Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Emigráns remény - Kilencvenötödik nap
  2019-03-24 19:50:33, vasárnap
 
   
  AZ Időkapszula cím vallomást átkereszteltem Emigráns reménynek. Belülre emigrál a remény. Ma is.

Térjünk vissza 1989-hez.

Nem gondolom ezt a dátumot határkőnek. Ennél puhább, képlékenyebb volt a magyar világ, hogy azt mondhassuk, hogy ez a dátum volt a vízválasztó. '88 ősze már egyértelműen jelezte, változások érnek. 1985-ben, a monori találkozó egyértelművé tette: Magyarország élete megváltozik. Az még nem volt tudható. hogy milyen eszközökkel és módon. Ez a találkozó úgy volt megtűrt, hogy mint a csernobili reaktor köré is szarkofágot emelt a hatalom.
Én megkaptam a találkozó anyagát, ezt a könyvtár másológépén lemásoltam. Csurka volt a legjobb, szellemes, kemény. A résztvevők a később az SZDSZ politikusai lettek. Akkor nem éreztem, de most úgy gondolom, a párt eltűrte ezt a találkozót, s szépen kezdett beépülni az ellenzékbe, jól látva, ez esély átmenteni hatalmat, befolyást.
Aztán '89-ben valóban látványos dolgok történtek, de az előző néhány év eredményei ezek. Megalakult az Ellenzéki Kerekasztal, Nagy Imrét újratemették, ledőlt a berlini fal.
S ettől az évtől kezdve naplót írtam. Csak bele kell lapozni, hogy hogyan gondolkodtam akkor.

Tegyük meg!

Amíg nem késő, tehetném hozzá, hisz az eredeti naplót megsemmisítem, az 1985-ös Összegyűrt idő című kötetemben megjelent belőle néhány év jegyzete.
De előtte még egy lábjegyzet: ebben az évben ajánlotta föl a Kisalföld, hogy legyek állandó munkatársa. Bementem Győrbe beszélgetni a főszerkesztővel (aki rövid idő múlva már nem volt főszerkesztő.) Nem igazán tetszett az ajánlat, én azt találtam ki, hogy esetleg külsőzhetnék. A beszélgetésen jelen volt Kloss Andor és Varga Lajos is. Nekik tetszett az ötlet, így 1994-ig kedvem szerint írtam a lapba.
Kloss Andor a Műhely főszerkesztője is volt Gecsényi Lajos után, s néhány éve szerepeltette a nevemet a szerkesztőség tagjai között. De ez egy másik történet.

Varrjuk el ezt is.

