Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Időkapszula IX - Hetvenhatodik nap
  2019-02-24 21:17:47, vasárnap
 
   
  Nem furcsa, hogy egy volt III/III-as ügynökkel barátkozol?

Ritkán találkozunk, de ma is kapcsolatban vagyunk. Amikor Gyuri megkeresett az óvári anyag kiadásával, mindketten tudtuk, hogy ingoványos a terep. Ő nélkülem mit kezdett volna vele. Így segített a tisztánlátásban. Mármint az enyémében. Akkor, 2006-ban, még figyelték egymást a volt elvtársak, s ő ezzel túllépett egy vonalon.
Volt egy furcsa eset, amikor ugyanezt a kérdést tették föl. Úgy nyolc-kilenc éve Németországban voltunk, amikor felhívtak, hogy egy rotterdami tévéstáb szeretne velünk egy közös interjút. Meglepődtem, mondtam, hogy csak késő délután érek haza. Azt válaszolták, hogy nem baj, kijönnének hozzám Gyurival.
Már sötétedett amire hazaértem, s beállítottak ők is. Azt mondták, a kertben forgatnának. Lámpákat hoztak, s egymás mellé állítottak bennünket. Kérdezték Gyurit, honnét a kapcsolatunk, hiszen rólam is jelentett. Meglepődtem, erről én nem is tudtam. De mit jelenthetett? Legfeljebb szemmel tartott, s ez a Nagy Gazsi vers miatt volt.
Az élet nem fehér vagy fekete. A nyolcvanas évek minden maszatolás ellenére pezsgő közélettel ajándékoztak meg. Nem értettem mindenkivel egyet, de ez nem jelenti, hogy az embereket barátra és ellenségre csoportosítom. Szellemi izgalmat jelent olyanokkal beszélgetni, akik az enyémtől eltérő állásponton vannak. S óvakódnék az olyan emberektől, akik képtelenek a kompromisszum keresésére. Az élet nem hétköznapi forradalmas napokból áll.
S még valami, amikor 2016-ban hirtelen kiszívták a levegőt körülöttem, ő azon kevesek egyike volt, aki azt mondta, szóljak, ha segítségre van szükségem. Nem volt, de nagyon jól esett ez a mondat.
Rendkívül fáj, hogy harminc év után 1956 még mindig megosztja az embereket. Azt hiszem fényes dátum ez, s persze a sokféle patak egy pillanatra folyt össze folyóvá, s nem tudható, hogy mi lett volna, ha nem tapossák el, de bepiszkítani nem szabadna. S Mosonmagyaróvár szörnyű októberi napja ott ragyog az időben, s az áldozat nem volt hiába való. Még ha annak is tűnik néha, ha nagyon belekeseredünk a jelenbe. Csak ezzel a tudattal lehet nyugodtan aludni.

1989-ben Emigráns remény címmel jelent meg első versesköteted a Szépirodalmi Kiadónál.

Nem is értem, hogy miért engedélyezték ezt a címet akkor, hiszen a címadó vers a küldő világ szétfoszlásáról szól, s arról, hogy belülre emigrált a jobb élet reménye.
Nagy dolog volt a kötet megjelenése. Nekem erőt adott, hogy van egy tágabb haza, levegősebb, mint amiben itt élünk, ebben a furcsa helyi közegben.
Még az évtized közepén próbálkoztam a Magvetőnél, ahol visszautasítottak, pedig, ha jól tudom Lőrinczy Huba patronált. Akkor mondta Sárándi, hogy a Szépirodalminál kell jelentkezni, Először azt mondják, hogy dolgozzak a verseken még, s hogy jelentkezzek később. Így is lett. Úgy 1987 tájékán kaptam egy levelet, hogy a kéziratot elfogadták, s egy-két év múlva megjelenik a kötet. S hogy Szentmihályi Szabó Péter lesz a lektorom.
Józsi is csodálkozott, hogy nem vetettek ki verset a tervezett kötetből, pedig volt benne egy '56-ra hajazó is, s a román falurombolásra asszociáló. Úgy jött ki a könyv, ahogyan én összeraktam.
Jártam fel Péterhez, kicsit beszélgettünk, mutatta a borítótervet, s végül megjött a szerződés is. Soronként fizettek, majd fél évnyi fizetésnek megfelelő összegről szólt a papír.
S 1989 tavaszán a kezemben volt a könyv. Turcsány Péter írt róla szépet a Könyvvilágban, s egy óvári bemutatót is terveztünk.

Nem mondhattad, hogy idehaza nem volt érdeklődés!

