Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mindmegesszük: a zeller
  2015-04-15 23:51:12, szerda
 
   
  Mindmegesszük: a zeller

A magyar konyha megkerülhetetlen zöldsége, igaz, jóformán csak a húslevesbe használjuk. Holott a zeller rendkívül egészséges, igen sokféleképp elkészíthető, s a gyökerén kívül, a szárán át a leveléig felhasználható.

A zeller őshazája feltételezhetően a Földközi-tenger öble, de a Közel-Keleten is igen régóta ismert növény. A mocsaras partvidéki területekről begyűjtött vadzellert már az ókori Egyiptomban is fogyasztották, később a görögök nemes növényként tartották számon. Sok esetben a különféle atlétikai versenyek győztesei zellerből kötött csokrokat és koszorút kaptak teljesítményük elismeréseként. Homérosz Odüsszeiájában viszont mint gyógynövény szerepel, hiszen az ókorban számos betegség kezelésére használták a zellert. Gyógyítottak vele náthát, emésztési problémákat, s vízhajtóként is alkalmazták.





Zeller: vízhajtó és nyiroktisztító

De a dísz- és gyógynövényi státuszon túl a görögök - és persze később a rómaiak is - az ételeik ízesítéséhez is használták a zellert. Ám egészen a 18. századig - amíg a zeller nemesítése, a benne lévő keserű íz kiölése meg nem történt -, főleg gyógyászati célokat szolgált, valamint afrodiziákum léte miatt fogyasztották.





Érdemes nyersen salátába is belereszelni

Aztán a 17. században megjelentek az első élelmiszerként történő zellerfelhasználásra utaló feljegyzések, és ebben az időben a zsengébb leveleket és a szár finom hajtásait már egy kevés olajos öntettel fogyasztották Franciaországban és Olaszországban, ahol a zeller keserűségét előfőzéssel próbálták elvenni. A későbbi nemesítés megoldotta ezt a problémát, és a zeller bevette az európai konyhákat.





Egy forró zellerkrémleves jólesik a hűvös napokon

A zeller nagyon erős vízhajtó hatással bír, emellett tisztítja a nyirokrendszert, jótékony hatással van a vérnyomásra és az emésztésre. Sok nátriumot tartalmaz, ezen kívül kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot és káliumot is.

A zellergumó vásárlásakor figyeljünk arra, hogy minél simább felületű, sérüléstől, puha résztől mentes darabot válasszunk. A szivacsos zellert inkább ne vegyük meg. A zeller hűvös helyen jól tárolható, bár a konyhában is kibírja néhány napig, de igen sokáig egy hűs pincében áll el. Pince híján a hűtőben is tárolható a zeller, nagyjából 10 napig.

Az enyhén fűszeres ízű gumót az európai konyha előszeretettel használja fűszerezéshez, például levesekbe, ragukba főzve, de salátaként, valamint sült, rántott vagy pürésített formájában is népszerű. A magyar konyha leginkább a húslevesek, ragulevesek frontján ismeri el a zellert, pedig a gumó azonban sok minden másra is alkalmas.

A híres Oscar Tschirky főpincér által megalkotott, több mint 100 éve töretlen népszerűségnek örvendő Waldorf salátában az alma partnereként ugyan a zeller zöld szára kényeztette a vendégeket, de manapság gyakori, hogy finomra reszelt gumót is tesznek bele, vagy a szárzeller helyett csupán a gumó képviseli a zellert a salátában. A finomra reszelt zellert le is dinsztelhetjük, és a káposztás cvekedli receptjét alapul véve készíthetünk zelleres tésztát is.





A bundában kisütött zellerszeletek olcsó, kiadós, ízletes falatok

A fűszerezésen, a salátákon kívül a megszokott és olykor már igen unalmas krumpli helyett is felhasználhatjuk a zellert. Készíthetünk belőle tökéletes pürét vagy ,,sült krumpli" gyanánt is tálalhatjuk. Kellemes fűszeres íze ilyenkor igazán előnyére válik, a krumplinál sokkal gazdagabb ízvilágú köretet kapunk. A lapokra vágott, előfőzött zellert ránthatjuk is, sőt levest is készíthetünk a zöldségesnél szerényen megbúvó gumókból.

A zellert az egyben sütött húsok alá készített zöldségágyba is beletehetjük. A hús elkészülte után a szaftot magába szívott zöldségeket pürésítve tökéletes mártást alkothatunk.

Egyre népszerűbb nemesített változata, az angolzeller. Itt nem a gumót, hanem a halványzöld, húsos, lédús, vastag szárat fogyasztjuk. Hívják még halványító zellernek, rúdzellernek, szárzellernek is, íze enyhébb, kalóriatartalma minimális.





Az angolzeller vagy szárzeller is egyre népszerűbb

Kétszínű zellerkrémleves

Hozzávalók:
1 nagyobb fej zeller
3-4 szál halványító zeller
8 dkg vaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
1,5 l alaplé
frissen őrölt bors


Elkészítés: Megpucolom a zellert. A vajat megolvasztom, a hagymát apróra vágom, dinsztelem. Mikor már színesedik, akkor hozzáadom a vékony szeletekre vagdosott zellert, felöntöm vízzel vagy -ha akad akkor- húslevessel, picit sózom és puhára főzöm. Amikor kész, akkor 2-3 merőkanálnyi levest, zellerrel egyetemben egy másik lábasba teszek, hozzáadom a felszecskázott szárzellert és összefőzöm. Ezután mindkét lábas tartalmát leturmixolom.
Tálaláskor a vajszínű levesbe beleeresztem a zöldes árnyalatú kistestvérét, majd megfejelem néhány galuskával és az éhes családom elé vetem.

