Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Időkapszula IV. - Hatvankettedik nap
  2019-01-28 08:24:55, hétfő
 
   
  A kezdet mindenütt nehéz.

Igen. De csak az egymásba kapaszkodás segített át ezen a kezdeten.
Mint már mondtam, két ízben voltam előtte a városban. Nyár volt mind a kétszer. Hosszú, de érdekes településnek tartottam akkor. A Turistaszállóban helyeztek el bennünket először, amikor a honismereti tábor volt, s nem voltam egyedül. Sok diák érkezett az ország minden pontjáról, és nagy barátságok szövődtek.
Nekem egy kis borsodi lány tetszett nagyon, sokáig leveleztünk is. Szatmári Jolánnak hívták. Vidám teremtés volt, s barátságunk sokáig tartott. Leveleztünk, s a középiskola után meg is látogattam Sárospatakon, ahol ő végzős volt. Aztán a katonaság alatt is gyakran váltottunk levelet. Végül ő a nyíregyházi főiskolára jelentkezett, s nekem Szombathely következett, s valahogyan elhalt ez a kapcsolat. A távolság nagy rendező. Ma is szeretettel gondolok rá, a honvédségnél sokat jelentettek levelei. De elsodort egymástól bennünket az élet.
Másodjára, mint már említettem, könyvtári gyakorlaton voltam itt. Akkor az egyetem kollégiumában kaptam egy szobát. Jártam az utcákat, tejívóban reggeliztem, s a könyvtár volt az otthonom.
Így, amikor menyasszonyommal 1978 áprilisában eljöttünk ismerkedni, megdöbbentem. Egy szeles, szürke, rettentően csúnya várossal szembesültünk. Egymásra néztünk, s tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz. Ő meg is jegyezte, hogy itt nem lehet élni, Eger után ez érthető is volt. Nem tudtuk akkor, hogy milyen rémes év következik, s el is határoztuk, hogy ha nem történik semmi változás, elmegyünk innét. Akkor még nem tudtam, hogy a város lelkét tépték ki a történelmi idők, s hogy aki nem menekült el innét, azt elüldözték. S hogy ez a gyakorlat nem ért véget azóta sem.
Nekünk valami lakhatási lehetőséget ígértek, s ezt természetesen nem tartották be.
Az Árpád utcában béreltünk egy szobát, ami szeptemberben nem is tűnt olyan rossznak, de jöttek a hidegek. Az első telet nem lehet elfelejteni.
A szoba fűtetlen, de inkább fűthetetlen volt. Egy ócska szekrény, egy ágy, asztal, és egy lerobbant olajkályha volt a bútor. AZ Áfor kútról cipeltük az olajat, s hét végeken pedig hazamentünk.
Feleségemnek az iskola sem volt az igazi közösség. Ez a kettes volt, csal jóval később tudtam meg, hogy a város patinás iskolája volt 1945-ig, s hogy itt igazgatóskodott Vass Márta.
Pauker volt az igazgató, s éppen valami miatt rászálltak a revizorok.
Zsóka sietett haza, és várt engemet. Nagyon jó, hogy voltunk egymásnak, másként nem is lehetett volna kibírni. Még visszagondolva is azt érzem, össze kellett volna csomagolni, és jó messzire elmenni innét.
A könyvtár jó kis közösség volt, szerintem nekem volt a könnyebb. Sok folyóirat járt, jó gyűjtemény és meleg volt. Módszertanosnak szegődtem, ami azt jelentette, hogy a járás könyvtárait segítettem. Beszélgettem a fenntartóval, a tanácselnökkel, s igyekeztünk a könyvbeszerzési keretet növeltetni, író-olvasó találkozókat szerveztünk, könyvheti rendezvényeket próbáltunk a legkisebb faluban is megszervezni.
Így ismertem meg a Szigetközt, s lassan a régió történelmét is. Olvasni kezdtem a régi újságokat, megismerkedtem a Kovács-Rozsondai házaspárral. S küldtem a verseket folyóiratoknak, lapoknak. S közölni kezdett a Magyar Nemzet, s megjelent a kecskeméti Forrásban néhány versem. Úgy 1980 tájékára megtaláltam a városból kifelé vezető kulturális csatornákat.
Akkor az elvágyódás megmaradt a vágy szintjén.
Abban az időben nehezebben mozgott az ember. Nem nagyon volt telefon sem, minden lassan működött. Ez volt a természetes. De föladtuk az első albérletet még a tél vége előtt, s a Gagarin utcába költöztünk egy fiatal házaspárhoz. Itt meleg volt, kedvesek voltak, s már kezdtük úgy érezni, hogy nem vagyunk egyedül.