A nyolcvanas években irodalmi folyóirat indult Győrben. Gecsényi Lajos lett a főszerkesztője. Azt gondoltuk akkor, hogy a lap elsősorban a megyében élő alkotók fóruma lesz. Rosszul gondoltuk. Elsősorba pesti irodalmárok hulladékkosara lett, s ami erénye volt, hogy az emigrációban élő írók, főként megyei kötődésűek fóruma lett. Gecsényit végül ez utóbbi miatt váltották le.
Engemet közölt néhányszor, s íratott könyvekről ismertetést. Konfliktusunk egy ilyen okán támadt, amikor egy valóban szörnyen rossz regényről kellett volna írnom. S megírtam, hogy az nem hitelesíti a regényt, hogy a dicső szovjet hadsereget népszerűsíti, nem túl hihető helyzetekben. A recenzió nem jelent meg.
Aztán amikor a betiltott Tiszatáj nyomán átszervezett Tiszatájba szerveztek kéziratokat, levélben megkérdezte, hogy a náluk lévő anyagaimat elküldhetik-e?
Nemet mondtam, s azt írtam, hogy ha én jelentkezni akarok Szegeden, akkor azt megteszem közvetítők nélkül.
Aztán az átszervezett Műhely szerkesztőségi tagjául kért Kloss Andor, és jó volt az együttműködésünk.
Gecsényi Lajossal a Kufstein konferencia második évadán egy szobában aludtunk Innsbruckban, de ezekről a dolgokról nem beszéltünk. Később pályájának furcsa epizódjáról aztán Deák Ernő önéletrajzi könyvéből értesültem, amit volt szerencsém a Magyar Napló kiadónál szerkeszteni.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: együttműködésünk, főszerkesztővel, főszerkesztője, szerkesztőségi, átkereszteltem, hulladékkosara, szerkesztőség, konfliktusunk, megsemmisítem, szerepeltette, beszélgetésen, külsőzhetnék, képlékenyebb, átszervezett, gondolkodtam, egyértelműen, magyarország, egyértelművé, innsbruckban, népszerűsíti, szerkeszteni, emigrációban, helyzetekben, újratemették, főszerkesztő, másológépén, elküldhetik, irodalmárok, kéziratokat, eszközökkel, politikusai, vízválasztó, megváltozik, ismertetést, szarkofágot, megkérdezte, dátumot határkőnek, magyar világ, dátum volt, monori találkozó, csernobili reaktor, találkozó anyagát, könyvtár másológépén, párt eltűrte, előző néhány, évtől kezdve, eredeti naplót, 1985-ös Összegyűrt, évben ajánlotta, beszélgetésen jelen, szerkesztőség tagjai, másik történet, Ellenzéki Kerekasztal, Nagy Imrét, Bementem Győrbe, Kloss Andor, Varga Lajos, Gecsényi Lajos, Gecsényi Lajossal, Deák Ernő, Magyar Napló,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Popper Péter szavai  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png férfi  Nem számIt  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Png kutya  Nem számIt  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó éjszakát  Sokan azt tartják  Reménység és erő Krisztustól e...  Próbálj meg ...  Png nő  Alvó cicák  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy lelki imádság  Idő  Popper Péter szavai  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Jó éjszakát  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Tavaszi kép  Akarat  Alázat  Elköszönt  Örülök, hogy látlak!  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Png férfi  Alázat  Fehér virág  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png kislány  Adakozás  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png virág  Nem számIt  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  A Megváltó szolgálatában  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Fehér virág  Gonosz démon-álarc  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Nagyi telefonál  Erdőn  képre írva  Szép napot kívánok  Alázat  Julian Brass gondolata  Esti kép  Még csak most kezdődik a nap  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Sokan azt tartják  Mindig jusson idő nevetni  Hogy lehet megtartani  George Byron - Ahogy itt jár -...  Alázat  Hiányzik  Facebookon kaptam  Adakozás  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Akarat  Radikális szeretet  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nem méltó hozzád 
Bejegyzés Címkék
dátumot határkőnek, magyar világ, dátum volt, monori találkozó, csernobili reaktor, találkozó anyagát, könyvtár másológépén, párt eltűrte, előző néhány, évtől kezdve, eredeti naplót, 1985-ös Összegyűrt, évben ajánlotta, beszélgetésen jelen, szerkesztőség tagjai, másik történet, nyolcvanas években, ilyen okán, valóban szörnyen, dicső szovjet, betiltott Tiszatáj, náluk lévő, átszervezett Műhely, szobában aludtunk, együttműködésünk, főszerkesztővel, főszerkesztője, szerkesztőségi, átkereszteltem, hulladékkosara, szerkesztőség, konfliktusunk, megsemmisítem, szerepeltette, beszélgetésen, külsőzhetnék, képlékenyebb, átszervezett, gondolkodtam, egyértelműen, magyarország, egyértelművé, innsbruckban, népszerűsíti, szerkeszteni, emigrációban, helyzetekben, újratemették, főszerkesztő, másológépén, elküldhetik, irodalmárok, kéziratokat, eszközökkel, politikusai, vízválasztó, megváltozik, ismertetést, szarkofágot, megkérdezte, önéletrajzi, konferencia, epizódjáról, beszélgetni, időkapszula, jelentkezni, kerekasztal, értesültem, kötetemben, elsősorban, könyvekről, megalakult, hitelesíti, csernobili, munkatársa, kötődésűek, összegyűrt, lemásoltam, szerencsém, résztvevők, néhányszor, eredményei, pályájának, határkőnek, nyolcvanas, tiszatájba, szerveztek, közvetítők, mondhassuk, változások, találkozót, beszéltünk, hadsereget, anyagaimat, lábjegyzet, ellenzékbe, elsősorba, átmenteni, befolyást, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 45 db bejegyzés
Összes: 3564 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1090
  • e Hét: 2691
  • e Hónap: 12654
  • e Év: 57627
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.