Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Az öröm abból ered, hogy valaki meg tudja látni azt, ami szép és jó az életben. Aki szétrombolt egy előítéletet, akár csak egyetlenegyet is, az az emberiség ... Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Janikovszky Éva: Helyzetgyakorlatok kezdő öregeknek
  2022-04-26 00:15:32, kedd
 
   
 


Janikovszky Éva: Helyzetgyakorlatok kezdő öregeknek ...

A kérdés az: hogyan vegyük észre, hogy öregszünk?

Mert azt ne higgyük már, hogy valaki majd szól. Nem, sajnos senki sem szól, pedig mindenki látja, észleli - de ránk hagyja a felismerést. Legföljebb nénizni vagy mamikázni kezd.

És még ezt a finom jelzést sem baráti körünk fiataljaitól kapjuk - ők változatlanul sziával üdvözölnek és keresztnevünkön szólítanak, - hanem a kereskedelem, az ipari szolgáltatások, az egészségügy, valamint a közhivatalok némely dolgozójától, no meg az egyszerű járókelőktől, közlekedőktől. (Csak emlékeztetőül: Mit adhatok a néninek? Hát ez bizony sokba fog kerülni mamika!) Eleinte összerándulunk, aztán arra gondolunk, hogy egyszerű bunkóság.
Hiába, no, nálunk nem honosodott meg az asszonyom, hölgyem megszólítás. De aztán csak szöget üt a fejünkbe a sokasodó néni meg mamika. Elérkezett az idő, amikor már nem foghatunk mindent a frontátvonulásra, a tegnapi rossz éjszakára vagy az idegkimerültségre.
Szembe kell néznünk magunkkal - méghozzá tükör előtt nappali világításban. Nos igen. Kis ráncok. Mimikai ráncok. A sok nevetéstől. De mi ott az a barna folt? Mit egy kettő, három. És a kézfejünkön?
Nem múlt el a diószedés nyoma.

A nyakunkon meg sötét szemölcs és hoppá! Ne is folytassuk. Eleinte úgy gondoljuk, hogy ózonlyuk, ultraviola sugárzás.
Vagy a szomszédék permetléje még a nyárról, amikor átfújta a szél. Akármi légyen is, utána kell járni. Nagy elhatározás: elmegyünk a bőrgyógyászhoz.

Feldúltan mutatjuk neki a frissen felfedezett csúfságokat. Ő még a hátunkat is megnézi, amit mi szerencsére nem látunk, de érezzük az ujja finom érintését itt, meg itt... soroljuk a feltételezett okokat - ő meg rezignált mosollyal hallgatja. Nem kell megijedni asszonyom - szól végül nyájasan - ezek időskori bőrelváltozások. És hogy mit lehetne ellene tenni? Sorolja,...de értünk a szóból, semmit.

Ez van. De ártalmatlanok, a korral járnak. Mondjunk köszönetet és gondoljunk a százegy kiskutyára, milyen aranyosak a foltokkal. Mindenki imádja őket.

Rövidest a fogaink jelentkeznek Nyilall a bal felső ötös. Újabb nagy elhatározás, irány a fogorvos. Semmi gond, megmenthető, mosolyog ránk aztán rutinszerűen megkocogtatja a jobb felső hármast, négyest, ötöst. Nem érzékeny, csak éppen majd kiesik, egy darabka is letört róla.
Igyekezzünk tátott szájjal is méltóságteljesen fogadni a döntést, hogy egyelőre részprotézis is megteszi. Ne kérdezzük, hogy meddig, mert még megmondja. Inkább gondoljunk arra, hogy Hollywood ifjú sztárjelöltjei már húszéves korukban kihúzatják az összes fogaikat, s észveszejtő mosolyuk gyönyörű protézisüknek köszönhető. Mi spóroltunk majd fél évszázadot.
Itt az ideje, hogy a mi mosolyunk is ellenállhatatlan legyen.

Aztán a hajunk. Néhány szál a blúzon. Valamivel több a fésű fogai közt. És mosás után a lefolyóban. Mi ez, persze lehet a kipufogógázoktól vagy a veszélyes hulladéktól, a hidegtől, a melegtől, a fűtéstől, de ne reménykedjünk. Ez bizony hullik. Csak azért nem olyan feltűnő, mert amúgy is elvékonyodott. Talán egy hajszesz segít. Bízzunk benne. A bizalom, a hit nagy erő. És örvendezzünk azon, hogy ismét divat a kalap.
Ha eddig nem viseltük, kezdjünk el divatozni. Ugye milyen jól áll? Kár, hogy 30 évvel ezelőtt nem volt divat.

