Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A hamu felhasználása
  2015-01-19 14:19:05, hétfő
 
   
  A HAMU FELHASZNÁLÁSA A HÁZTARTÁSBAN
január 18, 2015 - Érdekességek, Friss hírek - Tagged: Állatok, fa, hamu, hamu felhasználása, házi praktikák, Házi tippek, Növények, riasztó szer, tippek, trükkök
A fahamut az emberiség nagyon régóta használja hiszen egy nagyon hasznos dolog, sokan viszont nem tudják hogy mennyi mindenre fel lehet használni.

A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz. Erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik. A lúg tisztító hatása a káliumtartalomtól függ, ezért az egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik. A gyümölcsfáknál erősebb lúg nyerhető, de egyes leírások szerint még annál is erősebb az akácfa, és a kukoricaszár hamujából.

Ezért mielőtt kidobnánk a fahamut, érdemes megnézni, hogyan hasznosíthatjuk.

A fahamuval a bútorról a vízfoltot is eltávolíthatjuk. A foltra szórjunk fahamut, csepegtessünk rá olajat, és a keveréket ruhával dörzsöljük a fába. Végül bútorfényezővel vagy dióolajjal kenjük át.

Kiváló tisztítószer. Ha fahamuval tisztítjuk a porcelán tárgyakat, zománcozott edényeket, evőeszközöket, üvegpoharakat, csillogóan tiszták lesznek. A hamuval nedvesen átdörzsölt tárgyakat mindig bő vízben öblítsük, és utána töröljük szárazra.

A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolására meleg lúggal mossuk, keféljük át a felületet. Szépen visszanyerik eredeti színüket, esetleg antik színárnyalatot kapnak. Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzzük, szűrjük át, és már használhatjuk is.

Nagyszerű szagtalanító, csak szórjuk be vele az adott helyet (pl. macskaalom).

Taszítja a ruhamolyt. Szórjunk egy kevés hamut a ruhák közé, használat előtt csak ki kell rázni.

Edénysúrolószer. Régen homokkal együtt ezzel súroltak, aztán kiöntötték a fűbe. Kültéren, bográcsoknál és grillezőknél kiváló ez a módszer, de beltérben a lefolyócsöveknél óvatosan használjuk.

Mosólúgot készíthetünk belőle. 1 rész fahamut 4 rész vízzel forrázzunk le, majd egy éjszakán át hagyjuk ülepedni. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ. A lúgoldat töménységének, fajsúlyának megállapítására tojást használhatunk. 15 %-os lúgban úszó tojásnak a fele emelkedik ki a folyadékból, 8 %-osból az 1/4 része, 4 %-osban pedig a tojás lebeg. A nagyon elszennyeződött ruhákat előzőleg be lehet áztatni hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg, esetleg kombinálhatjuk környezetbarát mosószerekkel.

Hűtő nélkül is frissen tarthatjuk zöldség-gyümölcseinket. Ássunk egy gödröt a földbe, tegyük bele a terméseket és töltsük fel hamuval. Figyeljünk, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz és ne érintkezzenek a földdel. Zárjuk le a gödröt faanyaggal. E megoldás hosszú ideig tartósít. Tojást is tartósíthatunk hasonló módszerrel.

Magok tartósítására és rovarok elleni védelemre is hasznosíthatjuk. Egy agyag edénybe tegyük a tárolni való magokat és szórjuk le hamuval.

Nagyon jól lehet vele tüzet oltani.

Télen járdát és utakat is leszórhatunk vele, mivel a hamu sót tartalmaz így megolvasztja a vizet.

A növényeket is védi a téli fagytól, ha egy adag hamut szórunk a talajra.

Nagyon jól lehet használni a növényeknek trágya ként is, hiszen rengeteg foszfort, káliumot és egy jó adag nyomelemet, magnéziumot, bórt, vasat, tartalmaz, amely serkenti a növények természetes fejlődését. Mivel nincs benne klór, a hamu a legkiválóbb káliumos trágya.

Csigariasztó, az ágyásokat szórjuk körbe a hamuval és a csigák nem mennek oda.

A krumplibogarakat is elűzi (inkább megelőzésre használható)

Levéltetvek és a pajzstetvek ellen igen hatásos szer. Ha lombhullás után a fák törzseit, vastagabb ágait fahamuval jól beszórjuk, eltűnnek a nehezen pusztítható pajzstetvek. Fahamus beszórással fertőtleníthetjük a levéltetvekkel fertőzött lombot és leveleket is.

Hangyák ellen is bevethetjük. Ha a hangyabolyra egy kupac hamut teszünk, elköltöznek.

Pince, sufni, kietlen zugok sarkaiba érdemes rakni egy-egy kupaccal, elűzi a patkányokat, egereket, csótányokat.

