Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Folytatás - Százhatvanötödik nap
  2019-07-18 19:00:24, csütörtök
 
   
  Az első időszak különösen. Közel ötven fő dolgozott a házban. A szervezetet át kellett szabni. Három együttműködő csoportban gondolkodtam. Rendezvényszervezó, rendezvényellátó és gazdasági csoportban.
Néhányan fölmondtak, néhány embernek én mondtam föl, s próbáltam minél kisebb sérüléseket okozni. Ez bizonyára nem ment. S új embereket fölvenni, mindenképpen frissíteni szerettem volna. Ez volt a nehezebb, mert nem volt honnét. A könyvtárban Gombosi Lilla kérte, hogy vegyem át, s Rajkáról hoztam egy népművelő végzettségű fiatalembert, Kalmár Imrét a szakmai csoport élére.
Lilla nem érezte magát jól a könyvtárban, s nálam bálokat szervezhetett, irodalmi kávéházat. Persze rövid időn belül összekülönbözött kollégáival. Először a csoportvezetőjével, majd lassan mindenkivel. Végül Pannonhalmára ment az apátságba dolgozni.
Tehetséges, jó képességű lánykának ismertem, de izzott körülötte a levegő, s folyamatos konfliktusokba keveredett. Nem csapatmunkára volt való.
Imre is kikerült a házból, Lillával való konfliktusa robbantotta ki a vele való ellentétemet, s végül elbocsátottam. Hosszú idő után közös megegyezéssel váltunk el egymástól.
Nem bántam meg, s azt sem, hogy ő kettőjük felkavarta az állóvizet.
A gazdasági vezető elbocsátást végül hibának tartom utólag, de akkor az járt a fejemben, hogy elődöm bizalmi embereivel ne dolgozzak együtt. Pedig Zsuzsa jó gazdaságis volt, s nehéz volt pótolni. Végül Novitz Márti lett egy kis kitérővel a gazdasági vezetőm, akivel szintén dolgoztam együtt már korábban.
Zsuzsával volt az első munkaügyi perem, ami végül közös megegyezéssel zárult.

A biztosság átmeneti volt, végül ősztől neveztek ki öt évre.

Így igaz. S miután azt is láttam, hogy egyedül vagyok, s hosszú az út, arra gondoltam, hogy meghirdetem az igazgatói állást, én pedig lelépek. Vagy vissza a könyvtárba - amiről tudtam, hogy nem lehetséges - vagy el innét.
Szentkuti Károllyal is ekkor hozott össze a balszerencse, aki a megyei közgyűlés alelnöke volt, s a megyei könyvtár élére kerestek igazgatót. S 1992 nyarán kis rábeszélésre megpályáztam az állást. Azt hiszem, előtte volt már egy forduló, ott nem sikerült igazgatót választani.
Elérkezett augusztus, jöttek a meghallgatások. Minden ment simán. A dolgozókkal is találkoztam, ők is megszavaztak, már csak a közgyűlés volt hátra.
Közben az óvári pályázati felhívás is megjelent. Beszéltem a polgármesterrel, mondtam a győri dolgot is. Mondta, hogy pályázzam meg a művelődési központot, ha már elkezdtem a munkát. S igazság szerint nem akartam Győrbe menni, de nem igazán éreztem Óváron támogatást. Inkább úgy tűnt, hogy mivel ebben a pillanatban nincsen konfliktus a házban, maradjon így a dolog.
Visszavontam a győri pályázatomat, s megpályáztam az óvárit, s október 1-től kineveztek igazgatónak.

Akkor elindulhatott az igazi munka.

