Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hetvenhét éve a Donnál - Kézszázötvenötödik nap
  2020-01-12 09:01:29, vasárnap
 
   
  Ma este Püskire megyünk, megemlékezni a Donnál elpusztult magyar bakákról. Én először vagy öt éve voltam. Ma én mondok beszédet Nagy István helyett, aki a héten mondta le a részvételt. Közbe jött valami. Verset is kért Zsuzsa néni.
Az alábbi rövid beszédre gondoltam:

Velünk élő múlt

Az hal meg igazán akit elfelejtenek. Akire nem emlékeznek, s kitörlik nevét minden könyvből, A megfagyott történelem a doni tragédiában elpusztultakat ötven évig felejtésre ítélte. Nem születtek róluk emlékezések, a család is hallgatott, az egymásra hullámzó huszadik századi tragédiák lepecsételték a szájakat. Nem mondták tovább a történeteket, s felnőtt néhány nemzedék úgy, hogy az át nem örökölt családtörténetek elhomályosultak, s a meg nem gyászolt tragédia ott ég az elhazudott történelemben
Pedig alig volt magyar család, akit ne érintett volna valamilyen módon a doni katasztrófa. Gyermekként gyakran nézegettem én is egy fényképet nagyanyám petróleumszagú szobácskájában, s kutató kérdéseimre csak annyi volt a válasz: Ő nagybátyád, aki a Donnál halt meg. Aztán, mint kortársaim zömét, Nemeskürty tanár úr könyve rázott meg, a Requiem egy hadseregért. 1974-ben néhány egyetemista katonatársammal személyesen is megkerestük őt a Lumumba utcai filmgyárban, ahol ő volt az igazgató. Hosszan beszélt nekünk az át nem élt történelemről, s a kutatás fontosságáról.
S úgy tűnt 1989 után, hogy eljöhetnek a szembenézés évei. De a változó politika ezt a tragédiát sem hagyta tisztázni, s még a valódi történészi munka ma is hátra van, lehántani a doni tragédiáról a politikai magyarázatokat.
Így azt a felvetést, hogy nem egyenlően terhelte a társadalmat a mozgósítás, hogy hiányos volt a felszerelés. Hogy a második magyar hadsereg megszálló, biztosító feladatokat lát majd el.
S sok energiát emésztett fel annak a fölösleges kérdésnek a boncolgatása is, hogy a Donnál elpusztult testéreink hősök voltak-e vagy áldozatok? Az és kötőszót mintha nem ismerték volna a vitatkozó felek.
A magyar hadvezetésnek nincs módjában 1942 elején kitérni a németek kérése elől. A Moszkva alatt elszenvedett kudarc felértékeli a kis csatlós országok szerepét, hadseregét. S Magyarország versenyt is fut Romániával, s ha megpróbálna kibújni a szerepvállalás elől, akkor győzelem esetén revizionista eredményeit elveszítené.
A 200 000 főt meghaladó hadseregben közel 20 százalékot tett ki a nemzetiségek aránya, s 10 százalék a munkaszolgálatosoké. A sorállomány 23 százalék volt, e fölött, hogy az ország egészét egyformán terhelje a mozgósítás, csak a román határ közelében lévő két hadtestet nem mozgósították.
Ezért is igaz az a megállapítás, hogy a hadsereg tragédiája minden családot érintett.
Jány hadseregparancsnok 42 őszén folyamatosan kért és követelt hadserege számára utánpótlást, felszerelést, élelmet, s tudta, hogy nagy erejű orosz támadást nem tud feltartóztatni. Kérte felmentését is, de tisztában volt vele, hogy ezt Horthy nem teszi meg.
A doni áttörés után keletkezett hadparancs, amelyet sok helyütt sokszor idéztek megalázó és sértő volt mindazokra nézve, akik a kegyetlen orosz télben megpróbálták e lehetetlent is, a Vörös Hadsereg feltartóztatását. Ezt azonban parancsot azonban később Jány visszavonta és megkövette katonáit, akik teljesítették kötelességüket.
S ne feledjük, a hadsereg végső soron német irányítás alatt állt, katonáink a német visszavonulást is fedezték, miközben ők nem hátrálhattak. S nem minden esetben bizonyultak bajtársban a német katonák.
Jány katona volt, számára is, mint a magyar hadsereg katonái számára a hűség, a kötelességtudás erkölcsi parancs volt.
A mai tudásunk szerint 120 000 honvéd halt meg a harcokban, s csak becsülni lehet a hadifoglyok számát, s Jány a maradék hadsereggel tért haza. November 1-jével nyugállományba helyezték. 1946 októberében a Katonapolitikai Osztály őrizetbe veszi. A Budapesti Népbíróság a háborúban betöltött szerepe miatt golyó általi halálra ítélte azon vádak elfogadása alapján, hogy a háború Magyarországra kiterjesztését, az országnak a háborúba történő fokozottabb belesodródását megakadályozni nem törekedett.
Az ítéletet 1993-ban hatályon kívül helyezték, s a rajkai születésű, hajdan a lébényi iskola padjait koptató Jány Gusztáv ma is a háború negatív hőse.
1947. november 27-én végzik ki.
Hős volt ő is vagy áldozat?
Hetvenhét év után is csak a ránk szakadt gyász súlyával emlékezhetünk mindazokra, akik az adott történelmi körülmények között tették azt, amit rájuk szabott a sors. Egy nemzedéket söpört el a pokoli huszadik század szeszélye, s nekünk az a feladatunk, hogy szembe nézzünk a történtekkel, kibeszéljük családi tragédiáinkat, és emlékezzünk.
