Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Burek és börek – sósan és édesen
  2015-04-26 23:38:47, vasárnap
 
   
  Burek és börek - sósan és édesen

A burek, született börek a török konyha találmánya, sokan mégis az egykori Jugoszláviából ismerik és szeretik. Még az igazi burekrajongók sem mindig tudják, hogy ennek a töltött vagy töltetlen ropogós pitének rengeteg variációját készítik a Földközi-tenger keleti partvidékének országaiban, sőt még azon is túl. Otthon is érdemes néhány egyszerűbb variációját elkészíteni!

Ropogós sütemény kétféle tésztából

A rendszerint vékony rétestésztarétegekből álló apróbb vagy nagyobb formában is süthető sós vagy édes töltelékkel gazdagított sütemény sokféle néven kedvelt gyorsétel, nem is csoda, hogy számtalan variációban találkozhat vele, aki a Balkánon, a Közel-Keleten vagy épp a Kelet-Mediterráneumban jár.





A háromszög alakúra hajtogatott börek egyik legkedveltebb tölteléke a sós feta

Már abban tetten érhetők a különbségek, hogy milyen tésztából készül a börek vagy burek. Alapvetően ugyanis kétféle változat létezik. Az egyik az élesztő nélküli vékony tészta, a másik élesztővel készül, de szintén vékony. Törökország nagy részén hagyományosan vékony rétestészta, az általunk ismertnél leheletnyivel vastagabb, úgynevezett yufka az alapja, amit Görögországban már philo tésztának hívnak. A másik tésztavariáció pedig leginkább az élesztős vajas tésztához hasonlít, gondos és pontos előkészítést igényel - a balkáni háziasszonyok és pékek kiváló mesterei. Ezt egyébként Törökországban nemse börekként ismerik.

Ez a két tésztatípus - számos apróbb változtatásokkal - képezi minden burek alapját, de senki ne lepődjön meg, ha déli szomszédainknál vagy épp Boszniában járva pita néven találkozik a csigaszerűen feltekert burekkal, merthogy ez a név is elterjedt arrafelé.

A burek vagy börek lehet kicsi kerek, félkör vagy félhold alakú, akár szivarszerűen is feltekerhetik, vagy épp háromszögeket formáznak belőle. Süthetik olajban, süthetik tepsiben, lehetnek kicsik, de készülhet nagy kerek formában szorosan feltekerve, miként egymásra fektetett kerek tésztalapok is rejthetnek sokféle tölteléket.





Az élesztős, vékony tésztarétegekből álló bureket nagy tepsiben sütik, majd szeletelik

A pizzához hasonlóan valószínűleg a börek is a szegények konyhájában születhetett az egykori Oszmán Birodalomban - azzal töltötték meg, ami épp akadt a háznál, vagy ha nem akadt semmi, bőségesen locsolgatták a tésztarétegeket olajjal, esetleg megszórták a tetejét különféle magvakkal (jobbára szezámmaggal), és úgy sütötték tartalmas lepénnyé.

Mára az utcai étkezdék, pékségek egyik legnépszerűbb fogása lett nem csupán Törökország területén, de az egész Balkánon, sőt Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is.

Török börek - mindig jöhet!

Aki járt már Törökországban, tudja, hogy a frissen sült börek illata valósággal odavonzza a helyieket és turistákat a kisebb vagy nagyobb étkezdékbe. Az egyik legelterjedtebb török böreket nagy, kerek sütőedényben készítik, feta sajt és finomra vágott petrezselyemzöld képezi a töltelék alapját, és akkor az igazi, ha kemencében sül ropogósra - su böreği a neve. Szeletekben, frissen tálalják. Tartalmas, de nagyon finom - az egyes tésztaréteget igencsak bőségesen locsolgatják zsiradékkal.

A szivar alakúra feltekert egyszemélyes gyorsételek sigara böreği néven kelendőek. Nagyon változatos töltelékkel készülnek, olajban sütik ki őket. A feta-petrezselyemzöld párosítás mellett a burgonyával vagy spenóttal, különböző zöldségfélékkel és darált hússal töltött variációi is igen kedveltek.





