|
2020-02-21 21:23:43, péntek
|
|
|
10 dolog, ami vesekövet okozhat
vesekővesekövességvesekő okai
Bár a vesekő kialakulásának sokféle oka lehet, és az év bármely szakában bárkinek okozhat kellemetlenséget, mégis vannak olyan tényezők, amik elkerülésével csökkenthetjük a kockázatot.
Túl sok C vitamint szedünk
Egy kutatás során 10 éven keresztül több mint 22 ezer embert vizsgáltak meg és megállapították, hogy azoknál, akik rendszeresen magas dózisú C vitamint szedtek, dublája volt a vesekő kialakulásának kockázata. A C vitaminban gazdag ételek és a vesekő között viszont nem találtak összefüggést.
Nem eszünk elég citrusfélét
Ha nem fogyasztunk elég narancsot vagy például grapefruitot, akkor a vesekő kialakulására is nagyobb lesz az esélyünk. A citrusfélékben található citrátot ugyanis csökkenti a vesekövek kockázatát.
Ha nem fogyasztunk elég narancsot, a vesekő kialakulására is nagyobb az esélyünk
Ha nem eszünk elég narancsot, a vesekő kialakulására is nagyobb az esélyünk
Klímaváltozás
Elsőre furcsának tűnhet, de kutatók úgy találták, hogy a napi hőmérséklet emelkedésével a vesekőkezelést igénylő betegek száma is nő. Egy kutatásban 60 ezer veseköves ember orvosi anyagát vetették össze az időjárási adatokkal 2005 és 2011 között és azt vették észre, hogy ahogy a napi középhőmérséklet 10 Celsius-fok fölé emelkedett, ugrásszerűen megnőtt a rákövetkező 20 napban a vesekő problémákkal orvoshoz forduló betegek száma. A veseköves megbetegedések pedig a felmelegedést követő 3 napon belül tetőztek.
Alacsony kalciumbevitel
Meglehetősen elterjedt gondolat, hogy mivel a vesekövek kb. 80%-a kalcium (kalcium-oxalát) tartalmú, ezért a kalciumbevitelünk csökkentésével megakadályozhatjuk a vesekövek kialakulását. Ez azonban csak egy tévhit. Kutatások azt bizonyítják, hogy az alacsony kalciumtartalmú diétáknál nagyobb az esély a vesekő kialakulására. Sokkal biztonságosabb azonban, ha a kalciumhoz élelmiszereken keresztül jutunk hozzá, mintha étrend-kiegészítőket szednénk, utóbbikat ugyanis kapcsolatba hozták már a vesekőképződéssel.
Túl sok leveles zöldséget fogyasztunk
A leveles zöldség, mint például a spenót, a cékla vagy rebarbara oxalátokat tartalmaznak. Az oxalátok pedig a kalciumhoz kötődve vesekövet képezhetnek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne fogyasszuk őket - hiszen egyébként egészségesek - de próbáljunk mértéket tartani.
A vesekövesség rendkívül gyakori betegség világszinten és Magyarországon egyaránt: idehaza a népesség 5-6 százalékát érinti. Mégis kevesen tudják, hogy a különböző embereknél jelentkező vesekövek egyáltalán nem egyformák. Részletekért kattintson!
Kiszáradás
Ha nem fogyasztunk elegendő vizet, az is növelheti a vesekő kockázatát. Ügyeljünk arra, hogy naponta legalább 2 liter folyadékot igyunk meg.
Túlzott sófogyasztás
A túlzott sófogyasztás extra terhet ró a vesénkre, ami a felesleges mennyiséggel nem tud mit kezdeni, így az lassanként lerakodóik majd és vesekövet képez.
Genetika
A családi halmozódás is sokat számít. Ha felmenőik között többen is küzdöttek már vesekővel, akkor nálunk is nagyobb a valószínűsége a kialakulásának.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Egészségünkért |
|
Címkék: középhőmérséklet, kellemetlenséget, kalciumtartalmú, megállapították, vesekőkezelést, élelmiszereken, biztonságosabb, csökkenthetjük, citrusfélékben, megbetegedések, kialakulásának, kalciumbevitel, magyarországon, csökkentésével, elkerülésével, emelkedésével, klímaváltozás, felmelegedést, kiegészítőket, kialakulására, valószínűsége, természetesen, rendszeresen, összefüggést, grapefruitot, kialakulását, részletekért, sófogyasztás, mennyiséggel, világszinten, vesekövesség, problémákkal, tartalmaznak, egészségesek, ugrásszerűen, meglehetősen, vesekő kialakulásának, kutatás során, vesekő között, vesekő kialakulására, citrusfélékben található, vesekövek kockázatát, napi hőmérséklet, vesekőkezelést igénylő, időjárási adatokkal, napi középhőmérséklet, vesekő problémákkal, veseköves megbetegedések, felmelegedést követő, kalciumbevitelünk csökkentésével, vesekövek kialakulását, alacsony kalciumtartalmú,
|
|
|
|
vesekő kialakulásának, kutatás során, vesekő között, vesekő kialakulására, citrusfélékben található, vesekövek kockázatát, napi hőmérséklet, vesekőkezelést igénylő, időjárási adatokkal, napi középhőmérséklet, vesekő problémákkal, veseköves megbetegedések, felmelegedést követő, kalciumbevitelünk csökkentésével, vesekövek kialakulását, alacsony kalciumtartalmú, kalciumhoz élelmiszereken, leveles zöldség, cékla vagy, oxalátok pedig, kalciumhoz kötődve, vesekövesség rendkívül, különböző embereknél, vesekő kockázatát, túlzott sófogyasztás, felesleges mennyiséggel, lassanként lerakodóik, családi halmozódás, középhőmérséklet, kellemetlenséget, kalciumtartalmú, megállapították, vesekőkezelést, élelmiszereken, biztonságosabb, csökkenthetjük, citrusfélékben, megbetegedések, kialakulásának, kalciumbevitel, magyarországon, csökkentésével, elkerülésével, emelkedésével, klímaváltozás, felmelegedést, kiegészítőket, kialakulására, valószínűsége, természetesen, rendszeresen, összefüggést, grapefruitot, kialakulását, részletekért, sófogyasztás, mennyiséggel, világszinten, vesekövesség, problémákkal, tartalmaznak, egészségesek, ugrásszerűen, meglehetősen, hőmérséklet, kapcsolatba, fogyasztunk, rákövetkező, bizonyítják, képezhetnek, citrusfélét, folyadékot, oxalátokat, halmozódás, próbáljunk, lerakodóik, lassanként, kalciumhoz, kockázatát, kockázatot, kiszáradás, kutatásban, százalékát, vizsgáltak, egyáltalán, emelkedett, vitaminban, embereknél, kattintson, jelentkező, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
2 db bejegyzés |
e hónap: |
92 db bejegyzés |
e év: |
541 db bejegyzés |
Összes: |
8997 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 960
- e Hét: 5592
- e Hónap: 8686
- e Év: 76451
|
|
|