|
2015-05-20 23:38:35, szerda
|
|
|
Csomagba zárt ízek, avagy batyuk a grillen
A nyári grillezések alkalmával nem csak húsokat és zöldségeket grillezhetünk, hanem komplett egytálételeket is a tűzre dobva süthetünk. Az alufóliának köszönhetően változatos grillbatyukat állíthatunk össze.
Több okból is fóliába zárhatjuk a grillezésre szánt alapanyagokat. Egyrészt azért érdemes a fóliát használni, mert segítségével a könnyen morzsolódó, lágy szerkezetű ételeket is tudjuk grillezni. Másrészt a fóliának köszönhetően olyan alapanyagokat, ételeket is elkészíthetünk a grillen, amelyeknek jót tesz, ha minél tovább a hő közelében legyenek, anélkül, hogy a külsejük megégne.
Ízlésünk szerint állíthatjuk össze a batyukat
Az alufóliában történő összecsomagolás ezenkívül történhet azért is, hogy a sütés helyett csupán megpárolódjanak az alapanyagok, illetve, hogy a fóliában helyt kapó alapanyagok ízei összeérjenek, ugyanis a fóliában összepárolódó, sülő alapanyagok íze jobban keveredik, a fóliába tett fűszerek nagyobb hatékonysággal járják át a lazább szerkezetű húsokat, köretnek szánt zöldségeket.
Batyuban nem csak egy-egy porciót készíthetünk el, hanem akár nagyobb mennyiségű ételt is összepakolhatunk. Ilyenkor persze azzal azért számolni kell, hogy a hő nem fogja teljes mértékben egyenletesen érni, következésképp a fólia mentén lévő alapanyagok jobban meg fognak sülni, párolódni, mint a középen elhelyezkedők. Kis gyakorlattal és némi érzékkel hamar kikísérletezhető, hogy melyik alapanyag hol helyezkedjen el a batyuban. Magára a fóliára kerüljenek a keményebb, nagyobb darabok, s a kisebb, könnyebben párolódó alapanyagokat ezekre ültessük rá. A különféle párolódási, sülési idővel rendelkező ételek esetében érdemes az alapanyagok méretével játszani, így megoldható, hogy nagyjából minden egyszerre legyen kész a batyuban. Ilyenkor a nehezebben párolódó darabokat célszerű vékonyabb szeletekre, kisebb darabokra vágva a batyuhoz adni. Sőt az is jó megoldás lehet, ha a nehezebben elkészülő alapanyagokat előfőzve adjuk hozzá a többihez.
Húsok esetén akkor érdemes grillfóliát használni, ha vagy egy nagyobb húst készítünk elő, vagy apróbb darabokból, esetleg darált húsból álló fogással van dolgunk, illetve olyan laza a szerkezetük, mint a legtöbb halé. A nem egyben sütött halat ezért a legegyszerűbb és legbiztosabb fóliában sütve elkészíteni.
A batyuk előnye az egyszemélyes adag, esetleg a személyre szabott fogás: a grillpartin így mindenki összeállíthatja a számára legtökéletesebb fogást. Tökéletes partifogás lehet a fóliás batyu, ha minden alapanyagot előlészítünk, majd mindenki magának állítja össze a saját csomagját, eldöntve, hogy a krumpli mellé hús, hal, cukkini, padlizsán, kolbász, paradicsom, paprika, sajt, hagyma, fokhagyma és fűszer milyen összeállításban és arányban kerüljön.
Párhuzamosan süthetünk fóliában és rácson is
A fólia rejtélye
Ha lehetőségünk van rá, akkor úgynevezett grillfóliát használjunk a sütéshez, ugyanis ez a fajta fólia vastagabb, így jobban bírja a gyűrődést, ellenállóbb és az alakját is jobban megtartja. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor érdemes a vékonyabb fóliából két egymásra fektetett réteggel dolgozni és abba belepakolni a sütésre váró alapanyagokat.
A fólia minőségén, vastagságán kívül fontos még, hogy a fólia fényes fele kerüljön kívülre, s az ételeket az alufólia fénytelen oldalán halmozzuk fel. Ha el szeretnénk kerülni, hogy sütés közben az étel a fóliába ragadjon, akkor használat előtt érdemes az alufóliát vékonyan megkenni egy kevés olíva olajjal, zsírral vagy vajjal. Ha egészen biztosra szeretnénk menni, akkor a fóliába tehetünk sütőpapírt is, így biztosan elkerülhető, hogy az ételbe beleragadjon a fólia.
A fólia kikenésekor egyébként vaj helyett használhatunk fűszervajat, amivel a csomagba kerülő zöldségek ízesítése rögvest meg is oldódik. A nagyobb grillbatyuk mellett a fűszervajas fóliában sült krumpli, kukorica is nyugodtan versenybe szállhat a legfinomabb grillfogás címért.
