Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csomagba zárt ízek, avagy batyuk a grillen
  2015-05-20 23:38:35, szerda
 
  Csomagba zárt ízek, avagy batyuk a grillen

A nyári grillezések alkalmával nem csak húsokat és zöldségeket grillezhetünk, hanem komplett egytálételeket is a tűzre dobva süthetünk. Az alufóliának köszönhetően változatos grillbatyukat állíthatunk össze.

Több okból is fóliába zárhatjuk a grillezésre szánt alapanyagokat. Egyrészt azért érdemes a fóliát használni, mert segítségével a könnyen morzsolódó, lágy szerkezetű ételeket is tudjuk grillezni. Másrészt a fóliának köszönhetően olyan alapanyagokat, ételeket is elkészíthetünk a grillen, amelyeknek jót tesz, ha minél tovább a hő közelében legyenek, anélkül, hogy a külsejük megégne.





Ízlésünk szerint állíthatjuk össze a batyukat

Az alufóliában történő összecsomagolás ezenkívül történhet azért is, hogy a sütés helyett csupán megpárolódjanak az alapanyagok, illetve, hogy a fóliában helyt kapó alapanyagok ízei összeérjenek, ugyanis a fóliában összepárolódó, sülő alapanyagok íze jobban keveredik, a fóliába tett fűszerek nagyobb hatékonysággal járják át a lazább szerkezetű húsokat, köretnek szánt zöldségeket.

Batyuban nem csak egy-egy porciót készíthetünk el, hanem akár nagyobb mennyiségű ételt is összepakolhatunk. Ilyenkor persze azzal azért számolni kell, hogy a hő nem fogja teljes mértékben egyenletesen érni, következésképp a fólia mentén lévő alapanyagok jobban meg fognak sülni, párolódni, mint a középen elhelyezkedők. Kis gyakorlattal és némi érzékkel hamar kikísérletezhető, hogy melyik alapanyag hol helyezkedjen el a batyuban. Magára a fóliára kerüljenek a keményebb, nagyobb darabok, s a kisebb, könnyebben párolódó alapanyagokat ezekre ültessük rá. A különféle párolódási, sülési idővel rendelkező ételek esetében érdemes az alapanyagok méretével játszani, így megoldható, hogy nagyjából minden egyszerre legyen kész a batyuban. Ilyenkor a nehezebben párolódó darabokat célszerű vékonyabb szeletekre, kisebb darabokra vágva a batyuhoz adni. Sőt az is jó megoldás lehet, ha a nehezebben elkészülő alapanyagokat előfőzve adjuk hozzá a többihez.

Húsok esetén akkor érdemes grillfóliát használni, ha vagy egy nagyobb húst készítünk elő, vagy apróbb darabokból, esetleg darált húsból álló fogással van dolgunk, illetve olyan laza a szerkezetük, mint a legtöbb halé. A nem egyben sütött halat ezért a legegyszerűbb és legbiztosabb fóliában sütve elkészíteni.

A batyuk előnye az egyszemélyes adag, esetleg a személyre szabott fogás: a grillpartin így mindenki összeállíthatja a számára legtökéletesebb fogást. Tökéletes partifogás lehet a fóliás batyu, ha minden alapanyagot előlészítünk, majd mindenki magának állítja össze a saját csomagját, eldöntve, hogy a krumpli mellé hús, hal, cukkini, padlizsán, kolbász, paradicsom, paprika, sajt, hagyma, fokhagyma és fűszer milyen összeállításban és arányban kerüljön.




Párhuzamosan süthetünk fóliában és rácson is

A fólia rejtélye

Ha lehetőségünk van rá, akkor úgynevezett grillfóliát használjunk a sütéshez, ugyanis ez a fajta fólia vastagabb, így jobban bírja a gyűrődést, ellenállóbb és az alakját is jobban megtartja. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor érdemes a vékonyabb fóliából két egymásra fektetett réteggel dolgozni és abba belepakolni a sütésre váró alapanyagokat.

A fólia minőségén, vastagságán kívül fontos még, hogy a fólia fényes fele kerüljön kívülre, s az ételeket az alufólia fénytelen oldalán halmozzuk fel. Ha el szeretnénk kerülni, hogy sütés közben az étel a fóliába ragadjon, akkor használat előtt érdemes az alufóliát vékonyan megkenni egy kevés olíva olajjal, zsírral vagy vajjal. Ha egészen biztosra szeretnénk menni, akkor a fóliába tehetünk sütőpapírt is, így biztosan elkerülhető, hogy az ételbe beleragadjon a fólia.

A fólia kikenésekor egyébként vaj helyett használhatunk fűszervajat, amivel a csomagba kerülő zöldségek ízesítése rögvest meg is oldódik. A nagyobb grillbatyuk mellett a fűszervajas fóliában sült krumpli, kukorica is nyugodtan versenybe szállhat a legfinomabb grillfogás címért.