A szivar alakú vékony börek gyakori kísérője a joghurtos mártogató

Az isztambuli szefárd zsidó konyha egyik specialitása a hajszálvékonyra szeletelt, fűszeres, füstölt marhahússal, pasztirmával (ezt a török hódoltság kori magyar nyelvben pasztrományként, sőt pásztormányként emlegették) vagy egyfajta kaskaval típusú sajttal és julienne-re vágott zöldpaprikával töltött börek, amely paçanga böreği névre hallgat, és bő olívaolajban sütik ropogósra.

Nem mellesleg a nevezetes kínáló tálaknak, a mezzéknek is gyakran része lehet a börek.

Ezek mellett persze sokféle húsos, zöldséges és sajtos, régiónként más és más nevet viselő böreket találunk nem csupán Törökország-szerte, de a bevándorlóknak köszönhetően a világ számos pontján a török étkezdékben, pékségekben.
Bureket édesen és sósan a Balkánról!

Görögországban, Cipruson a boureki vagy bourekáki rendszerint a kis - kerek vagy félhold alakú, philo tésztából készült - lepénykéket jelenti. A legelterjedtebb itt is a sós fetával, zöldségekkel, fűszernövényekkel, no meg a darált, fűszeres bárányhússal töltött változat, de szinte minden szigetnek megvan a maga specialitása.

Édes és nagyon ízletes desszert a galaktoboureko, ami szó szerint tejes bureket jelent (török változata a sütlü börek). A filo tésztát gyakorlatilag naranccsal vagy citrommal, esetleg kevés rózsavízzel fűszerezett egyfajta grízpudinggal töltik, nagy tepsiben sütik ropogósra, végül édes sziruppal locsolják. Házilag bátran elkészíthető, és rétestésztával is nagyon finom desszert.





A galaktoboureko közkedvelt édesség Görögország-szerte

Galaktoboureko rétestésztával

Hozzávalók:
2 csomag rétestészta (2 X 6 lap)
3 db közepes méretű tojás
25 dkg porcukor
1 l tej
10 dkg búzadara
2 csomag vaníliás cukor
1 db citrom leve és reszelt héja
1 dl víz
1 csipet só
15 dkg olvasztott vaj

Elkészítés: A tojásokat 15 dkg porcukorral fehéredésig keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a búzadarát. A tejet a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával felforraljuk, félrehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a tojásos masszát.
Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk, majd beleterítünk egy réteslapot úgy, hogy a tepsi peremére is kerüljön tészta. Megkenjük olvasztatott vajjal, majd addig folytatjuk a rétegezést, amíg az első csomagból minden réteslapot fel nem használtunk. Erre simítjuk a grízes tölteléket, majd az előbbihez hasonlóan rétegenként vajjal megkenve ráillesztjük a másik 6 réteslapot. Éles késsel négyzet alakú szeletekre vágjuk a desszertet, ügyelve arra, hogy az alsó tésztarétegeket ne vágjuk át.
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz, a töltelék pedig megszilárdul. Amíg sül, elkészítjük a szirupot. 1 dl vizet 10 dkg cukorral sziruppá fűzünk, a végén a citrom kifacsart levével ízesítjük.
A még meleg galaktobourekót meglocsoljuk a sziruppal, szobahőmérsékleten a tepsiben hagyjuk kihűlni, csak ezt követően tálaljuk.

Ha valaki túl édesnek találná, a szirupot elhagyhatja a tetejéről, fátyolnyi vaníliával kevert porcukorral meghintve is rendkívül ízletes, költségkímélő desszert.

A volt Jugoszlávia országaiban a hagyományos burek általában nagy kerek tepsiben sül ropogósra - régen nem is tartalmazott tölteléket, csak gondosan készített, élesztővel lazított vajas-leveles tésztarétegekből állt - üresen. Vélhetően erre utal a prazan (üres) név is, de ma már gyakrabban találkozni a húsos, hagymás vagy a feledhetetlen sós túróval töltött változattal is, amit hol prazanként, hol pitaként kínálnak. Persze közkedveltek az édes töltelékkel, pl. almával, édes túróval készülők is.