Abba, hogy az ifjúi szépség mulandó, még csak beletörődik az ember. De a neheze még hátra van. Eleinte fel sem tűnik mikor a kerekképű vízvezeték szerelő vagy a csomagküldő elbúcsúzik a kapott borravaló után, ,,jó egészséget mamika".
Még csak a mamikán bosszankodunk, s nem halljuk meg a lényeget, amit ezek a fiatalok már valahonnan tudnak, a jó egészséget.
Persze voltunk mi már betegek eddig is. Kórházban is feküdtünk ilyen-olyan panaszokkal, kisebb műtéteken is átestünk - aztán meggyógyultunk. Hát ez az. Most más következik.
Az alábbi példa csak egy a lehetséges történések közül. Gyakori, de nem szükségszerű.
Ám nagyon illik rá a híres zenebohóc mondása: van mááásik.

Egy éjszaka iszonyú fejfájásra ébredünk. Fájdalomcsillapító, már megint a fronthatás, gondoljuk. Sok hasonló éjszaka után rémülten tapasztaljuk, hogy a lépcsőn lefelé menet szédülünk.
Hát ez meg micsoda?
Vérnyomás? Ha forgatjuk a fejünket, recseg-ropog valami a tarkónk táján. Aztán egy reggel az ébresztőóra vagy a telefon csörgésére kipattannánk az ágyból, de még a papucsunkat se érjük el, fordul velünk egyet a világ és orra (hasra, hátra) esünk. Megütöttük, de nagyon medencecsontunkat (vállunkat, térdünket, koponyánkat) és fáj, nagyon fáj.
Ha egyedül élünk, ne jajgassunk, mert ettől csak rosszabb lesz.
Nem ez az önsajnálat ideje.

Ha számíthatunk segítségre, akkor is csak szordínóval nyögjünk, ne rémisszük meg hozzátartozóinkat (albérlőnket, főbérlőnket) azzal, hogy ezután mozgásképtelen öregasszonyt kell ellátniuk. Az eszméletvesztést - bármily csábító is - mellőzzük. Ha valaki a segítségünkre siet, suttogjuk azt, hogy csak ezen a hülye szőnyegen csúsztam el. Ha egyedül vagyunk, fohászkodjunk és mozgassuk meg karunkat, lábunkat. Próbáljunk meg négykézlábra állni. Megy az, ha nehezen is.
Később két lábra, de erősen fogódzkodva.

Amíg pánikban vagyunk, ne döntsünk. Ne hívjuk fel a gyerekeket, hogy itt fekszünk összetörve, mert lehet, hogy hozzánk rohannak, és csak szégyenkezhetünk, ha már kávézás közben találnak ránk a konyhában.
Arról nem is szólva, hogy esetleg legközelebb, amikor valóban összetörjük magunkat, már el sem jönnek. Előbb-utóbb jobban leszünk, akkor vánszorogjunk el az orvoshoz.

Mire kivárjuk a sorunkat a rendelőben, aztán a röntgennél, már alig fáj. Visszük a leletet, s ekkor megtudjuk, hogy nem hirtelen felindulásból estünk hasra, hanem ritkulnak a csontjaink, meszesednek,kopnak a csigolyáink, s még szerencse, hogy...... .....
Persze, mindenre van gyógyír: fizikoterápia, kétféle tabletta, kenőcs, gyógytorna, uszoda. Ne tegyük fel a csacska kérdést, hogy na és mikorra várható a gyógyulásunk? Érjük be azzal, hogy a panaszok csökkenni fognak!!!
(Vagyis kevesebbet szédülünk, ritkábban fáj a fejünk, kisebbet esünk) Mindenesetre reggelente óvatosan keljünk fel az ágyból. Egy: lassan felülünk, kettő:letesszük a lábunkat a földre, három:felállunk, s némi várakozás után már el is indulhatunk.

Egyszóval a felkelésnek is neki kell készülődnünk. Mint annyi minden másnak. Mert mostanában mit tagadjuk, készülődünk. Hogy mire? Mindenre. Egy hétig emésztjük magunkat, mielőtt megírunk egy levelet. Három napig tervezzük, hogy felhívjuk ezt vagy azt, ismerőst, barátot. Az évtizedek óta ismert címeket, telefonszámokat ,görcsösen ellenőrizzük.

Készülődünk hajat mosni, gombot felvarrni (végül is van másik blúzunk), mosogatni, az utcára lemenni.Mert mostanában valahogy nem ugrunk le csak úgy ukmukfukk 2 zsemlyéért a boltba. Nem ám. Hosszadalmasabb a készülődés, mint régen egy utazás előtt.