A jól becsomagolt krumplik - akár fűszerezve - a rács alatt, a parázsban tökéletesre sülnek
A fóliában való grillezésnél nem csak az alapanyagok és a fűszerek kerülhetnek a fóliába, hanem egy kis folyadék is. A már majdnem teljesen lezárt fóliába önthetünk vizet, de alaplével, borral, sörrel is meglocsolhatjuk a sütésre váró finomságokat. Az étel ízvilágának megfelelően némi halszósz, szójaszósz, ízesített olaj vagy balzsamecet is mehet bele.
Amit csak fóliában süthetünk
A fóliában nem csak különféle vegyes tálakat, egytálételeket készíthetünk, hanem süthetünk benne például sajtot is. A sajt önmagában is jó, de még finomabb, ha ezekre a válogatott alapanyagokra kerül. Egy-egy nagyobb grillbatyura - az összeállítást követően - nyugodtan reszelhetünk egy kis sajtot, s ezt követően nincs más dolgunk, csak nagyon óvatosan összecsippenteni a fóliát, hogy az értékes gőzök bent maradjanak, és a grillrácsra helyezve várni, hogy elkészüljön az olvadt sajtban gazdag étel.
A batyuban sült étel jól fűszerezhető, az ízek mind megmaradnak
Sajtokat azért is érdemes fóliában grillezni, mert így biztos, hogy a megolvadt matéria nem folyik le, nem ég rá a rácsra, hanem az utolsó cseppig kiélvezhető. A grillbatyuba tehetünk szinte bármilyen sajtot, a grillezésre kevéssé alkalmas kemény sajtot reszelve adhatjuk hozzá bármilyen kompozícióhoz. Kifejezetten jó fóliában elkészíteni a fokhagymával tűzdelt camembert-t, de az előre pácolt sajtokat is házasíthatjuk karikára szelt krumplival.
A halakat érdemes fólián vagy fóliás batyuban sütni, könnyen szétesik puha húsuk
Fólia, mint védelem
A fóliába nem csak ételeket rejthetünk, hanem akár egy nagyobb téglát is belecsomagolhatunk, aminek segítségével csodálatos vasalt húsokat készíthetünk. Az alufóliával letakarhatjuk a grillrácsot is, ez főleg akkor hasznos, ha vékonyan szelt zöldségeket szeretnénk sütni, vagy épp nyársra fűzött ételeket sütünk, s így a fóliával meg tudjuk védeni a nyárs végét valamint a kezünket a közvetlen hőtől.
Ha gázégős grillen dolgozunk, akkor még egy dologra jó lehet a fólia. Kevés füstölésre alkalmas faháncsot tehetünk bele, amelyet hagyunk füstölni, majd ezt a faforgácsos füstös batyut a rács alá helyezve rögvest megteremthetjük a faszenes grill illúzióját.
Praktikus a fólia a nyársak alá is, így nem potyognak le a darabok, a rácshoz sem ragad oda egyetlen falat sem
Fóliában sült francia lecsó
Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán
2 nagyobb paradicsom
3 tv paprika
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 közepes cukkini
1 ág friss rozmaring
1 ág friss kakukkfű
só
Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmosom. A padlizsánt és a cukkinit kockacukornyi kockákra vágom, a paprikát felkarikázom. A paradicsomnak leforrázom a héját, majd szintén karikákra szelem. A hagymát egészen vékony karikákra vágom, a fokhagymát felkockázom.
Egy nagyobb fóliába sütőpapírt teszek, majd ráteszem a paprikát, a hagymát, erre jön a cukkini és a padlizsán, majd a fokhagyma és a paradicsomszeletek. A tetejére kerülnek a fűszerek, majd egy kis olívaolajjal meglocsolom, és ha minden a csomagban van, akkor óvatosan összefordítom a fólia szélét, és megpróbálom hermetikusan bezárni.
Addig sütöm, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Tálalás előtt finoman sózom.
Fóliában sült rozmaringos krumpli
Hozzávalók:
1 kg újkrumpli
3-4 evőkanál libazsír
1 ág friss rozmaring
csipetnyi só
Elkészítés: A nagyobb szemű újkrumplit finoman lesikálom, majd megtörölöm. Az alufóliát libazsírral vékonyan megkenem, pár levél rozmaringot teszek bele, s erre ültetem a krumplit. Óvatosan és alaposan becsomagolom, és addig sütöm, amíg a villa át nem fut a grillcsomagon. Tálaláskor sózom.