De keresetünkből így alig tudtunk félretenni, s csak nem akart megvalósulni az ígéret, hogy valamiféle lakásmegoldásban segít a város.
Így kezdtünk körbenézni, s a pedagógus pályázatok között leltünk is nekünk valót szolgálati lakással egy kis baranyai faluban.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: turistaszállóban, lakásmegoldásban, menyasszonyommal, könyvbeszerzési, módszertanosnak, igazgatóskodott, tanácselnökkel, visszagondolva, rendezvényeket, megismerkedtem, folyóiratoknak, szeptemberben, keresetünkből, szembesültünk, természetesen, kollégiumában, sárospatakon, megdöbbentem, településnek, honvédségnél, jelentkezett, feleségemnek, megszervezni, megvalósulni, találkozókat, beszélgettem, fenntartóval, szombathely, következett, szeretettel, jelentettek, természetes, házaspárhoz, leveleztünk, középiskola, gyakorlaton, kezdet mindenütt, egymásba kapaszkodás, honismereti tábor, ország minden, középiskola után, katonaság alatt, nyíregyházi főiskolára, távolság nagy, honvédségnél sokat, egyetem kollégiumában, könyvtár volt, város lelkét, történelmi idők, első telet, szoba fűtetlen, ócska szekrény, Időkapszula IV, Szatmári Jolánnak, Vass Márta, Magyar Nemzet,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Emlékezz  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  képre írva  Szabó T. Anna - Pitypang  Tanmese  Müller Péter tollából  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Tavaszi este  Hamvas Béla  Pitypang szökőkút  A pitypang legendája  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Tavaszi este  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Robert Merle tollából  Ismeretlen: Ikarusz monda  Otthon  Tanácsok egy pszichológustól  Vannak emberek  Márai Sándor tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Szívek  Pitypang szökőkút  Pitypang szökőkút  Előfordul, hogy  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Szép estét  képre írva  Jázmin  Andrássy Réka - A bolond Böske  Borzasztó  Ady Endre - Mindegy átka  képre írva  A hagyma antibakteriális hatás...  Csend  Robin Wight pitypang szobra  Horváth Szilvia tollából  Hamvas Béla  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Anyák napjára  Mindent de mindent visszakap  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  A hagyma antibakteriális hatás...  Pitypang szökőkút  Jó nap volt  Jó éjszakát  Spenót fasírttal  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Borzasztó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem 
Bejegyzés Címkék
kezdet mindenütt, egymásba kapaszkodás, honismereti tábor, ország minden, középiskola után, katonaság alatt, nyíregyházi főiskolára, távolság nagy, honvédségnél sokat, egyetem kollégiumában, könyvtár volt, város lelkét, történelmi idők, első telet, szoba fűtetlen, ócska szekrény, lerobbant olajkályha, igazi közösség, kettes volt, város patinás, járás könyvtárait, könyvbeszerzési keretet, legkisebb faluban, régió történelmét, régi újságokat, verseket folyóiratoknak, kecskeméti Forrásban, városból kifelé, elvágyódás megmaradt, vágy szintjén, időben nehezebben, első albérletet, fiatal házaspárhoz, pedagógus pályázatok, turistaszállóban, lakásmegoldásban, menyasszonyommal, könyvbeszerzési, módszertanosnak, igazgatóskodott, tanácselnökkel, visszagondolva, rendezvényeket, megismerkedtem, folyóiratoknak, szeptemberben, keresetünkből, szembesültünk, természetesen, kollégiumában, sárospatakon, megdöbbentem, településnek, honvédségnél, jelentkezett, feleségemnek, megszervezni, megvalósulni, találkozókat, beszélgettem, fenntartóval, szombathely, következett, szeretettel, jelentettek, természetes, házaspárhoz, leveleztünk, középiskola, gyakorlaton, nyíregyházi, barátságunk, megtaláltam, igyekeztünk, lehetőséget, elfelejteni, hazamentünk, szerveztünk, történelmét, reggeliztem, könyvtárait, házaspárral, áprilisában, csatornákat, fűthetetlen, kapaszkodás, honismereti, valamiféle, látogattam, jelentette, segítettem, ismerkedni, körbenézni, rettentően, gyűjtemény, növeltetni, említettem, olajkályha, valahogyan, csomagolni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 43 db bejegyzés
Összes: 3562 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 535
  • e Hét: 7292
  • e Hónap: 9299
  • e Év: 54272
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.