Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A török konyha
  2015-04-26 23:10:27, vasárnap
 
   
  A török konyha

Ma ismét idegen, tőlünk kissé távolibb tájakra kalandozunk, viszonozzuk Szulejmán, Jumurdzsák és társaik nálunk tett látogatását, de ígérem, nem maradunk 150 évig, mint ők annak idején. Irány tehát Törökország!

Változnak az idők! Harminc-negyven évvel ezelőtt az utazási irodák (akkoriban még nem sok volt belőlük), de a vállalati szakszervezeti bizottságok is igen gyakran szerveztek három-négy napos buszkirándulást Isztambulba, az egyetlen két kontinensen fekvő világvárosba. Sok honfitársunk vett részt ilyen utazáson, de valljuk be férfiasan, utazásunk elsődleges célja nem a török kultúra vagy a helyi gasztronómia megismerése, tanulmányozása volt. Sokkal inkább érdekelt bennünket a helyi bazárban beszerezhető, a hazai árakhoz képest olcsó bőrkabát, irhabunda, nem is beszélve az arany ékszerekről. Ilyen nemzet vagyunk... Valamikor lovasaink nyilaitól rettegett Európa, volt török irha- meg aranyláz, ne is beszéljünk osztrák sógorainknál tett Gorenje és videó beszerzési időszakunkról!

Manapság azonban sok minden változott, kezdünk leszokni a bevásárló túrizmusról, inkább tért hódit a pihenés, nyaralás vágya, szokása. Igyekszünk újabbnál újabb helyeket, országokat, tájakat megismerni, felfedezni. Ezek közé az országok közé tartozik ma már Törökország is, ahová egyre több magyar család jár üdülni, kikapcsolódni. Érdemes!

A török konyhaművészet

A török konyhára jellemző a változatosság, az erőteljes fűszerezés, a húsok és zöldfélék nagyszerű párosítása. Ételeik az országukon kívül is rendkívül népszerűek.





Török előételek: padlizsános saláta, petrezselyemsaláta és humusz

A török konyhát jelentősen befolyásolta az Oszmán Birodalom sokszínűsége, multikulturális környezete. Az oszmán konyhaművészet egyesítette a birodalom területén élő népek ételeit és elkészítési módszereit, fogyasztási, tálalási szokásait. A legnagyobb befolyást a görög és közel-keleti konyha gyakorolt rá, de keveredtek benne az ősi, közép-ázsiai török hagyományok is.





A töltött szőlőlevél is népszerű fogás Törökországban

A török gasztronómia leggyakrabban használt alapanyagai a padlizsán, a zöldpaprika, a hagyma, a lencse, a bab, a paradicsom, a fokhagyma és az uborka. Legkedveltebb gyümölcseik a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a sárgadinnye, a füge, és a citrom.

A hús mindig is luxuscikknek számított a Török Birodalomban. Minden, az iszlám által engedélyezett húsféleséget ehettek (sertéshúst nem), azonban mindig is a bárányhús volt a legelterjedtebb és a legnépszerűbb, melyet leginkább ünnepeken (például esküvő) fogyasztottak, illetve a Kurban Bayrami (Áldozati Ünnep) idején ,,etli pilav" (húsos rizs) formájában.

A törökök kedvelik a magvakat és dióféléket: a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát, a földimogyorót, a fenyőmagot, a pörkölt csicseriborsót. Leginkább használt fűszereik a petrezselyem (ennek a levelét hasznosítják), a köménymag, a feketebors, a paprika, a menta és a kakukkfű.





Kebab joghurtos salátával

A legízletesebb fehér sajtok és joghurtok juhtejből készülnek. Népszerű köret a rizs (pilav) és a bulgur (összetört, főzött majd kiszárított búzakása). Az olívaolaj széleskörűen elterjedt, leginkább Törökország nyugati területein, ahol bőven találhatóak olajfaligetek. Az olívabogyó (zöld, fekete, rózsaszín) kedvelt előétel. A kenyér búzából, árpából és kukoricából készül. Jellegzetesen török kenyér a pita és a tandir ekmegi (tandir: szabadtéri, kerek tűzhely, melynek a belső oldalán sütik ki a kenyértésztát).

Édességekről és italokról

Népszerűek a tejes édességek, mint például a muhallebi, a sütlac (tejberizs). Az egyik legismertebb és legkülönlegesebb török édesség a lokum, a vattacukorhoz hasonló az izmiti pismaniye. Igazi különlegesség a csirkemellből készült, zselatinos tavuk gögsü is. Azonban ma is vitathatatlanul a legnépszerűbb és legismertebb török desszert a baklava.