Akkor ugye azt gondoltuk végig, hogy mit kell magunkkal vinnünk. Most meg azt, hogy mit kell magunkkal csinálnunk.
Szemcsepp, lúdtalpbetét, részprotézis egy kis szín az arcunkra,kalap a fejünkre. (És ez még csak a kezdet, mert hol van még a fűző, hallókészülék, a bot?)
Aztán a táskaellenőrzés következik. Szemüveg (azzal is alig látjuk az árakat), papírzsebkendő, WC papír, személyi igazolvány. A pénztárcánkat helyezzük biztonságba! Vegyük ki belőle a pénzt, és tegyük egy külön rekeszbe.

Mielőtt kilépünk az ajtón, ellenőrizzük, hogy lekapcsoltuk-e a villanyt, elzártuk-e a gázt.
Az ajtót gondosan zárjuk be, a kulcsot mindig ugyanabba a rekeszbe tegyük,mert hazafelé jövet keresgélés közben téphetik le nyakunkról öreganyánk arany nyakláncát.

Mindig írjuk fel egy cetlire, hogy mit akarunk venni.

A cédulát tegyük a zsebünkbe.

Ha filctollal és nagy betűkkel írunk, a szemüveget elő se kell venni.
De a cédula fontos. Mert különben állunk a boltban és révülten indulunk az akciós mangó konzerv és kutyaeledel felé (nem tudjuk, mi a mangó és nincs kutyánk), de elfelejtjük a 2 zsömlyét, amiért jöttünk.

Vegyük tudomásul, hogy az idő rohan, (ma hétfő van és csiribi-csiribá utána újra péntek) mi meg csak jövünk-megyünk, visszük ki a kávéscsészét, kis tányért, utána külön a kanalat és még mindig ott felejtettük a tejet. S t a c c a t o élünk. Behozzuk, kivisszük, elővesszük, eltesszük. Aztán elfelejtjük, hogy hova.

Igen, igen, naponta órák hosszat keresgélünk. Kulcsot, szemüveget, címet, telefonszámot, nagy lyukú tűt, csekket, lottószelvényt, orvosságot, eldugott pénzt, feladásra váró bélyeget, csomagolópapírt, pillanatragasztót, mélyhűtőzacskót, egy elgurult gombot, papírvágó ollót, egy kis maradék szegfűszeget. Mert valljuk be: egyre feledékenyebbek vagyunk. És ebből következik a legfontosabb tanács: ha már elfelejtjük, hogy bevettük-e az orvosságot, hogy hol hagytuk a szemüvegünket, hogy megsóztuk-e a húst és miért nyitottuk ki a fridzsidert, akkor felejtsük el a sérelmeinket is!