A jól becsomagolt krumplik - akár fűszerezve - a rács alatt, a parázsban tökéletesre sülnek

A fóliában való grillezésnél nem csak az alapanyagok és a fűszerek kerülhetnek a fóliába, hanem egy kis folyadék is. A már majdnem teljesen lezárt fóliába önthetünk vizet, de alaplével, borral, sörrel is meglocsolhatjuk a sütésre váró finomságokat. Az étel ízvilágának megfelelően némi halszósz, szójaszósz, ízesített olaj vagy balzsamecet is mehet bele.

Amit csak fóliában süthetünk

A fóliában nem csak különféle vegyes tálakat, egytálételeket készíthetünk, hanem süthetünk benne például sajtot is. A sajt önmagában is jó, de még finomabb, ha ezekre a válogatott alapanyagokra kerül. Egy-egy nagyobb grillbatyura - az összeállítást követően - nyugodtan reszelhetünk egy kis sajtot, s ezt követően nincs más dolgunk, csak nagyon óvatosan összecsippenteni a fóliát, hogy az értékes gőzök bent maradjanak, és a grillrácsra helyezve várni, hogy elkészüljön az olvadt sajtban gazdag étel.





A batyuban sült étel jól fűszerezhető, az ízek mind megmaradnak

Sajtokat azért is érdemes fóliában grillezni, mert így biztos, hogy a megolvadt matéria nem folyik le, nem ég rá a rácsra, hanem az utolsó cseppig kiélvezhető. A grillbatyuba tehetünk szinte bármilyen sajtot, a grillezésre kevéssé alkalmas kemény sajtot reszelve adhatjuk hozzá bármilyen kompozícióhoz. Kifejezetten jó fóliában elkészíteni a fokhagymával tűzdelt camembert-t, de az előre pácolt sajtokat is házasíthatjuk karikára szelt krumplival.





A halakat érdemes fólián vagy fóliás batyuban sütni, könnyen szétesik puha húsuk

Fólia, mint védelem

A fóliába nem csak ételeket rejthetünk, hanem akár egy nagyobb téglát is belecsomagolhatunk, aminek segítségével csodálatos vasalt húsokat készíthetünk. Az alufóliával letakarhatjuk a grillrácsot is, ez főleg akkor hasznos, ha vékonyan szelt zöldségeket szeretnénk sütni, vagy épp nyársra fűzött ételeket sütünk, s így a fóliával meg tudjuk védeni a nyárs végét valamint a kezünket a közvetlen hőtől.

Ha gázégős grillen dolgozunk, akkor még egy dologra jó lehet a fólia. Kevés füstölésre alkalmas faháncsot tehetünk bele, amelyet hagyunk füstölni, majd ezt a faforgácsos füstös batyut a rács alá helyezve rögvest megteremthetjük a faszenes grill illúzióját.





Praktikus a fólia a nyársak alá is, így nem potyognak le a darabok, a rácshoz sem ragad oda egyetlen falat sem

Fóliában sült francia lecsó

Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán
2 nagyobb paradicsom
3 tv paprika
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 közepes cukkini
1 ág friss rozmaring
1 ág friss kakukkfű


Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmosom. A padlizsánt és a cukkinit kockacukornyi kockákra vágom, a paprikát felkarikázom. A paradicsomnak leforrázom a héját, majd szintén karikákra szelem. A hagymát egészen vékony karikákra vágom, a fokhagymát felkockázom.

Egy nagyobb fóliába sütőpapírt teszek, majd ráteszem a paprikát, a hagymát, erre jön a cukkini és a padlizsán, majd a fokhagyma és a paradicsomszeletek. A tetejére kerülnek a fűszerek, majd egy kis olívaolajjal meglocsolom, és ha minden a csomagban van, akkor óvatosan összefordítom a fólia szélét, és megpróbálom hermetikusan bezárni.
Addig sütöm, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Tálalás előtt finoman sózom.

Fóliában sült rozmaringos krumpli

Hozzávalók:
1 kg újkrumpli
3-4 evőkanál libazsír
1 ág friss rozmaring
csipetnyi só

Elkészítés: A nagyobb szemű újkrumplit finoman lesikálom, majd megtörölöm. Az alufóliát libazsírral vékonyan megkenem, pár levél rozmaringot teszek bele, s erre ültetem a krumplit. Óvatosan és alaposan becsomagolom, és addig sütöm, amíg a villa át nem fut a grillcsomagon. Tálaláskor sózom.





A krumpli mellé érdemes fűszervajat tenni, esetleg olajat és friss zöldfűszert

Magyaros grillbatyu

Hozzávalók:
8 közepes krumpli
4 szelet sertéstarja
4 szelet szalonna
1 szál füstölt kolbász
2 paradicsom
2 paprika
1 nagyobb vöröshagyma

bors
pirospaprika

Elkészítés: A krumplit és a hagymát meghámozom, felkarikázom. A paradicsomot és a paprikát felszelem. A húst sózom, borsozom.
4 fóliát kiterítek, mindegyikre 1-1 szelet szalonnát teszek, ezen elosztom a felkarikázott krumplit, erre 1-1 szelet húst fektetek, meghintem pirospaprikával, majd elosztom rajtuk a paradicsomot, a paprikát és a hagymát, megsózom, a tetejére teszem a felkarikázott kolbászt, majd a fóliákat óvatosan összezárom.
A parázsba téve 20-30 percig hagyom sülni, majd ellenőrzöm, hogy minden átsült-e. Ha igen, tálalom.