Waldorf saláta

Hozzávalók:
3-4 nagyobb alma
1 kis zellergumó
2 db zellerszár
10 dkg dió
5-6 ek majonéz
1/2 citrom leve
csipetnyi só
frissen őrölt feketebors

Elkészítés: Az almát a nagyobb lyukú reszelőn lereszelem, majd citromlével meglocsolom. A zellert is lereszelem, a zellerszárat pedig a lehető legvékonyabb szeletekre vágom.
A diót száraz serpenyőben lepirítom, majd amikor kicsit kihűlt, akkor egy konyharuhában ledörgölöm a héját. A diót ezután mozsárba teszem és megtöröm. A majonézt ízlés szerint sózom, borsozom, majd az összes hozzávalót egy tálban átkeverem (kevés diót megőrzök a tálalásra) és néhány órát hagyom a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.





Waldorf saláta

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: franciaországban, megkerülhetetlen, felhasználhatjuk, feltételezhetően, nyirokrendszert, zellerkrémleves, kalóriatartalma, dinsztelhetjük, odüsszeiájában, népszerűségnek, elismeréseként, zellerszeletek, olaszországban, élelmiszerként, teljesítményük, felhasználható, felszecskázott, nyiroktisztító, előszeretettel, fűszerezéshez, fogyasztották, konyharuhában, mindmegesszük, szárzellernek, készíthetünk, zöldségesnél, ízesítéséhez, rúdzellernek, területekről, megolvasztom, vásárlásakor, legvékonyabb, zellerszárat, feljegyzések, leturmixolom, beletehetjük, magyar konyha, húslevesbe használjuk, zeller rendkívül, gyökerén kívül, leveléig felhasználható, zeller őshazája, mocsaras partvidéki, ókori Egyiptomban, görögök nemes, különféle atlétikai, ókorban számos, ételeik ízesítéséhez, zeller nemesítése, benne lévő, első élelmiszerként, zsengébb leveleket, Homérosz Odüsszeiájában, Oscar Tschirky,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  jó reggelt  Borzasztó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak emberek  40 felett  Előfordul, hogy  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Ott van  Az ember  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Különleges  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Paul Éluard - És egy mosoly  Különleges  Robin Wight pitypang szobra  Megígért békesség  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Tanácsok egy pszichológustól  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Töröld le  Nagy és kis csodák  Otthon  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Reményik Sándor: Pierrot &...  Tavaszi este  Ott van  Nagy és kis csodák  Paul David Tripp Április 15  Horváth Szilvia tollából  Azért kaptad  40 felett  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Kertem  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  különleges  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  jó reggelt  Megígért békesség  A hagyma antibakteriális hatás...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Sík Sándor - Ha jő a perc  képre írva  Bársony székben  Otthon  Erdei gyöngyvirág  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  képre írva  Töröld le  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Paul Éluard - És egy mosoly  Szép estét kedves látogatóimna...  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  A hagyma antibakteriális hatás...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  József Attila - Kopogtatás nél...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Az ember  Borzasztó  Különleges 
Bejegyzés Címkék
magyar konyha, húslevesbe használjuk, zeller rendkívül, gyökerén kívül, leveléig felhasználható, zeller őshazája, mocsaras partvidéki, ókori Egyiptomban, görögök nemes, különféle atlétikai, ókorban számos, ételeik ízesítéséhez, zeller nemesítése, benne lévő, első élelmiszerként, zsengébb leveleket, szár finom, kevés olajos, zeller keserűségét, későbbi nemesítés, zeller bevette, európai konyhákat, forró zellerkrémleves, hűvös napokon, zeller nagyon, zellergumó vásárlásakor, szivacsos zellert, zeller hűvös, enyhén fűszeres, európai konyha, gumó azonban, híres Oscar, alma partnereként, zeller zöld, szárzeller helyett, gumó képviseli, finomra reszelt, káposztás cvekedli, bundában kisütött, salátákon kívül, krumplinál sokkal, lapokra vágott, zöldségesnél szerényen, egyben sütött, szaftot magába, angolzeller vagy, vajat megolvasztom, hagymát apróra, vékony szeletekre, másik lábasba, felszecskázott szárzellert, vajszínű levesbe, zöldes árnyalatú, éhes családom, nagyobb lyukú, zellerszárat pedig, lehető legvékonyabb, diót száraz, konyharuhában ledörgölöm, diót ezután, majonézt ízlés, összes hozzávalót, tálban átkeverem, franciaországban, megkerülhetetlen, felhasználhatjuk, feltételezhetően, nyirokrendszert, zellerkrémleves, kalóriatartalma, dinsztelhetjük, odüsszeiájában, népszerűségnek, elismeréseként, zellerszeletek, olaszországban, élelmiszerként, teljesítményük, felhasználható, felszecskázott, nyiroktisztító, előszeretettel, fűszerezéshez, fogyasztották, konyharuhában, mindmegesszük, szárzellernek, készíthetünk, zöldségesnél, ízesítéséhez, rúdzellernek, területekről, megolvasztom, vásárlásakor, legvékonyabb, zellerszárat, feljegyzések, leturmixolom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1507
  • e Hét: 4379
  • e Hónap: 9417
  • e Év: 139124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.