Almás burek - akár kiadós reggeli is lehet

Az újítások iránt nyitott pékségek és háztartások pedig egyre gyakrabban készítik olyan töltelékkel, amelyet a pizzákon is kedvelnek - paradicsommal, sonkával, olasz fűszerekkel - de sok más is kerülhet bele.

Az egykori Jugoszlávia szinte minden országában jellemző, hogy a burek tésztáját előbb hajszálvékonyra kinyújtják, majd megtöltik, réteshez hasonlóan feltekerik, és az egészet egy kerek tepsibe fektetik, méghozzá csigavonalban felcsavarva a töltött tésztát, majd úgy sütik ropogósra. Boszniában pl. a hússal töltött burek tetejére már nem is kerül semmi. Szerbiában, Szlovéniában azonban (elsősorban a burgonyával vagy sós túróval töltött és tekert változatok) tetejét tojással is megkenik. A csiga egy nagy kerek lepénnyé sül, amit pizzaszerűen szeletelnek.





A csigavonalban feltekert burek is lehet édes vagy sós

Szerbiában egyszerűen csak zeljanica vagy pita zeljanica a neve annak a sós túróval és spenóttal (ez utóbbi színéről kapta a nevét) töltött pitének, ami szintén egyfajta burek, és kihagyhatatlan a helyi pékségekben. Fogyasztják reggelire, tízóraira, de ebéd gyanánt is tökéletes. Ha valaki Szabadkán jár, feltétlenül kóstolja meg az ottani változatot! Horvátországban a rolani burekként lehet találkozni a töltött, feltekert burekkel.

Szerbiában közkedvelt a hatalmas kerek burek, amely szintén nagy tepsiben, de feltekerés nélkül készül, valószínűleg a 15. század végéről Niš városából származik. A hagyomány szerint egy igazi isztambuli pékmester, bizonyos Mehmed Oğlu készítette először, innen terjedt el aztán a térség több mai országába. Ebben a típusban a vékony tésztarétegek közé kerül a különböző töltelék, a megsült nagy bureket pedig tortaszerűen szeletelik.

A modern pékségek persze ma már kisebb adagokban is sütik a sokféle bureket feltekerve vagy kerek formában, itthon is egyre több helyen lehet délvidéki receptúra szerint készített burekkel találkozni, és érdemes is megkóstolnia annak, aki ezt még nem tette.

Nem is meglepő, hogy a Balkán-félsziget zöldségeiről is nevezetes országában, Bulgáriában is sütik ezt a pitét, igaz, bjurek néven. Leggyakrabban a nálunk is kedvelt sós, fetához hasonló sirene sajttal és tojással töltött burek-változatot készítik.

Albániában a hagymás, paradicsomos változat is elterjedt, sőt gyakran háromszög alakban sütik a byrek vagy lakror névre hallgató sós pitét.





A sós sajttal töltött burek kísérője nem ritkán méz

Bourekas Izraelből

Jórészt a Balkánról és Anatóliából bevándorolt szefárd zsidó lakosság honosította meg az Izraelben is rendkívül közkedvelt bureket, amit ott bourekasnak hívnak. Ma már leginkább leveles tésztából sütik, vagy ennek a kóser étkezési szokásoknak is megfelelő növényi zsiradékkal készült változatával. Sokféle alakra hajtogatva kínálják. Az 1970-es években kezdett elterjedni, mára pedig egyike lett a legnépszerűbb utcai vagy gyorsételeknek. A török és balkáni konyha kedvelt töltelékei mellé itt felsorakoznak a padlizsános, gombás variációk is.