Lokum, a népszerű török édesség

A legtöbb török muzulmán vallású, az alkoholos italok mégis kedveltek feléjük, Ramadán idején azonban nem fogyasztanak alkoholt. Népszerűek a sörök, Anatóliában már időszámításunk előtt is készítettek bort, a raki jellegzetesen ánizs ízű alkoholos ital. Kedvelt még a boza (erjesztett ital búzából vagy darából), az alkoholmentes italok között az ayran (joghurtital) és a salgam (vörösrépalé) a legnépszerűbbek.

Törökországban kalandozva nem feledhetjük a teát és a török kávét (cukorral vagy a nélkül). A teát egy kétrészes teáskannában készítik, melynek alsó részében vizet forralnak, felső részébe helyezik a tealeveleket. Amikor a tea elkészül, a felső kannából öntenek egy keveset a vékony, harang alakú üvegpohárba, majd felhígítják forró vízzel az alsó kannából. Így mindenki szabályozhatja magának, hogy mennyire erős teát szeretne készíteni. Cukorral, de citrom nélkül isszák. A török kávét egyszerű fém kávékiöntő edényben főzik, a vízbe belekeverik az őrölt kávét. Van, aki cukrot is tesz bele, forrásig főzik. Ezután habját leöntik, újra felforralják, és üvegpohárba töltve fogyasztják. A kávézás után jósolni is szoktak a kihűlt kávézaccból.


http://mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/113000/113266_torok04.jpg
Az elmaradhatatlan tea

Török receptek

Nagyon nehéz a választás, ezért szubjektív leszek, saját kedvenceimből válogatok. Ma már egyébként - hasonlóan más nemzeti éttermekhez - egyre több török étterem, családi kifőzde, kisvendéglő található felénk is, így akinek kedve szottyan kipróbálni egy házias török menüt, térjen be bátran egy ilyen intézménybe. Az ételek ízesek, zamatosak, a vendéglátás általában szívélyes, barátságos, áraik is elfogadhatóak. Némely helyeken, csak úgy, mint a bazárokban, alkudni lehet, sőt szinte kötelező!

Szultán kedvence (Hünkar begendi)

Hozzávalók: 1,5 kg csont nélküli bárányhús, 2 nagy fej hagyma, 3 dl olívaolaj, 2 dl paradicsomlé, 3 db padlizsán, 2 evőkanál liszt, 1/2 liter tej, 5 dkg trappista sajt, petrezselyemzöld (a díszítéshez), só, bors

Elkészítése: A húst felkockázom, hasonlóan, mint egy hagyományos pörkölthöz szoktam, a hagymákat apróra vágom, a sajtot lereszelem, a petrezselyem zöldjét nagyon apróra vágom.
Egy mélyebb teflon serpenyőben felhevítek 2 dl olíva olajat, rádobom a hagymát, üvegesre párolom, majd beleadom a felkockázott húst, megsózom, borsozom, néhány percig pirítom. Beleöntöm a paradicsomlevet, 10-15 percig így főzöm, majd felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Addig főzöm közepes lángon, míg a hús megpuhul, ha elfövi a levét, pótolom.
A padlizsánokat forró sütőbe teszem, hogy megpuhuljanak, majd kiveszem, meghámozom, és apróra felkockázom őket. Egy újabb serpenyőt kerítek, a maradék olívaolajon megpirítom a lisztet, hozzáadom a padlizsánomat, és nagyon lassan, folyamatosan keverve a tejet, majd a reszelt sajtot is. Sózom, borsozom, közepes lángon folyamatosan kevergetve készre főzöm. Merülő turmixszal pürésítem.
A kész húst a padlizsánpürével tálalom, az apróra vágott petrezselyemmel díszítem.

Talas kebap

Hozzávalók: A töltelékhez: 1,5 kg báránycomb, 1 kg hagyma, 2 dl olívaolaj, 2 dl paradicsomlé, 1 csomag mirelit mexikói zöldség (sárgarépa, kukorica, zöldborsó), só, bors, oregánó
A tésztához: 2 csomag fagyasztott leveles tészta, 2 db tojás, 2-3 evőkanál olívaolaj (a tészta nyújtásához)

