pszichológustól  Paul Éluard - És egy mosoly  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nagy diófa, ajtón levő, kukucskálólyukon keresztül, névjegyére írni, tavaszi vihar, nedves háztetőkön, kémény mellett, cirmos kandúr, kaput bezárták, diákkaszárnya elcsöndesedett, asztal közepén, kiszüremlő világosságot, pillanat múlva, idegességtől bután, megereszkedő bútorok, csönd reszketett, őrjöngő áprilisi, darabig élveztem, széles vállú, lámpafény rásütött, tevése-vevése érdektelen, arca komoly, szemek kissé, lépések fáradtak, tükörbe nézünk, embert láttam, munka utálatos, órámra néztem, szokott csúf, egész életemet, sötét rablógyilkos, tulajdon szememmel, félelem egyre, egész szobát, fejem fölött, saját hangomtól, tükörbe pillant, kulcsát Viktor, szekrényt vörös, bolondok napja, elbújtatott gyilkos, revolver ravaszán, szekrénybe zárt, szekrény éjszakájában, arca sápadt, mellére borultam, április bolondja, szeme közé, szemembe nézett, angyali gyöngédséggel, diákok tudják, kukucskálólyukon, kukucskálólyukra, szerencsétlennek, pénzesfiókomhoz, összecsücsöríti, lakótársunkról, elcsöndesedett, felöltözködött, körültekintett, bizonytalanok, diákkaszárnya, gyöngédséggel, vadmacskáknak, egyedüllétben, fáradtságával, kísértetiesen, tanácskoztunk, megvizsgáltuk, felrezzenünk, zsebkendődbe, megtapogatja, éjszakájában, tapasztottam, gyertyájának, csibészvezér, elektronikus, megtartottuk, lábujjhegyen, leszaladtunk, meggyújtotta, magányunkban, idegességtől, megrendítené, elfelejteném, rablógyilkos, beletörődött, kettérepedne, diákszobában, megereszkedő, világosságot, kinyitottuk, szekrényben, kényelmesen, kosztolányi, ijedelemtől, láthatatlan, előszobában, elkiáltanom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1123
  • e Hét: 7924
  • e Hónap: 12962
  • e Év: 142669
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.