A krumpli mellé érdemes fűszervajat tenni, esetleg olajat és friss zöldfűszert
Magyaros grillbatyu
Hozzávalók:
8 közepes krumpli
4 szelet sertéstarja
4 szelet szalonna
1 szál füstölt kolbász
2 paradicsom
2 paprika
1 nagyobb vöröshagyma
só
bors
pirospaprika
Elkészítés: A krumplit és a hagymát meghámozom, felkarikázom. A paradicsomot és a paprikát felszelem. A húst sózom, borsozom.
4 fóliát kiterítek, mindegyikre 1-1 szelet szalonnát teszek, ezen elosztom a felkarikázott krumplit, erre 1-1 szelet húst fektetek, meghintem pirospaprikával, majd elosztom rajtuk a paradicsomot, a paprikát és a hagymát, megsózom, a tetejére teszem a felkarikázott kolbászt, majd a fóliákat óvatosan összezárom.
A parázsba téve 20-30 percig hagyom sülni, majd ellenőrzöm, hogy minden átsült-e. Ha igen, tálalom.
A fóliás batyukban gyorson sül-párolódik az étel, de időnként forgassuk meg, hogy mindenhol egyenletesen átpuhuljon a benne lévő étel
WM
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: összecsippenteni, kikísérletezhető, rendelkezésünkre, összepakolhatunk, összeállíthatja, megpárolódjanak, legtökéletesebb, megteremthetjük, meglocsolhatjuk, összecsomagolás, összeállításban, pirospaprikával, hatékonysággal, következésképp, egytálételeket, elkészíthetünk, kockacukornyi, házasíthatjuk, alapanyagokra, paradicsomnak, felkarikázott, alapanyagokat, használhatunk, grillbatyukat, letakarhatjuk, összepárolódó, kompozícióhoz, grillezhetünk, legegyszerűbb, grillcsomagon, összeállítást, elhelyezkedők, összefordítom, készíthetünk, grillbatyura, reszelhetünk, nyári grillezések, tűzre dobva, alufóliának köszönhetően, grillezésre szánt, fóliát használni, könnyen morzsolódó, fóliának köszönhetően, külsejük megégne, alufóliában történő, sütés helyett, fóliában helyt, fóliában összepárolódó, fóliába tett, lazább szerkezetű, fólia mentén, középen elhelyezkedők,
|
|
|
|
nyári grillezések, tűzre dobva, alufóliának köszönhetően, grillezésre szánt, fóliát használni, könnyen morzsolódó, fóliának köszönhetően, külsejük megégne, alufóliában történő, sütés helyett, fóliában helyt, fóliában összepárolódó, fóliába tett, lazább szerkezetű, fólia mentén, középen elhelyezkedők, fóliára kerüljenek, különféle párolódási, alapanyagok méretével, nehezebben párolódó, batyuhoz adni, nehezebben elkészülő, nagyobb húst, legtöbb halé, batyuk előnye, egyszemélyes adag, személyre szabott, számára legtökéletesebb, fóliás batyu, saját csomagját, krumpli mellé, fólia rejtélye, fajta fólia, vékonyabb fóliából, sütésre váró, fólia minőségén, fólia fényes, alufólia fénytelen, fóliába ragadjon, alufóliát vékonyan, kevés olíva, fóliába tehetünk, ételbe beleragadjon, fólia kikenésekor, csomagba kerülő, nagyobb grillbatyuk, fűszervajas fóliában, legfinomabb grillfogás, rács alatt, parázsban tökéletesre, fóliában való, fűszerek kerülhetnek, étel ízvilágának, sajt önmagában, válogatott alapanyagokra, összeállítást követően, értékes gőzök, grillrácsra helyezve, olvadt sajtban, batyuban sült, ízek mind, megolvadt matéria, utolsó cseppig, grillbatyuba tehetünk, grillezésre kevéssé, fokhagymával tűzdelt, előre pácolt, halakat érdemes, nagyobb téglát, alufóliával letakarhatjuk, nyárs végét, közvetlen hőtől, faforgácsos füstös, faszenes grill, zöldségeket alaposan, cukkinit kockacukornyi, paprikát felkarikázom, paradicsomnak leforrázom, hagymát egészen, fokhagymát felkockázom, nagyobb fóliába, tetejére kerülnek, fólia szélét, nagyobb szemű, alufóliát libazsírral, hagymát meghámozom, paprikát felszelem, húst sózom, felkarikázott krumplit, tetejére teszem, felkarikázott kolbászt, fóliákat óvatosan, parázsba téve, fóliás batyukban, benne lévő, összecsippenteni, kikísérletezhető, rendelkezésünkre, összepakolhatunk, összeállíthatja, megpárolódjanak, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 929
- e Hét: 7730
- e Hónap: 12768
- e Év: 142475
|
|
|