A háromszög alakúra hajtogatott gombás bourekas tetejét általában mákszemekkel, a burgonyás, téglalap alakút szezámmaggal, a henger alakra formált padlizsántöltelékest fekete köménnyel szórják meg, míg a hasonló alakú, fűszeres babbal töltött tetejét csupaszon hagyják. Persze azért akadnak ettől eltérő jelzések is, hisz ahány ház és pékség, annyiféle szokás terjedt el az ízesítésben éppúgy, mint a díszítésben.
Vendégváró gyors falat - bourekas és buricche házilag

A készen kapható leveles tésztából nagyon egyszerű házilag is bourekast készíteni.

Padlizsános bourekas egyszerűen

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (50 dkg)
1 evőkanál rétesliszt a tészta nyújtásához
1 db közepes méretű padlizsán (25-30 dkg)
1 kis fej vöröshagyma
1 kis gerezd fokhagyma
2 db kisebb paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
1,5 dl zöldség- vagy húsleves (kockából is készülhet)
1 egész tojás
1 teáskanál szezámmag vagy fekete kömény
tengeri só, bors, rozmaring - ízlés szerint

Elkészítés: A töltelékhez a padlizsánt egészen apróra kockázzuk. A hagymát finomra reszeljük, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréseljük. A paradicsomokat fél percre forró vízbe mártjuk, héjukat könnyedén lehúzzuk, felaprítjuk.
Egy közepes méretű serpenyőben felhevítjük az olajat, a hagymát kissé megfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a padlizsánkockákat. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Folyamatos keverés mellett pirítani kezdjük, 1-2 perc elteltével hozzáadjuk a paradicsomot, majd felöntjük a levessel, és puhára pároljuk. Ha szükséges, a végén a fűszerezésen igazítunk. Hűlni hagyjuk.
Ha mélyhűtött leveles tésztával dolgozunk, előzetesen felengedjük, ha frissel, csak néhány perccel a készítés előtt vesszük ki a hűtőszekrényből.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojást 1 teáskanál vízzel kissé felverjük.
A tésztát enyhén lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyújtjuk. 10 X 10 cm-es négyzetekre daraboljuk. A négyzetek peremét vékonyan megkenjük tojással. Minden négyzet hozzánk közelebb eső szélére nagyjából 2 teáskanálnyi padlizsántölteléket helyezünk, majd feltekerjük. Sütőpapírral borított tepsire, 2 cm távolságra helyezzük a kis bourekasokat. A maradék tojással megkenjük a tetejét, szezám vagy köménymaggal meghintjük. 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Frissen tálaljuk.

A töltelék kedvünk szerint variálható. Kerülhet bele olaszos fűszerezésű paradicsommártás kevés pirított gombával vagy fűszeres darált hús, de ricotta, sonka, sajt - amit csak kívánunk.

Talán nem meglepő, hogy az egykori oszmán uralom emlékét őrzi a számos országban félhold alakúra formált burek, amit természetesen éppúgy lehet almával, meggyel vagy bármilyen gyümölccsel tölteni, mint a rétest.





Az édes, félhold alakú töltött burriche otthon is egyszerűen elkészíthető

Észak-Olaszországban, elsősorban Emilia-Romagnában, Modena és Ferrara környékén is ismerik ezt a pitét, ott burriche vagy burricche névre hallgat, és gyakran narancslekvárral töltik. Érdemes persze sűrű házi lekvárral, dióval, csokoládéval, marcipánnal vagy akár vaníliapudinggal, édesített ricottával is kipróbálni. Az édes, egyszerűsített burrichéhez fánkszaggatóval kiszúrt leveles tésztalapok közepére egy kevés tölteléket halmozunk, a tészta széleit tojással megkenjük, összenyomjuk, félhold alakúra formázzuk, 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt aranyszínűre sütjük, porcukorral meghintve, frissen kínáljuk.

HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: paradicsommártás, tésztarétegekből, petrezselyemzöld, vaníliapudinggal, változtatásokkal, mediterráneumban, narancslekvárral, galaktobourekót, legelterjedtebb, hajszálvékonyra, pásztormányként, pasztrományként, hűtőszekrényből, zöldségfélékkel, horvátországban, tésztarétegeket, fánkszaggatóval, szomszédainknál, fokhagymanyomón, tésztavariáció, olaszországban, gyorsételeknek, galaktoboureko, kihagyhatatlan, bevándorlóknak, görögországban, rétestésztával, törökországban, egyszerűsített, paradicsomokat, jugoszláviából, zöldpaprikával, paradicsommal, feledhetetlen, grízpudinggal, előmelegített, török konyha, egykori Jugoszláviából, igazi burekrajongók, töltött vagy, rendszerint vékony, háromszög alakúra, börek vagy, élesztő nélküli, másik élesztővel, általunk ismertnél, másik tésztavariáció, élesztős vajas, balkáni háziasszonyok, csigaszerűen feltekert, burek vagy, pizzához hasonlóan, Oszmán Birodalomban, Mehmed Oğ, Bourekas Izraelből,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mai harmónia kártyám  Alázat  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png ház  Png fotel  Alázat  A másik dolog,  Egy maradéktalanul uralt világ  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Tavaszi kép  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mi lenne ha  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Egy lelki imádság  Nem méltó hozzád  Garai Gábor - Takarítás  Próbálj meg ...  Paul David Tripp Április 19  Png lepke  Éretlen vers  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png fotel  Örülök, hogy látlak!  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Őrizkednünk kell...  Png cica  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Tanuld meg ezt a versemet  Örülök, hogy látlak!  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Lóhere  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Bertolt Brecht -től idézet  Irgalom és ítélet  Elköszönt  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 21  Alázat  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Nem méltó hozzád  Akarat  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam Krisztinától  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nevem  Akarat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág... 
Bejegyzés Címkék
török konyha, egykori Jugoszláviából, igazi burekrajongók, töltött vagy, rendszerint vékony, háromszög alakúra, börek vagy, élesztő nélküli, másik élesztővel, általunk ismertnél, másik tésztavariáció, élesztős vajas, balkáni háziasszonyok, csigaszerűen feltekert, burek vagy, pizzához hasonlóan, szegények konyhájában, egykori Oszmán, tésztarétegeket olajjal, tetejét különféle, utcai étkezdék, egész Balkánon, frissen sült, kisebb vagy, egyik legelterjedtebb, töltelék alapját, egyes tésztaréteget, szivar alakúra, burgonyával vagy, szivar alakú, joghurtos mártogató, isztambuli szefárd, hajszálvékonyra szeletelt, török hódoltság, nevezetes kínáló, bevándorlóknak köszönhetően, világ számos, török étkezdékben, boureki vagy, maga specialitása, sütlü börek, filo tésztát, galaktoboureko közkedvelt, vaníliás cukorral, citrom reszelt, tojásos masszát, nagy tepsit, tepsi peremére, első csomagból, grízes tölteléket, előbbihez hasonlóan, alsó tésztarétegeket, teteje aranybarna, töltelék pedig, citrom kifacsart, tepsiben hagyjuk, szirupot elhagyhatja, volt Jugoszlávia, hagyományos burek, édes töltelékkel, újítások iránt, egykori Jugoszlávia, burek tésztáját, kerek tepsibe, töltött tésztát, hússal töltött, nagy kerek, csigavonalban feltekert, neve annak, helyi pékségekben, ottani változatot, rolani burekként, hatalmas kerek, hagyomány szerint, igazi isztambuli, térség több, vékony tésztarétegek, különböző töltelék, megsült nagy, modern pékségek, sokféle bureket, byrek vagy, kóser étkezési, 1970-es években, legnépszerűbb utcai, henger alakra, hasonló alakú, ízesítésben éppúgy, készen kapható, tészta nyújtásához, padlizsánt egészen, hagymát finomra, fokhagymát fokhagymanyomón, közepes méretű, hagymát kissé, fűszerezésen igazítunk, készítés előtt, tésztát enyhén, négyzetek peremét, maradék tojással, töltelék kedvünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2236
  • e Hét: 6817
  • e Hónap: 20722
  • e Év: 150429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.