Bőrünk ugyan ettől sem lesz feszes és fiatalos,hajunk sem lesz dús és selymesen csillogó, de még mindig miénk a döntés, hogy néhány év múlva derűs, idős hölgy vagy házsártos öregasszony válik-e belőlünk.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Címkék: szégyenkezhetünk, eszméletvesztést, frontátvonulásra, kipufogógázoktól, ellenállhatatlan, méltóságteljesen, hosszadalmasabb, táskaellenőrzés, mélyhűtőzacskót, keresztnevünkön, csomagolópapírt, telefonszámokat, bőrelváltozások, feledékenyebbek, meggyógyultunk, papírzsebkendő, szolgáltatások, lottószelvényt, sztárjelöltjei, mozgásképtelen, bőrgyógyászhoz, összerándulunk, fizikoterápia, változatlanul, fohászkodjunk, vánszorogjunk, közlekedőktől, felindulásból, segítségünkre, reménykedjünk, megkocogtatja, emlékeztetőül, telefonszámot, ártalmatlanok, szemüvegünket, feltételezett, finom jelzést, ipari szolgáltatások, közhivatalok némely, egyszerű járókelőktől, sokasodó néni, tegnapi rossz, diószedés nyoma, szomszédék permetléje, frissen felfedezett, ujja finom, feltételezett okokat, korral járnak, százegy kiskutyára, fogaink jelentkeznek, jobb felső, összes fogaikat, Janikovszky Éva,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Amit küldesz  Elképesztő videón örökítették ...  Amit küldesz  Szép napot kívánok  Kellemes hétvégét  Facebookon kaptam  Búcsúzik szeptember  Ima a Családom védelméért  A fájdalmas események  Facebookon kaptam  Fehér rózsa  Facebookon kaptam  Rimanóczy Ildikó - Ringató  Otthonod csak ott van, ahol sz...  Okt.  Üdvözöllek október  Hit és próbatétel  Nem megy, röpül  Fehér wisteria  Százszorszép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ezüsttisztító kezében  Jó éjszakát  Kovács Kati: A festő és a fecs...  Facebookon kaptam  Nagyon szép.......  Születésnapra  Ne akarj embereknek tetszeni  Amit küldesz  Fehér wisteria  Jó éjszakát  Sziriát  Imádság  Az Életnek nincsen vége  Facebookon kaptam  Viszlát szeptember  Boldog hétvégét !.......  Facebookon kaptam  Elképesztő videón örökítették ...  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Rimanóczy Ildikó - Ringató  Zene világnapján  Spurgeon - Szeptember 29  Facebookon kaptam  Ha imádkorol,Isten mindig figy...  Juhász Gyula: Október  Facebookon kaptam  A nagyszülők szeretete  Facebookon kaptam  Szép estét  Ima a Családom védelméért  Rézvirágok  Elképesztő videón örökítették ...  A zene az életnek  Facebookon kaptam  Isten szeret! Jézus él! Jézus ...  Facebookon kaptam  Zene világnapján  Pá szeptember, pá  Legyen szép napotok ! ......  Viszlát szeptember.......  Virágok esőben gif  Facebookon kaptam  A csapatmunka :-)  Facebookon kaptam  Szabadesés  Nem megy, röpül  Hírmorzsák - 2022. októbet  Szeretem az ősz színeit, ízeit  Facebookon kaptam  Helló október.......  Idézet  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Pá szeptember, pá  Spurgeon - Szeptember 29  Facebookon kaptam  A csapatmunka :-)  Amire a tudás nem képes  Az ősz írja szineikkel, meséin...  Felelősség  Hit és próbatétel  Ima a Családom védelméért  Facebookon kaptam  A csapatmunka :-)  Facebookon kaptam  Nagyon szép.......  ADY ENDRE: Októberben I. Úgy v...  Facebookon kaptam  Piros bogyók  A Biblia tanulmányozása  Parkban  Hit és próbatétel  Facebookon kaptam  A kor nem mentség  Spurgeon - Szeptember 29  Isten szeret! Jézus él! Jézus ... 
Bejegyzés Címkék
finom jelzést, ipari szolgáltatások, közhivatalok némely, egyszerű járókelőktől, sokasodó néni, tegnapi rossz, diószedés nyoma, szomszédék permetléje, frissen felfedezett, ujja finom, feltételezett okokat, korral járnak, százegy kiskutyára, fogaink jelentkeznek, jobb felső, összes fogaikat, fésű fogai, kipufogógázoktól vagy, veszélyes hulladéktól, hajszesz segít, ifjúi szépség, kerekképű vízvezeték, csomagküldő elbúcsúzik, kapott borravaló, mamikán bosszankodunk, alábbi példa, híres zenebohóc, éjszaka iszonyú, lépcsőn lefelé, tarkónk táján, ébresztőóra vagy, telefon csörgésére, önsajnálat ideje, segítségünkre siet, hülye szőnyegen, csacska kérdést, panaszok csökkenni, hétig emésztjük, utcára lemenni, utazás előtt, táskaellenőrzés következik, pénztárcánkat helyezzük, külön rekeszbe, ajtót gondosan, kulcsot mindig, rekeszbe tegyük, cédulát tegyük, cédula fontos, akciós mangó, elgurult gombot, legfontosabb tanács, szégyenkezhetünk, eszméletvesztést, frontátvonulásra, kipufogógázoktól, ellenállhatatlan, méltóságteljesen, hosszadalmasabb, táskaellenőrzés, mélyhűtőzacskót, keresztnevünkön, csomagolópapírt, telefonszámokat, bőrelváltozások, feledékenyebbek, meggyógyultunk, papírzsebkendő, szolgáltatások, lottószelvényt, sztárjelöltjei, mozgásképtelen, bőrgyógyászhoz, összerándulunk, fizikoterápia, változatlanul, fohászkodjunk, vánszorogjunk, közlekedőktől, felindulásból, segítségünkre, reménykedjünk, megkocogtatja, emlékeztetőül, telefonszámot, ártalmatlanok, szemüvegünket, feltételezett, pénztárcánkat, protézisüknek, hallókészülék, bosszankodunk, elvékonyodott, szükségszerű, járókelőktől, kereskedelem, számíthatunk, világításban, örvendezzünk, rutinszerűen, közhivatalok, dolgozójától, , ,
2022.09 2022. Október 2022.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 1423 db bejegyzés
Összes: 6497 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 27
  • e Hét: 533
  • e Hónap: 1000
  • e Év: 254792
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.