A fóliás batyukban gyorson sül-párolódik az étel, de időnként forgassuk meg, hogy mindenhol egyenletesen átpuhuljon a benne lévő étel

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: összecsippenteni, kikísérletezhető, rendelkezésünkre, összepakolhatunk, összeállíthatja, megpárolódjanak, legtökéletesebb, megteremthetjük, meglocsolhatjuk, összecsomagolás, összeállításban, pirospaprikával, hatékonysággal, következésképp, egytálételeket, elkészíthetünk, kockacukornyi, házasíthatjuk, alapanyagokra, paradicsomnak, felkarikázott, alapanyagokat, használhatunk, grillbatyukat, letakarhatjuk, összepárolódó, kompozícióhoz, grillezhetünk, legegyszerűbb, grillcsomagon, összeállítást, elhelyezkedők, összefordítom, készíthetünk, grillbatyura, reszelhetünk, nyári grillezések, tűzre dobva, alufóliának köszönhetően, grillezésre szánt, fóliát használni, könnyen morzsolódó, fóliának köszönhetően, külsejük megégne, alufóliában történő, sütés helyett, fóliában helyt, fóliában összepárolódó, fóliába tett, lazább szerkezetű, fólia mentén, középen elhelyezkedők,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Előnyök, amelyeket a meditáció...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Annyira tisztelem a szabadságo...  "Ez egy csoda"  Alvó kislány  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Van néhány kérdés, amin gondol...  A pitypang legendája  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Erdei gyöngyvirág  39 ígéret  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Zilahy Lajos gondolata  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Vannak emberek  Facebookon kaptam  A sorsod  Egy gondolat  Szabó T. Anna - Pitypang  Reményik Sándor: Pierrot &...  Anyák napjára  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Borzasztó  A Magyar Költészet napja alkal...  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Egyszerű  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Segíts neki dicsérni Téged  Paul Éluard - És egy mosoly  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Mindent de mindent visszakap  Szép estét kedves látogatóimna...  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Alvó cica  Szeretem ujjad karcsuságait,  Zilahy Lajos mondta  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  különleges  Alvó kislány  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  IGEN így  Az ember  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  IGEN így  Zilahy Lajos mondta  Latinovits Zoltán tollából  Otthon  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  IGEN így  Pitypang szökőkút  Andrássy Réka - A bolond Böske  Magamnak  Van néhány kérdés, amin gondol...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  képre írva  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nyári grillezések, tűzre dobva, alufóliának köszönhetően, grillezésre szánt, fóliát használni, könnyen morzsolódó, fóliának köszönhetően, külsejük megégne, alufóliában történő, sütés helyett, fóliában helyt, fóliában összepárolódó, fóliába tett, lazább szerkezetű, fólia mentén, középen elhelyezkedők, fóliára kerüljenek, különféle párolódási, alapanyagok méretével, nehezebben párolódó, batyuhoz adni, nehezebben elkészülő, nagyobb húst, legtöbb halé, batyuk előnye, egyszemélyes adag, személyre szabott, számára legtökéletesebb, fóliás batyu, saját csomagját, krumpli mellé, fólia rejtélye, fajta fólia, vékonyabb fóliából, sütésre váró, fólia minőségén, fólia fényes, alufólia fénytelen, fóliába ragadjon, alufóliát vékonyan, kevés olíva, fóliába tehetünk, ételbe beleragadjon, fólia kikenésekor, csomagba kerülő, nagyobb grillbatyuk, fűszervajas fóliában, legfinomabb grillfogás, rács alatt, parázsban tökéletesre, fóliában való, fűszerek kerülhetnek, étel ízvilágának, sajt önmagában, válogatott alapanyagokra, összeállítást követően, értékes gőzök, grillrácsra helyezve, olvadt sajtban, batyuban sült, ízek mind, megolvadt matéria, utolsó cseppig, grillbatyuba tehetünk, grillezésre kevéssé, fokhagymával tűzdelt, előre pácolt, halakat érdemes, nagyobb téglát, alufóliával letakarhatjuk, nyárs végét, közvetlen hőtől, faforgácsos füstös, faszenes grill, zöldségeket alaposan, cukkinit kockacukornyi, paprikát felkarikázom, paradicsomnak leforrázom, hagymát egészen, fokhagymát felkockázom, nagyobb fóliába, tetejére kerülnek, fólia szélét, nagyobb szemű, alufóliát libazsírral, hagymát meghámozom, paprikát felszelem, húst sózom, felkarikázott krumplit, tetejére teszem, felkarikázott kolbászt, fóliákat óvatosan, parázsba téve, fóliás batyukban, benne lévő, összecsippenteni, kikísérletezhető, rendelkezésünkre, összepakolhatunk, összeállíthatja, megpárolódjanak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 929
  • e Hét: 7730
  • e Hónap: 12768
  • e Év: 142475
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.