Elkészítése: A báránycombot felszeletelem, sózom, borsozom, állni hagyom, a hagymát felkarikázom. Egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben (amit később a sütőbe betehetek) felhevítem az olajat, beledobom a felkarikázott hagyma felét, üvegesre párolom. Belerakom a hússzeleteket, és a paradicsomlevet, fűszerezem sóval, borssal és az oregánóval, összepirítom. Felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, nagy lángon felforralom, majd közepes tűzön a hús puhulásáig főzöm, ha igényli, adok még hozzá kevés vizet.
Közben egy lábasban, sós vízben megfőzöm a mexikói zöldségkeveréket, ha kész leszűröm, félreteszem. Amikor a hús puha, hozzáadom a maradék hagymát, majd az edényt 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, 15 percig így sütöm. A sütőből kivéve leszűröm, a levét félreteszem, melegen tartom, a húst és a főtt zöldséget összekeverem, állni hagyom.
A leveles tésztáimat fél centis vastagságúra nyújtom, gyengén megsózom, félbe hajtom, ismét kinyújtom az előzőhöz hasonlóan. Olyan 10x10 centis négyzetekre vágom, ezeket újra összehajtogatom, egyenként kinyújtom, majd cipókat formázok belőlük, és 10-15 percig pihentetem őket.
Amikor cipócskáim kipihenték magukat, mindegyiküket megkenem kevés olajjal, újra rájuk küldöm a nyújtófát, igyekszem egyforma nagyságú, olyan 15x15 centis, fél centi magas darabokra nyújtani őket. Minden tésztadarabra ráhelyezek egy szelet bárányhúst, a raguból is halmozok rá, majd a tésztákból batyukat formázok, jól lezárom őket.
Kevés olajjal kikenek egy (vagy több) tepsit, a batyukat hajtogatott felükkel lefelé belehelyezem, a felvert tojásokkal, kenőtollal megkenem. Forró sütőbe tolom, 10 percig így sütöm, majd a lángot közepesre véve még 15-20 percet adok neki.
A sütőből kivéve azon melegében, a húslével meglocsolva tálalom.

Török csirkesaláta

Hozzávalók: 1 kg filézett csirkemell, 5 db zöldpaprika, 5 db paradicsom, 2 db kígyóuborka, 5 gerezd fokhagyma, ½ liter tejföl, ½ liter natúr joghurt, 2-3 ek olíva olaj, só, bors, majoránna

Elkészítése: A húst és a zöldségféléket egyaránt felkockázom, a fokhagymát lepréselem. Egy serpenyőben felforrósítom az olívaolajat, rádobom a húskockákat, hirtelen átsütöm, majd fűszerezem, kevés vízzel puhára főzöm.
Amikor a hús puha, összekeverem a nyers zöldségekkel, hozzáadom a tejfölt és a joghurtot, belekeverem a fokhagymát, jól összedolgozom, ha igényli, utána fűszerezem.
Tálalásig hűtőbe helyezem, hidegen, friss pitával tálalom.

Török zöldségleves

Hozzávalók: 2 db nagyobb burgonya, 3 db sárgarépa, 15 dkg nyers káposzta, fél zellergumó, 1 fej hagyma, 1 db közepes póréhagyma, 2 dl paradicsomlé, 1/2 marék rizs, 1 dl olíva olaj, 2 liter húslé (leveskockából), 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 csokor kapor, só, bors

Elkészítése: A hagymát apróra vágom, a sárgarépát és a zellert felkockázom, a petrezselyem zöldjét apróra vágom. Egy fazékban felmelegítem az olívaolajat, üvegesre párolom rajta a hagymát, majd beleadom a zöldségkockáimat, megszórom a petrezselyem zöldjével, hozzákeverem a paradicsomlevet, és felöntöm a húslével, sózom, borsozom, felforralom.
Közben felkarikázom a póréhagymát, kockázom a burgonyát és csíkokra vágom a káposztát, amikor levesem forrni kezd, mindezeket beleadom. 1-2 perc elteltével beleszórom a megmosott rizst, fedő alatt kis lángon puhára főzöm.
Forrón, összevágott kaporral meghintve tálalom.

Jól tudom, csak töredékét mutathattam ma be a török konyhaművészetnek, de az ő gasztronómiájukról is órákig, hetekig lehetne diskurálni, érdemes lenne. Ma ennyire tellett!





A nemzetközi népszerűségnek örvendő baklava

Egyet ne feledjünk: a nálunk töltött 150 évük jelentős hatással volt a magyar konyhára is, ő általuk jutott el hozzánk sok zöldségféle, ők tették kedveltté nálunk a baromfit, a bárányt (erről bővebben mangalicás írásomban olvashattok), de tán a legfontosabb hagyatékuk, adományuk a sokáig ,,törökborsként" titulált fűszer, a pirospaprika, ami nélkül a magyar konyhaművészet ma elképzelhetetlen lenne!

Kellemes időtöltést, jó főzőcskézést mindenkinek!