Elriasztja a a kullancsokat, tetveket, bolhákat házi állatainkból. Ecettel keverjünk ki egy kenhető masszát és dörzsöljük át vele állatainkat.

Milyen típusú hamut ne használjunk?

A szénből származó hamu a fából származó hamuval szemben toxinokat tartalmaz (pl. nehézfémek). Ezt ne használjuk!

A fahamut száraz állapotban tároljuk. Ne hagyjuk a szabadban, mert ha eső, nedvesség éri, veszít hatóanyagából. A kálilúg maró hatású folyadék, ezért jól záródó, felcímkézett üvegben, gyerekektől elzárt helyen kell tartani!

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/


 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Címkék: krumplibogarakat, lefolyócsöveknél, bútorfényezővel, megállapítására, hasznosíthatjuk, elszürkülésének, edénysúrolószer, elszennyeződött, eltávolíthatjuk, gyümölcsfáknál, gyümölcseinket, levéltetvekkel, kombinálhatjuk, színárnyalatot, környezetbarát, tartósíthatunk, töménységének, érintkezzenek, töménységétől, használhatunk, meggátolására, csepegtessünk, hírlevelünkre, felhasználása, mosószerekkel, mennyiségétől, használhatjuk, tartósítására, üvegpoharakat, evőeszközöket, hatóanyagából, készíthetünk, hangyabolyra, háztartásban, elégetésekor, bográcsoknál, emberiség nagyon, nagyon hasznos, káliumtartalomtól függ, egyes fafajták, gyümölcsfáknál erősebb, kukoricaszár hamujából, foltra szórjunk, keveréket ruhával, porcelán tárgyakat, hamuval nedvesen, adott helyet, kevés hamut, ruhák közé, lefolyócsöveknél óvatosan, mosandó ruha, hamulúg töménységétől, HAMU FELHASZNÁLÁSA HÁZTARTÁSBAN,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Radikális szeretet  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Fekete-erdő desszert  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép estét  Png fotel  Lóhere  Albert Einsteinről  Az engedelmesség miért nem vál...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Png férfi  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hiányzik  Kaffka_Margit  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  George Byron - Ahogy itt jár -...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png csokor  Png csokor  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyi telefonál  210 éve született a SZÓZAT meg...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png csokor  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Hiányzik  Kellemes délutánt kívánok  Varga János Veniam - Fontos sz...  Albert Einsteinről  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 21  Fehér virág  Png kislány  Facebookon kaptam Krisztinától  s immár én is felragyogva, ért...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szívem tiéd  Akarat  Png telefon  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Png kislány  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Reménység és erő Krisztustól e...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A tömeg, a Mester, a módszer, ... 
Bejegyzés Címkék
emberiség nagyon, nagyon hasznos, káliumtartalomtól függ, egyes fafajták, gyümölcsfáknál erősebb, kukoricaszár hamujából, foltra szórjunk, keveréket ruhával, porcelán tárgyakat, hamuval nedvesen, adott helyet, kevés hamut, ruhák közé, lefolyócsöveknél óvatosan, mosandó ruha, hamulúg töménységétől, lúgoldat töménységének, fele emelkedik, tojás lebeg, nagyon elszennyeződött, gödröt faanyaggal, agyag edénybe, tárolni való, téli fagytól, adag hamut, növényeknek trágya, növények természetes, legkiválóbb káliumos, ágyásokat szórjuk, pajzstetvek ellen, nehezen pusztítható, levéltetvekkel fertőzött, kupac hamut, kenhető masszát, szénből származó, fából származó, fahamut száraz, kálilúg maró, friss hírekről, krumplibogarakat, lefolyócsöveknél, bútorfényezővel, megállapítására, hasznosíthatjuk, elszürkülésének, edénysúrolószer, elszennyeződött, eltávolíthatjuk, gyümölcsfáknál, gyümölcseinket, levéltetvekkel, kombinálhatjuk, színárnyalatot, környezetbarát, tartósíthatunk, töménységének, érintkezzenek, töménységétől, használhatunk, meggátolására, csepegtessünk, hírlevelünkre, felhasználása, mosószerekkel, mennyiségétől, használhatjuk, tartósítására, üvegpoharakat, evőeszközöket, hatóanyagából, készíthetünk, hangyabolyra, háztartásban, elégetésekor, bográcsoknál, megolvasztja, érdekességek, visszanyerik, felcímkézett, kullancsokat, szagtalanító, állatainkból, kukoricaszár, leszórhatunk, csigariasztó, grillezőknél, tisztítószer, pajzstetvek, levéltetvek, legkiválóbb, magnéziumot, természetes, növényeknek, megelőzésre, használható, elköltöznek, fajsúlyának, pusztítható, patkányokat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2968
  • e Hét: 14180
  • e Hónap: 30580
  • e Év: 152453
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.