Büszke bakaarc nézett rám, alig iskolás gyermekre nagyanyám faláról a katonasapka alól. S én nem tudtam megfejteni a titkot, azt, hogy hogyan lehet semmivé egy alig fiatal élet, s hogy merre van az a Don-kanyar, amit nagyanyám is csak suttogva mondott ki.
Itt van velünk, ma már tudom, a velünk élő múltban.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: családtörténetek, feltartóztatását, kötelességtudás, elhomályosultak, katonatársammal, katonapolitikai, kiterjesztését, elpusztultakat, megakadályozni, belesodródását, szobácskájában, kötelességüket, feltartóztatni, visszavonulást, magyarázatokat, petróleumszagú, szerepvállalás, nyugállományba, magyarországra, történelemről, tragédiáinkat, teljesítették, hadvezetésnek, történelemben, fontosságáról, mozgósították, lepecsételték, emlékezhetünk, megemlékezni, folyamatosan, megállapítás, revizionista, nemzetiségek, hátrálhattak, boncolgatása, megpróbálták, héten mondta, alábbi rövid, megfagyott történelem, doni tragédiában, egymásra hullámzó, elhazudott történelemben, doni katasztrófa, fényképet nagyanyám, kutatás fontosságáról, szembenézés évei, változó politika, valódi történészi, doni tragédiáról, politikai magyarázatokat, második magyar, fölösleges kérdésnek, Nagy István, Vörös Hadsereg, Katonapolitikai Osztály, Budapesti Népbíróság, Jány Gusztáv,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Szép álmokat!  Ratkós beszületései a szereplő...  Manna OWell tollából  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Alvó cica  Benedek Elek - Virágvasárnap  Alvó kutya  A haj állapotának javítása egy...  Rács mögé  Alvó kutyák  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Karinthy Frigyes: Almafa  Alvó kutya  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó cica  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Óraállítás  Ne hagyd  A nagy természet  Esti Ima !  képre írva  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép álmokat!  Válaszok a halál után  Alvó kutyák  Márciuzs 24.  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Heltai Jenő: Március  képre írva  Sárkány  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Paul David Tripp Március 26  Várnai Zseni - Éveim  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Nem jár  Facebookon kaptam  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Boldog virágvasárnapot minden...  Esti képek  Facebookon kaptam Krisztinától  Ratkós beszületései a szereplő...  Devecsery László - Húsvét  Leereszkedés és olvadás  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Várnai Zseni - Éveim  Inkább ad  Ha nyitott vagy  Boldogság  Sonka vásár  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  képre írva  Boldogság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagy természet  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Apu  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
héten mondta, alábbi rövid, megfagyott történelem, doni tragédiában, egymásra hullámzó, elhazudott történelemben, doni katasztrófa, fényképet nagyanyám, kutatás fontosságáról, szembenézés évei, változó politika, valódi történészi, doni tragédiáról, politikai magyarázatokat, második magyar, fölösleges kérdésnek, vitatkozó felek, magyar hadvezetésnek, németek kérése, szerepvállalás elől, nemzetiségek aránya, ország egészét, román határ, hadsereg tragédiája, doni áttörés, kegyetlen orosz, hadsereg végső, német visszavonulást, német katonák, magyar hadsereg, kötelességtudás erkölcsi, hadifoglyok számát, maradék hadsereggel, háborúban betöltött, háború Magyarországra, háborúba történő, ítéletet 1993-ban, rajkai születésű, lébényi iskola, háború negatív, ránk szakadt, adott történelmi, nemzedéket söpört, pokoli huszadik, katonasapka alól, alig fiatal, családtörténetek, feltartóztatását, kötelességtudás, elhomályosultak, katonatársammal, katonapolitikai, kiterjesztését, elpusztultakat, megakadályozni, belesodródását, szobácskájában, kötelességüket, feltartóztatni, visszavonulást, magyarázatokat, petróleumszagú, szerepvállalás, nyugállományba, magyarországra, történelemről, tragédiáinkat, teljesítették, hadvezetésnek, történelemben, fontosságáról, mozgósították, lepecsételték, emlékezhetünk, megemlékezni, folyamatosan, megállapítás, revizionista, nemzetiségek, hátrálhattak, boncolgatása, megpróbálták, elszenvedett, elfelejtenek, történeteket, felszerelést, történtekkel, magyarország, katasztrófa, katonasapka, gyermekként, fokozottabb, sorállomány, feladatokat, októberében, keletkezett, bizonyultak, utánpótlást, visszavonta, tragédiáról, felértékeli, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 36 db bejegyzés
Összes: 3555 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 214
  • e Hét: 796
  • e Hónap: 13080
  • e Év: 44745
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.