Nani és a Pasik

Forrás: Mindmegette.hu -- Pasik a konyhában blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: petrezselyemzöld, zöldségkeveréket, zöldségkockáimat, legkülönlegesebb, elképzelhetetlen, padlizsánpürével, vitathatatlanul, paradicsomlevet, petrezselyemmel, buszkirándulást, legnépszerűbbek, legelterjedtebb, elmaradhatatlan, multikulturális, összehajtogatom, szakszervezeti, törökországban, szabályozhatja, időszámításunk, konyhaművészet, népszerűségnek, zöldségféléket, csicseriborsót, tanulmányozása, olajfaligetek, összedolgozom, engedélyezett, kedvenceimből, előmelegített, vattacukorhoz, padlizsánomat, leveskockából, időszakunkról, padlizsánokat, jellegzetesen, felkarikázott, török konyha, utazási irodák, vállalati szakszervezeti, török kultúra, helyi gasztronómia, helyi bazárban, hazai árakhoz, arany ékszerekről, bevásárló túrizmusról, országok közé, török konyhaművészet, török konyhára, erőteljes fűszerezés, országukon kívül, török konyhát, oszmán konyhaművészet, Oszmán Birodalom, Török Birodalomban, Kurban Bayrami, Áldozati Ünnep,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ne kapaszkodj magasabbra,  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A Megváltó szolgálatában  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Jó éjszakát  Popper Péter szavai  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Tavaszi kép  A televizió nem a kultúrát kép...  Png virág  Nagyi telefonál  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Sose bánj semmit  Png kislány  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Mi lenne ha  s immár én is felragyogva, ért...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Png férfi  Png kutya  Régi emberek, akikre máig büsz...  Albert Einstein gondolata  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png telefon  Még csak most kezdődik a nap  Nevem  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Julian Brass gondolata  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Minden harmadik...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép napot kívánok  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Krisztinától  Png csokor  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mi lenne ha  Őrizkednünk kell...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Erdőn  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Még csak most kezdődik a nap  Png nő  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  s immár én is felragyogva, ért...  Png férfi  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Krisztinától  Alázat  Png virág  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png virág  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Mindig jusson idő nevetni  Png lepke 
Bejegyzés Címkék
török konyha, utazási irodák, vállalati szakszervezeti, török kultúra, helyi gasztronómia, helyi bazárban, hazai árakhoz, arany ékszerekről, bevásárló túrizmusról, országok közé, török konyhaművészet, török konyhára, erőteljes fűszerezés, országukon kívül, török konyhát, oszmán konyhaművészet, birodalom területén, legnagyobb befolyást, töltött szőlőlevél, török gasztronómia, iszlám által, bárányhús volt, törökök kedvelik, pörkölt csicseriborsót, levelét hasznosítják, legízletesebb fehér, olívaolaj széleskörűen, kenyér búzából, tandir ekmegi, belső oldalán, tejes édességek, egyik legismertebb, vattacukorhoz hasonló, izmiti pismaniye, csirkemellből készült, népszerű török, legtöbb török, alkoholos italok, raki jellegzetesen, alkoholmentes italok, török kávét, kétrészes teáskannában, felső kannából, alsó kannából, vízbe belekeverik, őrölt kávét, kávézás után, kihűlt kávézaccból, házias török, ilyen intézménybe, ételek ízesek, vendéglátás általában, húst felkockázom, hagyományos pörkölthöz, hagymákat apróra, sajtot lereszelem, petrezselyem zöldjét, mélyebb teflon, felkockázott húst, padlizsánokat forró, újabb serpenyőt, maradék olívaolajon, reszelt sajtot, kész húst, padlizsánpürével tálalom, apróra vágott, tészta nyújtásához, báránycombot felszeletelem, hagymát felkarikázom, nagyobb lábasban, sütőbe betehetek, felkarikázott hagyma, mexikói zöldségkeveréket, maradék hagymát, sütőből kivéve, levét félreteszem, főtt zöldséget, leveles tésztáimat, előzőhöz hasonlóan, szelet bárányhúst, tésztákból batyukat, batyukat hajtogatott, felvert tojásokkal, lángot közepesre, húslével meglocsolva, zöldségféléket egyaránt, fokhagymát lepréselem, serpenyőben felforrósítom, nyers zöldségekkel, hagymát apróra, zellert felkockázom, fazékban felmelegítem, petrezselyem zöldjével, megmosott rizst, török konyhaművészetnek, nemzetközi népszerűségnek, nálunk töltött, magyar konyhára, legfontosabb hagyatékuk, sokáig &#8222, magyar konyhaművészet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 5008
  • e Hónap: 18913
  • e Év: 148620
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.