Sárándi mutatta be a könyvet a könyvtárban, s közel százan jelentek meg, Ekkor már tanítottam a Kosssuth Gimnáziumban, jelen voltak a kollégák, barátok. Sőt, eljött - kapott meghívót az a rendőr, aki évekig járt a nyakamra a könyvtárban. Én nyilvánosan is köszöntöttem őt, s azóta nem is láttam.
Aztán fél év múlva összeomlott a könyvkiadás, vele együtt a folyóiratok támogatása is megszűnt. Annak örültem viszont, hogy Bakonyi Pista írt a kötetről az Új Forrásban. Az élet ment tovább.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szépirodalminál, szétfoszlásáról, mosonmagyaróvár, tisztánlátásban, németországban, falurombolásra, belekeseredünk, csoportosítom, beszélgettünk, kompromisszum, könyvvilágban, versesköteted, engedélyezték, csodálkozott, szépirodalmi, ajándékoztak, próbálkoztam, bepiszkítani, gimnáziumban, jelentkezzek, köszöntöttem, kapcsolatunk, szentmihályi, beállítottak, jelenthetett, kapcsolatban, borítótervet, állásponton, nyilvánosan, megkeresett, folyóiratok, meglepődtem, beszélgetni, összeomlott, találkozunk, könyvkiadás, óvári anyag, volt elvtársak, furcsa eset, kérdést tették, rotterdami tévéstáb, közös interjút, kertben forgatnának, nyolcvanas évek, embereket barátra, enyémtől eltérő, olyan emberektől, kompromisszum keresésére, levegőt körülöttem, sokféle patak, pillanatra folyt, tudattal lehet, Időkapszula IX, Amikor Gyuri, Kérdezték Gyurit, Nagy Gazsi, Szépirodalmi Kiadónál, Lőrinczy Huba, Szentmihályi Szabó Péter, Turcsány Péter, Kosssuth Gimnáziumban, Bakonyi Pista,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  A kételkedés kezelése  Adakozás  Png rózsa csokor  Gonosz démon-álarc  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép napot kívánok  Őrizkednünk kell...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png kutya  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Szép napot kívánok  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Png férfi  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Örülök, hogy látlak!  Ágai Ágnes – Csendélet  Nem számIt  Jó éjszakát  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  képre írva  Egy hatékony szolga  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Csak a fogyatkozás látható  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Esti kép  Gonosz démon-álarc  Tavaszi kép  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hazára minden embernek szükség...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png virág  Szép álmokat!  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kerüld el az evangélium örömén...  Esti kép  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Alvó cicák  Csak a fogyatkozás látható  Erdőn  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Hogy lehet megtartani  Irgalom és ítélet  Akarat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód... 
Bejegyzés Címkék
óvári anyag, volt elvtársak, furcsa eset, kérdést tették, rotterdami tévéstáb, közös interjút, kertben forgatnának, nyolcvanas évek, embereket barátra, enyémtől eltérő, olyan emberektől, kompromisszum keresésére, levegőt körülöttem, sokféle patak, pillanatra folyt, tudattal lehet, címet akkor, címadó vers, küldő világ, jobb élet, kötet megjelenése, tágabb haza, furcsa helyi, évtized közepén, kéziratot elfogadták, tervezett kötetből, román falurombolásra, kezemben volt, óvári bemutatót, folyóiratok támogatása, élet ment, szépirodalminál, szétfoszlásáról, mosonmagyaróvár, tisztánlátásban, németországban, falurombolásra, belekeseredünk, csoportosítom, beszélgettünk, kompromisszum, könyvvilágban, versesköteted, engedélyezték, csodálkozott, szépirodalmi, ajándékoztak, próbálkoztam, bepiszkítani, gimnáziumban, jelentkezzek, köszöntöttem, kapcsolatunk, szentmihályi, beállítottak, jelenthetett, kapcsolatban, borítótervet, állásponton, nyilvánosan, megkeresett, folyóiratok, meglepődtem, beszélgetni, összeomlott, találkozunk, könyvkiadás, mindenkivel, könyvtárban, megjelenése, válaszolták, jelentkezni, forgatnának, forradalmas, összeraktam, legfeljebb, nyolcvanas, állítottak, kijönnének, sötétedett, támogatása, elfogadták, ellenségre, mondhattad, segítségre, körülöttem, magvetőnél, terveztünk, tanítottam, pillanatra, hétköznapi, keresésére, rotterdami, levegősebb, közélettel, olyanokkal, barátkozol, képtelenek, emberektől, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 44 db bejegyzés
Összes: 3563 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 486
  • e Hét: 765
  • e Hónap: 10728
  • e Év: 55701
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.