Igen. Pénz nélkül, új dolgokat kitalálni. Színház, mozi, komoly-és könnyűzene, s a nyár. Gyakorlatilag május végétől szeptember közepéig üres volt a város. Csönd volt. S miután kollégáimmal együtt kitaláltuk a Nyári fesztivál ötletét, 1994-tőkl valóban megtörtük csendet. Az első fesztivál nagyágyúja Szász Endre festőművész volt, s a parkolóban megrendezett sörfesztivál. A nyitó napon nem fértünk el a sátorban, akkora volt az érdeklődés. Közben a város templomaiban hangversenyek voltak, az utcán fúvószene.
A második fesztivál már képzőművészeti performansszal kezdődött, Dolán György felvidéki festő homokdombjaival az aulában. Az egész városban koncertek. Azt hiszem, nagyon jó ötlet volt a szórakozást és az igazi kultúrát így összekapcsolni. A templomok nagyszerű színhelynek bizonyultak koncertek szervezésére. S szinte mindenki partner volt a dologban.
A legnagyobb munka a finanszírozás átalakítása volt. Sehogyan sem fért bele az önkormányzati szféra gondolkodásába egy ilyen intézmény működése. A havi finanszírozás nem volt jó. Nyáron kisebb a fűtésszámla, kevesebb villany fogy. Télen jóval magasabb a rezsiköltség. Távfűtés volt a házban, elszabadultak az árak. Emlékszem, az első év végén egyszerűen nem fizettük ki a decemberi rezsiköltséget, csak a következő év januárjában.
Az én fejemben az volt, hogy első a bér, minden ezután jöhet csak. Voltak terveim a finanszírozás átalakítására, s ezek hosszú évek után lassan meg is valósultak. Kértem támogatásként a bért, s a működési költségek előteremtését vállaltam. Ennek fejében irodákat adtunk bérbe, vásárokat tartottunk. Persze jött a kritika, hogy nem erre való a kultúrház.
Ekkor jöttek létre a városban az első egyesületek, alapítványok.
Legelőször a városvédők költöztek be a házba, csekély működési költségért. Ennek örültem. Magam is szorgalmaztam, hogy a korábban fenntartásunkban működő öntevékeny csoportok váljanak egyesületté. Ha fenntartani nem is tudjuk őket, támogatni igen. Ha mással nem, infrastruktúrával. Így jött létre a Lajta Néptáncegyesület és a Mosonmagyaróvári Fotó Egyesület.
S nevet kerestünk a háznak, a Városi Művelődési Központ nem tűnt izgalmas névnek. Flesch Károly zeneszerző neve kínálkozott rögtön, s úgy véltem a művelődési szót is le kell cserélni, így jött létre a Flesch Károly Kulturális Központ.
A névadás alkalom volt Flesch hamvainak hazaszállítására Svájcból, s eltemetése a zsidó temetőben. Fia is részt vett az eseményen, s Ida Haendel hegedűművész adott este koncertet. Valamikor később Pesten is koncertezett, s a magyar sajtó persze azt írta, hogy először Magyarországon. Megtette persze Montanaro esetében is később, őt nagyszerű barátunknak tudhattam, amikor a világhírű oxitán zenész a Művészetek völgyében lépett fel. S olvashattam a tények iránti elkötelezettség jegyében, hogy először Magyarországon.

1994-ben aztán egy újabb rendszerváltás, győztek a szocialisták, karöltve a szabaddemokratákkal.

















