Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az interjú folytatása - Száztizenhetedik nap
  2019-05-02 08:11:21, csütörtök
 
  Persze, alapvetően könyvtáros vagy.

Alapvetően mindent fölszívó szivacs vagyok. A könyvtárosság szolgálat, jó volt könyvtárosnak tanulni, nagyszerű tanáraim voltak. De a csöndes szolgálat távol állt tőlem, miközben szerettem kutatni, bibliográfiákat készíteni. S a könyvtár valójában tágította a szemléletemet. Hozzájutottam minden fontos könyvhöz, s rengeteg folyóirathoz.
Én a régió kiskönyvtárainak segítettem, képviseltem érdekeiket a fenntartónál, jártam a vidéket, emberek között voltam. Ennek hasznát még ma is érzem.
A Könyvtárosba is falusi történeteket írtam, kis piszkálódásokat. Egy idő után rendszeren kértek Bereczky Laciék írásokat, s kicsit sztároltak is, a lap friss lett. Egy idő után hívott Laci, hogy menjek főállásba hozzájuk Pestre. Ez megrémített. Mit keresek én Pesten, s két gyerekkel miért vágnék neki az ismeretlennek? Lakás, ismeretség, semmi. Azért fölmentem Pestre körülnézni, ahol Lacival és Vajda Kornéllal beszélgettem. S maradtam annál a fölismerésnél, hogy ez a váltás késői lenne, s nem igazán szerencsés.
Így ez a hajó is elment. Nem bánom ma sem.

Pedig a főváros bizonyára irodalmi tevékenységed szempontjából is előrelépés lett volna.

Nem tudom. Nem attól ír jó vagy rossz verseket az ember, hogy az ország melyik pontján él. Már a nyolcvanas években - Tagja voltam a József Attila Körnek - érzetem a megosztottság újbóli életre keltét. S nem tartoztam én sehova, s ma sem gondolom magamat se népi, se posztmodern vagy urbánus költőnek. Költőnek sem mindig. De történelmünk, sorsunk kérdései izgattak és izgatnak. Ezen a módon elkötelezett vagyok. A reformkor alkotóit vallom elődeimnek. Sokszor nyúlok Kölcseyhez, s még korábban Berzsenyihez, aztán próbálom fejtegetni Vörösmarty borongását. Petőfi számomra kicsit idegen, Arany pedig a bukás után lett igazán jó költő. Próbálom megérteni irodalmunkat, történelmünket. Nem teszem fel az a kérdést, hogy hol tévesztettünk utat, mert úgy vélem, nem tévesztettünk. Helyrebillennek a dolgok, csak nem egyszerre.
Azzal, hogy Mosonmagyaróváron maradtam, a provincializmust is választottam. Tudatlanul is. De mint mondtam, én ekkor ismerkedtem meg a Felvidék íróival, lapjaival, szellemi életének mozgatóival. Magával Béccsel és Pozsonnyal, a nyugati szórvány magyarság képviselőivel. Nekem Budapest Kelet volt.
Másrészt mi jelent az előrelépés? Verseim megjelentek, könyveket adtam ki. Jól érzetem magamat a könyvek között, mindenhez hozzájutottam, amire szellemileg szükségem volt.

És a rendszerváltás változásai azért elsodortak Mosonmagyaróváron is.

Kicsit előre szaladtunk, de legyen. 1991 a várakozás éve volt. Én nem láttam rendszerváltást. Megtörténtek a helyhatósági változások, romantikus elképzeléseink voltak a jövőről. Helyben is győzött az MDF, képviselőik nem a bosszúállásban jeleskedtek, inkább megpróbálták átlátni a világot, teendőket kerestek, s működtetni kellett a várost. Ne feledjük: a kassza nem volt tele, sőt!
Nem ugrottak neki szétverni a meglévő struktúrát, nagyon helyesen a lassú átalakítás korszakában gondolkodtak. Most így látom.
A felállt új testület beválasztott a kulturális bizottságba külsősnek. Ez még az a rendszer volt, amikor a bizottságok szakbizottságok voltak, s a külsős helyek nem a pártok hűséges katonáinak ,,jártak".
Aztán ebben az évben indult el a városi újság, aminek szerkesztésével engem bíztak meg.