 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: fenntartásunkban, rendezvényellátó, hazaszállítására, néptáncegyesület, mosonmagyaróvári, összekülönbözött, elkötelezettség, homokdombjaival, polgármesterrel, rezsiköltséget, konfliktusokba, összekapcsolni, képzőművészeti, performansszal, meghallgatások, magyarországon, gondolkodásába, rendszerváltás, finanszírozás, hangversenyek, megegyezéssel, szorgalmaztam, támogatásként, előteremtését, pannonhalmára, gyakorlatilag, átalakítására, elindulhatott, csapatmunkára, önkormányzati, elszabadultak, elbocsátottam, szervezhetett, koncertezett, hegedűművész, fiatalembert, első időszak, könyvtárban Gombosi, népművelő végzettségű, szakmai csoport, apátságba dolgozni, vele való, gazdasági vezető, gazdasági vezetőm, első munkaügyi, biztosság átmeneti, igazgatói állást, könyvtárba –, megyei közgyűlés, megyei könyvtár, közgyűlés volt, óvári pályázati, Gombosi Lilla, Kalmár Imrét, Végül Pannonhalmára, Pedig Zsuzsa, Végül Novitz Márti, Szentkuti Károllyal, Szász Endre, Dolán György, Lajta Néptáncegyesület, Mosonmagyaróvári Fotó Egyesület, Városi Művelődési Központ, Flesch Károly, Flesch Károly Kulturális Központ,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az élet  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Március 15-re emlékve  Egyet értesz?  Amikor még rangja volt...  Ez a miénk!  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Éljen a magyar szabadság!  A tékozló és Isten gondviselés...  Nem mindegy  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Törött csészék  Az agyat és a csontokat is erő...  Imádkozás Krisztus értelméért  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam  Alvó cica  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Törött csészék  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Az ünnepről  Egyet értesz?  William Shakespeare-től idéze...  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam  Alvó baby  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam  Kokárda  Facebookon kaptam  A Mindenható Istenben bízva  A közszereplő  Hernádkak  Intelem  Facebookon kaptam  Nemzeti  Szép estét  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Március  Esti kép  Facebookon kaptam  Nemzeti  Nagy László - Szerelem emléke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  A magukat nyílt és őszinte emb...  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  A közszereplő  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Sötétség és világosság  Amikor 5 éves voltam,  A Mindenható Istenben bízva  ...és mégis ráismersz  Vágy, élet és sugár  Könnyáztatta asszonysorsok  Szép estét kedves látogatóimna...  Sajnos ezt elBalogozták  Ki volt valójában a rejtélyes ...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  Házi botox  Facebookon kaptam  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Heltai Jenő: Szabadság  Könnyáztatta asszonysorsok  Rochefoucauld - a bölcs  Esti kép  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
első időszak, könyvtárban Gombosi, népművelő végzettségű, szakmai csoport, apátságba dolgozni, vele való, gazdasági vezető, gazdasági vezetőm, első munkaügyi, biztosság átmeneti, igazgatói állást, könyvtárba &#8211, megyei közgyűlés, megyei könyvtár, közgyűlés volt, óvári pályázati, győri dolgot, művelődési központot, pillanatban nincsen, győri pályázatomat, igazi munka, első fesztivál, parkolóban megrendezett, nyitó napon, város templomaiban, utcán fúvószene, második fesztivál, egész városban, igazi kultúrát, templomok nagyszerű, legnagyobb munka, finanszírozás átalakítása, önkormányzati szféra, ilyen intézmény, havi finanszírozás, decemberi rezsiköltséget, finanszírozás átalakítására, működési költségek, első egyesületek, városvédők költöztek, korábban fenntartásunkban, művelődési szót, névadás alkalom, zsidó temetőben, magyar sajtó, világhírű oxitán, tények iránti, újabb rendszerváltás, fenntartásunkban, rendezvényellátó, hazaszállítására, néptáncegyesület, mosonmagyaróvári, összekülönbözött, elkötelezettség, homokdombjaival, polgármesterrel, rezsiköltséget, konfliktusokba, összekapcsolni, képzőművészeti, performansszal, meghallgatások, magyarországon, gondolkodásába, rendszerváltás, finanszírozás, hangversenyek, megegyezéssel, szorgalmaztam, támogatásként, előteremtését, pannonhalmára, gyakorlatilag, átalakítására, elindulhatott, csapatmunkára, önkormányzati, elszabadultak, elbocsátottam, szervezhetett, koncertezett, hegedűművész, fiatalembert, rezsiköltség, kollégáimmal, gondolkodtam, alapítványok, ellentétemet, megszavaztak, pályázatomat, templomaiban, balszerencse, együttműködő, visszavontam, szocialisták, sörfesztivál, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 35 db bejegyzés
Összes: 3554 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 100
  • e Hét: 429
  • e Hónap: 12713
  • e Év: 44378
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.