 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: provincializmust, kiskönyvtárainak, szakbizottságok, bibliográfiákat, rendszerváltást, szerkesztésével, helyrebillennek, piszkálódásokat, bosszúállásban, rendszerváltás, történelmünket, elképzeléseink, tevékenységed, képviselőivel, ismeretlennek, hozzájutottam, szemléletemet, fölismerésnél, szempontjából, tévesztettünk, megosztottság, könyvtárosnak, könyvtárosság, beszélgettem, fenntartónál, beválasztott, történeteket, megpróbálták, történelmünk, elkötelezett, folyóirathoz, berzsenyihez, gondolkodtak, helyhatósági, választottam, irodalmunkat, könyvtárosság szolgálat, csöndes szolgálat, könyvtár valójában, régió kiskönyvtárainak, váltás késői, főváros bizonyára, ország melyik, nyolcvanas években, megosztottság újbóli, módon elkötelezett, reformkor alkotóit, bukás után, nyugati szórvány, könyvek között, rendszerváltás változásai, helyhatósági változások, Bereczky Laciék, Vajda Kornéllal, József Attila Körnek, Magával Béccsel, Nekem Budapest Kelet,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akik bántanak téged  Nem tudhatod  Alázat  Nagyi telefonál  Png kutya  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Makszim Gorkij gondolata  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A sors  Png csokor  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Fehér virág  Fekete-erdő desszert  Bounty krémes  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A másik dolog,  Örülök, hogy látlak!  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Szívem tiéd  Örülök, hogy látlak!  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alázat  Erdőn  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Az engedelmesség miért nem vál...  Julian Brass gondolata  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Alázat  Próbálj meg ...  Erdőn  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  képre írva  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Adakozás  Erdőn  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Erdőn  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  A sors  Idő  Szívem tiéd  Szép álmokat!  A sors  Kövesd a cowboyt!  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Bertolt Brecht -től idézet  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Png virág  Egy bizonyos határt  Kövesd a cowboyt!  Nem méltó hozzád  Bounty krémes  Paul David Tripp Április 19  Hogy lehet megtartani  Szívem  George Byron - Ahogy itt jár -...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Sose bánj semmit  Nem tudhatod  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hogy lehet megtartani  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék 
Bejegyzés Címkék
könyvtárosság szolgálat, csöndes szolgálat, könyvtár valójában, régió kiskönyvtárainak, váltás késői, főváros bizonyára, ország melyik, nyolcvanas években, megosztottság újbóli, módon elkötelezett, reformkor alkotóit, bukás után, nyugati szórvány, könyvek között, rendszerváltás változásai, helyhatósági változások, bosszúállásban jeleskedtek, meglévő struktúrát, lassú átalakítás, kulturális bizottságba, bizottságok szakbizottságok, külsős helyek, pártok hűséges, évben indult, városi újság, provincializmust, kiskönyvtárainak, szakbizottságok, bibliográfiákat, rendszerváltást, szerkesztésével, helyrebillennek, piszkálódásokat, bosszúállásban, rendszerváltás, történelmünket, elképzeléseink, tevékenységed, képviselőivel, ismeretlennek, hozzájutottam, szemléletemet, fölismerésnél, szempontjából, tévesztettünk, megosztottság, könyvtárosnak, könyvtárosság, beszélgettem, fenntartónál, beválasztott, történeteket, megpróbálták, történelmünk, elkötelezett, folyóirathoz, berzsenyihez, gondolkodtak, helyhatósági, választottam, irodalmunkat, könyvtárosba, megtörténtek, képviseltem, megrémített, jeleskedtek, képviselőik, korszakában, bizottságok, mozgatóival, szellemileg, posztmodern, megjelentek, ismerkedtem, bizottságba, vörösmarty, nyolcvanas, borongását, fejtegetni, kölcseyhez, rendszeren, elődeimnek, előrelépés, sztároltak, romantikus, pozsonnyal, működtetni, elsodortak, szerencsés, körülnézni, változások, tudatlanul, ismeretség, változásai, szaladtunk, segítettem, kulturális, struktúrát, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 44 db bejegyzés
Összes: 3563 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 322
  • e Hét: 1923
  • e Hónap: 11886
  • e Év: 56859
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.